NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.04.2020 | 2 min branja | Dom

Preventivna pomladna hišna opravila

Za vsak letni čas je značilnih nekaj prav posebnih hišnih opravil, ki jih običajno opravimo le enkrat ali dvakrat na leto. O tem, kako pripraviti dom na mrzle mesece ali katerih opravil v okolici doma se je najbolje lotiti poleti, smo že pisali. Tokrat si poglejmo, kaj lahko v svojem domu in okolici postorite spomladi, poleg »obveznega« pomivanja oken in generalnega pomladnega čiščenja vsega, kar se je nabralo čez zimo.

Danijela


Danijela, avtorica bloga Mami na OFF, pravi, da bo spomladanski čas izkoristila za opremljanje kotičkov nove hiše. "Dom je v našem življenju zelo pomemben, saj v njem preživimo največ kvalitetnega družinskega časa in res si želim, da se tam dobro počutimo. Ugotovila sem, da minimalistično in sodobno opremljen ter predvsem praktičen in funkcionalen dom najbolj ustreza našemu življenjskemu stilu, zato se teh usmeritev poskušamo držati pri iskanju idej za vsak prostor," pravi Danijela, mamica dveh fantov. Kako zelo v opremljanju uživa, je zaznati na njenem IG profilu, saj v kratkem pripravlja zelo zanimivo spomladansko mini prenovo. 


Popravila, ki preprečijo večjo škodo

Z rednim in skrbnim vzdrževanjem lahko preprečimo večjo škodo, ki bi lahko nastala, če bi opustili skrbno ravnanje.

  • Varnost. Poletje bo hitro tu in upamo, da bo epidemija koronavirusa mimo in bomo nekaj počitniških dni preživeli ob morju. Že sedaj lahko preverite, ali vse ključavnice v domu in na vrtu delujejo brezhibno. Če imate varnostni sistem, preverite njegovo delovanje, se alarm res sproži ob vseh načrtovanih situacijah? Je ograja, ki obdaja vrt, brez poškodb, odlomljenih letvic in polomljenih kovinskih delov?
  • Vzdrževanje. V hiši ali stanovanju preverimo, ali so vse elektronske naprave ustrezno vzdrževane, vtičnice na svojem mestu, se pipe zapirajo, napeljava varovana, cevi pritrjene … Razmislimo o starosti in kakovosti naprav, napeljave, cevi … morda bi bilo dobro po koncu časa, ko ostajamo doma, potrebno kaj zamenjati zaradi starosti ali iztrošenosti? Z rednim vzdrževanjem lahko tudi preprečimo kakšno neprijetnost, če do nje pride, pa je dobro pravočasno poskrbeti za zavarovanje nepremičnine in opreme v njej ter domsko asistenco.
  • Posledice zime. V tem času lahko tudi poskrbimo za odstranjevanje plesni, ki se je nabrala čez zimo, zapiranje razpok v stenah, odpadli omet ter svežino, ki jo domu zagotovijo sveže prepleskane stene.
  • Zahtevnejša opravila. Bolj nevarna popravila, kot je menjava polomljenih strešnikov, obrezovanje vej ali podiranje drevesa, ki bi se v primeru neurja lahko prevrnilo na hišo, rajši preložimo na primernejši čas ter jih zaupajmo mojstrom. Trenutno so bolnišnične kapacitete primarno namenjene bolnikom, ki imajo zaplete zaradi bolezni COVID-19, prav gotovo si v tem trenutku nihče ne želi obiskati urgence in tvegati, da pride do okužbe.  

Zavarovanje za dom

Polepšajte svoj dom

Ste postorili že vsa zgoraj našteta opravila? Potem je čas, da zaposlite tudi svoj ustvarjalno žilico. Kaj lahko storite sami, pa doslej niste našli časa?

  • Osvežite staro pohištvo. Obrusite okrušeno barvo in ga obnovite s svežim premazom ali novo barvo. Lahko ga tudi oblepite ali iz več kosov sestavite novega, narišete zabavni motiv na stara vrata, stole oblečete v novo tkanino, iz odpadnih letvic in desk sestavite knjižno polico
  • Prestavite pohištvo in dekorativne predmete v prostoru, počutili se boste, kot da ste svojemu domu vdahnili novo dušo. Dom lahko prenovite tudi po nasvetih starodavne kitajske vede feng shui.
  • Lotite se prenove prostorov. Skupaj z družinskimi člani je to lahko prav posebno doživetje. Je otrok prerasel otroško posteljico? Preberite, kako se lotiti prenove otroške sobe.

Nimate idej? Na družbenih omrežjih kot sta Pinterest in Instagram jih je več kot dovolj, Youtube pa nudi večino odgovorov na vprašanje, kako se lotiti nečesa. Z »naredi sam« prenovo pohištva tudi pomembno prispevate k trajnostno naravnanem bivanju in odgovornosti do okolja.

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več