NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.01.2023 | 12 min branja | Dom

Tako se pripravite na izpad elektrike ali električni mrk

Roka na sliki preverja sanje varovalk v električni omarici. Simbolna slika za izpad elektrike in električni mrk

Energetska kriza je pri ljudeh zbudila zavedanje, kako zelo odvisni smo od električne energije in kako nepripravljeni na daljši izpad elektrike. Danes smo tako vajeni na življenje z elektriko, da si težko predstavljamo, kaj vse v gospodinjstvu in celo splošni infrastrukturi ta napaja. A občasno se zaradi preobremenjenosti omrežja, izrednih vremenskih razmer ali drugih razlogov zgodi daljši izpad elektrike. Preberite, kako se lahko pripravite na moteno dobavo elektrike in električni mrk.

Izpadi elektrike so običajno trenutni ali kratkotrajni, povzročijo pa jih vzdrževalna dela ali napake na omrežju. O električnem mrku pa govorimo, ko brez elektrike ostane večje območje in za daljši čas. Informacije o motnjah pri dobavi elektrike lahko preverite na spletnih straneh vašega dobavitelja. 

 

V tem članku lahko preberete:

 

Ne spreglejte tudi praktičnega seznama potrebščin in pripomočkov, ki jih morate imeti doma, da boste pripravljeni za primer električnega mrka.

Prenesite seznam

 

Kje v vašem domu elektrika igra ključno vlogo?

V slovenskih gospodinjstvih največ električne energije porabimo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Naslednja največja porabnika sta kuhanje in hlajenje hrane, sledijo razsvetljava in televizija. Poleg tega elektriko porabljamo tudi za strojno pomivanje posode, pranje in sušenje oblačil ter osebne računalnike.

Ne pozabite, v primeru izpada elektrike odpovejo tudi senčila, dvigala in garažna vrata, ki jih upravlja elektrika.

 

Namen rabe elektrike v gospodinjstvih v letu 2021Raba električne energije v gospodinjstvih (GWh)

Zadnji dostopni podatki o porabi elektrike nam lahko povedo, katera področja bodo ob morebitnem izpadu elektrike najbolj prizadeta.

 

Kaj se zgodi z infrastrukturo, če pride do daljšega izpada elektrike?

Morda si težko predstavljate, kaj vse je v vašem življenju odvisno od elektrike, zato si tudi težko predstavljate, kakšne bi bile posledice obsežnega in daljšega izpada elektrike na infrastrukturi. Zgodi se lahko vse to: v blokih ne bi bilo oskrbe z vodo, saj črpalke ne bi mogle vode črpati v višja nadstropja, na bencinskih črpalkah ne bi mogli natočiti bencina, ugasnila bi tudi mobilni signal in internet.

V prodajalnah bi nehale delovati blagajne, v živilskih trgovinah bi odpovedali hladilniki in zamrzovalne skrinje. Tudi plačevanje z gotovino bi bilo moteno, saj bankomati ne bi delovali.

Izpad elektrike bi občutili tudi v prometu, saj bi ugasnili semaforji in razsvetljava, pa tudi luči in prezračevalni sistemi v tunelih. Ustavili bi se tudi vlaki, saj so slovenske železniške proge praktično v celoti elektrificirane.

 

Kaj storiti, če vam doma zmanjka elektrike?

Prvo in najpomembnejše pravilo je: ostanite mirni. Zelo verjetno je, da bo izpad elektrike kratkotrajen in vas zato ne bo huje prizadel. Če boste prebrali naše nasvete, pa se lahko pripravite tudi na daljši izpad.

Najprej morate ugotoviti, kako resen je izpad elektrike. Ugotoviti morate, ali je ta omejen zgolj na vaš dom oziroma se je zgodil na vašem merilnem mesu ali pa je zajel širše območje, saj to pomembno vpliva na vaše naslednje korake.

Če je težava zgolj v vašem domu, jo običajno lahko hitro odpravite. Pri izpadu na večjem območju pa je pomembno, da vzpostavite pogoje, v katerih boste varno počakali na ponovno vzpostavitev oskrbe z elektriko, kar se bo verjetno zgodilo v najkrajšem možnem času.

Med električnim mrkom je pomembno, da se zavedate, da je prizadel tudi nujne storitve, kot so bolnišnice, obveščanje gasilcev in policije, banke itd. Zelo verjetno je, da bodo delovale le nujne telefonske številke. Ne obremenjujte jih, če niste življenjsko ogroženi!

 

Kako ugotovite, ali je izpad elektrike omejen na vaš dom?

Če se izpad elektrike zgodi, ko je zunaj tema, bo zadoščal zgolj pogled skozi okno in že boste vedeli, kakšno je stanje. Če so v temi tudi sosedje, ulična razsvetljava in morebitne svetlobne table, potem veste, da je dobava elektrike prekinjena na širšem območju.

Pri dnevni svetlobi bo malo težje. Najbolj preprosta metoda je, da povprašate sosede, če tudi oni nimajo elektrike. Lahko pa preverite tudi svoj mobilni telefon – če na njem ne zaznate nobenih wifi točk, ki ste jih videli običajno, je izpad verjetno širši. Znak izpada so lahko tudi motnje mobilnega omrežja.

Prisluhnete lahko tudi radiu – če se zapirajo tuneli v bližini, je lahko razlog izpad elektrike. Nenazadnje pa lahko tudi na spletni strani vašega dobavitelja elektrike preverite, kako obsežen je izpad elektrike in kaj je vzrok.

 

Če je brez elektrike le vaš dom, preverite razlog

 1. Najprej ugotovite, če ste res brez elektrike, ali je morda nehala delovati le ena naprava (npr. televizija). Preverite druge naprave, na primer tudi pralni stroj, ki je običajno na ločeni varovalki.
 2. Preverite stanje v omarici z varovalkami. Če so izklopljene ali je pregorela katera od varovalk, izklopite najprej večje porabnike (pralni stroji in podobno), ki so morda povzročili kratek stik.
 3. Varovalke poskusite vključiti oziroma zamenjati. Če to ne reši težave, pokličite pooblaščenega električarja.

 

Vzpostavite pogoje, v katerih boste počakali na vrnitev elektrike

Kako poskrbeti za razsvetljavo tudi ob izpadu elektrike?

Čeprav za ogrevanje porabimo več elektrike kot za razsvetljavo, je svetloba, še posebej ponoči, ključna, saj omogoča varno premikanje po prostoru. Možnosti za razsvetljavo ob izpadu elektrike je več:

 • Žepne svetilke: na baterije, s solarnim napajanjem ali na dinamo. Najboljše so tiste, ki imajo LED-sijalke, saj porabljajo najmanj elektrike. Dobro je, da imate na istem mestu shranjene tudi rezervne baterije in sijalke.
 • Naglavne svetilke: posebej praktične so za prvi odziv na izpad elektrike, saj imate z njimi proste roke.
 • Sveče: poleg njih potrebujete tudi stabilne svečnike ter vžigalice ali vžigalnik.
 • Luči za kampiranje: na baterije, solarno napajanje ali celo petrolejske svetilke. Z njimi lahko razsvetljujete večje površine.

V hišah z več nadstropji priporočamo, da vsi stanovalci vedo, kje so rezervni viri svetlobe v vsakem od nadstropij. Če imate stopnišče, čim prej poskrbite, da je na vrhu in ob vznožju stopnišča vir svetlobe, ki v temi lahko prepreči padce.

Baterije seveda ne morejo neskončno čakati na priložnost, da jih boste uporabili, zato je smiselno, da pripravite omarico ali predal z baterijami, kjer je vedno določena količina polnih baterij ustreznih velikosti. Te so lahko tudi polnilne. Tako bodo lahko baterije krožile, vseeno pa boste imeli pregled nad tem, ali je zaloga ustrezna.

 

Lažje bo, če boste imeli pripravljeno:

Žepne svetilke, baterije, sveče, vžigalnike ali vžigalice. Ne pozabite tudi na pripomočke za gašenje – prižiganje sveč poveča nevarnost požara.

Prenesite tudi praktičen seznam pripravljenosti in se ustrezno opremite.

 

Kako se ogrevati ob izpadu elektrike?

Še posebej pozimi je pomembno, da čim prej poskrbite tudi za ohranjanje toplote v domu, razmislite pa tudi o nadomestnem ogrevanju. V prednosti bodo domovi z dobro izolacijo.

 1. Topla oblačila: ne čakajte, da vas začne zebsti, pač pa se čim prej toplo oblecite (debel pulover, volnene nogavice, copati, …). Telesu je lažje vzdrževati temperaturo, kot ga ogrevati.
 2. Odeje in spalne vreče: z odejami ali dekami se lahko grejete že čez dan, ponoči pa lahko dodatna spalna vreča poskrbi, da vam bo kljub vsemu še vedno dovolj toplo.
 3. Topla soba: izberite sobo, ki jo boste ogrevali. Idealno je to soba, kjer se lahko usedejo vsi člani družine, če je le možno, se celo uležejo.
  Soba naj ima vrata (v sili lahko namesto vrat obesite deko), ki jih lahko zaprete, da bo toplota ostajala v njej, pomembno pa je tudi okno, saj zračenja ne smete zanemarjati. Če je v sobi že kamin ali peč, bo izbira res preprosta. Če bo vsa družina zbrana v enem prostoru, boste že s telesno temperaturo dvignili tudi temperaturo prostora.

 

Čeprav elektriko za ogrevanje prostorov uporablja le 16 % gospodinjstev, je dobro, da imate v mislih, da tudi marsikateri drugi način ogrevanja za nemoteno delovanje nujno potrebuje elektriko.

 

Pri ogrevanju s pečmi ali grelci na drva ali plin bodite pozorni na stanje CO v prostoru, večja pa je tudi nevarnost požara, zato je dobro, da imate nameščene tudi detektorje CO in pripravljene pripomočke za gašenje. Prav tako je pomembno, da ne pozabite na redno prezračevanje prostora.

 

Lažje bo, če boste imeli pripravljeno:

Topla oblačila, deke in spalne vreče, zalogo drv ali briketov, detektorje CO in dima.

Prenesite tudi praktičen seznam pripravljenosti in se ustrezno opremite.

 

Kako poskrbeti za hrano ob izpadu elektrike?

Pri hrani morda sploh ne pomislite na potrebo po elektriki, a danes smo za ohranjanje živil pogosto odvisni od hladilnika ali zamrzovalne skrinje, za pripravo hrane pa uporabljamo električna kuhališča ali pečice. Ne pozabite, topli obroki lahko v negotovih situacijah izboljšajo razpoloženje.

To vam bo pomagalo pri pripravi hrane v primeru električnega mrka:

 • Zaloga pitne vode: šele ko ne priteče iz pipe, se zavemo, kako pogosto potrebujemo vodo – in ne le za pitje. Priporočljiva sta 2 litra vode na osebo na dan. Prav pa bo prišlo tudi sredstvo za razkuževanje vode.
 • Plinski štedilnik: če imate štedilnik na plinsko jeklenko, boste potrebovali le vžigalnik ali vžigalice, da boste kuhali kot prej.
 • Plinski kuhalnik oz. gorilnik za kampiranje: kavo, čaj ali pločevinko juhe boste lahko pogreli na še tako majhnem plinskem kuhalniku, topla tekočina pa vas bo prijetno pogrela. Poskrbite, da imate na zalogi vsaj nekaj plinskih kartuš.
 • Klasičen žar na oglje: pozimi boste na njem sicer nekoliko težje ustvarjali, a če ima pokrov, bo šlo tudi pozimi.
 • Dobro označena in sistematično pospravljena hrana v zamrzovalni omari: odpiranje skrinje, ko ne deluje, je načeloma odsvetovano, saj se hrana v njej ob izpadu elektrike lahko ohrani zamrznjena 12 ur. Kasneje pa se začne odtajevati in prednost je, če lahko do nje pridete tako, da skrinjo odpirate le za kratek čas.

Ne pozabite: žar ali gorilnik lahko uporabljate le na vrtu ali balkonu, nikoli pa v notranjih prostorih.

 

Lažje bo, če boste imeli pripravljeno:

Pitno vodo oziroma drugo tekočino, hrano z dolgim rokom trajanja – tako, ki jo lahko pojeste neobdelano (npr. prepečenec in pašteta) ali pripravljene obroke, ki se hitro pogrejejo in jim ni treba dodajati vode (obroki v pločevinkah).

Prenesite tudi praktičen seznam pripravljenosti in se ustrezno opremite.

 

Poskrbite za varnost in zdravje ob izpadu elektrike

Kot že zapisano, bodo v primeru električnega mrka imele nujne službe (bolnišnice, gasilci, policija) polne roke dela z nujnimi primeri, zato je pomembno, da ne ustvarjate nepotrebnih nevarnosti. Poskrbite za:

 • Gasilni aparat in požarno odejo: sveče, gorilniki in podobno predstavljajo požarno nevarnost, zato je pomembno, da imate doma gasilni aparat z veljavnim rokom uporabnosti in požarno odejo.
 • Javljalniki dima in ogljikovega monoksida: ogljikovega monoksida ne morete zaznati, zato vam detektor oziroma javljalnik CO lahko reši življenje. Enako pomembni so detektorji dima.
 • Opremite svojo domačo lekarno: obvezno poskrbite, da imate doma vedno vsaj za dva tedna predpisanih zdravil, če jih jemljete redno, pa tudi ostala pogosto potrebna zdravila ali pripomočke.

Tudi, če je vreme lepo in vas vabi v naravo, izbirajte varne aktivnosti. Odpovejte se plezanju, adrenalinskim športom, ipd.

 

Lažje bo, če boste imeli pripravljeno:

Gasilni aparat, požarno odejo, javljalnike dima in ogljikovega monoksida ter ustrezno založeno domačo lekarno.

Prenesite tudi praktičen seznam pripravljenosti in se ustrezno opremite.

 

Kako lahko v primeru električnega mrka dostopate do informacij?

Z mini računalnikom in internetom v vsakem žepu smo vajeni, da so nam vse informacije vedno na dosegu roke. A ob električnem mrku bo ta dostop odrezan, informacije pa bolj pomembne kot kdajkoli prej, zato je dobro, da poskrbite za nekatere preventivne ukrepe.

 • Napolnjena baterija na mobilnem telefonu: če mobilno omrežje deluje, je ključno, da imate čim dlje časa polno baterijo, zato pazite, da telefon uporabljate le, ko je nujno. Poskrbite tudi za napolnjeno prenosno baterijo (powerbank).
 • Prenosna baterija s solarnim polnjenjem: nekatere solarne svetilke omogočajo tudi polnjenje telefona.
 • Radio na baterije ali dinamo: še bolje, radio na dinamo in solarno polnjenje obenem. Če vse ostalo odpove, bo radio še vedno najboljši vir nujnih informacij.
 • Nujne telefonske številke: koliko jih znate na pamet, če ostanete brez mobilnega telefona? Pametno je, da imate nujne telefonske (npr. tudi številko vašega dobavitelja električne energije ali hišnika v bloku) napisane na mestu, kjer jih boste lahko našli.
 • Nujno polnjenje: mobilni telefon lahko v sili in s pravim kablom napolnite tudi v avtu.
 • Pomen siren: na vidnem mestu si zabeležite pomen različnih zvokov siren.

 

Lažje bo, če boste imeli pripravljeno:

Polno prenosno baterijo za telefon, kabel za polnjenje telefona v avtu, prenosni radio ter zapisane telefonske številke nujnih služb in najbližjih družinskih članov. Zapišite pomen siren, če jih ne znate na pamet.

Prenesite tudi praktičen seznam pripravljenosti in se ustrezno opremite.

 

Kaj vam bo še prišlo prav?

 • Gotovina: ko je prekinjeno plačevanje z bančnimi karticami, je gotovina edini način plačevanja, zato je smiselno, da imate doma nekaj gotovine in ne zgolj v velikih bankovcih.
 • Kantica goriva: čeprav ob ugasnjeni ulični razsvetljavi in semaforjih ni priporočljivo voziti, če ni nujno, je vseeno pametno imeti rezervno gorivo.
 • Agregat za elektriko: vsi se spomnimo žledoloma 2014, ko so bili agregati najbolj iskana dobrina. Sploh, če živite v odročnih krajih, je smiselno, da imate doma agregat, a pazite, da ga uporabljate varno. Ne prižigajte ga v zaprtih prostorih.
 • Varnostni protokol vašega pametnega doma: pravočasno preverite, kako deluje, da v primeru izpada ne boste imeli težav.
 • Dogovorjena zbirna točka za vso družino: z družinskimi člani se dogovorite, da se vedno dobite na isti točki, če ne boste mogli komunicirati zaradi izpada mobilnih telefonov.
 • Aktivnosti, ki ne zahtevajo elektrike: poiščite aktivnosti, ki vas bodo zabavale brez elektrike – če boste prijetno preživljali čas, vas bo veliko manj skrbelo (priporočamo namizne igre in pripovedovanje zgodb).

 

Kaj morate pripraviti v primeru evakuacije?

Če bi električni mrk trajal dlje časa, se boste morda začasno morali preseliti nekam, kjer bo oskrba z električno energijo že vzpostavljena. Takrat boste morali pripraviti najnujnejše potrebščine v kratkem času. Nekaj nasvetov:

 • Pripravite nahrbtnik, ne kovčka, da boste imeli proste roke.
 • Vzemite dokumente (osebna izkaznica, potni listi, zdravstvena izkaznica, cepilna knjižica, …).
 • Pripravite denar in morebitne dragocenosti.
 • Ne pozabite na predpisana zdravila, pa tudi osnovne potrebščine za prvo pomoč.
 • Pripravite prenosni radio in baterije, žepno svetilko.
 • Poskrbite, da imate hrano za minimalno dva dni, plastenko z vodo, jedilni pribor.
 • Spakirajte spalno vrečo ali deko.
 • Vzemite nujna oblačila in higienske pripomočke za par dni.
 • Ustvarite »SOS« kapsule za otroke - z imenom, rojstnim datumom in naslovom ter vašim kontaktom.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Ne pozabite – če boste ustrezno pripravljeni, vam tudi električni mrk ne bo mogel do živega. S praktičnim seznamom pripomočkov in potrebščin si lahko ustvarite ustrezne zaloge.

Prenesite seznam

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se