NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

29.11.2022 | 7 min branja | Dom

5 preprostih ukrepov za energetsko prenovo doma

Sončna elektrarna na stanovanjski hiši. Simbolna fotografija za energetsko prenovo doma.

Energetska prenova hiše je zelo pomembna naložba, ki lahko zmanjša stroške gospodinjstva, pa tudi breme, ki ga življenje v našem domu predstavlja za okolje. Pripravili smo pregled petih ukrepov energetske prenove, s katerimi lahko vaš dom postane energetsko učinkovitejši.

Raziskave kažejo, da večina starejših stavb po vsej Evropi potrebuje energetsko prenovo. 

Ukrepi, predstavljeni v nadaljevanju, vam bodo pomagali prihraniti pri ogrevanju. Vedeti morate, da bodo pri obsežnejši energetski prenovi doma stroški višji, saj boste potrebovali pomoč strokovnjakov. Vendar se vam bo vložek hitro povrnil v obliki manjše porabe energije in nižjih mesečnih stroškov. Poleg tega boste nekaj dobrega storili tudi za naš planet. Pri zmanjševanju stroškov prenove vam lahko pomaga tudi Eko sklad.

👉  Morda želite prebrati tudi nasvet Kako izvesti energetsko prenovo hiše s pomočjo Eko sklada

 

1. Preprečite prepih

... s tesnili

Zaradi slabega tesnjenja oken in vrat iz prostora skozi špranje uhaja toplota, vanj pa priteka hladen zrak. V hišah se toplota večinoma izgublja skozi okna in vrata, talne obloge, zaključne letve in podstrešne lopute.

Najpreprostejša rešitev so tesnila, ki jih nalepite okoli oken in tako zapolnite morebitne špranje, ki so se pojavile med steklom in okvirjem. Tesnila pa ne omogočijo le prihranka energije, pač pa ščitijo tudi pred vročino, vlago in hrupom. Cene tesnilnih trakov se gibajo od 0,50 evra na meter. 

V eni ogrevalni sezoni v povprečju skozi vsak meter netesnih oken in vrat uhaja tudi do 40 kWh energije

Prepišna vhodna vrata lahko zatesnite s samolepilnimi penastimi tesnilnimi trakovi, s katerimi lahko zatesnite tudi podstrešno loputo in tako preprečite, da bi ob robovih uhajal topel zrak.

Manjše vrzeli ali razpoke v talnih oblogah in zaključnih letvah pa lahko zapolnite s silikonom. Takšna naložba vas bo stala le nekaj deset ali sto evrov (odvisno od števila oken in vrat). Tesnilne letve za vrata stanejo od 10 evrov za meter, tesnilni pragovi pa od okoli 8 evrov na meter.

... z zavesami

Dodatno lahko energetsko učinkovitost vašega doma ugodno izboljšate s težkimi zavesami iz gosto tkanih materialov. Poleg tega, da delujejo izolativno, z njimi lahko blokirate tudi svetlobo in zvok, hkrati pa so tudi dekorativne.

Cene so odvisne od dimenzij, vrste materiala, blagovne znamke in drugih dejavnikov, začnejo pa se že pri okoli 20 evrih za tekoči meter. A pozor! Če boste za zaveso skrili tudi radiator, bo ogreval zgolj steno.

Ko se lotite prepiha, pazite na prostore, kjer stojijo gorilne naprave, ki uporabljajo fosilna goriva in potrebujejo zrak izprostora. Če imajo kisika premalo, je izgorevanje nepopolno, nastajati pa začne ogljikov monoksid, s katerim se lahko zastrupite

 

2. Izolirajte podstrešje

Mnoge hiše imajo izolirano streho in podstrešje, vendar izolacija pri starih hišah ne ustreza minimalnemu standardu, kot ga narekujejo smernice v Pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah.

Izolacija podstrešja je enako kot pri fasadah odvisna od materiala, ki ga izberete. Materiali se razlikujejo po izolativnosti, kar pomeni, da morate pri slabše izolativnem materialu uporabiti večjo debelino, pri bolj izolativnem pa manjšo. Smiselno je, da za nasvet prosite strkovnjaka.

Če se na podstrešju ne nabira vlaga ali kondenz (preglejte, da na lesenih tramovih in po poševnini ni kapljic), lahko izolacijo namestite med vodoravne nosilce po tleh podstrešja, in sicer do ustrezne višine.

Če nameravate podstrešje uporabljati kot shrambo, mora biti pod dvignjen, da predmeti ne bodo neposredno na izolaciji. Če odkrijete vlago ali kondenz, se posvetujte s strokovnjakom.

Strošek izolacije podstrešja in strehe je odvisen od same površine, ki jo je treba izolirati. Cena izolacije iz steklene ali kamene volne debeline 30 cm, skupaj s parno zaporo in delom, se giba okoli 20 evrov na kvadratni meter.

👉  Preberite tudi, kakšne težave vam bo pozimi povzročilo neizolirano podstrešje.

 

3. Izolirajte zunanje stene

Do 35 % toplote se izgubi skozi slabo izolirane stene nepremičnine. Največ toplotnih izgub skozi stene je pri starih gradnjah, še posebej pri hišah in stavbah, ki so bile zgrajene pred letom 1970.

Pri votlih stenah se lahko izolacija namesti med stenama. S to izolacijo, najpogosteje se zanjo uporabljajo stiroporne kroglice, se oblikuje učinkovita pregrada, ki zadržuje toploto in preprečuje vdor hladnega zraka.

Pri starejših stavbah s polnimi stenami se podobna pregrada ustvari tako, da se izolacija namesti na notranjo steno, prekrije pa se jo s plastjo za zaščito izolacije. Slaba stran tega je, da boste izgubili nekaj centimetrov prostora. V obeh primerih naj delo opravi strokovnjak.

Še en učinkovit način energetske prenove doma je obnova fasade, ki pa je pogosto dražja investicija. Cene izolacije zunanjih sten so odvisne od same vrste posega, debeline fasade, kakovosti materiala in izvajalca del. Za izdelavo nove fasade boste v povprečju odšteli 40-50 evrov na kvadratni meter.

 

4. Zamenjajte okna

Starejše hiše imajo pogosto vgrajena stara okna z enojnim steklom. Za razliko od sodobnih oken z dvojnim ali trojnim steklom, skoznje toplota uhaja tako skozi steklo kot okvir.

Pri oknih z dvojnim steklom se izgubi 50–70% toplote manj kot pri oknih z enojnim steklom, trojna zasteklitev pa je še učinkovitejša.

Z vgradnjo oken z dvojnim ali še bolje trojnim steklom bo vaš dom energetsko učinkovitejši. Pri trojni zasteklitvi okno sestavljajo tri stekla, mednje pa je za še boljše preprečevanje toplotnih izgub vbrizgan plin (pogosto argon).

Menjavo oken zaupajte strokovnjakom, saj mora biti tudi vgradnja izvedena tako, da ne bo toplota uhajala mimo odlično izolativnih novih oken.

Cena menjave oken je odvisna od materiala, tipa, velikosti in števila oken. Pogosto vam ponudniki pri hkratni menjavi več oken ponudijo tudi količinski popust. Cena dvoslojnega okna (za kvadratni meter) skupaj z montažo pa v povprečju znaša okoli 300 evrov.

 

5. Namestite pametni termostat

Starejši termostati običajno delujejo na časovnik in se pri ogrevanju doma držijo strogega, pogosto neprilagodljivega urnika. Ogrevanje se vklopi in ogreva vaše bivalne prostore tudi, ko ni nikogar doma, kar pa je potrata energije. 

S pametnim termostatom lahko nadzorujete, kdaj in katere prostore ogrevate. Deluje v kombinaciji s pametnim števcem, ki natančneje spremlja porabo plina, električne ali toplotne energije.

Ogrevanje vašega doma je prek pametnega termostata povezano z internetom, kar pomeni, da lahko do nastavitev dostopate prek pametnega telefona ali računalnika. Pametni termostati med drugim omogočajo, da ogrevanje vklopite in izklopite tudi, ko ste zdoma, da ogrevate samo prostore, ki jih uporabljate, zaznajo pa tudi prepih v vašem domu.

 

Koliko stane energetska prenova?

Če se nameravate lotiti projekta energetske prenove stare hiše, zgolj prenove mansarde, zamenjave oken ali izolacije zunanjih sten, verjetno že preračunavate, kakšen strošek bo taka naložba za vaš družinski proračun.

Energetska prenova hiše je odvisna od številnih dejavnikov, predvsem pa od tega, kaj vse je treba pri tem zamenjati. A tudi, če gre zgolj za novo fasado, se hitro nabere za več tisoč evrov stroškov.

Pri finančni izvedbi projekta si lahko pomagate tudi s sredstvi iz Ekosklada. Na voljo so tako ugodni krediti kot tudi subvencije. Višina subvencije je odvisna od števila prosilcev, pa tudi od same višine stroškov izvedenih del.

 

Se vam sončna elektrarna izplača?

Energetska učinkovitost gre pogosto z roko v roki z energetsko samooskrbo. Slovenija ima ugodno lego in vreme za sončne elektrarne. Od aprila do oktobra je namreč mogoče izkoristiti več kot 40 % sončnega sevanja.

Kar dve tretjini Slovencev živi v samostojnih hišah in bi se lahko oskrbovali z energijo iz lastne sončne elektrarne.

Sončna elektrarna se je še posebej v času energetske krize izkazala za modro odločitev, saj vsaj deloma zagotavlja neodvisnost od zunanjih energetskih virov. Čeprav je nakup in namestitev sončne elektrarne razmeroma velik strošek, pa se ta hitro povrne.

Na račun "lastne" elektrike lahko štiričlanska družina na dolgi rok prihrani tudi do 1500 evrov na leto

In tega se zaveda vse več Slovencev. Povpraševanje po sončnih elektrarnah je namreč tolikšno, da lahko preseže razpisana sredstva za spodbude, pri ponudnikih sončnih elektrarn pa so dolge čakalne dobe za namestitev. Pozanimajte se, ali vam ponudnik sončnih elektrarn ob nakupu in montaži ponudi tudi zavarovanje, lahko pa zavarovanje sončne elektrarne sklenete sami.

 

Kaj ima energetska prenova z zavarovanjem?

Vsaka prenova, tudi energetska, je neločljivo povezana z zavarovanjem nepremičnine. Ko se spremeni gradbena vrednost vašega doma je nujno, da s svojim zastopnikom pregledate polico ter poleg kritij prilagodite tudi zavarovalno vsoto.

Še posebej pomembno pa je, da poskrbite tudi za zavarovanje sončne elektrarne. Sami boste ugotovili, da gre za precejšnjo investicijo, zato je prav, da jo zaščitite. 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se