NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.10.2021 | 3 min branja | Prosti čas , Zdravje , Šport

Kako ohraniti motivacijo za tek tudi izven sezone

Iskanje motivacije za tek po maratonu

Po tednih tekaških priprav je dogodek, za katerega ste trenirali, končno za vami. Čestitke! Po tej prelomnici tekači pogosto težko najdejo motivacijo za nadaljevanje z rednimi treningi, sploh če so se zaradi priprav odpovedovali družabnim ali drugim aktivnostim. Kako torej najti motivacijo, da nadaljujete z rednimi teki?

Trener triatlona, Leon Obreza, priporoča, da si malo odpočijete, preden se odločite, kako nadaljevati s treningi. »Normalno je, če v dnevih po tekaški prireditvi doživljate »tekaško otožnost«, še posebej, če ste med pripravami na dogodek neprestano mislili na tek,« pravi.

»Če so bile vaše priprave na tek intenzivne, morate svojemu telesu in umu privoščiti zaslužen počitek, preden se lotite načrtov za naslednje podvige. Za popolno okrevanje si vzemite od enega do štiri tedne premora od teka, odvisno od razdalje, ki ste jo pretekli. V tem času lahko še vedno ostanete aktivni, na primer s hojo, kolesarjenjem ali plavanjem.«

Kako pa po odmoru nadaljevati? Preberite nekatere trenerjeve najboljše nasvete za ohranjanje navdušenja za tek tudi po zaključenem tekaškem dogodku, če več koristnih vsebin za tekače pa poiščite v Tekaškem vodiču za uspešen konec in motiviran začetek nove sezone.

Prenesite tekaški vodič

 

1. Analizirajte svojo izkušnjo

Razmislite, v čem ste med tekom uživali in kje ste imeli težave. To vam lahko pomaga pri odločanju za vaš naslednji tekaški izziv. Če ste res uživali v tekmovanju, se prijavite na drugo tekaško prireditev z enako dolžino. Morda lahko s teka na 5 km napredujete na 10 km ali več, če vas je uspešno prestan izziv opogumil. Vendar ne pozabite: za napredek ni treba vedno povečati dolžine teka, lahko si za nov cilj zastavite tudi boljši rezultat na enaki dolžini.

2. Pridružite se skupini ...

Razmislite o tem, da bi se pridružili kakšnemu lokalnemu tekaškemu klubu ali skupini, ki ste jo našli na družbenih omrežjih - tudi, če ste doslej večinoma trenirali sami. Drugi tekači vas bodo motivirali, hkrati pa boste lahko uživali tudi v družbi ljudi, ki imajo iste interese. 

3. ... ali najdite partnerja za tek

Motivacija-za-tek_Generali_P.jpg

Ne marate velikih skupin? Poiščite partnerja za tek med prijatelji in znanci. Dogovorita se za termin, ki ustreza obema in se ga dosledno držita. Če boste vedeli, da se nekdo zanaša na vas, bo manj verjetno, da bi se teku začeli izmikati.

4. Odkrivajte nove tekaške trase

Poiščite nove tekaške poti. Na mobilnih aplikacijah, kot so Strava, MapMyRun, Endomondo, RunKeeper ali Runtastic, ki jih pogosto uporabljajo tekači in kolesarji, je veliko idej za nove trase, ki jih lahko raziščete. 

5. Zadajte si nov tekaški cilj

Poiščite novo tekaško prireditev, ki vas pritegne na drugačen način. Morda tokrat izberite drugačno razdaljo ali teren; če ste na zadnjem dogodku tekli po cesti, poskusite naslednjič bolj razgiban teren, ali obratno. 

6. Nagradite se

Za uspešno premagan izziv si izberite nagrado. Lahko si kupite kakšen nov kos opreme, na primer nov par športnih copatov ali nogavic. To bo v vas zbudilo željo, da jih čim prej preizkusite. Če boste izbrali športno pametno uro pa bo motivacija morda še večja.

7. Poiščite navdih

Dodaten navdih in voljo za tek lahko dobite tudi v filmih ali knjigah s tekaško tematiko. Oglejte si film Krog, o tragično preminuli ultramaratonki Ruth Podgornik Reš. Ali pa preberite knjigo Ultrablues, ki so jo napisali trije navdušeni tekači, novinar Boštjan Videmšek, pisatelj Žiga Gomboč X ter publicist Samo Rugelj. 

 

Iščete motivacijo za nadaljevanje tekaških treningov?

Prenesite vodič in preverite vse nasvete tekaškega trenerja ter nekaj zanimivih tekov, na katere se lahko prijavite v naslednjem letu.

Prenesite vodič