NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

02.03.2021 | 4 min branja | Prosti čas , Zdravje

Okolju prijazna lepota: manj embalaže in naravna kozmetika

okolju-prijazna-lepota_Generali_L.jpg

Trajnostni razvoj in okolju prijazna embalaža in sestavine, so tudi na področju kozmetike vse bolj pomembni tudi za kupce. Po eni strani se vse bolj zavedamo vpliva odpadkov na okolje, po drugi pa tudi vpliva umetnih sestavin na naše zdravje. Snovi, ki so škodljive za planet, so škodljive tudi za nas. To gre še posebej upoštevati pri negi kože. Preberite, kako izbrati pravo naravno kozmetiko, in preizkusite nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali vzpostaviti okolju prijaznejši lepotni ritual. 

 

Zakaj je kozmetika za osebno nego pogosto okolju škodljiva

Kozmetika za osebno nego je okolju škodljiva v dveh pogledih: zaradi embalaže, v kateri pride do končnega uporabnika, in zaradi sestavin, ki jih vsebuje. Če želite pomagati okolju in s tem prispevati k boljšemu planetu za naslednje generacije, morate pri nakupu upoštevati oboje.

Sestavine, ki se jim je pametno izogniti

Morda vas bo presenetilo, da je velik delež sestavin v kozmetičnih izdelkih pravzaprav škodljiv za vas in za okolje. Taka sestavina je na primer palmovo olje. Poleg tega, da se ga povezuje s prekomernim krčenjem gozdov in ogrožanjem nešteto živalskih vrst, je škodljivo tudi za vašo kožo in splošno zdravje.

Izdelki za nego kože, ki jih najdete v trgovini, v povprečju vsebujejo nekje od 15 do 50 sestavin.

Ostale sestavine, na katere morate biti pozorni:

  • Parabeni: Na etiketah izdelkov jih najdete pod različnimi imeni, zlahka pa jih boste prepoznali, ker se večina konča z besedo “paraben” (na primer izoparaben). Najbolj pogosto jih boste zasledili v čistilnih izdelkih, šamponih in losjonih za telo. Znani so kot povzročitelji raznih alergijskih reakcij.
  • Različne sintetične dišave: Najdete jih v številnih kozmetičnih izdelkih. Enako kot parabeni, so tudi dišave pogosto krivci za alergijske reakcije. V določenih primerih lahko povzročijo celo dihalne težave, migrene in glavobole.
  • Oksibenzon ali benzofenon-3: Zlahka ga boste odkrili, saj je vedno naveden na etiketah izdelkov. Največkrat se skriva v raznih izdelkih za sončenje. Škodljive kemikalije iz sončnih krem v morje prenesejo plavalci, kar povzroča beljenje koralnih grebenov in posledično nenehno odmiranje alg.
  • Plastične mikrokroglice: Na etiketah izdelkov so običajno navedene kot polietilen ali polipropilen. Ti drobni delci, ki so pogosti v izdelkih za piling, po negi nadaljujejo pot v vodne sisteme, kjer jih zaužijejo morske živali. V Združenem kraljestvu in ZDA so že prepovedani v produktih za izpiranje, predvideva pa se tudi omejitev uporabe izdelkov s polipropilenom na področju EU.

Nekatere od škodljivih sestavin je težje prepoznati. Na izdelkih vedno poiščite oznake kot so “Fair Trade” in “Rainforest Alliance”, ki vam bodo dale vedeti, če so bili izdelki pridelani trajnostno in po principu pravične trgovine. V Sloveniji so lahko kmetijski pridelki in živila označeni z uradnim znakom EU, kupci pa jih običajno prepoznavajo po izrazih kot so “biološki”, “eko” ali “bio”. Poleg oznake jih mora spremljati še ustrezen certifikat, ki je v skladu s predpisi, ki urejajo to področje.

Pred nakupom je dobro, da osvežite spomin o tem, kaj pomeni posamezna oznaka na izdelku, še posebej pa je to priporočljivo pred spletnim nakupom, ko morda ne boste imeli možnosti preveriti sestavin. Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila natančen pregled oznak in priporočila, katerim je smiselno zaupati, če iščete naravno kozmetiko.

Embalaža pogosto služi samo predstavitvi v trgovini

Kozmetika je pogosto pakirana v embalažo, ki ni okolju prijazna. Leta 2018 je svetovna kozmetična industrija izdelala neverjetnih 120 milijard enot embalaže, od katerih so bile le redke primerne za nadaljnjo predelavo. Embalaža, ki se ne predela, je pogosto plastična, torej nastane odpadek, ki se bo razgrajal predolgo in v tem procesu v vodne vire sproščal vrsto škodljivih snovi. Vedno bolj onesnažena narava pa je nevarno bivalno okolje tudi za živali in človeka.

 

Kar je dobro za vas, je dobro za planet

Že s spremembo majhnih navad lahko bistveno pripomorete k splošni dobrobiti našega planeta. Za začetek bodite pozorni pri izbiri embalaže. Posegajte raje po izdelkih z manj embalaže, ali poiščite take, ki so brez ovitka. Prednost dajte izdelkom, ki so že v osnovi narejeni iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati. Vedno bolj narašča tudi število podjetij, ki ponujajo tovrstne izdelke, saj se zavedajo, da so s tem okolju prijazni.

👉 Preberite tudi Kako do manj odpadne plastike

Poraba vode je še eno izmed področij, kjer lahko prilagodite svoje navade in vsakodnevno rutino. Že z zapiranjem pipe med ščetkanjem zob in malo krajšimi prhami lahko občutno zmanjšate porabo vode v svojem gospodinjstvu.

Inovacije na kozmetičnem trgu

Hitro naraščajočemu povpraševanju po okolju prijaznih izdelkih sledi tudi porast ekoloških inovacij v lepotni industriji. Podjetja se odločajo za oblikovanje embalaž iz naravnih materialov. Vedno več pa je tudi izdelkov, ki vsebujejo predvsem sestavine naravnega izvora. S tem, ko izberete naravno kozmetiko, pomagate pri oblikovanju “koži in okolju prijaznega” trga. Kadar je mogoče, se odločite za blagovne znamke, ki podpirajo etično izdelavo.

 

Narediti si akcijski načrt prehoda k naravni kozmetiki

Morda ste tudi sami že pomislili, da bi morali prevetriti svoje navade, pa se vam zdi, da bi prehod na trajnostno ali naravno kozmetiko od vas terjal preveč. Preveč denarja, preveč truda, preveč prilagajanja. Gotovo je lažje poseči po izdelku, ki ste ga navajeni, kot iskati novega in pri tem preveriti vse etikete. Da bi vam prehod vsaj malo olajšali, smo pripravili tri namige.

1. Ni treba menjati vseh izdelkov naenkrat. Začnite s tistim, ki ga prvega porabite.

2. Naj vam pomagajo znanci. Verjetno marsikdo med njimi že posega bo naravni kozmetiki. Povprašajte po izkušnjah in vprašajte, kaj priporočajo. Družbena omrežja so pri tem lahko zelo koristna.

3. Pobrskajte po spletu in poiščite lokalne ponudnike. Tudi v Sloveniji jih ni malo in tudi pot, ki jo izdelek prepotuje na poti v vašo kopalnico, ima učinek na okolje.

Sčasoma boste spoznali, da je prehod na bolj trajnostni način življenja lažji, kot se vam morda zdi. Začnite z majhnimi koraki in z malo truda bodo vaše nove navade postale del vašega vsakdana. S tem boste pripomogli k lepši prihodnosti zase, živali in cel planet. Narava vam bo hvaležna.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se