NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.01.2023 | 12 min branja | Dom

Tako se pripravite na izpad elektrike ali električni mrk

Roka na sliki preverja sanje varovalk v električni omarici. Simbolna slika za izpad elektrike in električni mrk

Dandanes si ne moremo predstavljati življenja brez elektrike. Elektrika napaja naš dom, gospodinjstva in splošno infrastrukturo. Izklop električne energije je lahko načrtovan, elektrodistributerji obvestijo splošno javnosti in odjemalce električne energije. Navadno so izklopi elektrike skrbno načrtovani, napovedani vnaprej, gre za časovna krajša obdobja, ki nimajo večjega vpliva na naš način življenja.

 

Kje pridobiti informacije o načrtovanih izklopih elektrike?

Redno preverjajte obvestila o načrtovanih izklopih električne energije na vašem območju, bodisi pri Elektro Primorska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor itd. Če se želite izogniti nepričakovanim izklopom, se lahko naročite na brezplačno prejemanje obvestil prek SMS-sporočil ali elektronske pošte. 

V primeru predvidenega izklopa ostanite mirni. Ni potrebno uporabljati rezervnih pripomočkov ali zalog hrane in vode, ki so navedeni v nadaljevanju zapisa. Pitne vode ni potrebno prekuhavati, ko se električna energija hitro vrne. 

Če niste prepričani, ali gre za načrtovan izklop ali nenapovedan izpad, priporočamo, da z mobilnega telefona na spletu poiščete koristne informacije, predlagamo naslednje ključne besede: izpad elektrike danes, elektrika izpad ali kje danes brez elektrike, dodajte še svoj kraj bivanja. Tako boste zagotovo pridobili aktualne informacije. Sicer pa koristen nasvet: dokler se ne prepričate, da zagotovo ne gre za daljši izpad, porabite čim manj baterije svojega telefona. 

 

Kaj pa, če se danes zgodi daljši, nenapovedan izpad električne energije? 

Vsak izklop elektrike, ki ni načrtovan, pomeni presenečenje v življenju posameznika. Po potrebi je potrebna tudi prijava izpada elektrike, še posebej, če se tiče le vašega gospodinjstva in npr. sosedje nimajo težav. Izpadi elektrike: kako jih lahko razdelimo? 

  1. Trenutni ali kratkotrajni izpad elektrike: povzročijo jih vzdrževalna dela ali napake na omrežju.
  2. Električni mrk ali daljši izpad elektrike: kadar brez elektrike ostane večje območje in to za daljši čas. Kaj so lahko nekateri razlogi za daljši izpad električne energije? Preobremenjenost omrežja električne energije, izredne vremenske razmere ali drugi izredni dogodki.

Slednjim je namenjen ta zapis, kjer lahko preberete: 

 

Ste pripravljeni na izpad elektrike?

Vabljeni k branju, kjer vas skozi vprašanja popeljemo do ključnih odgovorov, ki vam bodo zagotovo prišli prav v primeru te neljube situacije. Ne spreglejte tudi praktičnega seznama potrebščin in pripomočkov, ki jih morate imeti doma, da boste pripravljeni za električni mrk.

Prenesite seznam

 

Moja elektrika: Kje v vašem domu elektrika igra ključno vlogo?

V slovenskih gospodinjstvih največ električne energije porabimo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Naslednja največja porabnika sta kuhanje in hlajenje hrane, zatem pa razsvetljava in televizije. Nazadnje elektriko porablja pomivanje posode ter pranje in sušenje oblačil in osebni računalniki.

Ne pozabite, v primeru izpada elektrike odpovejo tudi z elektriko upravljana senčila, dvigala in garažna vrata.

 

Namen rabe elektrike v gospodinjstvih v letu 2021Graf: Raba električne energije v gospodinjstvih (GWh)

Podatki o aktualni porabi elektrike nam povejo, katera področja bodo ob izpadu elektrike najbolj prizadeta.

 

Daljši izpad elektrike: Kaj se zgodi z infrastrukturo?

Morda si težko predstavljate, kaj vse je v vašem življenju odvisno od elektrike, zato si tudi težko predstavljate, kakšne bi bile posledice obsežnega in daljšega izpada elektrike na infrastrukturi. Zgodi se npr. lahko vse to:

  • v blokih ne bi bilo oskrbe z vodo, saj črpalke ne bi mogle vode črpati v višja nadstropja,
  • ugasnila bi tudi mobilni signal in internet, 
  • prodajalnah bi nehale delovati blagajne,
  • v živilskih trgovinah bi odpovedali hladilnikih in zamrzovalne skrinje,
  • tudi plačevanje z gotovino bi bilo moteno, saj bi nehali delovati bankomati.

Izpad elektrike v prometu

Ugasnili bi semaforji in javna razsvetljava, ostali bi brez elektrike v tunelih, kjer bi se ugasnile luči in ustavili prezračevalni sistemi. Ker so slovenske železniške proge praktično v celoti elektrificirane, bi na mestu obstali tudi vlaki. Ob izpadu električne energije ne bi tudi mogli natočiti bencina na bencinskih črpalkah.

 

Kaj storiti, če vam doma zmanjka elektrike?

Prvo in najpomembnejše pravilo je seveda le eno: ostanite mirni. Zelo verjetno je, da gre za trenutni izpad elektrike, ki bo kratkotrajen in vas zato ne bo huje prizadel. Vseeno pa preberite naš nasvet in se pripravite tudi morebiten daljši izpad elektrike.

Najprej morate ugotoviti, kako resen je izpad elektrike. Ugotoviti morate ali je omejen zgolj na vaš dom ali je zajel širše območje, saj to pomembno vpliva na vaše naslednje korake.

Če je težava zgolj v vašem domu, jo lahko najpogosteje hitro odpravite. Pri izpadu na večjem območju pa je pomembno, da vzpostavite pogoje, v katerih boste varno počakali ponovno vzpostavitev oskrbe z elektriko.

Med električnim mrkom je pomembno, da se zavedate, da je prizadel tudi nujne storitve, kot so bolnišnice, obveščanje gasilcev in policije, banke itd. Zelo verjetno je, da bodo delovale le nujne telefonske številke. Ne obremenjujte jih, če niste življenjsko ogroženi!

Mimogrede: kaj pa odklop elektrike? Elektrike lahko zmanjka tudi zaradi neplačanih obveznostih ali zaradi odstopa od pogodbe pri elektrodistributerjev. Temu sledi odklop ali začasni odklop elektrike. 

 

Kako ugotovite, ali je izpad elektrike omejen na vaš dom?

Če do izpada pride, ko je temno, bo zadoščal zgolj pogled skozi okno in že boste vedeli, kakšno je stanje. Če so v temi tudi sosedje, ulična razsvetljava in morebitne svetlobne table, veste, da niste edini brez elektrike.

Pri dnevni svetlobi bo malo težje. Najbolj preprosta metoda je, da potrkate pri sosedih, lahko pa preverite tudi mobilni telefon – če na njem ne zaznate nobenih wifi točk, ki ste jih videli običajno, je izpad verjetno širši. Znak izpada je lahko tudi izostanek mobilnega omrežja.

Prisluhnete lahko tudi radiu – če se zapirajo tuneli v bližini, je lahko razlog izpad elektrike.

Če je brez elektrike le vaš dom – ugotovite zakaj:

  1. Najprej ugotovite, če ste res brez elektrike ali je morda nehala delovati le ena naprava (npr. televizija). Preverite druge naprave, na primer tudi pralni stroj, ki je običajno na ločeni varovalki.
  2. Preverite stanje varovalk v električni omarici. Če so izklopljene ali je katera pregorela, izklopite najprej večje porabnike (pralni stroji in podobno), ki so lahko ustvarjali kratek stik.
  3. Varovalke poskusite vključiti (zamenjati). Če to ne reši težave, pokličite pooblaščenega električarja.

Kaj pa pomeni odklop ali začasni odklop elektrike?

Elektrike lahko zmanjka tudi zaradi neplačanih obveznostih odjemalca elekrične energije ali zaradi različnih razlogov odstopa ali prekinitve  veljavnosti pogodbe pri elektrodistributerju.

 

Vzpostavite pogoje, v katerih boste počakali vrnitev elektrike

Kako poskrbeti za razsvetljavo tudi ob izpadu elektrike?

Čeprav za ogrevanje porabimo več elektrike kot za razsvetljavo, je svetloba, še posebej ponoči, ključna, saj omogoča varno gibanje. Možnosti za razsvetljavo je več:

  • Žepne svetilke: na baterije, s solarnim napajanjem ali z dinamom. Najboljše so tiste, ki imajo LED-sijalke, saj porabljajo najmanj elektrike. Dobro je, da imate na istem mestu shranjene tudi rezervne baterije in sijalke.
  • Naglavne svetilke: posebej praktične so za prvi odziv na izpad elektrike, saj imate z njimi proste roke.
  • Sveče: zraven potrebujete tudi stabilne svečnike ter vžigalice ali vžigalnik.
  • Luči za kampiranje: na baterije, solarno napajanje ali celo petrolejske svetilke. Z njimi lahko razsvetljujete večje površine.

 

V hišah z več nadstropji priporočamo, da vsi stanovalci vedo, kje so rezervni viri svetlobe v vsakem od nadstropij. Če imate stopnišče, čim prej poskrbite, da je na vrhu in vznožju stopnišča vir svetlobe, ki v temi lahko prepreči padce.

Baterije seveda ne morejo neskončno čakati na priložnost, da jih boste uporabili, zato je smiselno, da si umislite omarico z baterijami, kjer je vedno določena količina polnih baterij ustrezne velikosti. Te so lahko tudi polnilne. Tako bodo lahko baterije krožile, vseeno pa boste imeli pregled, ali je zaloga ustrezna.

 

Lažje bo, če boste imeli pripravljeno:

Žepne svetilke, sveče, baterije in vžigalnike ali vžigalice. Ne pozabite tudi na pripomočke za gašenje – prižiganje sveč poveča nevarnost požara.

Prenesite tudi praktičen seznam pripravljenosti in se ustrezno opremite.

 

Kako se ogrevati ob izpadu elektrike?

Še posebej pozimi je pomembno, da čim prej poskrbite tudi za ohranjanje toplote v domu, razmislite pa tudi o nadomestnem ogrevanju. V prednosti bodo domovi z dobro izolacijo.

  1. Topla oblačila: ne čakajte, da vas začne zebsti, pač pa se čim prej toplo oblecite (debel pulover, volnene nogavice, copati, …) Telesu je lažje vzdrževati temperaturo, kot ga ogrevati.
  2. Deke in spalne vreče: z dekami se lahko grejete že čez dan, ponoči pa lahko dodatna spalna vreča poskrbi, da vam bo kljub vsemu še vedno dovolj toplo.
  3. Topla soba: izberite sobo, ki jo boste ogrevali. Idealno je to soba, kjer se lahko usedejo vsi člani družine, če je le možno, se celo uležejo. Soba naj ima vrata (v sili lahko namesto vrat obesite deko), da bo toplota ostajala v njej, pomembno pa je tudi okno, saj zračenja ne smete zanemarjati. Če je v sobi že kamin ali peč, bo izbira res preprosta. Če bo vsa družina zbrana v enem prostoru, boste že s telesno temperaturo dvignili tudi temperaturo prostora.

 

Čeprav elektriko za ogrevanje prostorov uporablja le 16 % gospodinjstev, je dobro, da imate v mislih, da tudi marsikateri drugi način ogrevanja za delovanje nujno potrebuje elektriko.

Pri ogrevanju s pečmi ali grelci na drva ali plin bodite pozorni na stanje CO v prostoru, večja pa je tudi nevarnost požara, zato je dobro, da imate pripravljene tudi javljalnike in pripomočke za gašenje. Prav tako pomembno je, da ne pozabite na redno zračenje.

 

Lažje bo, če boste imeli pripravljeno:

Topla oblačila ter deke in spalne vreče, zalogo drv ali briketov, javljalnike CO in požara.

Prenesite tudi praktičen seznam pripravljenosti in se ustrezno opremite.

 

Kako poskrbeti za hrano ob izpadu elektrike?

Pri hrani morda sploh ne pomislite na potrebo po elektriki, a danes smo za ohranjanje živil pogosto odvisni od hladilnika ali zamrzovalne skrinje, za pripravo hrane pa tudi uporabljamo električna kuhališča ali pečice. Ne pozabite, topli obroki lahko v negotovih situacijah izboljšajo razpoloženje.

To vam bo pomagalo pri pripravi hrane:

  • Zaloga pitne vode: šele ko ne priteče iz pipe, se zavemo, kako pogosto potrebujemo vodo – in ne le za pitje. Priporočljiva sta 2 litra na osebo na dan, prav pa bo prišlo tudi sredstvo za razkuževanje vode.
  • Plinski štedilnik: če imate štedilnik na plinsko jeklenko, boste potrebovali le vžigalnik ali vžigalice, da boste kuhali kot prej.
  • Plinski kuhalnik oz. gorilnik za kampiranje: kavo, čaj ali pločevinko juhe boste lahko pogreli na še tako majhnem plinskem kuhalniku, topla tekočina pa vas bo prijetno pogrela. Poskrbite, da imate na zalogi vsaj nekaj plinskih kartuš.
  • Klasičen žar na oglje: pozimi boste na njem sicer nekoliko težje ustvarjali, a če ima pokrov, bo šlo tudi pozimi.
  • Dobro označena in sistematično pospravljena hrana v zamrzovalni omari: odpiranje skrinje, ko ne deluje, je načeloma odsvetovano, saj hrana v njej lahko ostane 12 ur ohranjena. Kasneje pa se začne odtajevati in prednost je, če lahko do nje pridete tako, da skrinjo odpirate le na kratko.

Ne pozabite: žar ali gorilnik lahko uporabljate le na vrtu ali balkonu, nikoli pa v notranjih prostorih.

 

Lažje bo, če boste imeli pripravljeno:

Pitno vodo oziroma drugo tekočino, hrano z dolgim rokom trajanja – tako, ki jo lahko pojeste neobdelano (npr. prepečenec in pašteta) ali pripravljeni obroki, ki se hitro pogrejejo in jim ni treba dodajati vode (obroki v pločevinkah).

Prenesite tudi praktičen seznam pripravljenosti in se ustrezno opremite.

 

Poskrbite za varnost in zdravje tudi ob izpadu elektrike

Kot že zapisano – v primeru električnega mrka bodo imele nujne službe (bolnišnice, gasilci, policija) polne roke dela z nujnimi primeri, zato je pomembno, da ne ustvarjate nepotrebnih nevarnosti. Poskrbite za:

  • Gasilni aparat in požarna odeja: sveče, gorilniki in podobno predstavljajo požarno nevarnost, zato je pomembno, da imate doma gasilni aparat z veljavnim rokom uporabnosti in požarno odejo.
  • Javljalniki dima in ogljikovega monoksida: ogljikovega monoksida ne morete zaznati, zato vam javljalnik lahko reši življenje. Enako pomembni so javljalniki dima.
  • Opremite svojo domačo lekarno: obvezno poskrbite, da imate doma vedno vsaj za dva tedna predpisanih zdravil, če jih jemljete redno, pa tudi ostala pogosto potrebna zdravila ali pripomočke.

Tudi, če je vreme lepo in vas vabi v naravo, izbirajte varne aktivnost. Odpovejte se plezanju, adrenalinskim športom, ipd.

 

Lažje bo, če boste imeli pripravljeno:

Gasilni aparat, požarno odejo, javljalnike dima in ogljikovega monoksida ter ustrezno založeno domačo lekarno.

Prenesite tudi praktičen seznam pripravljenosti in se ustrezno opremite.

 

Kako v primeru električnega mrka lahko dostopate do informacij?

Z računalnikom in internetom v vsakem žepu smo vajeni, da so nam vse informacije vedno na dosegu roke. A ob električnem mrku bo ta dostop odrezan, informacije pa bolj pomembne kot kdaj koli prej, zato je dobro, da poskrbite za nekatere preventivne ukrepe.

  • Napolnjene baterije mobilnega telefona: če mobilno omrežje deluje, je ključno, da imate čim dlje časa polno baterijo, zato pazite, da telefon uporabljate le, ko je nujno. Poskrbite tudi za polno prenosno baterijo (powerbank).
  • Prenosna baterija s solarnim polnjenjem: nekatere solarne svetilke omogočajo tudi polnjenje telefona.
  • Radio na baterije ali dinamo: še bolj, radio na dinamo in solarno polnjenje obenem. Če vse ostalo odpove, bo radio še vedno najboljši vir nujnih informacij.
  • Nujne telefonske številke: koliko jih znate na pamet, če ostanete brez mobilnega telefona? Pametno je, da imate nujne telefonske (npr. tudi številko vašega dobavitelja električne energije ali hišnika v bloku) napisane na mestu, kjer jih boste lahko našli.
  • Nujno polnjenje: mobilni telefon lahko v sili in s pravim kablom napolnite tudi v avtu.
  • Pomen siren: na vidnem mestu si zabeležite pomen različnih zvokov siren.

 

Lažje bo, če boste imeli pripravljeno:

Polno prenosno baterijo za telefon, kabel za polnjenje telefona v avtu, prenosni radio ter telefonske številke nujnih služb in najbližjih družinskih članov. Zapišite pomen siren, če jih ne znate na pamet.

Prenesite tudi praktičen seznam pripravljenosti in se ustrezno opremite.

 

Kaj vam bo še prišlo prav?

  • Gotovina: ko bo prekinjeno plačevanje z bančnimi karticami, bo gotovina edini način plačevanja, zato je smiselno, da imate doma nekaj gotovine in ne zgolj v velikih bankovcih.
  • Kantica goriva: čeprav ob ugasnjeni ulični razsvetljavi in semaforjih ni dobro voziti, če ni nujno, je vseeno pametno imeti rezervno gorivo.
  • Agregat: vsi se spomnimo žledoloma 2014, ko so bili agregati najbolj iskana dobrina. Sploh, če živite v odročnih krajih, je smiselno, da imate doma agregat, a pazite, da ga uporabljate varno. Ne prižigajte ga v zaprtih prostorih.
  • Varnostni protokol vašega pametnega doma: pravočasno preverite, kako deluje, da v primeru izpada ne boste imeli težav.
  • Dogovorjeno zbirno točko za vso družino: dogovorite se z družinskimi člani, da se vedno dobite na isti točki, če ne boste mogli komunicirati zaradi izpada mobilnih telefonov.
  • Aktivnosti, ki ne zahtevajo elektrike: poiščite aktivnosti, ki vas bodo zabavale brez elektrike – če se boste imeli fino, vas bo veliko manj skrbelo (priporočamo namizne igre in pripovedovanje zgodb).

 

Kaj morate pripraviti v primeru evakuacije?

Če bi električni mrk trajal dlje časa, se boste morda začasno morali preseliti nekam, kjer bo oskrba z električno energijo že vzpostavljena. Takrat boste morali pripraviti najnujnejše potrebščine v kratkem času. Nekaj nasvetov:

  • Pripravite nahrbtnik, ne kovčka, da boste imeli proste roke.
  • Vzemite dokumente (osebna izkaznica, potni listi, zdravstvena izkaznica, cepilna knjižica, …)
  • Denar in morebitne dragocenosti.
  • Vzemite predpisana zdravila, pa tudi osnovne potrebščine za prvo pomoč.
  • Prenosni radio in baterije, žepno svetilko.
  • Minimalno hrano za dva dni, plastenko z vodo, jedilni pribor.
  • Spalno vrečo ali deko.
  • Nujna oblačila in higienske pripomočke za par dni.
  • »SOS« kapsule za otroke - z imenom, rojstnim datumom in naslovom ter vašim kontaktom.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Ne pozabite – če boste ustrezno pripravljeni, vam tudi električni mrk ne bo mogel do živega. S praktičnim seznamom pripomočkov in potrebščin si lahko ustvarite ustrezne zaloge.

Prenesite seznam

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se