NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

12.01.2020 | 4 min branja |

Imate tudi vi prepih skozi špranje oken in vrat?

Pozimi je topel in udoben dom zelo pomemben. Zanj poskrbimo predvsem ogrevanjem, stroške pa skušamo zniževati z uporabo optimalnih ogrevalnih sistemov, izolacijo ter ustreznimi okni in vrati. Prav okna in vrata pa so pogosto med največjimi potratneži toplotne energije, zato bi jim morali posvetiti več pozornosti.

 

Špranje – majhne, a zelo škodljive

Včasih so špranje pri starih oknih skrbele za neprestano izmenjavo zraka, kar je bilo še posebej pomembno zaradi kurjenja na drva. Danes so sistemi ogrevanja sodobnejši, zato sta uhajanje mrzlega zraka skozi špranje in tovrstni prepih nesprejemljiva. Najbolj očitni posledici prepiha pri špranjah oken sta:

  • vdiranje mrzlega zraka ohlaja prostor,
  • mrzel zrak se spušča in ohlaja tla.

Ti posledici seveda povzročita še mnogo drugih sitnosti, na katere morda do sedaj sploh niste pomislili. V nadaljevanju vam bomo ponudili nekaj idej za preprečevanje prepiha in omilitev neljubih vplivov prepiha. Omeniti moramo tudi »pasivni« prepih, do katerega ne pride zaradi vdora mrzlega zraka skozi špranje, pač pa mraz prehaja skozi slabo zastekljena okna. Mrzel zrak, ki se nabira ob mrzlih steklih, se premika proti tlom in ustvari »prepih«, ki ga čutimo, če stojimo ali sedimo pod takimi okni.

Zimski pogled skozi okno na zasneženo pokrajino.

 

Zamenjava oken: rešitev in nova težava obenem

Zoper prepih se je najlažje boriti z zamenjavo oken, kar pa ni vedno preprosto. Menjava zahteva precejšnjo finančno investicijo in nekaj gradbenih posegov, ki so odvisni od načina montaže starih oken, fasade in notranjih sten. Nova sodobna okna takoj preprečijo prepih ter poskrbijo za veliko manjšo izgubo toplote skozi okna, obenem pa zahtevajo iskanje novega načina za prezračevanje.

Veliko ljudi, ki so se v svojih hišah ali stanovanjskih stavbah odločili za energetsko sanacijo z novimi okni in fasadami, se je že prvo zimo začelo spopadati z novo nadlogo – zidno plesnijo. Boljša zatesnjenost namreč lahko pomeni slabšo izmenjavo zraka in večjo raven vlage, zato je treba z novimi okni poskrbeti tudi za pogostejše zračenje prostorov ali vgradnjo prezračevalne naprave.

Tej nadlogi se lahko izognete tako, da se odločite za sočasno izvedbo več ukrepov energetske obnove, kot so izboljšanje izolacije fasade in reševanje toplotnih mostov in namestitev sistema za prezračevanje.

 

Hitre rešitve zoper prepih

Če nimate dovolj sredstev za nova okna, se lahko prepihu zoperstavite na druge načine. Tule je nekaj idej, kaj storiti, če okna in vrata ne tesnijo dobro:

  • Tesnilni samolepilni trakovi. Pri izbiri traku morate preveriti, kako velike so špranje. Če namestite predebel tesnilni trak, oken ali vrat morda ne boste mogli zapreti.
  • Za silo pri špranjah na spodnjem delu oken pomaga zvita brisača.
  • Uhajanje zraka pod vrati prav tako preprečite na podoben način. Uporabite lahko posebno, temu namenjeno plišasto dolgo igračo ali na spodnji rob vrat namestite letvico z gostimi ščetinami.
  • Ponoči spustite zunanje rolete. Okna bodo tako manj izpostavljena navalu mrzlega zraka.
  • Poskrbite za zavese. Naj bodo dvojne: prosojne dekorativne in druge iz težje tkanine, s katerimi boste ponoči zagrnili okna.
  • Hlad mrzlih tal ublažite z debelejšo preprogo.
  • Naredite pohištveno oviro s pomočjo sedežne garniture, ki je od stene z oknom odmaknjena približno meter, ali vrsto nizkih omaric, za katere se bo ujel mrzel zrak.

 

Pazite predvsem na vrat in noge

Prepih in mrzel zrak, ki počasi polzi skozi prostor, sta še posebej nevarna za noge in predel vratu. Če sedite na kavču in vas ves čas obliva mrzel zrak, boste hitro deležni bolečin, trganja v vratu in ramenih, prehlada in podobnih težav. Mrzla tla so nevarna za vse, ki doma hodijo bosi, za otroke in starejše, še posebej, če na tleh ni preproge. Mrzel zrak tla ves čas ohlaja, zato so ta lahko veliko hladnejša od prostora, enako velja tudi za stene, na katerih so okna s špranjami. V primeru mrzlih tal ne pozabite na debelejšo preprogo in copate z debelim podplatom, obenem pa imejte ves čas obute nogavice.

 

Skrb za dom je tesno povezana tudi s skrbjo za zdravo in udobno bivanje. Prepih lahko začasno rešite s tesnilnim trakom, težjim poškodbam in okvaram pa morda ne boste kos sami, zato poskrbite za doboto zavarovanje - zavarovanje Paket Dom. Pri tem ne pozabite, da lahko mraz, sneg in led povzročijo škodo tudi na strehi, vodovodni in električni napeljavi, stenah, v kleti in še kje.

 

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več