NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

13.03.2024 | 9 min branja | Podjetje

Trajnost v pisarni: 7 korakov do "zelene" pisarne

Tri ženske v pisarni trajnostno uživajo kavo iz klasičnih skodelic, skuhano v pisarniški kuhinji.

V svojih lastnih štirih stenah smo pogosto že organizirani "zeleno": Ločujemo odpadke, izogibamo se plastiki, otroke pa poskušamo naučiti, kako naj trajnostno uporabljajo svoje igrače ali najljubšo knjigo. Toda takoj, ko pridemo v pisarno, mnogi pozabimo na dobre navade. Pa vendar je uresničevanje trajnosti tudi med delavnim vsakdanom lahko enostavno: v sedmih korakih pojasnjujemo, kako lahko trajnost v pisarni izvajate brez posebnega truda.

 

1. korak: Okolju prijazna pisarna se začne že z izbiro pohištva

Pisarniška oprema ima pomembno vlogo pri uresničevanju trajnosti v podjetju. Začne se pri opremljanju delovnega mesta: če imate možnost, da sami izbirate opremo, pri nakupu mize ali pisarniškega stola pazite, da izberete proizvajalca, ki v proizvodnji upošteva načela trajnosti, uporablja trajnostne materiale in je znan po vzdržljivosti svojega pohištva. Pohištvo mora biti tudi popravljivo. To lahko na primer prepoznate po tem, ali je rezervne dele mogoče enostavno kupiti.

Če boste pri nakupu upoštevali le načelo "samo, da je poceni", bo zelo verjetno trpela kakovost pohištva in ga bo treba zamenjati že po nekaj letih. In kje končajo stari, rabljeni stoli in omare? Pogosto med kosovnimi odpadki!

Marsikdo tudi tehnično opremo vidi kot statusni simbol. Preden zahtevate drugi ekran, se vprašajte, če ga res potrebujete. Naj vas vodi načelo: ga potrebujete tako zelo, da bi si ga bili pripravljeni plačati sami?

Pri urejanju pisarne poskrbite tudi za skrbnosti pri uporabi pohištva. Če bo stol tiščal v omaro, bo ta kmalu poškodovana in neugledna in kot taka pristala na odpadu. V modernih pisarnah tudi ni več potrebe po kupih papirja, zato tudi prostora za shranjevanje ne potrebujete toliko, kot nekoč.

Tako pisarne opremlja Generali

Tudi Generali ima na ravni Skupine Generali izbranega ponudnika pohištva, ki zagotavlja trajnostno pohištvo. Z našo pisarniško opremo pa ravnamo trajnostno tudi tako, da oprema kroži. Ko je v eni pisarni ne potrebujemo več in je še vedno dobro ohranjena, jo očistimo in shranimo ter kasneje uporabimo v drugi pisarni. Obenem skrbimo, da oprema resnično služi zaposlenim, saj omogočamo dodatke za stoječe delo in druge pripomočke, ki zaposlenim olajšajo delo.

 

2. korak: V pisarni se izogibajte plastiki in izdelkom za enkratno rabo

Oprema na delovnem mestu vključuje tudi tehnične naprave, kot so tiskalniki, fotokopirni stroji in kavni avtomati. Da bi zagotovili varstvo okolja tudi v pisarni, številni proizvajalci takšne opreme ponujajo naprave, ki so varčne pri porabi in katerih vire je mogoče enostavno ponovno obnoviti ali dopolniti. Tiskalniških kartuš, na primer, ni treba zavreči, ko so prazne, temveč jih je mogoče napolniti tudi ročno in ponovno uporabiti.

Če imate navado, da si kosilo prinesete iz kakšne bližnje restavracije, se pozanimajte, če vam bi bili jed pripravljeno naložiti v posodo, ki jo prinesete s seboj. Če lahko posodo v službeni kuhinji še pomijete, vam je sploh ne bo treba nositi domov.

Tudi kavni avtomati s kapsulami in blazinicami niso več v koraku s časom. Danes so pogosto na voljo biološko razgradljive kavne blazinice in številne kavne kapsule iz aluminija, ki ga je mogoče reciklirati, vendar med uporabo vseeno nastane veliko več odpadkov. Ena kavna kapsula na primer zadostuje le za eno skodelico kave in je posamično pakirana. V primerjavi s tem popolnoma avtomatski aparat ali stari dobri filter aparat proizvede manj odpadkov ─ oba sta primerna za pisarno. Spodbujajte tudi uporabo klasičnih skodelic, ki se jih ob koncu delovnega dne preprosto pomije. Le pri nakupu kavnih zrn se prepričajte, da so ta proizvedena skladno z načeli trajnosti.

Plastiki se pri nas izognemo z opremljenimi kuhinjami

V Generaliju imamo oddelčne skupne kuhinje, ki omogočajo tudi pogrevanje ali pripravo preprostih obrokov, zato zaposleni v času malice niso odvisni zgolj od dostave in s tem povezanih odpadkov. Tudi kavo si skuhamo na klasičen način, brez kapsul, vsak novozaposleni pa ob prihodu prejme tudi stekleničko za vodo za večkratno uporabo.

👉  Preberite še več nasvetov o tem, kako zmanjšati količino plastike v kuhinji.

 

3. korak: Podnebno nevtralno pošiljanje in poraba papirja

Čas je, da se odpoveste tiskanju, ali pa se omejite na tiskanje res le tistih dokumentov, kjer je to nujno, pa še takrat uporabite dvostransko tiskanje vedno, ko je to mogoče. Stare dokumente lahko tudi reciklirate: hrbtne strani obrazcev, ki jim je potekel rok veljavnosti, so na primer idealno nadomestilo za papir, potreben za hitre zapiske ali skiciranje novih zamislic. A ne pozabite jih po uporabi uničiti.

Veliko okolju prijaznih podjetij se zanaša tudi na podnebno nevtralno pošiljanje. Pri tem se poskrbi, da med prevozom paketov ali pošiljk ne nastanejo nepotrebni okoljski »stroški«; embalaža se na primer uporabi večkrat. Cilj je zmanjšati emisije CO2 in dolgoročno poskrbeti za okolju prijaznejši vsakdan podjetja. Pri prevozniških ali dostavljalskih podjetjih preverite, če nudijo okolju prijaznejše možnosti.

Generali skupaj s strankami zmanjšuje porabo papirja

V Generaliju z digitalizacijo poslovanja zmanjšujemo količino porabljenega papirja in tudi pošiljk, poslanih po pošti. Med leti 2019 in 2022 smo porabo papirja v podjetju zmanjšali za 49,6 %, do leta 2025 pa načrtujemo zmanjšanje še za 8 %. Pri naših prizadevanjih sodelujejo tudi dobavitelji, ki račune izstavljajo v digitalni obliki, sodelujejo pa tudi stranke, ki se odločajo za uporabo e-računa ter digitalnega poslovanja nasploh (brezpapirna komunikacija, elektronska prijava škode, uporaba portala Moj Generali). Za uporabo teh kanalov jih nagrajujemo tudi s točkami v Programu prednosti ZAME.

Pomagajte zmanjšati ogljični odtis

 

4. korak: Varčevanje z električno energijo za trajnost v podjetju

LED-žarnice namesto starih žarnic ali CFL-sijalk ter dostopna stikala za vklop in izklop - varčevanje z električno energijo je lahko enostavno. In samo zato, ker ne plačate računa za elektriko v pisarni sami, ne pomeni, da lahko pustite, da kilovati nekontrolirano švigajo po žicah. Varčevanje z električno energijo je preprost korak k zeleni pisarni. Številna nova podjetja se zanašajo tudi na ponudnike zelene električne energije, primerjalni portali pa omogočajo dober vpogled v ponudnike.

Generali poudarja tudi fizično aktivnost

Ne samo varčevanje z energijo, tudi skrb za energijo zaposlenih lahko prispeva k trajnosti. Tako v Generaliju s prijaznimi sporočili ob dvigalih zaposlene spodbujamo, naj se raje odpravijo po stopnicah. Fizično aktivnost spodbujamo tudi z jutranjo on-line telovadbo, ki smo jo po epidemiji ohranili in enkrat tedensko še vedno poteka. Gibanje na svežem zraku in trajnostno druženje naših zaposlenih pa spodbuja tudi naše športno društvo.

 

5. korak: Poslovna potovanja in vsakdanja mobilnost naj bo okolju prijazna

Kako pridete v pisarno? Kako se odpravite na službeni izhod in kako na daljša službena potovanja?

17,8 km je bila dolga povprečna pot, ki smo jo naredili Slovenci za odhod na ali prihod z dela leta 2021. Za službene poti, izhode ali izobraževanja je bila povprečna pot dolga 35,7 km. 67 % poti opravimo z osebnimi avtomobili, v katerih se na delovni dan v povprečju vozi 1,3 osebe. (vir: SURS)

 

Za odhod ali prihod na delo naj osebni avto ne bo edina izbira

  1. Hibridni način dela – če vam podjetje to omogoča, si delo organizirajte tako, da boste polovico delovnih dni lahko delali od doma.
  2. Kolesarjenje v službo – preverite, če bi za pot lahko uporabili kolo, kar seveda pomeni, da na cilju potrebujete varen kraj, kjer vas bo kolo počakalo do konca delovnika ali morda celo čez noč, če vas popoldne preseneti slabo vreme.
  3. S sodelavci organizirajte skupen prevoz – namesto štirih avtov se bo tako pred pisarno pripeljal le eden, tako pa boste večji del zneska za prevoz na pot dejansko pospravili v žep.

Trajnostno tudi na službeno pot

Spomnite se na obdobje pandemije – službene poti so se nenadoma ustavile, a posel je tekel dalje. Morda tudi danes ni prav vsaka službena pot nujna in je kakšen sestanek mogoče opraviti tudi na daljavo. Veliko pa lahko storite tudi na področju krajših službenih poti oz. t.i. službenih izhodov.

  1. Vedno se vprašajte, ali je sestanek mogoče opraviti na daljavo. Ne pozabite, da za okolje ni rešitev, če poslovni partnerji pridejo k vam.
  2. Vedno najprej pretehtajte trajnostne oblike prevoza:
    • Za krajše poti uporabite službeno kolo, če je na voljo.
    • Če imate mesečno vozovnico za mestni promet, se na sestanek odpravite kar z javnim prevozom.
    • Če uporabljate službeni avto, upoštevajte in uporabljajte načela varčne vožnje.
    • Za mednarodna potovanja npr. v sosednje države, premislite o možnosti potovanja z vlakom.

Generali s hibridnim delom skrbi za manj voženj

V Generaliju zaposleni povsod, kjer to omogoča delovni proces, prakticiramo hibridno delo, s 50 % dela od doma in 50 % prisotnosti v pisarni. Upoštevajoč, da zaposleni v povprečju porabi 36 minut za vožnjo na dan, je s hibridnim delom povprečen zaposleni, ki je 50 % delovnih dni delal od doma, prihranil 76 ur vožnje, ki bi jih sicer preživel na cesti. S tem ukrepom zaposlenim pomagamo do lažjega usklajevanja službe in zasebnega življenja.

Prav tako smo v Skupini Generali tudi po pandemiji v veliki meri ohranili virtualne sestanke in srečanja ter tako zmanjšali potrebo po službenih poteh. Kadar je vseeno treba na pot, zaposleni uporabijo sistem rezervacij službenih vozil, ki poenostavi tudi povezovanje zaposlenih, da se na pot odpravijo skupaj, z enim vozilom.

 

6. korak: Zelena pisarna

Res je, da ima ta nasvet le omejen vpliv na okoljsko prijaznost vašega podjetja. Toda: lončnice v pisarni ne pripomorejo le k izboljšanju vzdušja v prostorih, temveč vas tudi spomnijo, zakaj si pravzaprav prizadevate za trajnostno ravnanje.

Kako lahko enostavno dobite lončnice (če podjetje morda nima za to predvidenih sredstev)? Povprašajte sodelavce – običajno se najde zaposleni, ki ima žilico za zelenje in doma nabira potaknjence, okrasnih loncev pa je pogosto doma še preveč. Zemlja za lončnice stane le nekaj evrov, nato pa se morate samo še dogovoriti, kdo bo zanje skrbel, da se ne bo zgodilo, da jih boste zalivali vsi (ali nihče).

Če je pisarna večja ali ima podjetje več posluha za take zadeve, si lahko umislite celo zeleno steno ali vertikalni vrt.

 

7. korak: Sodelovanje s skupnostjo

Za konec pa ne moremo brez skupnosti. Vsako podjetje smo njegovi zaposleni in vsako podjetje je tudi del širše lokalne in globalne skupnosti. Zaposleni se zato lahko vključujete v lokalne iniciative z različnimi oblikami prostovoljstva. V oddelkih ali pisarnah lahko sodelujete z organizacijami, ki pomagajo socialno šibkejšim ali si na primer prizadevajo za trajnostno ravnanje z okoljem.

Generali pomaga družinam predšolskih otrok        

The Human Safety Net je iniciativa Generali Skupine, ki živi tudi v Sloveniji. V tesnem sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje že vrsto let pomagamo socialno šibkejšim družinam z otroki, starimi do 6 let. Poleg tega zaposleni kot prostovoljci pomagajo izpolnjevati želje otrok za poletne počitnice, ob vstopu v šolsko leto in v decembrskem prazničnem času.

 

Kako lahko vodstvo ali sodelavca prepričate o prednostih trajnostne pisarne?

Naj gre za zeleno gradnjo v obliki trajnostne zasnove stavbe, zeleno notranjost kot trajnostno pisarniško opremo, zeleno informatiko s trajnostno informacijsko tehnologijo ali zeleno vedenje kot znak trajnostnega delovanja in obnašanja v pisarni - zelene pisarne so in! Zaposleni lahko to pobudo predstavite tudi nadrejenim. Z zeleno pisarno vaše podjetje aktivno prevzema odgovornost za okolje in varstvo podnebja. Podjetja, ki izkazujejo svoje trajnostne vrednote, so vedno dobro sprejeta tudi pri strankah.

Morda boste vodstvo lahko navdušili tudi za pristop k trajnostnemu razvoju, če jim predstavite koristi za podjetja in zaposlene.

V Generaliju imamo ustanovljeno delovno skupino, ki snuje in vpeljuje trajnostno strategijo ter skrbi tudi za poročanje na vseh področjih poslovanja. Tako imajo zainteresirani zaposleni vedno možnost predlagati in spodbujati nove trajnostne prakse. Seveda pa je tak pristop zasnovan na podlagi lokalne strategije in strategije Skupine, ki v osrčje postavlja prav trajnost.

 

Viri, uporabljeni pri pisanju tega nasveta

https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/10324
interni podatki zavarovalnice Generali

 

Spoznajte junake trajnosti

Odkrijte SME EnterPRIZE, strateško pobudo Skupine Generali, ki med evropskimi malimi in srednje velikimi podjetji spodbuja sprejemanje trajnostnih poslovnih modelov.

Spoznajte junake