NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.12.2020 | 4 min branja | Dom

Majhni koraki za manj odpadne plastične embalaže

odpadna-plasticna-embalaza_zavarovalnica-Generali_L.jpg

Ste vedeli, da kar 95 % plastične embalaže odvržemo in izgubimo že po kratkotrajni prvi uporabi? Če k temu dodamo še zaskrbljujoče podatke o vplivih na okolje, ki jih imajo plastični odpadki, je jasno, da bi si moral vsak od nas prizadevati za manjšo porabo plastike. A kako začeti, če nismo pripravljeni čez noč spremeniti svojega življenjskega sloga?

Po podatkih Eurostata se v Evropi reciklira le 30 % plastičnih odpadkov. Slovenija je med državami, ki reciklirajo 60-70 % odstotkov odpadne embalaže iz plastike. Vsak Slovenec letno pridela nekaj več kot 20 kg odpadne embalaže iz plastike.

 

Kje torej začeti?

Niste pripravljeni na korenite spremembe v svojem vsakdanjiku? Na srečo se ni treba čez noč preleviti v gospodinjstvo brez odpadkov, da bi začeli prispevati svoj delež k spremembi. Že majhni koraki lahko pomenijo pomemben dolgoročen vpliv.

V restavraciji se odpovejte slamici v svoji pijači in kosilo na delo prinesite v posodi za večkratno uporabo. Naj vas spodbudi tudi varčevalni učinek takšnega ravnanja - v denarnici vam bo gotovo ostalo več, saj boste kosilo pripravljali doma! Tako boste zmagali vi in naš planet!

Ko se boste z novimi navadami dobro znašli, pa lahko postopno dodajate nove in tako sistematično zmanjšujete količino odpadkov v gospodinjstvu.

Zmanjšajte količino odpadkov v kuhinji

Ste kdaj pomislili, koliko plastike in plastičnih izdelkov se uporabi le enkrat? Vsakodnevni predmeti, kot so že omenjene slamice, plastični pribor, plastične vrečke in embalaža hrane, ki jo naročite v restavraciji za s sabo, so še vedno marsikje plastični. S tem se ustvari ogromno odpadkov.

Ko jeste zunaj

K sreči se pri vseh teh embalažah vse pogosteje uporabljajo materiali, ki jih je lažje predelati ali so primerni za večkratno uporabo. Izberite raje lasten lonček za kavo, ki si jo skuhate doma, kosilo nosite s seboj v posodici za večkratno uporabo, za vodo pa izberite elegantno kovinsko ali stekleno stekleničko.

Slamice so že dolgo na trgu tudi v kovinskih in papirnatih različicah, če jih res potrebujete, sicer pa v restavraciji opozorite natakarja, naj slamico kar izpusti. Enako velja za vilico, ko za s seboj naročite solato. Kadar naročate vodo in podobne pijače, naročite ustekleničene.

Ko bo spet priložnost za sladoled, pa raje kot plastificirano skodelico naročite kornet, ki ga lahko s sladoledom tudi pojeste.

Ko jeste doma

Ob izbiri restavracije za dostavo kosila na dom, se pozanimajte, kakšno embalažo uporabljajo. Vse več je takih, ki izbirajo okolju prijaznejše možnosti.

Gotovo imate v domačih kuhinjskih omarah nemalo plastičnih posod, v katerih hranite osnovna živila, kot so moka, sladkor in testenine. Seveda jih ni treba takoj zavreči. Če so še uporabne, naj odslužijo svoje. A ko se odločate za menjavo ali potrebujete nove, izberite raje steklene.

V resnici jih niti kupovati ne bo treba, saj sladkor brez težav lahko hranite tudi v litrskem kozarcu, v katerem je bila na primer vložena rdeča pesa, poskrbite le, da ga dobro operete in sterilizirate.

👉  Kaj pa, ko si obrok prirpavljate v službi? V zavarovalnici Generali si aktivno prizadevamo za zmanjšanje odpadne plastike tudi v lastnih pisarnah. Preberite, kako smo poskrbeli za manj odpadne plastike v naših kuhinjah.

 

Lokalni pridelki ustvarjajo manj plastičnih odpadkov

V trgovini ste predvsem pri nakupu sadja in zelenjave, pa tudi mesa in rib, vedno postavljeni pred odločitev; boste izbrali izdelke, ki jih predpakirane in ovite v plastično folijo lahko poberete s police, ali tiste, ki jih s police lahko naberete v lastno vrečko za večkratno uporabo oziroma naročite mesarju. Čeprav je prva možnost hitrejša in preprostejša, izberite drugo, kadarkoli je to mogoče, zelenjavo in sadje pa doma temeljito operite. 

Če boste izbrali manjše lokalne trgovine z lokalnimi pridelki, boste imeli izbire še več. Marsikje boste izdelke lahko zložili celo v papirnate vrečke, kot so to počele vaše mame in babice. V lastno posodo boste lahko nakupovali tudi stročnice, moko in podobne izdelke. S takimi nakupi boste podprli lokalne pridelovalce in lokalna podjetja, okolju pa bo koristilo tudi, da bodo izdelki prepotovali precej manj kilometrov.

Naj vas po nakupih vedno spremljajo vrečke za večkratno uporabo - v torbici ali žepu ne bodo zavzele dosti prostora.

Nakupujte neposredno pri kmetih

Če ste pripravljeni iti še korak dlje, lahko preverite tudi, katere kmetije so v vaši bližini in nudijo varen nakup. Veliko srečo imamo, da živimo v državi, kjer je kmetijskih površin še veliko in so najpogosteje le nekaj 10 minut stran z avtomobilom, mnoge pa nudijo tudi možnost odkupa manjših količin pridelka za domačo rabo. Zakaj ne bi tega izkoristili?

Če ne želite iskati kmetij pa imate gotovo v bližini kakšno prodajalno kmetijske zadruge. Obiščite jo! Presenečeni boste nad ponudbo domačih mlečnih izdelkov, mesnin, sadja in zelenjave, pa tudi vložnin, začimb in pekovskih izdelkov.

 

Manj odpadne plastike v kopalnici

Kopalnica je tisti prostor v stanovanju, kjer čistite in negujete svoje telo. Zakaj ne bi pri tem poskusil poskrbeti tudi za čisto in negovano okolje? Naredite majhen preizkus! Zvečer, ko boste umivali zobe, se razglejte po kopalnici in kritično presodite, koliko plastike vidite, brez da bi odprli katerokoli omarico.

V kopalnici se odpovejte izdelkom za nego, pakiranim v plastiko. Namesto njih izberite na primer trdo milo in trd šampon, zobno pasto, pri kateri običajno zavržete kartonasto škatlico in plastično tubo, pa lahko nadomestite s pasto v tabletkah. Tako boste čisti vi in okolje. Ko se boste odpravljali na pot, lahko vse te izdelke shranite v posodice za večkratno uporabo. Za začetek pa lahko pazite, da vsak izdelek res do konca izkoristite, preden kupite novega.

Za britje uporabite brivnike za večkratno uporabo, pri katerih lahko menjate rezila. Že res, da je začetna investicija višja, a uporabljali jih boste lahko dolgo in okolje vam bo hvaležno.

Dame pa lahko razmislite o uporabi menstrualne skodelice namesto vložkov za enkratno uporabo. Če vam je ta misel preveč tuja, za začetek poskusite s pralnimi vložki ali menstrualnimi hlačkami.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Z vsem naštetim boste naredili pomemben korak k zmanjšanju količine odpadne plastike hkrati pa boste aktivno začeli opažati plastiko v svojem okolju. Nehote boste ob vsakem izdelku, ki ga boste prijeli v roke, pomislili na embalažo in o tem, ali obstaja okolju manj škodljiva možnost. In to je tisto, kar šteje.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE