NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.03.2023 | 5 min branja | Prosti čas , Šport

STKP – Kolesarske poti po Sloveniji

Večinoma se v gore odpravimo peš, ljubitelji turnega kolesarstva pa lahko čare dežele na sončni strani Alp okušajo na slovenski turnokolesarski poti – STKP. Odvisno od etape, ki si jo izberete, nudi nepozabna doživetja skozi skoraj vse letne čase.

Prizor s STKP - dva kolesarja s polno opremo peljeta prek svetoče jase.

Avtorica fotografije je Manca Čujež.

 

Kaj je STKP?

Slovenska turnokolesarska pot (STKP), ki od 2016 poteka po skoraj vsej Sloveniji, je razdeljena na 41 posameznih etap oziroma odsekov. Ti so opisani v zloženki, ogledate pa si jih lahko tudi na spletni strani PZS in si na svojo navigacijsko napravo prenesete GPS sledi.

Celotna slovenska turnokolesarska pot je dolga 1.800 km in razdeljena na 41 etap. Na njej boste opravili 50.000 višinskih metrov, obiskali 111 kontrolnih točk in se ustavili v 52 planinskih kočah.

 

Tehnično nezahtevna pot nagovarja širok krog kolesarjev

STKP je najdaljša tovrstna pot v Evropi. Ne glede na to, s katerega konca Slovenije prihajate, boste skoraj povsod, kjer imajo omembe vreden hrib, našli del turnokolesarske poti. Speljana je mimo več železniških postaj, da se lahko obiskovalci na posamezne etape odpravijo z vlakom.

Je izrazit primer prispevka k trajnostni mobilnosti in eden večjih projektov na področju kolesarjenja v Sloveniji. Hkrati plete obširno mrežo povezav med planinskimi društvi, lokalnimi skupnostmi ter ostalimi organizacijami na področju planinstva, turizma in gostinstva.

 

Kako se pravilno in varno lotiti turnega kolesarjenja?

Oglejte si spletno kolesarsko delavnico Varneje v gore s kolesom, v kateri Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenija predstavlja koristne nasvete in pojasnjuje osnovna pravila za čim bolj sproščeno in varno kolesarjenje v naravi. Delavnica vas čaka na Generali ZAME.

Prisluhnite Matjažu Šerkeziju

 

Ključ do uspeha so urejenost in spoštovanje pravil

STKP-kolesarske-poti-po-Sloveniji_foto_Manca-Chujezh_01.jpg

Avtorica fotografije je Manca Čujež.

 

Razveseljivo je, da postaja turno kolesarjenje vedno bolj priljubljeno. Turno kolesarstvo ni športno-adrenalinska dejavnost. Za sožitje z ostalimi uporabniki planinskih poti morajo kolesarji spoštovati pravila obnašanja in predvsem uživati v naravi. Turno kolesarstvo je v sklopu Planinske zveze Slovenije (PZS) zelo dobro urejeno, zato je ena najprimernejših dejavnosti za ljubitelje koles in planin.

V izogib nesporazumom, slabi volji in težavam je PZS pripravila 10 pravil oziroma priporočil za varno in strpno turno kolesarjenje, nekakšen kodeks obnašanja in ravnanja pri turnem kolesarstvu.

Kolesarjenje po SKTP ni časovno omejeno, njeni snovalci, z načelnikom Komisije za turno kolesarstvo PZS Jožetom Rovanom na čelu, pa v prvi plan postavljajo doživetja na poti in ne želijo spodbujati tekmovalnosti.

Priporočila za varno in strpno turno kolesarstvo so bila sprejeta leta 2013, pomembno dodano vrednost pa predstavljajo planinske izkušnje, pravila, navade in običaji, s katerimi so obogatili osnovni gorskokolesarski kodeks.

 

10 pravil za varno in strpno turno kolesarstvo

  1. Na kolo le zdravi in dobro pripravljeni.
  2. Svoje kolesarske ture skrbno načrtujte in jih prilagodite vremenu.
  3. Kolesarite samo po ustreznih in urejenih poteh.
  4. Preglejte in pripravite svoje kolo na turo.
  5. Poskrbite, da imate s seboj vse, kar potrebujete.
  6. Vedno nosite čelado, priporočljivi so tudi ščitniki.
  7. Bodite uvidevni do pešcev, ki imajo prednost.
  8. Prilagodite svojo hitrost razmeram in ljudem na vaši poti. 
  9. Za seboj ne puščajte smeti ali poškodb terena.
  10. Kolesarite tudi z mislijo na živali in jih ne vznemirjajte.

👉 Morda vas bo zanimalo tudi Vse, kar morate vedeti pred nakupom električnega kolesa

 

42 dni s kolesom na poti okoli Slovenije

Prizor s STKP, dva kolesarja kažeta svoje STKP dnevnik, poln žigov

Že dobra dva meseca po uradnem odprtju je STKP pozdravila prvo trojico, ki jo je prekolesarila. Marko Vidmar je po ločenih etapah prvi obiskal vse kontrolne točke, Pia Peršič in Andrej Martinčič, ki sta z nami podelila nekaj doživetij in vtisov, pa sta jo prva prekolesarila v enem zamahu.

Kako dolgo je trajala vajina pot?

»Na poti sva bila 42 dni, od tega je bilo 36 kolesarskih dni. Naredila sva okoli 1.930 kilometrov, nekoliko več od predvidenega, predvsem zaradi iskanja prenočišč.«

Kako se vama je vtisnilo v spomin spoznavanje Slovenije na kolesu?

»Glede na to, da sva oba prehodila Slovensko planinsko pot, sva že doživela Slovenijo na podoben način, prav tako prek različnih obhodnic, veznih poti in pohodov, pa vendarle je Slovenska turnokolesarska pot nov vidik spoznavanja Slovenije z druge perspektive.

Spet sva bila zelo navdušena in si znova potrdila, da je Slovenija ogromna in zelo lepa, spoznala sva tudi veliko novih krajev in novih poti. Na splošno sva zelo navdušena nad videnim in doživetim. Res je lepo!«

Kateri del Slovenije vaju je na poti najbolj navdušil?

»Manj poznani so nama bili kraji od zaledja slovenske Istre do Kočevskega. Prvič sem se (Pia) peljala čez Brkine do Snežnika in pot čez Veliko Milanjo je res čudovita.

Tudi čez Notranjsko, Kočevsko, po Loški dolini je krasno, večinoma na makadamskih gozdnih poteh sva se počutila varno tudi glede divjih živali. Tudi cerkljanski in škofjeloški konci so naju navdušili, na primer vzpon iz Škofje Loke do Porezna.«

Kateri nasvet bi bil dragocen za nekoga, ki se spogleduje z idejo, da bi prekolesaril STKP v kosu?

»Kdor ima to željo, se zaveda, da je to športni izziv, za katerega sta potrebni primerna kondicija in vzdržljivost, četudi so etape lahko krajše. Če ima posameznik dovolj volje in vizijo, je vsak cilj lahko dosegljiv.

Vsakomur pa predlagava, naj si predvidi etape ter možnosti prenočevanja in oskrbe z vodo in hrano. Kolesarjenje po posameznih odsekih, kot so Kras, Obala in slovenska Istra, priporočava v spomladanskem oz. jesenskem času.«

 

Na kolo in po STKP brez skrbi

GENERALI zavarovalnica že od samega začetka kot sponzor podpira razvoj STKP. Med drugim smo omogočili postavitev smernih tabel na slovenski turnokolesarski poti in več let zapored gostili dogodek, kjer smo skupaj zavrteli pedale in se pod vodstvom izkušenih turnokolesarskih vodnikov PZS podali po etapah STKP v enem dnevu.

Tudi zato s posebnim posluhom za navdušene kolesarje oblikujemo naša zavarovanja. Smiselno je, da se na STKP in podobne podvige odpravite ustrezno zavarovani. Zavarovanje za kolo in kolesarja vam nudi zavarovanje odgovornosti, če bi povzročili s kolesom materialno škodo ali telesne poškodbe tretji osebi, zaščito za primer nezgode (zlom, izpah, pa tudi invalidnost in smrt), asistenco ob nezgodi in dodatno pomoč tudi v tujini.

Da vas morebitna nezgoda ne bo prikovala domov dlje kot je nuno, pa lahko poskrbite s celovitim paketom zdravstvenih zavarovanj.

 

 

Postanite član Planinske zveze Slovenije ugodneje

Člani programa Generali ZAME lahko izkoristite popust pri spletni včlanitvi v PZS. Članstvo v programu ZAME je brezplačno in odprto tudi za tiste, ki niso naši zavarovanci.

Prenesite svoj kupon