NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

10.11.2022 | 6 min branja | Dom

Kako izvesti energetsko prenovo hiše s pomočjo Eko sklada

Mojster zaključuje toplotno izolacijo - simbolna slika za prenovo hiše s pomočjo Eko sklada.

Z energetsko prenovo hiše lahko izboljšate kakovost svojega bivanja, zagotovite bolj trajnosten dom ter znižate stroške plina in elektrike. Takšna prenova sicer ni poceni, a v Sloveniji obstaja poseben sklad, s katerim lahko znižate stroške svoje naložbe. V nadaljevanju preberite, kako si lahko iz Eko sklada zagotovite potrebna sredstva in prihranite.

 

Prednosti energetske prenove hiše

Ljudje po vsem svetu se spopadajo s hitrim porastom življenjskih stroškov. Povprečna letna inflacija v evroobmočju je bila v začetku septembra 2022 ocenjena na 9,1 %, cene pa naj bi se po napovedih zviševale tudi v letu 2023.

V Sloveniji je bila inflacija avgusta 2022 11,5 %. Stroški elektrike, ogrevanja in bencina so po vsej EU v povprečju narasli že za skoraj 40 %. V prvi polovici leta se je cena elektrike v slovenskih gospodinjstvih zvišala za več kot 35 %, cena plina pa je narasla za 11 % [1]. 

Energetska prenova hiše ima številne prednosti:

  • Vsak mesec lahko prihranite pri stroških za energijo.
  • Izboljšate kakovost bivanja v svojem domu.
  • Zmanjšate svoj ogljični odtis in pripomorete v boju proti podnebnim spremembam.
  • Povečate vrednost svojega doma.

Čeprav takšna prenova na dolgi rok znižuje stroške, morate zanjo globoko seči v denarnico. V nadaljevanju preberite, kako vam lahko Eko sklad pomaga pri energetsko učinkoviti prenovi doma.

 

Kakšne spodbude so na voljo za prenovo?

V Sloveniji že več desetletij deluje javni okoljski sklad, Eko sklad. Njegov namen je spodbujanje razvoja na področju varstva okolja in zmanjševanju energetske revščine. Podjetjem in gospodinjstvom namreč ponuja ugodne kredite pa tudi nepovratna finančna sredstva za okolju prijazne naložbe, kot so prehod na obnovljive vire energije, učinkovita raba energije, ravnanje z odpadki, odpadnimi vodami in trajna mobilnost.

V letu 2021 je Eko sklad izplačal za okoli 73 milijonov evrov nepovratnih spodbud oziroma subvencij, od tega največ za menjave ogrevanja z obnovljivim virom energije, sončne elektrarne za samooskrbo, energetsko obnovo stavb in električna vozila.

Odobrili so tudi za 54,5 milijona evrov ugodnih kreditov za okoljske naložbe, največ za sončne elektrarne, nakup okolju prijaznih vozil in vgradnjo toplotnih črpalk. S temi investicijami, ki so 2021 dobile spodbudo iz Eko sklada, bo na leto proizvedenih okoli 143 tisoč ton manj izpustov CO2, kot bi jih bilo sicer.

Infografika: Slovenska Dolgoročna strategija enegetske prenove stavb predvideva, da bi do leta 2050 obnovili 74 % enostanovanjskih in 91 % večstanovanjskih stavb.

 

Ukrepi, ki izboljšajo energetsko učinkovitost vašega doma

Želite izboljšati energetsko učinkovitost svojega doma? Na voljo imate celovito prenovo, ki pomeni vrsto sočasnih ukrepov, lahko pa se lotite tudi posameznih ukrepov. Tako bo strošek manjši, pa tudi zahtevnost, sploh, če živite v hiši, bo manjša. Pri tem pa bodo imeli tudi posamezni ukrepi pomemben vpliv na energetsko učinkovitost vašega doma.

Izboljšanje izolacije

Izboljšajte izolacijo fasade: tako boste poleti manj uporabljali klimo in pozimi zmanjšali stroške ogrevanja.

Če je izolacija oziroma fasada šibka točka vašega doma, preko katere izgubljate veliko energije, si lahko financiranje prenove izolacije fasade olajšate s pomočjo Eko sklada. Za ta namen so namreč na voljo subvencije in posojila. Prav tako lahko prejmete tudi spodbude za izolacijo kleti in tal ter za izolacijo strehe ali stropa.

Zamenjajte stara okna: z novimi okni, ki so bolj izolativna, lahko lažje ohranjate temperaturo prostorov. Pred mrazom in vročino vas lahko ščiti tudi kakovosten sistem okenskih žaluzij ali rolet.

Eko sklad ponuja tudi subvencije in posojila za zunanje stavbno pohištvo, torej za nova okna in vrata.

👉  Iščete hitro rešitev za prepih skozi špranje oken in vrat? Za vas imamo nekaj nasvetov.

Učinkoviti ogrevalni sistemi

Toplotne črpalke so ena od trenutno najboljših in cenovno dostopnih rešitev na področju energetske učinkovitosti – z njimi bo vaš dom topel, vaši stroški pa nižji. Izbirate lahko med visokotemperaturno toplotno črpalko, ki ne bo zahtevala večjega posega v ogrevalni sistem ali nizkotemperaturno, ki jo boste povezali s talnim gretjem.

Eko sklad za nepremičnine, ki izpolnjujejo pogoje, ponuja subvencije in ugodna posojila, s katerimi boste lažje kupili in vgradili svojo toplotno črpalko. Po vgradnji morate pregledati tudi polico zavarovanja za hišo, da bo tudi nova naprava ustrezno vključena.

Če boste s toplotno črpalko zamenjali kurilno napravo na fosilna goriva, se boste izognili tudi nevarnosti nastajanja strupenega ogljikovega monoksida.

👉  Ne spreglejte tega članka! Devet opravil, s katerimi pripravite svoj dom na zimo.

 

Približno 40 % družinskih hiš v Sloveniji se uvršča v najslabša energijska razreda.

👉  Z vidika energijske učinkovitosti ni prav nič narobe, če začnemo z majhnimi koraki. Zbrali smo nekaj nasvetov za zmanjšanje porabe energije v vašem domu.

Električna samooskrba

Na sončnih legah so fotovoltaični ali solarni paneli odličen način za proizvodnjo elektrike in toplote. Po ocenah lahko s solarnimi sistemi prihranite približno 1500 evrov pri letnih stroških elektrike. Če so vremenske razmere na lokaciji vašega doma pogosto vetrovne, si lahko z namestitvijo male vetrne elektrarne prav tako zagotovite samooskrbnost pri elektriki [2].

Eko Sklad vsako leto nudi tudi subvencije za namestitev solarnih panelov, povprečna višina dodeljene subvencije za sončne elektrarne je v preteklosti znašala okoli 2100 evrov. A ker je zanimanje za postavitev sončnih elektrarn izjemno, je letos že v začetku leta zmanjkalo sredstev. Še vedno pa lahko na Eko skladu zaprosite za ugodne kredite za male sončne, vetrne in vodne elektrarne ter za mikro sončne elektrarne.

Seveda pa ne pozabite na dobro zavarovanje za sončno elektrarno, da bo vaša investicija primerno zaščitena.

Celovita obnova stavbe

O celoviti energetski obnovi stavbe govorimo takrat, ko je treba usklajeno izvesti več ukrepov, kot so obnova fasade, strehe, tal, ogrevalnega sistema. Prednost pri tovrstni obnovi je, da gre za celovit pristop, s katerim lahko racionalizirate posamezne ukrepe in hkrati poskrbite za najbolj optimalne prihranke energije.

Seveda pa takšen celovit pristop k prenovi vašega doma zahteva več načrtovanja, časa in denarja. Naložbo si lahko olajšate z nepovratnimi sredstvi iz Eko sklada, saj ta ponuja subvencije v višini do 40 upravičenih odstotkov vrednosti naložbe. Zaprosite pa lahko tudi za kredit z odplačilno dobo do 20 let.

 

Kako do sredstev iz Eko sklada?

Subvencije in krediti, ki jih ponuja Eko sklad, so na voljo vse leto. Merila za pridobitev posamezne spodbude ali kredita so navedeni v razpisni dokumentaciji, ki je objavljena v javnem pozivu na spletni strani sklada.

Za isto naložbo lahko hkrati zaprosite tako za pridobitev nepovratne finančne spodbude kot za pridobitev kredita. V tem primeru mora naložba izpolnjevati vsa merila iz obeh javnih pozivov, vlagatelj pa mora oddati ločeni vlogi.

Pomembno je tudi, da pri posamezni razpisani pobudi preverite, kdaj morate oddati vlogo, da bo ta upoštevana. To je odvisno od pogojev javnega poziva, v nekaterih primerih je treba za subvencijo zaprositi pred pričetkom del, v drugih pa šele po izvedeni naložbi. Če boste zaprosili za kredit, pa je prošnjo zanj vedno treba oddati pred izvedbo projekta.

V povprečju nepovratne spodbude krijejo okoli 30 % vrednosti naložbe, pogosto pa so izplačane šele po izvedenem projektu. Finančno spodbudo dobi približno 90 % prijavljenih projektov. A ker je vsako leto več prošenj, je treba na sredstva čakati več mesecev. Trenutno je čakalna doba za obravnavo prošnje okoli 8 mesecev.

👉  Preberite, kakšne težave vam pozimi lahko povzroči slabo izolirano podstrešje.

 

Tudi z dobrim zavarovanjem lahko prihranite

Majhne izboljšave doma se vedno izplačajo. Pri energetski prenovi hiše pa si poleg izboljšanja kakovosti bivanja seveda obetate tudi prihranek zaradi nižjih stroškov ogrevanja. Če prenovo izvedete, ko ste mladi, je to nekako, kot če bi investirali v starost.

Prihranite pa lahko tudi z dobrim zavarovanjem hiše. Zavarovanje nepremičnine in opreme v njej je namenjeno prav temu, da vas zaščiti pred visokimi stroški, ki jih lahko prinese sanacija morebitne škode. Pri požaru, potresu ipd. so stroški lahko zelo visoki, a tudi zgolj udarec v stekleno panoramsko steno in posledične razpoke lahko hitro zahteva drago sanacijo.

Dobro zavarovanje doma je s kritji prilagojeno vašemu domu in ima dovolj visoko zavarovalno vsoto, da boste morebitne škode lahko hitro sanirali. Poleg tega vam v našem zavarovanju Paket Dom nudimo tudi asistenčne storitve z organizacijo in plačilom nujne obrtniške pomoči na domu. Preverite svojo polico z zavarovanim zastopnikom, da boste še naprej mirno spali v svojem kraljestvu.

 

Viri, uporabljeni pri pisanju tega nasveta:

[1] https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/10535 

[2] https://cekin.si/nepremicnine/soncna-elektrarna.html

[3] https://energy.ec.europa.eu/system/files/2021-08/sl_ltrs_2020_0.pdf

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se