NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

11.09.2022 | 2 min branja | Dom

9 opravil, s katerimi pripravite vaš dom na mrzle mesece

Ko se vrnemo s poletnih počitnic se komaj dobro zavemo začetka jeseni, a nizke temperature, vlaga in zmrzal so že za prvim ovinkom. Zato je to pravi čas, da pripravite svoj dom na poznojesenske in zimske dni. Zbrali smo nekaj opravil, ki bodo pripomogla k temu, da bo vaš dom pozimi varen in topel. Vsakega se lahko lotite sami; če česa ne znate ali zmorete, pa priporočamo pomoč serviserja.
 

Česa se je torej treba lotiti pred zimo?

  1. Preglejte žlebove. Zamašeni žlebovi lahko poškodujejo zunanje stene, zaradi njih pa se lahko v kleti začne nabirati voda. Poleg tega zaradi nabrane umazanije hitreje zarjavijo. Preden jeseni odpade listje očistite žlebove in jih pokrijte z mrežo, da bodo ostali prazni.
  2. Zatesnite okna in vrata. Luknjice in razpoke okoli oken in vrat zatesnite s tesnili. Zaradi oken, ki ne tesnijo dobro, je namreč lahko vaš račun za ogrevanje do 10 % višji. Tesnjenje je zelo učinkovit način, da oklestite stroške ogrevanja, poleg tega pa preprečuje prepih. A pozor: tesnila se s časom poškodujejo, zato jih redno pregledujte. Tudi za izolacijo podstrešja je dobro poskrbeti, sicer boste imeli pod snežno odejo težave z ledenimi svečami.
  3. Preglejte streho. Iskanje mesta, kjer streha pušča, je zamudno in neprijetno, zato še pred snegom preverite, ali so vsi vaši strešniki nepoškodovani in celi. Sistematično preglejte celo streho, uporabite daljnogled, če je treba, in še posebej preglejte železno zaščito okrog dimnika in zračnikov.
  4. Izpraznite zunanje vodne cevi. Pred zimo izpraznite zunanje cevi in pipe, da ne bodo počile, ko bo voda v njih zamrznila. Najprej zaprite vse ventile za vodo, ki vodijo do njih, nato pa jih izpraznite in vanje do pomladanskih mesecev ne spustite vode.  
  5. Osvežite filtre. Očistite ali zamenjajte umazane filtre v peči. Ti filtri lovijo prah, ki bi se sicer razširil po pohištvu in stenah. Poleg tega zamašeni filtri otežujejo vzdrževanje želene temperature in zvišajo vaš račun za ogrevanje. Še najbolje bo, da jih čistite enkrat na mesec.
  6. Podrobno preglejte peč. Priporočamo, da vam sistem za ogrevanje enkrat letno pregleda serviser. Najbolje v zgodnji jeseni, dokler imajo serviserji še čas – pred zimo so običajno zelo zasedeni. Obenem preglejte kamine in dimnike, tudi pri tem pa vam svetujemo, da se za pregled dogovorite z dimnikarjem. Ogenj je nevarna stvar!
  7. Preprečite težave s plinom. Če imate plinsko peč, naj jo ravno tako enkrat letno pregleda serviser, predvsem pa ne pozabite na redno vzdrževanje, ki ga priporoča proizvajalec. Če tega ne izvajate, lahko v najslabšem primeru pride do zastrupitve s plinom ali pa – v najboljšem – do večjih stroškov. 
  8. Ne pozabite na peči na drva. Peči na drva so vedno bolj priljubljene. A preden začnete uporabljati svojo, preverite, ali je vse tako, kot bi moralo biti. Preglejte cevi, ki vodijo iz peči, saj lahko skozi razpoke uhajajo strupeni plini. Redno preverjajte tudi, ali je zunanjost peči poškodovana, zarjavela ali so kakšni njeni deli zrahljani.  
  9. Varnost za vso družino. Če imate doma detektorje dima ali ogljikovega monoksida, preverite, ali imajo delujoče baterije, preglejte (ali kupite) gasilne aparate, preverite požarne poti in na smetišče odpeljite vse, kar se vam je čez leto nabralo doma (na primer stari časopisi ali nevarne kemikalije, ki jih ne potrebujete več). Prepričajte se, da je prostor okrog grelcev in peči prazen in da ni v njihovi bližini ničesar, kar bi se lahko vnelo.
Še zadnje opravilo pa je sklenitev dobrega in celovitega zavarovanja hiše ali stanovanja, ki vas ne pusti na cedilu niti, ko se zgodi kaj hudega. Potem pa se lahko jesenskih in zimskih mesecev zares veselite!

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več