NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

13.03.2023 | 8 min branja | Avto , Prosti čas

Električno kolo: vse, kar morate vedeti pred nakupom

Električno kolo ali e-kolo nedvomno predstavlja trajnostno mobilnost. Pri izbiri med električnim ali običajnim kolesom pa si morate vseeno odgovoriti na določena vprašanja. V nadaljevanju vam bomo zaupali (skoraj) vse, kar morate vedeti o električnih kolesih.

Dekle uporablja električno kolo za udobno pot v službo.

Električno kolo postaja vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo tudi v Sloveniji zaradi številnih prednosti, ki jih nudi. Z njim se lahko izognete prometnim zamaškom na poti v službo, prosto krožite po večjih mestih ali pa se odpravite na daljši izlet v naravo - tudi, če niste v odlični kondiciji. Poleg tega se boste na električnem kolesu zjutraj na poti v službo v primerjavi z navadnim kolesom precej manj spotili, saj ne boste več zapravljali preveč energije s pritiskanjem na pedala, pač pa bo za pogon poskrbel elektromotor kolesa.

Vse to so razlogi, da se vedno več ljudi odloča za ta alternativni način prevoza, s katerim si olajša svoj vsakdan.

 

Kako deluje električno kolo?

Električna kolesa imajo veliko skupnega z navadnimi kolesi – od sestavnih delov, oblike do tehničnih specifikacij. Še vedno imajo pedala, s katerimi poganjamo verigo in s tem premikamo kolesa. 

Glavna razlika med električnim in navadnim kolesom pa je v tem, da imajo električna kolesa vgrajen tudi elektromotor. Prav tako pa imajo tudi funkcijo pedal z dodatnim pogonom za manjši napor, kar je še posebej koristno pri premagovanju strmih klancev. 

Motor je običajno nameščen v bližini pedal ali na zadnjem kolesu. Polnilna baterija pa omogoča, da lahko skoraj kjerkoli poskrbite za polnjenje. Pri tem je treba upoštevati še, da motor kolesa ne poganja avtomatsko, ampak se ta aktivira le kot pomoč kolesarju

 

Prednosti električnih koles

6 % slovenskih kolesarjev poleg klasičnega kolesa uporablja tudi električno kolo, 5 % kolesarjev pa samo električno kolo.

Največja prednost električnih koles je njihova korist za okolje, saj gre za učinkovito prevozno sredstvo brez izpustov CO2, zato v kombinaciji z obnovljivimi viri energije sodijo med 100-odstotno trajnostna vozila

Funkcija pedal z dodatnim pogonom oziroma elektromotorjem omogoča krajši potovalni čas. Poleg tega poganjanje pedal zahteva manj napora, zaradi česar so električna kolesa odlična izbira za tiste, ki potrebujejo hitro in učinkovito prevozno sredstvo za prihod na delo ali fakulteto. Z električnim kolesom se namreč lahko vozite po označenih kolesarskih stezah in se s tem izognete zastojem na cesti. 

Tudi pri težjih rekreativnih ali izletniških podvigih je električno kolo prednost, saj bo z njim lažje  premagovanje zahtevnih odsekov poti (klanci, dolgi vzponi). Torej se z njim na zahtevnejše ture lahko odpravite tudi v zrelejših letih ali na splošno ob slabši telesni pripravljenosti. Pa tudi bolj zagrizenim rekreativcem lahko pride prav, ko okrevajo po poškodbah in še nimajo enake moči, kot prej.

Tako kot navadna lahko tudi e-kolesa parkirate skoraj povsod in tako zjutraj prihranite čas pri iskanju parkirnega mesta. Na trgu pa obstajajo tudi zložljiva električna kolesa, ki jih lahko vzamete s seboj na delovno mesto in jih hranite v shrambi ali omari. Nekateri modeli zložljivih električnih koles zasedejo samo 75 centimetrov, ko so zloženi

👉 Morda bi vas zanimalo tudi: Bi radi, da vaše kolo dela kot urca?

 

Slabosti električnih koles

Električno kolo nima le dobrih lastnosti. Preden se odločite za nakup, se morate seznaniti tudi s pomanjkljivostmi električnega kolesa. Največja razlika, ki jo običajno kolesarji najprej opazijo, je ta, da so električna kolesa nekoliko bolj okorna, saj so precej težja od navadnih koles.  

Prav tako je pri nekaterih modelih elektromotor lahko malce bolj glasen. Sila motorja, ki poganja kolo, lahko povzroči tudi večjo obrabo zavor, zaradi česar jih je treba menjati pogosteje kot pri navadnem kolesu. 

Če se boste zanašali na pomoč baterije (zato najbrž imate električno kolo) je treba potovanja načrtovati vnaprej, saj mora biti za brezskrbno pot baterija napolnjena oziroma morate načrtovati postanke, kjer jo boste lahko napolnili. Pomembno je, da baterijo uporabljate odgovorno, da bo zdržala čim dlje.

👉 Morda bi vas zanimalo tudi: Strokovnjaki svetujejo kako na kolo

 

7 nasvetov za nakup električnega kolesa

Moški uporablja e-kolo za prijeten izlet.

Razmišljate, kako izbrati električno kolo? Upoštevajte naslednje nasvete in izberite najboljše električno kolo, ki bo ustrezalo vašim potrebam.  

1. Razmislite o tem, kako ga boste uporabljali

Vrsta električnega kolesa, ki bo za vas najboljša, je odvisna od tega, kje in kako ga boste uporabljali. Najboljša električna gorska kolesa so, na primer, pogosto težja in imajo boljše vzmetenje. Če pa se boste s kolesom odpravili le na vožnjo po mestu, bo lažje mestno kolo verjetno najboljša izbira.  

2. Izberite pravi doseg

Doseg izberite glede na razdalje, ki jih nameravate prevoziti z vašim e-kolesom. To je eden najpomembnejših vidikov pri nakupu električnega kolesa. Najpogostejši modeli ponujajo doseg med 40 in 60 kilometri. Najboljša električna kolesa pa omogočajo, da lahko prevozite tudi do 140 kilometrov, ne da bi se baterija izpraznila. 

Električno kolo je sicer še vedno kolo. Če se vam kdaj izprazni baterija, preden prispete na cilj, se lahko z njim še vedno premikate, tako da poganjate pedala, a se morate zavedati tudi, da bo napor večji, kot pri običajnem kolesu, saj je električno kolo težje.

3. Izberite električno kolo z enostavnim polnjenjem

Obstajata dve vrsti baterije: odstranljiva in vgrajena. Predlagamo, da izberete odstranljivo baterijo za električno kolo, saj jo boste lahko lažje prenašali naokoli in jo denimo napolnili med službo. 

4. Lokacija motorja: ključna za stabilnost e-kolesa

Motor je lahko nameščen na sprednjem ali zadnjem kolesu, ali pa na srednji osi, ob pedalih. Pri električnih kolesih z motorjem na sprednjem ali zadnjem kolesu je teža kolesa običajno slabše razporejena. Najbolje je, da si izberete takšno kolo, ki ima motor na srednji osi, saj je tako pri poganjanju pedal bolj stabilno in varno.  

5. Pozanimajte se o moči elektromotorja

Zakon o motornih vozilih (ZMV-1) v 16. točki 3. člena električna kolesa opredeljuje kot kolesa, ki so »opremljena s pomožnim električnim motorjem z največjo trajno nazivno močjo, ki je manjša ali enaka 250 W«. Ta motor je tisti, ki je odgovoren za uravnavanje vaše hitrosti. Mora pa se obvezno ustaviti, ko hitrost kolesa preseže 25 km/h ali, ko kolesar preneha poganjati pedala

Podrobneje preverite tehnična navodila proizvajalca, saj se pri prekoračitvi kakršnihkoli omejitev moči kolo obravnava kot moped.  

6. Izberite dobro opremljeno električno kolo

Nekatera cenovno ugodnejša kolesa niso dobro opremljena. Izberite takšno s prednjimi lučmi, blatniki, vzvratnimi ogledali, košaro ali ključavnico. Če se zanimate za rabljeno električno kolo, prodajalca povprašajte o navodilih in se prepričajte, da boste ob nakupu pridobili vso dodatno opremo. 

Če se odločite za nakup dodatne opreme v specializiranih trgovinah, pa vas bo to stalo veliko več. Bolj kot bo opremljeno vaše e-kolo, bolj udobne in varne bodo vaše vožnje. 

7. Preverite čas polnjenja

Če želite kupiti električno kolo za vsakdanjo rabo, boste morali upoštevati pomemben vidik: čas polnjenja. Nekateri ugodnejši modeli potrebujejo do 8 ur, da se baterija povsem napolni. 

Predlagamo, da namenite nekoliko več denarja in izberete kolo z baterijo, ki se hitro polni. Obstajajo tudi takšne, ki se do 100 % napolnijo v manj kot 3 urah

 

Električna kolesa in turno kolesarstvo

Pomoč električnega motorja je najbolj dobrodošla pri premagovanju vzponov, teh pa je največ v planinah. Električno kolo lahko kolesarju, ki namerava pot nadaljevati peš oziroma se odpravlja na daljšo turo, pomagajo prihraniti moč, hkrati pa omogočajo tudi skupne podvige skupinam, kjer so nekateri člani slabše pripravljeni kot drugi.

Električna kolesa se torej kar sama ponujajo turnim kolesarjem, vendar pa se z vsakim »električnim kolesom« ni dovoljeno voziti po poteh za turno kolesarjenje. Dovoljena so le klasična kolesa z električno podporo, pri katerih moč motorja ne zagotavlja več kot 250 W neprekinjene izhodne moči in se samodejno izklopi pri hitrostih, ki presegajo 25 km/h. Tovrstna kolesa se smatrajo enakovredna navadnim kolesom.

Močnejša električna kolesa ter popolnoma električna kolesa, ki jih enačimo z motornim prometom, so v turnem kolesarstvu po zakonu prepovedana.

V vsakem primeru pa ne pozabite, da imajo na poti pešci prednost in prilagodite hitrost, da ne pride do nesreče.*

👉 Morda bi vas zanimalo tudi: STKP - kolesarske poti po Sloveniji.

 

Cene električnih koles v Slovenij

Cene električnih koles se razlikujejo glede na ugodnosti, kakovost in doseg. Cena električnih koles se običajno giblje med 700 in okoli 5000 evri.

Cena električnega kolesa v Sloveniji se giblje med okoli 700 in 5000 evri.

Najbrž pa se sprašujete, ali pri ugodnejših modelih kakovost preveč trpi. Cenovno ugodno električno kolo ima običajno nekaj pomanjkljivosti na naslednjih področjih:  

  • Kratka življenjska doba baterije.
  • Teža in udobje. Najbolj kakovostna kolesa so narejena iz lahkih materialov. Če želite kolo uporabljati vsak dan, je najbolje, da vložite v model, ki ne presega 20 kg. 
  • Daljši čas polnjenja.

Zavarovanje kolesa za krajo

 

Pomembni namigi

Ker gre za dokaj drago naložbo, je zelo koristno, da si zagotovite zavarovanje električnega kolesa za primer poškodb ali kraje kolesa. Preverite, kaj ponuja zavarovanje kolesa

Kolikšen je strošek ponovnega polnjenja električnega kolesa?

Pri preračunavanju, ali se je vredno odločiti za nakup električnega kolesa, da bi prihranili pri gorivu, morate biti seznanjeni tudi s stroški ponovnega polnjenja

Če predpostavimo, da kupite električno kolo z 250-vatnim motorjem in kapaciteto baterije 624 Wh (najpogostejše lastnosti električnih koles v Sloveniji), ki ga vsak mesec 20 delovnih dni polnite 5 ur, bi strošek vsakega polnjenja znašal približno 15 centov

Z drugimi besedami, zaradi oskrbe električnega kolesa z električno energijo bo vaš račun za elektriko višji za približno 6 evrov mesečno, vključno z DDV. 

 

Si je električno kolo bolje izposoditi?

Če želite električno kolo uporabljati vsak dan, je vsekakor priporočljivo, da imate svojega. V večjih slovenskih mestih pa ponujajo tudi ugodno izposojo koles. 

V Ljubljani izposojo koles od leta 2022 omogoča podjetje Nomago. Električna kolesa, ki imajo 80 km dosega, si je mogoče izposoditi z različnimi vrstami naročnine ali brez nje. Za letno naročnino boste odšteli 45 €, pri čemer imate vsake prve pol ure vožnje brezplačne. Brez naročnine pa vas bo izposoja stala 1,30 € za vsakih 30 minut vožnje.

👉  Morda električno kolo ni pravo za vas? Preverite, kako dobro poznate različne vrste koles.

 

Zavarovanje električnega kolesa

Čeprav v Sloveniji zavarovanje električnega kolesa ni obvezno, ga vsi strokovnjaki priporočajo, saj takšni trajnostni načini prevoza veljajo za nevarnejše od vožnje z običajnimi kolesi. 

Večkrat pa lahko pride tudi do raznih okvar. Okvare se pri električnih kolesih najpogosteje pojavijo na zaslonu (14 %) in bateriji (13 %). 

Redni letni servis med dobo uporabnosti e-kolesa vas bo stal od 30 € do 70 €.

Z ustreznim kritjem se izognite stroškom ob poškodbah ali kraji e-kolesa in brez strahu uživajte v vožnji. Zavarovanje kolesarja in kolesa vam nudi zavarovanje odgovornosti, če bi med vožnjo kolesa poškodovali tretje osebe ali lastnino, nazgodno zavarovanje za primer izpaha, zloma, trajne invalidnosti ali smrti zaradi nezgode pri rekreativni uporabi kolesa, asistenco ob nezgodi, okvari ali tatvini kolesa, v največjem paketu pa tudi dodatno zaščito v tujini

 

*Več o e-kolesu in turnem kolesarstvu lahko preberete na strani Planinske zveze Slovenije.

 

Zavarovanje kolesa in kolesarja

Široko kritje in preprosta sklenitev kar na spletu. Preverite zavarovanje zase ali za vso družino.

Preverite zavarovanje