NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

31.08.2020 | 3 min branja | Prosti čas

5 nasvetov za trajnosten nakup in uporabo oblačil

Trajnostno obnašanje že dolgo ne pomeni le skrbi za ohranjanje čistega okolja, temveč veliko več. Pomeni, da na vsakem koraku najprej pomislimo na posledice, ki jih bo imelo naše ravnanje na celoten ekosistem. Nakup oblačil ob tem ni nobena izjema.

Tekstilna industrija sodi med večje onesnaževalce. Ob proizvodnji oblačil nastaja namreč veliko odpadkov, ki so v veliki večini toksični. Z izpiranjem tekstila razna barvila in kemikalije svojo pot zaključijo v svetovnih vodah. Tako onesnažujejo celoten vodni krog, posledično ves ekosistem. Številne kemikalije, ki so uporabljene pri obdelavi blaga, se v določenih količinah izločajo tudi na našo kožo. Zato naj bo nakup oblačil premišljen.

Trajnostni razvoj je definiran kot razvojna usmeritev človeške družbe, ki je usklajena, uravnotežena z naravnimi razmerami in ohranja okolje ter naravne vire za prihodnost.

Trajnostna pot oblačila od proizvodnje do prodaje

Da bi s svojim ravnanjem kar najmanj obremenjevali okolje, imejmo ob izbiri nove garderobe vselej v mislih, kakšna je bila pot oblačila do prodajne police. Pa tudi, da bodo oblačila nekega dne zaključila svojo pot. Kako dolgo se bodo razkrajala? Kako obremenjujoča bodo ob tem za okolje? Potrošniki žal ne moremo biti ozaveščeni o vsakem koraku na poti do nastanka oblačila. Pa vendar lahko izbiramo premišljeno, saj se trajnostno ravnanje začne že ob nakupu.

5 nasvetov za trajnostni nakup oblačil

  1. Izbirajte kose, ki jih boste dolgo nosili. Recite NE oblačilom, za katera veste, da jih boste oblekli le nekajkrat. Že s tem, ko boste premišljeno izbrali nov kos garderobe in ga dolgo nosili, boste omejili svoje nakupe in tako naredili korak k manjši potrošnji.
  2. Kupujte oblačila iz recikliranih materialov. Tehnologija recikliranja je zelo napredovala in se razširila tudi v tekstilno industrijo. Če je mogoče, izberite oblačila, ki imajo oznako, da so narejena iz recikliranih materialov.  
  3. Zavijte v trgovine z rabljenimi oblačili. S tem boste naredili zelo veliko! Podaljšali boste življenjsko dobo posameznih kosov in se dobesedno uprli »hitri modi«. Tudi svoja odslužena oblačila lahko odnesete v take trgovine ali jih podarite dalje.
  4. Izposodite si oblačila za enkratne priložnosti. Tako se boste izognili nakupom oblačil »za posebne priložnosti«, ki potem le visijo v omari. Izmenjava med prijatelji je prav tako zelo dobra odločitev, ko se naveličate določenega kosa.
  5. Spoznajte trajnostne znamke oblačil. Trajnostna moda je na voljo tudi v Sloveniji. Na tak način boste podprli »pravično izdelavo oblačil«, ki ne temelji na izkoriščanju delovne sile v državah tretjega sveta. Za izbrani kos boste najbrž odšteli več, a zato zanj tudi bolj skrbeli in ga dlje nosili.

 

IZBERITE MODNE IZDELKE IZ PLUTE - Z generali ZAME DO 40 % CENEJE

Ste vedeli, da je pluta lahko trajnostna alternativa usnju? Vrhunski modni izdelki so narejeni iz plute, pridobljeni na okolju prijazen način iz hrastovega lubja.

Več o tem

 

Trajnostni duh med slovenskimi modnimi oblikovalci

Zavezo k ohranjanju narave in varovanju okolja za prihodnje generacije je v zadnjih letih mogoče zaznati tudi med slovenskimi modnimi oblikovalci in slovenskimi tedni mode. Največji izziv, s katerim se srečujejo oblikovalci, je razvoj ekoloških materialov, saj zahteva visoke finančne vložke. Kljub temu se je Slovenija zapisala na zemljevid trajnostne mode in si zaradi prodornih, predvsem pa brezkompromisnih modnih oblikovalcev utira pot med svetovne trajnostne modne znamke. Takšna je znamka Benedetti Life, ki s svojo pozicijo vodilne trajnostne blagovne znamke v modni industriji navdihuje ljudi, partnerje in stranke, da spoštujejo naš planet in ljudi, kot so zapisali v svoji spletni predstavitvi.

Ob oblikovanju oblačil uporabljajo izključno nestrupene in ekološke tekstilije ter proizvodne postopke, ki ne onesnažujejo vode in zemlje ter ne škodujejo zdravju ljudi. Ena izmed najvišjih vrednot, za katere se zavzemajo, je skrb za kakovost proizvodnega procesa ter dobavnih verig. V ospredje svoje dejavnosti postavljajo življenjske pogoje delavcev, zato izdelujejo lokalno.

Moda za ohranjanje planeta

Znamko Benedetti Life je ustanovila modna oblikovalka Matea Benedetti. O ozaveščenosti slovenskih potrošnikov v smeri trajnostnega obnašanja pa pravi: »Večina nas ne živi več v pravljici o boljšem jutri, saj se bo potrebno za ta boljši jutri krepko potruditi in marsičemu odreči. Videmšek v svoji novi knjigi Plan B dobro pove, da je podnebna kriza celostna, vseobsegajoča vojna proti novim generacijam, saj jim uničujemo prihodnost bivanja na zemlji. Če sami ne bomo zaustavili zviševanja temperature in fotosinteza ne bo več mogoča, pomeni, da bo do leta 2100 konec proizvajanja kisika. Vsi pa vemo, kam to vodi, saj brez kisika ne moremo preživeti. Vseh teh dejstev se je potrebno zavedati čimprej in pospešeno spremeniti navade kupovanja. To pomeni, se odločati za nakup trajnostnih izdelkov in enostavno spremeniti življenjski stil. Kot drugod, se tudi v Sloveniji še vedno veliko govori in premalo naredi. Vsi smo enako odgovorni in ni več izgovorov – še najbolj neumen pa je izgovor »nimam denarja«. Denar nam ne bo vrnil življenja, tudi ko bo na računu. Ključni so gozdovi in morje in te je potrebno obvarovati, sicer lahko pozabimo na življenje, ki ga poznamo.«   

Na fotografiji modna oblikovalka Matea Benedetti (foto: Tomi Lombar)

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE