NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

09.02.2023 | 7 min branja | Dom

Vse, kar morate vedeti za učinkovito ločevanje odpadkov doma

Mlad par ugotavlja, kako pravilno ločevati odpadke. Simbolna fotografija za ločevanje odpadkov doma.

Ločevanje odpadkov je nujno, če želimo ohraniti naravo in naš planet. Ob količini odpadkov, ki jih pridelamo, se naš planet bliža točki brez vrnitve, zato je pomembno, da v svojem vsakdanjem življenju ustvarimo čim manj odpadkov in poskrbimo za njihovo ločevanje in s tem predelavo. Tako tudi sami naredimo nekaj za zmanjšanje svojega ogljičnega odtisa.

Pogosto nas pri ločevanju odpadkov ovira neznanje. Kam gre kaj? Torej, v katero posodo za ločevanje spada posamezni odpadek, ali na primer, kako pravilno ravnati z ostanki olja. Predvsem pa, kako zmanjšati količino odpadkov v vašem gospodinjstvu. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da bo ločevanje odpadkov doma preprosto in hitro!

 

 

Odpadki v Sloveniji

Povprečen Slovenec vsako leto pridela več kot 500 kg komunalnih odpadkov. Pri tem po zadnjih podatkih ločeno zberemo približno 75 % odpadkov, mešanih komunalnih odpadkov pa ostane približno ena četrtina. Leta 2021 je bilo recikliranih že okoli 60 % komunalnih odpadkov, kar je precej nad evropskim povprečjem (manj kot 50 %).

V skladu z zavezami EU se mora količina ločeno zbranih in recikliranih odpadkov do leta 2035 vztrajno večati, delež odloženih odpadkov pa zmanjševati. Države članice bodo morale v prihodnjih letih poleg običajnih skupin odpadkov uvesti tudi sisteme ločenega zbiranja drugih odpadkov (npr. tekstila).

V Sloveniji vsako leto ustvarimo okoli 500 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca.

 

Koristi ločevanja odpadkov v gospodinjstvu

S tem, ko doma ločujemo odpadke, koristimo okolju, posameznikom in družbi. Tukaj je le nekaj koristi:  

  • Zmanjšanje izpustov škodljivih snovi. Proizvodnja nove embalaže ali izdelkov iz surovih materialov povzroča več emisij kot proizvodnja z recikliranjem.
  • Zmanjša se izkoriščanje naravnih virov.
  • Prispevek k boju proti podnebnim spremembam, kar pripomore k ohranjanju številnih živalskih in rastlinskih vrst.
  • Recikliranje spodbuja ustvarjanje novih delovnih mest, kar povečuje blaginjo. 
  • Varčevanje. Dobre navade pri ravnanju z odpadki doma lahko pomagajo vsak dan prihraniti nekaj centov; na primer s ponovno uporabo embalaže ali z zamenjavo plastičnih vrečk s tekstilnimi.
  • Manjše onesnaževanja zraka, morja in kopnega. Pomaga ustvariti čistejši planet!

 

V Sloveniji smo leta 2021 reciklirali kar 60 % komunalnih odpadkov.

10 koristnih nasvetov za ločevanje odpadkov: kaj gre kam

Včasih se lahko zdi ločevanje odpadkov preveč zamudno. Čeprav se zavedamo zgoraj navedenih koristi, zaradi pomanjkanja časa ne naredimo vedno tega, kar vemo, da je prav. Zato smo vam pripravili teh 10 koristnih in preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali ločevati odpadke doma

1. Postavite različne koše za odpadke

Različni koši zelo poenostavijo razvrščanje smeti. Zlasti, če so enake barve kot pokrovi zabojnikov za zbiranje odpadkov. Skrivnost ločevanja odpadkov doma je v tem, da vemo, kako jih pravilno ločiti. Pozanimajte se, kaj gre kam!   

  • Koš za biološke odpadke (rjav). V ta koš odlagajte vse organske odpadke. Mednje pa ne spadajo zgolj ostanki hrane, kave, olupki sadja in zelenjave, lupine oreščkov in jajc, pač pa tudi papirnati robčki in brisače. 
  • Koš za embalažo (rumen). V tem košu ali vrečki zbirajte vso embalažo, na primer plastenke, pločevinke, plastične pokrovčke, pokrovčke steklenih kozarcev, plastične vrečke, jogurtove lončke, alu folijo, embalažni stiropor in tube zobne kreme. Vse to spada v koš za embalažo!
  • Koš za papir (moder, v nekaterih občinah rdeč). Sem odlagajte papir in karton, na primer kataloge, kartonske škatle, kartone za jajca, škatle za čevlje, kartonsko embalažo prejetih paketov in revije. Sem pa ne spada plastificiran papir, ali pa z živili in maščobo umazan karton.
  • Koš za steklo (zelen, v nekaterih občinah bel). Ta koš je namenjen vsem steklenim odpadkom. Ste vedeli, da se pri recikliranju stekla prihrani 44 % energije, ki bi jo potrebovali za proizvodnjo vsake steklenice ali kozarca iz osnovne surovine?   
  • Koš za mešane odpadke (črn, v nekaterih občinah siv). V tem košu zbirajte vse ostale odpadke, ki ne sodijo v nobenega od prejšnjih. To so denimo higienski odpadki, stare krpe in gobice za pomivanje, vrečke sesalnikov, pomaščen peki papir, manjši plastični predmeti, umazana škatla od pice, žvečilni gumi, cigaretni ogorki, ipd.

2. Določite zbirno mesto za nevarne odpadke 

Obstaja nekaj vrst odpadkov, s katerimi moramo zaradi njihovega potencialnega negativnega vpliva na okolje ravnati še posebej previdno, ki pa ne sodijo v nobeno od zgoraj omenjenih kategorij. Priporočamo vam, da doma določite posebno mesto za zbiranje odsluženih izdelkov, kot so: 

  • baterije;
  • sijalke;
  • olje; (Olja nikakor ne smete zliti v pomivalno korito! Shranite ga v plastenki in ga odložite na zbirnem mestu.)
  • zdravila.   

3. Vzgajajte svoje otroke, da ločujejo odpadke

Vaši otroci vas posnemajo. Če jim že v zgodnjih letih pokažete vrednost ločevanja odpadkov, bo to zelo pozitivno vplivalo na njihove navade v odraslem obdobju. Ločevanje odpadkov naj postane igra in bo bolj prijetno za vse! 

4. Izogibajte se kupovanju stvari z veliko količino plastične embalaže

Kako učinkovito preprečiti, da bi ločevanje odpadkov postalo zoprno opravilo? Izziva se lotite že pri izvoru – v trgovini. Pri nakupovanju se izogibajte izdelkom, ki so zapakirani v preveč plastične embalaže. Namesto, da kupite posamično zavite izdelke, se denimo odločite za paket z enim ovojem. Poiščite trgovine v vaši bližini, kjer lahko kupite izdelke v razsutem stanju oziroma v rinfuzi. Prinesite svoje steklene kozarce in posode ter jih napolnite s stročnicami, rižem, oreščki in testeninami ter se izognite nepotrebni plastiki!

👉 Že majhni koraki lahko pomenijo pomemben dolgoročen vpliv. V tem nasvetu preberite še več nasvetov o tem, kako lahko zmanjšate količino plastičnih odpadkov. 

5. Dajte vašim odpadkom novo življenje

Kaj, če bi se odločili ponovno uporabiti nekaj odpadkov, ki jih ustvarite? Preden zavržete kozarec ali plastično posodo, jima dajte novo življenje! Steklene kozarce lahko uporabite za shranjevanje živil ali začimb, kartonaste rolice od WC papirja pa lahko uporabite za vzgajanje sadik. 

👉 Pomislite tudi, ali bi lahko oblačila, ki jih več ne nosite, komu podarili, namesto da jih odvržete v smeti. Preberite si še te nasvete za bolj trajnosten nakup in uporabo oblačil

6. Namesto kave v kapsulah uporabljajte mleto kavo

Čeprav so aparati za kavo priročni, pa večina uporablja kapsule, ki so pogosto izdelane iz materialov, ki jih ni mogoče reciklirati. Kavne kapsule so na dolgi rok lahko tudi dražje od običajne mlete kave! Izberite raje takšen aparat za kavo, ki uporablja sveže mleto kavo. Ali pa si priskrbite kuhalnik za italijansko kavo in v njem skuhajte svojo najljubšo ekološko pridelano kavo. Dobitna kombinacija za okus, čas in trajnostnost! 

👉 Kako biti ekološki tudi na drugih področjih vsakdanjega življenja, denimo v kopalnici, pa lahko preberete v tem nasvetu o okolju prijazni kozmetiki.

7. Preden zavržete plastenke in tetrapake, jih zmečkajte ali stisnite

Nezložen tetrapak v košu zavzame do 700 % več prostora, kot če ga stisnete. S to preprosto navado, ki vam vzame manj kot 10 sekund, boste optimizirali prostor za ločevanje odpadkov doma, zato bo vse skupaj manj zoprno. 

8. Izogibajte se polistirenski embalaži

Polistiren (stiropor) je embalaža, ki najbolj onesnažuje okolje. Ne le zato, ker gre za naftni derivat z velikim ogljičnim odtisom, pač pa tudi zaradi velike prostornine, ki poveča strošek njenega prevoza in recikliranja. Vedno poskusite kupiti nepakirane izdelke, ali izdelke z embalažo, ki ni izdelana iz polistirena in manj obremenjuje okolje.

9. Nehajte uporabljati plastične slamice

Plastična slamica se razkraja tudi do 500 let. Toliko časa bo torej stvar, ki jo v večini primerov uporabimo le enkrat, za nekaj minut, bremenila okolje. Kljub temu po svetu vsak dan uporabimo do 13 milijonov slamic! V EU se sicer od julija 2022 plastične slamice za enkratno uporabo ne smejo več prodajati. Če radi uporabljate slamice, jih poskusite zamenjati s kovinskimi slamicami. Imajo veliko elegantnejšo obliko, poleg tega pa boste z njimi zmanjšali svoje odpadke, saj jih lahko oprete in uporabite večkrat.

10. Izkoristite biološke odpadke

Imate doma rastline ali vrtiček? Vaši biološki odpadki lahko postanejo najboljši organski substrat! Izdelajte domači kompost iz olupkov sadja, kavne usedline, jajčne lupine in drugih ostankov hrane. Seveda pa pri tem ne pozabite, da na kompost ne sodijo mlečni izdelki, lupine agrumov, ali ostanki mesa in jedi. Kompostnik lahko kupite že za manj kot 50 evrov, z njegovo pomočjo pa organski odpadki dobijo nov pomen.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

S temi nasveti bo vaš dom ustvaril manj odpadkov. Da bo vaš dom resnično prostor udobja, kjer se počutite sproščeno in varno, pa zagotovite tudi dobro zavarovanje stanovanja ali hiše. Kritja si lahko sestavite po svojih željah oziroma taka, ki ustrezajo vaši nepremičnini in opremi v njej. Poleg tega vam bo domska asistenca pomagala hitro sanirati morebitne poškodbe, dodatna asistenca z računalniško pomočjo pa vam bo pomagala pri morebitnih zagatah z računalnikom in drugimi napravami. 

Da boste res pripravljeni na vse, pa preberite še naše nasvete za spremljanje svojega družinskega proračuna, varnost svojih financ in prihranite pri nepotrebnih stroških:

Tako se pripravite na izpad elektrike ali električni mrk

Kako zmanjšati vampirsko porabo in s tem račun za elektriko

5 preprostih ukrepov za energetsko prenovo doma

Je vaš dom kibernetsko varen?

3 razlogi, zakaj morate poskrbeti za res močna gesla

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se