NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

12.11.2020 | 8 min branja | Prosti čas , Življenje

Varčevanje za otroke ali varčevanje z otroki?

varcevanje-za-otroka_Generali_L.jpg

Če želite svojim otrokom zagotoviti trdno finančno prihodnost, zgolj varčevanje za otroke žal ne bo dovolj. Seveda bodo nastopili tudi časi, ko jim boste pomagali, da se bodo lahko postavili na noge. Toda še pomembnejše je jih naučiti tudi, kako naj denar privarčujejo sami. Spoznajo naj vrednost denarja in kako pravilno ravnati z njim. Tako znanje jim bo v življenju zagotovo koristilo. Predstavljamo vam nekaj idej, kako najbolje začeti varčevati za otroke in njihovo prihodnost.

 

Kako varčevanja naučite otroka

Žepnina

Žepnina je prvo in najboljše orodje, da otroka naučite, kako učinkovito upravljati z denarjem. Najbolj preprosto bo, če se takoj, ko uvedete žepnino, z otrokom o njej pogovorite. Pojasnite mu, da je to njegov dohodek. Tako kot vi prejemate plačo, bo on prejemal žepnino. Dogovorite se o:

  1. Osnovnih pogojih za žepnino. Na primer to, da ne zamuja v šolo, skrbi za nalogo in vsak dan pospravi posteljo. Ti pogoji naj bodo starosti primerni, tako kot je tudi vaša plača primerna vašemu kariernemu nivoju.
  2. Stroških, ki jih bo moral iz žepnine pokriti sam. Žepnina, ki jo dajete starši, ni namenjena zapravljanju tja v en dan. Zato v višino vračunajte otrokov cilj. Če rad prijateljem na igrišče nosi bombone, naj tisto vrečko bombonov kupi iz svoje žepnine. Če je starejši, naj iz žepnine plačuje račun za telefon ali si konec leta kupi računalnik.

Zavedajte se, da ne gre zgolj za varčevanje. Otrok mora razumeti, da je denar nekaj, kar se prisluži z delom. In da ga imaš, če si pripravljen delati. Vsak v družini pa ima svoje zadolžitve. Izjema so kovanci, ki jih otroci dobijo "na skrivaj" od babic in dedkov. To je nekako tako, kot bi vi zadeli na lotu.

Priprave na tak pogovor vam bodo tudi dobra usmeritev glede tega, ali je otrok za žepnino sploh zrel ali ni. Če se vam zdi, da se z njim ne boste mogli pogovoriti, ker vas ne bo razumel, je za uvedbo žepnine morda prezgodaj.

Otroku odprite bančni račun

Ko je otrok osvojil koncept žepnine, lahko domači hranilnik zamenjate s pravim bančnim računom. Skupaj lahko izdelate načrt, s katerim boste določili, koliko od zasluženega lahko porabi in koliko naj prihrani za naprej. Tako ga boste še dodatno spodbudili in naučili osnov dobrega ravnanja z denarjem.

Ko bo starejši ne bo odveč, da ga usmerite v delo prek študentske napotnice. Tako bo že zgodaj spoznal, da starši morda popuščate, tudi če dolžnosti niso vedno upoštevane, delodajalci pa ne bodo. Hkrati bo otrok spoznal vrednost dela in tudi to, da so nekatera dela bolj cenjena kot druga - odločitev za študij bo tako gotovo lažja.

Ko dobi otrok večje prilive, je smiselno, da dovolite, da z njimi upravlja sam. Na napakah se učimo in vsekakor se bo moral enkrat opeči preden se bo naučil smotrno ravnati. Ko mu bo enkrat konec meseca zmanjkalo za vstopnico za kino ali za stroške mobilnega telefona, bo lekcija o pomenu varčevanja dobila povsem nove razsežnosti.

Najkasneje v tem koraku je primerno tudi, da jim predstavite pomembnost zavarovanja za morebitne izpade dohodkov. Če jim je nezgodno zavarovanje v osnovni šoli nudilo dodatno ugodnost, ko so si pri telovadbi zvili gleženj, je v času, ko imajo svoje prihodke in nanje morda tudi računajo za pokrivanje mesečnih obveznosti, nezgodno zavarovanje nepogrešljivo.

Naučite jih osnov

Otroci finančne pismenosti žal ne pridobijo v šoli, zato je vaša naloga, da zapolnite vrzeli v znanju. Govorimo o finančnih pojmih, kot so obresti, kako delujejo kreditne kartice, kako potekajo naložbe v delnice in kako pomembno je varčevanje za udobno starost. Ker gre za izjemno dragoceno znanje, ki jim bo prišlo še kako prav v odrasli dobi, je dobro, da jim korak za korakom pomagate, da ga usvojijo. Ker pa nihče ne mara šolskega učenja še doma, poskusite s kratkimi pogovori ob naslednjih priložnostih:

  • ko prejmete mesečne položnice ali jih plačujete prek spletne banke,
  • ko prejmete izpisek plače,
  • ko plačujete stroške šolske prehrane ali drugih potrebščin,
  • ko kupujete šolske potrebščine ...

Spodbudite ga, da znanje, ki mu ga boste tako predali, uporabi za pogajanja o višini svoje žepnine. Naj pojasni, zakaj potrebuje več denarja in s čim si ga je zaslužil.

 

Kako za otrokovo finančno varnosti poskrbite vi

Varčevanje vse od začetka

Eden najenostavnejših načinov varčevanja za otroke je ta, da začnete zanje varčevati že zgodaj. Slovenske banke nudijo ogromno načinov, kako varčevati za otroke, in računov, na katere lahko denar nakazujete že od otrokovega rojstva. Ne pozabite, da se počasi daleč pride. Kupček na njegovem varčevalnem računu lahko redno večate z manjšimi vsotami denarja, za praznike ali rojstni dan pa ga obdarite še z dodatkom.

Denar namesto daril

Namesto tradicionalnih daril, ki gredo kmalu iz mode in jih vaš otrok hitro pozabi, lahko že zgodaj uvedete navado, da otrok za darilo dobiva doživetja. Vložite lahko v otrokov hobi in denar namenite za učno uro njegovega najljubšega glasbila ali nakup športne opreme. Spodbudite lahko tudi ostale sorodnike, da vašemu otroku denar poklonijo za točno določen namen. Tako boste otroka naučili, da je treba tako za materialne dobrine kot tudi za nepozabne izkušnje varčevati.

Naložba v delnice

Ustvarite portfelj delnic, ki ga lahko prenesete na svoje otroke. Skozi nakupe in prodaje lahko otroke učite o naložbah, pa tudi o tem, kako z njimi zaslužiti ali katere pasti velja paziti. Otroci naj vam pri odločitvah pomagajo. Trgovanje z delnicami ni mačji kašelj, zato je pametno, da otroke že zgodaj naučite, kako deluje.

Upoštevajte nepričakovano

Veliko je razlogov, ki lahko povzročijo, da se vaša finančna situacija in s tem tudi finančna situacija vaše družine čez noč spremeni. Gospodarska situacija ali pa zgolj nepreviden korak pri rekreaciji lahko povzročita, da se ustavijo ali zamrznejo vaši običajni prilivi, da o najhujšem niti ne govorimo. Poskrbite tudi za take situacije. Poskrbite, da se zadolžujete varno in premišljeno in poskrbite tudi za zavarovanje, ki bo vam in vaši družini nudilo varnost, če pride do nepredvidljivega.

Uporabljajte aplikacije

Naši otroci bodo verjetno živeli v svetu, kjer bo gotovina redkost in bo upravljanje s financami digitalno. Z aplikacijami, kot je Toshl, lahko svojim otrokom ta svet približate in plačujete račune kar prek pametnega telefona. Nove aplikacije pa se nenehno pojavljajo, zato pobrskajte po najljubši trgovini z mobilnimi aplikacijami.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE