NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

03.06.2024 | 6 min branja | Pokojnina , Življenje

Praktični nasveti kako enostavno varčevati z denarjem

Triki za uspešno varčevanje denarja

Varčevanje je kočljiva tema - denarja namreč pogosteje zmanjka, kot se zgodi, da bi ga ostajalo na računu. In mnogi so prepričani, da njihova obstoječa plača varčevanja preprosto ne omogoča, za to bi potrebovali večje prihodke. A mnogokrat je resnica vseeno drugačna - manjka nam le znanja, kako varčevati.

Če bi en mesec vztrajno zapisovali in sledili svojim sprotnim stroškom, bi ugotovili, da se navidez majhne vsote naberejo v zajeten kupček denarja. Če tega niste še nikoli naredili, poskusite. Presenečeni boste. Gotovo bi premislili, preden bi naslednjič med tednom kupili kosilo v restavraciji, namesto, da si ga skuhate doma.

Smo vzbudili vaše zanimanje in že razmišljate, kaj bi si lahko kupili, če bi vam uspelo kaj privarčevati? Seznanite se s preprostimi triki za varčevanje in finančne naložbe, s katerimi boste z majhnimi koraki prišli do želenega cilja.

 

Kako varčevati: prvi koraki do prihrankov

1. Stroški, izdatki, nakupi, poraba: zavedajte se, koliko zapravite

Najprej se soočite z resničnim stanjem svojih financ. En mesec si zadajte, da si boste poleg priliva (npr. plače) zapisali tudi vsak izdatek. Če boste za plačevanje uporabljali plačilno kartico, bo evidenco za vas vodila banka. Na koncu meseca na podlagi izpiska pripravite tabelo, kjer vsakemu znesku določite namen. Na podlagi seznama izračunajte, koliko zapravite npr. za nakup hrane, kosila zunaj, dnevne malenkosti, kozmetiko, frizerja ali pijače in kave.

2. Začnite z majhnimi ukrepi in naredite varčevalni načrt

Za varčevanje se je treba odločiti in tudi nekoliko potruditi. Težko vam bo uspelo, če boste imeli od prvega dne naprej občutek, da se morate odpovedovati oziroma ste prikrajšani za stvari, ki vam veliko pomenijo. Zato začnite z majhnimi koraki in postopno dodajajte predlagane korake. Določite sebi in svoji družini prilagojen družinski proračun in berite čim več nasvetov, kako varčevati denar in upravljati osebne finance. Razmislite, ali je čas za ločen varčevalni račun, ki jih nudijo vse banke.

Začnete lahko z zmanjšanjem fiksnih stroškov kot so ogrevanje, elektrika ali zavarovanje. Za mesečna plačila izberite možnost plačevanja računov prek trajnikov, da bo provizija nižja. Pozanimajte se, kateri ponudnik je za vas najbolj ugoden oziroma kateri paket je najbolj ugoden (TV, telefon, internet). A ne pozabite, ugodnejši paket, ki ne krije vaših potreb, je na koncu lahko »dražji«, kot ste ga imeli prej.

Varčevanje pa je lahko tudi trajnostno: varčujete lahko tudi z nakupom led žarnic ali ekoloških gospodinjskih aparatov.

3. Nakupe načrtujte, spremljajte bančni račun

Poskusite z določanjem mesečnega proračuna. Lahko si celo določite višino izdatkov, ki bi bili primerni za posamezno kategorijo (živila, prevoz, ipd.). Če še niste pripravljeni na tako strogo načrtovanje, se izogibajte vsaj nepremišljenim nakupom. Ko vas zamikajo prsti, da bi posegli po denarnici, se ustavite in nakup preložite za en mesec, bančna kartica naj počiva. Čez en mesec se vprašajte, če stvar res potrebujete ali vsaj še vedno želite - če se je boste sploh še spomnili. Presenečeni boste, kako bo to olajšalo varčevanje.

Prihranite lahko z nakupovanjem izdelkov v akciji, a bodite pozorni, da gre res za akcije. Če želite prihraniti, se vam splača izkoristiti tudi prednost, ki jih prinašajo točke zvestobe, kot na primer v Generali ZAME.

4. Postavite si finančne cilje, izhodišče so prihodki

Postavitev finančnih ciljev je ključna za uspešno upravljanje vaših financ. Začnite s širšo sliko, kaj želite doseči, na primer prihranek za avto, hišo ali dodatna sredstva za upokojitev. Nato te cilje razdelite na:

  • kratkoročne (manj kot eno leto, npr. novo kolo),
  • srednjeročne (1-5 let, npr. nov avtomobil) in
  • dolgoročne (5 let ali več, npr. višja pokojnina ali otrokov študij).

Določite konkretne, merljive cilje, kot je prihranek določenega zneska v določenem časovnem okviru. Redno pregledujte svoj napredek in prilagajajte svoje načrte, če se vaše finančne razmere spremenijo. Uporabite finančne aplikacije ali proračunske liste, da ostanete organizirani in osredotočeni na svoje cilje.

Svojim otrokom boste pomagali tudi tako, da boste sami poskrbeli za svojo starost, otroka pa naučili, da mora za svoje želje privarčevati sam.

 

Koristni nasveti za varčevanje vas čakajo tudi v spodnji infografiki:

Namigi za preprosto varčevanje Zavarovalnica Generali

 

Učinkovito spremljanje porabe denarja: kako?

Učinkovito spremljanje porabe denarja zahteva red in organiziranost. Začnite z vzpostavitvijo jasnega proračuna, ki določa mesečne dohodke in izdatke.

  • Uporabite aplikacije za upravljanje osebnih financ, ki avtomatično kategorizirajo vaše transakcije in vam pomagajo videti, kam dejansko gre vaš denar, nekateri pa imajo za ta opravila še vedno raje Excel.
  • Shranjujte vse račune in jih redno pregledujte ter primerjajte s svojimi bančnimi izpiski.
  • Nastavite opomnike za redno pregledovanje svoje porabe, idealno tedensko. Ta navada vam bo omogočila, da hitro prepoznate nepotrebne izdatke in prilagodite svoje finančne navade, da dosežete svoje dolgoročne finančne cilje.

 

Kako z varčevanjem do udobnejše starosti?

Ste med tistimi, ki porabijo plačo, ne da bi preverjali stanje na banki, in si potem očitate, da zopet niste ničesar prihranili? Vsak mesec znova imate priložnost, da del svoje plače porabite drugače, pametneje. Spodnji nasveti vam bodo pomagali varčevati za starost.

1. Prihranki niso za »v nogavico«

Koliko ste si s 100 evri lahko kupili 15 let nazaj in koliko danes? Denar izgublja vrednost, zato prihranke rajši vlagajte tja, kjer se vam dolgoročno obrestujejo, npr. v pokojninsko varčevanje.

2. Varčujte po principu “najprej plačam sebi”

Se strinjate, da je težje ves mesec paziti na stroške in morebitni ostanek denarja nameniti za varčevanje kot pa takoj po prejemu prihodka poskrbeti za plačilo obveznosti? Avtomatizirajte nakazilo mesečne premije za svoje pokojninsko varčevanje na dan, ki je najbližje dnevu vaših prihodkov.

3. Koliko varčevati za upokojitev

Bolje, da začnete varčevati samo po 25 evrov na mesec, kot da čakate, da boste imeli 250 evrov. Z drugimi oblikami varčevanja imate možnost višjih donosov, a tudi najbolj konservativne naložbe v dodatnem pokojninskem varčevanju vam bodo čez 25 ali 35 let bistveno izboljšale vaš finančni položaj ob upokojitvi, že zdaj pa lahko izkoristite tudi davčno olajšavo.

Če ste zaposleni, preverite ali ima vaš delodajalec sklenjen kolektivni pokojninski načrt dodatnega pokojninskega zavarovanja, in se vanj vključite. Tako bo delodajalec na vaš osebni pokojninski račun vplačeval svojo premijo, tudi če vi ne boste sodelovali z lastnimi vplačili. Ta sredstva boste sicer kot pokojninsko rento lahko koristili po svoji upokojitvi. Če boste v pokojninskem načrtu sodelovali še s svojimi vplačili premije iz svoje neto plače, pa boste za ta vplačila lahko koristili davčno olajšavo, seveda do zakonsko določenega zneska.

Če vaš delodajalec nima oblikovanega kolektivnega pokojninskega načrta, lahko varčujete sami in za ta vplačila koristite davčno olajšavo do zakonskega zneska.

4. Postavite si bližnje cilje

Za oddaljen cilj, kot je dodatna pokojnina, vam bo precej lažje varčevati, če si zastavite tudi druge, hitreje dosegljive cilje, ki jim boste zagotovo kos. Če boste privarčevali za dopust, se boste laže veselili tudi drugih varčevalnih uspehov.

Pri varčevanju za dodatno pokojnino so v prednosti mlajši, ki že z manjšimi zneski skozi daljše obdobje privarčujejo več. Seveda je smiselno z varčevanjem pričeti tudi kasneje, vsak prihranjeni evro v pokoju pride prav, vendar se za dosego istega cilja priporočajo višji mesečni zneski.

Oddajte informativno povpraševanje o pokojninskem zavarovanju >

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se