NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.03.2024 | 4 min branja | Prosti čas

Top 7 doživetij za prekrasen dan v Lipici

Čudoviti beli lipicanci, ki si jih lahko doživite ob ogledu kobilarne Lipica

Ste že doživeli prvi stik z lipicanskimi žrebički? So vas že navdušili sproščen sprehod po edinstvenem zelenem posestvu Lipice, skrivnosti muzeja Lipikuma in veter v laseh med ježo z lipicanci? Če ste na vsa vprašanja odgovorili nikalno, je pravi čas za družinski izlet v Lipico.

Obsijana z mediteranskim soncem, le korak od morja, Lipica preseneča s svojimi skritimi kotički. Več kot 300 belih lipicancev na več kot 300 hektarov zelenih površin ter številna doživetja vabijo k obisku. V Lipici družinam, ki bi jih obiskale, še prav posebej priporočajo spodnjih 7 družinskih doživetij.

Kobilarna Lipica je prva in največja kobilarna lipicanske pasme konj na svetu, s tradicijo od leta 1580.

 

Ogled kobilarne z vodnikom

Ni boljšega načina, da izpolnite dnevni cilj korakov, kot je sproščen sprehod v družbi prijaznega vodnika. Začelo se bo nežno: s srečanjem z belimi lipicanskimi kobilami in njihovimi igrivimi žrebeti. Le nekaj korakov za tem se odpre pogled na zgodovinsko jedro kobilarne z najstarejšim hlevom Velbanco, kjer lahko občudujete čudovite bele žrebce.

Vse skrivnosti o lipicancih lahko odkrijete v interaktivnem muzeju Lipikumu, obenem pa vas k ogledu vabita muzejska zbirka kočij in Galerija Avgusta. Korak za korakom boste odkrivali prvo in največjo kobilarno lipicanske pasme konj na svetu.

 

Stik z belimi lipicanci v programu Stik s konjem

Obisk konjušnic kobilatne Lipice je enkratno doživetje za vso družino

  • Ste vedeli, da konji že od daleč začutijo vaše počutje?
  • Ali veste, da se žrebe že uro po rojstvu postavi na noge in začne piti materino mleko?
  • Ste se kdaj vprašali, zakaj pridejo lipicanci na svet temni in s časom postanejo beli?

Odgovore na vsa ta vprašanja in še mnogo več prinaša program Stik s konjem. V tem sproščenem doživetju se lahko približate lipicancem in v družbi inštruktorjev Kobilarne Lipica spoznate, kako se lahko lipicancem približate in katerih vaših dotikov se najbolj razveselijo. Svojega novega belega lipicanskega prijatelja boste lahko objeli in svoje doživetje delili s prijatelji na družbenih omrežjih. Tako bodo bele lipicance spoznali tudi vaši prijatelji, marsikdo pa bo občudoval vaš pogum.

 

Skrivnosti Lipikuma – muzeja lipicanca, muzeja kočij in galerije Avgusta Černigoja

Interaktivni muzej Lipikum je srce Lipice, ki na sodoben in sproščen način pripoveduje zgodbo o Lipici in lipicancu. Zanimiv je za otroke in odrasle, prav tako tudi muzejska zbirka kočij. Izjemna dediščina in skrivnosti umetnika Avgusta Černigoja pa vabijo k ogledu galerije edinega slovenskega ustvarjalca, ki se je šolal za znameniti šoli Bauhaus in postal utemeljitelj zgodovinske avantgarde na Slovenskem.

 

Odpravite se na pohod in kolesarjenje po Krasu

Z več kot 300 hektari zelenih površin in edinstveno krajino je Lipica preprosto najboljše izhodišče za pohodništvo in kolesarjenje po Krasu. Po tem, ko ste si napolnili čustvene baterije ob druženju s čudovitimi lipicanci, se lahko razmigate!

Sprehodite se po zelenih drevoredih lipiškega posestva in nadaljujte svoj dan doživetij v Živem muzeju Krasa ali na poti Alpe Adria Trail. Le nekaj korakov od Lipice sta tudi hrib Kokoš in čudovita dolina Glinščice.

 

Športne aktivnosti: šola jahanja, terensko jahanje, ABC golfa, disc golf, minigolf in kolesarjenje

Če še nikoli niste sedli v sedlo in doživeli ježe belega lipicanca, morate nujno poizkusiti. To je prav posebno doživetje, ki vam ostane v spominu za vedno. Prav tako tudi terensko jahanje po zelenem lipiškem posestvu, ki lahko postane vaše najljubše družinsko doživetje.

ABC golfa vas popelje na prostrane zelenice, kjer vas bo prevzela igra golfa, za najmlajše je tu še minigolf, za družine pa disc golf, kjer morate kar s frizbijem zadeti bližnji koš. Odlična priložnost za družinsko rekreacijo in zabavo.

 

Nepozabna vožnja s kočijo

V Lipici so se nekoč s kočijami vozili kralji in kraljice, visoki gostje in tuji diplomati. Danes je to čarobno doživetje na razpolago prav vsem, ki imajo radi konje, naravo in umirjeni topot kopit, ki se razlega po kobilarni.

Vožnja je primerna za vse starostne skupine, lipiški kočijaži pa med vožnjo radi delijo kakšno skrivnost lipiškega posestva. V Lipici se lahko popeljete v kočiji za 5 ali 7 oseb, posebno doživetje pa je vožnja z štirivprego lipicanskih konj.

 

Za konec pa še razvajanje za brbončice

Obisk Lipice si boste zapomnili tudi po postanku za kosilo v Restavraciji Gratia, kjer se na bogatem in zelo raznolikem meniju najde nekaj za vsak okus. Odlično pripravljene jedi izpod kuhalnice lokalnega kuharskega mojstra Marina Furlana so mešanica tradicionalnih sestavin Krasa z pridihom moderne mednarodne kuhinje.

Najmlajše pa še posebej lahko razveselite s sladicami – po tako aktivnem izletu si jih lahko privoščite tudi starši.

 

Doživetje posebej za športnike: tekaška steza Generali ZAME

Če bi Lipico radi doživeli nekoliko drugače, pa s seboj prinesite tudi tekaške copate. Nadušene tekače, in tudi tiste, ki bi to radi šele postali, namreč čaka še eno doživetje. 6,3 kilometre dolga tekaška steza s 40 metri višinske razlike, ponuja doživetje teka v čudoviti naravi med travniki in pašniki, med tekom pa boste lahko občudovali tudi lipicance.

Tekači, ki jih beli konji navdihnejo k tekmovalnosti pa se lahko z njimi tudi pomerijo - izmerili smo namreč, da lipicanec za en krog po stezi porabi 14 minut. Čas ki ga porabijo sami, lahko obiskovalci na spletni strani kobilarne lipice tudi registrirajo.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se