NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.06.2023 | 9 min branja | Dom

Zelena stena ali vertikalni vrt: Kako ga zasaditi doma

Dekle ureja zeleno steno oziroma vertikalni vrt.

Zelene stene ali vertikalni vrtovi so najnovejši trend in to ne le v dekorativnem smislu. So popolna rešitev za združitev estetike, koristi za zdravje in toplotno učinkovitejši dom, tudi če živite v manjšem stanovanju. 

Čeprav so se zelene stene najprej pojavile kot revolucionaren arhitekturni element za fasade sodobnih mest, se zaradi njihove vsestranskosti zanje odloča vse več ljudi. So kot nalašč za ljubitelje trendov in narave, ki živijo v majhnih stanovanjih

Ali imate balkon ali verando? Ne veste, kaj storiti s steno v dnevni sobi? Si želite dom opremiti s trajnimi lončnicami ali visečimi rastlinami? Zasaditev zelene stene doma je veliko preprostejša, kot si mislite. 

Naj gre za umetno zeleno steno, zeleno steno iz palet ali celo zunanjo zeleno steno na vašem balkonu – najpomembnejše so struktura in rastline, ki jih posadite. Če vas mikajo novosti, lahko za svojo zeleno steno uporabite celo hidroponiko.

V naslednjem vodniku po korakih preberite, kako doma ustvariti vertikalni vrt. 

 

Kaj je zelena stena ali navpični vrt?

Navpični vrt je vertikalna struktura, prekrita rastlinjem - lahko gre za zelenje, rože ali celo zelenjavo. Zalivalni sistemi in skeletna struktura so običajno pritrjeni na steno, kar pomeni, da ti vrtovi nikoli ne pridejo v stik s tlemi. Kot so zapisali v uredništvu oddaje TV Ambienti, je za razvoj zelenih sten zaslužen francoski botanik Patrick Blanc, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja v njih pravzaprav združil umetnost in znanost.

Rastlinstvo je lahko umetno ali naravno, izbirate pa lahko med zunanjo zeleno steno ali notranjo zeleno steno. Povedano drugače, zelene stene niso omejene na določeno lokacijo. Vertikalni vrt lahko krasi teraso, balkon, steno dnevne sobe, fasado zgradbe ali hodnik – tako lahko popestri vse vrste hiš in stanovanj. 

👉  To vas bo morda zanimalo: Kako doma ustvariti urbani vrt 

 

Je vertikalni vrt hidroponika?

Ni nujno, da je vertikalni vrt hidroponičen, je pa hitroponika zelo praktična za ta sistem vrtnarjenja. Čeprav je bila hidroponika originalno horizontalna, segajo vertikalni hitroponični sistemi v začetek 20. stoletja.

Gre za aktivne hidroponične sisteme, pri katerh črpalka poskrbi, da voda pride do najvišje točke, od koder nato potuje skozi nižje nivoje. Na dnu mora voda seveda nekam odtekati. Možnosti hidroponike so različne:

  • več cevi ena ob drugi, ki se napajajo od zgoraj, rastline pa so v cevi posajene ena pod drugo,
  • stolpi, ki delujejo podobno, kot cevi,
  • cevi, ki so nameščene ena nad drugo - vsaka z rahlim padcem, tako da se voda pretaka iz zgornjih v spodnje.

Pri hidroponiki je seveda pomembno, da poskrbite za ustrezen substrat, pa tudi za zadostno količino hranil v vodi, da bodo rastline uspevale. Če vam to uspe, lahko na primer na zelo omejenem prostoru dosežete visok donos zelenjave oziroma poskrbite za res bujno vegetacijo.

 

Prednosti vertikalnega vrta ali zelene stene

1. Koristi zelenih sten za zdravje 

Zakaj ustvariti notranjo zeleno steno? Za svoje zdravje, seveda.

  • Ti vrtovi izboljšajo kakovost zraka v vašem domu. 1 kvadratni meter vertikalnega vrta lahko proizvede toliko kisika, kot ga ena oseba potrebuje v celem letu.
  • Izboljšajo vaše razpoloženje. Stik z rastlinami zmanjšuje stres.
  • So fantastičen izolator zvoka, saj hrup znižajo za do 10 decibelov. Vaš dom bo tako tišji in mirnejši.
  • Vertikalni vrtovi so odličen način, da se povežete z naravo in v sebi vzbudite občutek lagodnosti in svobode.
  • Povečajte svojo učinkovitost in produktivnost.
  • Zelene stene delujejo kot filter za izdihan zrak. Zahvaljujoč možnosti prečiščevanja lahko tudi zadržujejo suspendirane delce in čistijo okolje.

 

Vertikalni vrt velikosti 1 m2 vsako leto zajame do 130 gramov prahu.

 

2. Funkcionalne prednosti zelenih sten 

Zelene stene ne koristijo le vašemu zdravju. Vertikalni vrt doma nudi tudi funkcionalne prednosti:

  • Optimizirajo prostor v vašem domu. Tako imate lahko doma rastline, ne da bi jim namenili preveč prostora. 
  • Z zelenimi stenami boste zaradi njihovega namakalnega sistema privarčevali z vodo. Za razliko od obdelovanja zemlje, pri katerem se del vode zapravi, navpična struktura rastlinam daje točno toliko vode, kot je potrebujejo.
  • Čistejši so kot katera koli lončnica. Zaradi navpične postavitve lahko gnojila nadomestite z vulkanskimi kamninami ali glino.
  • Tako bodo rastline preživele tudi znotraj in z malo svetlobe.
  • Z dekorativnega vidika lahko popolnoma spremenijo prostor. Če želite okrasiti svoj dom, je doma ustvarjenja zelena stena zagotovo prava izbira za vas.
  • So popoln toplotni izolator doma. Poleti lahko znižajo temperaturo, pozimi pa prispevajo k toplejšim prostorom.

 

Zelena stena lahko zunanje temperature v domu ublaži za do 5 °C.

 

Vrste zelenih sten

Preden se lotite dela, je najbolje izbrati vrsto zelene stene, ki jo želite zasaditi v svojem domu. V nadaljevanju lahko odkrijete različne vrste zelenih sten.

Umetna zelena stena

Umetna zelena stena je vrt z umetnimi rastlinami. Popolna je za vse, ki se ne želijo obremenjevati z vzdrževanjem. Nekatere umetne rastline bodo zdržale tudi na soncu, zato lahko tako zeleno steno namestite tako zunaj, kot notri. Negativni vidik pa je, da boste morali z njih brisati prah.

Zelena stena iz palet

Zelena stena iz palet ima leseno strukturo, ki je sestavljena iz rabljenih palet. S tem, ko lesu daste novo življenje, pomagate zmanjšati ogljični odtis, hkrati pa bo zelena stena delovala še bolj organsko.

Modularna zelena stena

Ta je sestavljena iz majhnih modulov, ki se lahko poljubno sestavljajo, kar pomeni, da se lahko poigrate z velikostjo in postavitvijo. Prav tako to pomeni, da lahko začnete z manjšo steno, ki jo skozi čas dograjujete, če vam ustreza.

Notranja zelena stena

Notranja zelena stena je lahko na eni od sten v prostoru ali pa celo v prostoru sama predstavlja predelno steno. Če se odločite za to vrsto vrta, uporabite odporne rastline, namenjene notranji vzgoji, zlasti če je v prostoru malo naravne svetlobe.

Zunanja zelena stena

Kot pove že ime, je ta vrt zasajen zunaj. Idealen je za majhen balkon ali vrtno ograjo, lahko pa ga uporabite tudi na terasi. Zunanje zelene stene so bile primarno zamišljene za fasade, kjer predstavljajo odlično rešitev za izboljšanje toplotne izolacije in estetskega videza vaše zgradbe.

👉  To vam bo gotovo koristilo: Kako vzgojiti sadiko za domači vrt

Kako doma ustvariti zeleno steno – vodnik po korakih 

Preden se lotite dela, morate sprejeti nekatere odločitve, kot so lokacija, vrsta strukture in vrsta rastlin, ki jo navpični ekosistem dopušča. Sledite tem 8 korakom in doma ustvarite svojo zeleno steno.

Dekle zaliva svojo zeleno steno.

1. Izberite najboljšo lokacijo za svojo zeleno steno

Pri izbiri lokacije za zeleno steno ni dovolj, da zagotovite le dovolj prostora. Pri odločitvi, katere rastline želite gojiti, sta pomembni tudi količina in vrsta naravne svetlobe, ki jo rastline potrebujejo. Priporočljivo je, da so rastline vsak dan najmanj 5 ali 6 ur izpostavljene neposredni sončni svetlobi. Ne pozabite, da blizu stene, na katero boste namestili vrt, potrebujete tudi vir vode za škropljenje rastlin. Namestite lahko tudi samodejni namakalni sistem. 

V nekaterih stenah so električne ali vodovodne cevi. Preden pritrdite navpični vrt, se prepričajte, da ne boste poškodovali cevi. Če je v bližini električna napeljava, vam to lahko ponuja priložnost, da nad zeleno steno namestite svetila namenjena vzgoji rastlin. Z njimi si lahko tudi v sobi in na stenah, ki nimajo veliko naravne svetlobe, ustvarite bujen vrt.

2. Struktura in vrsta rastlin se morata ujemati

Za vzpostavitev navpičnega ekosistema niso primerne vse viseče strukture, zato se morate prepričati, da nameščena struktura podpira težo rastlin in substrata ali vulkanskih kamnin. Pri tem morate upoštevati tudi težo vode.

Za zelene stene so na voljo posebne strukture, ki jih lahko kupite v vrtnarskih trgovinah ali trgovinah z orodjem, še preprosteje pa bo, če jih naročite na spletu. Dodati morate le substrat in presaditi rastline. Za drugačno verzijo vertikalnega vrta se lahko odločite tudi za keramične ali plastične lonce s posebnimi stenskimi sidri. 

Obstaja tudi možnost navpičnih vrtov iz palet. Pri tem lahko ponovno uporabite stari les in sestavite strukturo ter jo pritrdite na steno z vijaki in vrtalnikom. 

Vertikalni vrtovi imajo različne oblike: od živih ali umetnih zelenih sten, do lončkov, pritrjenih na stene.

 

3. Izberite pravo vrsto rastlin za svoj vrt 

Vrsta rastlin bo vplivala na življenjsko dobo vaše zelene stene. Na podlagi vremenskih pogojev, izpostavljenosti soncu in količine prostega časa se boste morali odločiti za določeno vrsto rastlin. Priporočamo, da izberete rastline, ki na vašem območju rastejo tudi v naravi. 

Želite gojiti lastno sadje in zelenjavo? Preverite naše nasvete za zelenjavni vrt, če boste vrt postavili zunaj. V notranjih prostorih pa rastline lahko uspevajo tudi izven "običajnega urnika", če jim zagotovite umetno svetlobo in toploto. Pri določanju potrebne količine vode in zahtev določenih rastlin lahko uporabite tudi aplikacijo Planta ali Waterbot.

4. Namestite dober namakalni sistem 

Svojemu navpičnemu vrtu boste svežino najbolje nudili z namestitvijo samodejnega zalivalnega sistema. Najrazvitejši modeli omogočajo programiranje dovajanja vode in vam celo pošiljajo poročila o stanju vaših rastlin. Če pa v vrt ne želite vložiti preveč denarja, lahko rastline zalivate ročno. V zvezi z zalivanjem navpičnega vrta priporočamo naslednje:  

  • Ne pretiravajte s količino vode. Kot vse žive stvari lahko tudi rastline utonejo, če v lonec vlijete preveč vode.
  • Rastlin ne zalivajte takrat, ko je sončna svetloba najmočnejša, saj lahko voda na listih povzroči ožig - če so rastline izpostavljene neposredni sončni svetlobi. Rastline zalivajte zgodaj zjutraj ali pozno popoldne.

Za vertikalni vrt lahko pride v poštev tudi hidroponika.

6. Izogibajte se peščenim substratom 

Če se odločite za notranjo zeleno steno, je pomembno, da izberete ustrezen substrat, ki na tleh ne pušča ostankov. Gnojila in peščeni substrati bodo sčasoma prehajali skozi lonec in umazali tla, zato so primernejši kompaktnejši substrati, kot so vulkanske kamnine ali glina.

7. Vrt kombinirajte z dekoracijami v svojem domu 

Odločite se za barve, ki najbolje dopolnjujejo dekoracije v vašem domu. Nekatere notranje cvetoče rastline, kot so vijoličaste orhideje, rdeči flamingovci ali beli cvetovi amazonske lilije, bodo vašemu domu dale pridih idile.

8. Namestite zeleno steno, ki najbolj ustreza vašemu življenjskemu slogu 

Nima smisla nameščati zelene stene z zelo občutljivimi in zahtevnimi rastlinami, če nimate časa za skrb zanje. Vzdrževanje rastlin se mora skladati z vašim življenjskim slogom. Če vrtu ne morete posvetiti veliko časa, se lahko odločite za zeleno steno z umetnimi rastlinami. Danes lahko dobite tudi zelo lepe rastline, ki so močno podobne pravim - so pa te običajno dražje.

 

Naj vam vaš dom nudi udobje in sprostitev

Vaš dom je kraj, kjer najdete udobje in v katerem ste lahko brez skrbi. Zelenje pri tem lahko igra pomembno vlogo, kot smo zapisali že v začetku tega prispevka.

Da boste doma lahko uživali in vas tudi morebitne nezgode ne bodo presenetile, poskrbi tudi zavarovanje stanovanja ali hiše. Z našim zavarovanjem Paket Dom dobite zavarovanje, ki se prilagodi vašim potrebam.

 

Še več nasvetov za udoben in varen dom pa lahko preberete na spodnjih povezavah:

Vse, kar morate vedeti za učinkovito ločevanje odpadkov doma
Majhni koraki za manj odpadne plastične embalaže
Škoda zaradi vremenskih pojavov: kako zavarovati svoj dom
10 ukrepov za lepši in bolj urejen dom
Kako poskrbeti za urejen vrt?
Nasveti za sajenje in sejanje v zelenjavni vrt v maju
Nasveti za sajenje in sejanje v zelenjavni vrt v marcu

Poskrbite za varen dom

Paket Dom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju.

Več o zavarovanju Paket Dom