NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

17.03.2017 | 3 min branja | Dom , Prosti čas

Nasveti za zelenjavni vrt v marcu

Marca se je delo na zelenjavnem vrtu šele zares začelo. Kdaj marca pričnemo, je odvisno od vremena. Letošnji sončni marec je naklonjen vrtnarjem. Kako pripraviti vrt, kaj sejati in saditi v mesecu marcu, smo povprašali Matjaža Mastnaka, svetovalca v Arboretumu Volčji Potok.

Kdaj pripravimo zemljo za vrt?

Najprej je treba počakati, da zemlja globinsko odmrzne. Po senčnih legah v notranjosti Slovenije je lahko pod nekaj centimetri zemlje še vedno ledeni »beton«. Da ne uničujemo strukture zemlje, počakamo, da se dovolj osuši. To je takrat, ko se ne lepi in prijema več za podplate in lopate. Če je možno, zemljo pripravimo za zgodnjo setev, s sejanjem in sajenjem pa počakajmo, da se ogreje. Teden ali dva časa med pripravo zemlje in sejanjem sta potrebna zlasti v primeru, ko spomladi gnojimo.

Kdaj in kako gnojimo vrtno zemljo?

Hlevski gnoj vedno vdelamo v tla jeseni, oktobra, ko je zemlja še topla. Spomladi pa uporabimo domači kompost ali briketirana organska gnojila iz vrtnega centra. Gnojenje je odvisno od vrste zelenjave. Za večino marčevskih kultur je potrebno dodati le malo sipkega komposta, okvirno en liter po kvadratnem metru, razen za zgodnje zelje, brokoli in cvetačo, kjer pognojimo s petimi litri po kvadratnem metru grede.

Kako prekopati vrt?

Odvisno od vaših vrtnih nazorov. Zlasti v težkih tleh obračanje zemlje postavi mikrobni red »na glavo«, saj najaktivnejšo dobro prezračeno vrhnjo plast spravimo v dno brazde. Še bolj skregano z naravo je pokopavanje gnoja globoko v tla, kjer lahko, odrezan od zraka, rastlinam celo škodi. Večinoma je dovolj, da spomladi grede dobro prekopljemo z motiko in nato kompost ali brikete še plitvo vdelamo v tla. Gnojilo se ne sme nikoli »sončiti« na površini, sicer gre dušik v zrak namesto h koreninam.

Vrtnarjenje v visokih gredah?

Ker se polnilo sčasoma posede, fino zgornjo zemljo premečemo iz ene polovice grede na drug in posedli volumen napolnimo s kompostom. Za visoko gredo uporabimo na pol predelan kompost, ki bo med nadaljnjim razkrojem vrtnine grel od spodaj, kar jim izrazito godi. Nato dodani kompost prekrijemo s približno 10 cm fine zemlje, ki smo jo umaknili na drugo polovico grede, in enak postopek ponovimo še z drugo polovico.

Kaj sejemo in sadimo v mesecu marcu?

Zgodaj marca sadimo česen, če tega nismo naredili že jeseni. Zdaj je čas še za čebulček in šalotko. Zelo zgodaj sejemo tudi bob, ki bo kasneje izvrstna dopolnitev za zelenjavne juhe. Zgodaj posejan bob včasih uspešno prehiti črne uši, ki naravnost ljubijo zgornje dele bobovih stebel in mladim strokom vzamejo voljo do razvoja. Drugače je bob zelo nezahtevna kultura. Marca tudi prvič sejemo grah. Bob in grah ne marata zemlje, kjer sta prej rasla por ali čebula.

Prva spomladanska solata in njeni spremljevalci

Marca je najbolj smiselno sejati rezivko, solato za glave po posaditi s kupljenimi sadikami. Glavnato solato lahko seveda tudi sejemo, toda uspeh ni zanesljiv. Če smo solatarji, vsaj del prve solate »poflancamo«. Ko kupujemo prve sadike zelenjave, vzemimo še nekaj kolerabic.
Zdaj je tudi čas za rdečo redkvico; kasneje jo bomo sejali, manj bo od nje, saj za razvoj redkvica potrebuje kratek dan. Od ostrih dodatkov k solatam zdaj sejemo tudi krešo in rukolo. Vse doslej naštete vrtnine potrebujejo pusto, bolj za vzorec pognojeno zemljo. Drugače je s prvimi kapusnicami, ki jih marca sadimo iz kupljenih sadik. Tem je treba dobro pognojiti. Zgodaj se splača saditi zgodnje zelje, cvetačo in brokoli.

Kdaj sejemo?

Bistveno je, da sejemo v dobro pripravljena, ne-mokra in ogreta tla. Če zaupate luni in planetom, lahko sledite setvenemu koledarju. Če ste na tesnem s časom, pa sejte takrat, ko delo lahko opravite. Marčevske ure, ki so primerne za delo na vrtu, so varčno odmerjene, zato dela po nepotrebnem ne odlagajte.

Umno vrtnarjenje zahteva vrtni načrt, ki mora služiti predvsem temu, da dve leti zapored ne ponavljamo iste kulture ali kulture iz neposrednega sorodstva. Solati in paradižniku je vseeno, če sta večkrat zapored v isti zemlji, pri vseh drugih kulturah pa se zaradi utrujenosti tal in specifičnih talnih škodljivcev temu rajši izognemo.

Si pri delu na vrtu pomagate z napravami?

Priljubljeni so motokultivatorji in manjši traktorji s priključki, ki omogočajo obdelovanje večjih vrtov oziroma manjših njiv, košnjo in druga opravila. Stroje in naprave zavarujte z zavarovanjem PaketDom – zavarovanje kmetijskih premičnin, potem pa veselo na delo.