NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.06.2021 | 5 min branja | Dom

10 ukrepov za lepši in bolj urejen dom

Mlada ženska potrebuje ukrepe za bolj urejen dom

Prišli so toplejši in bolj sončni dnevi in lotili ste se čiščenja. Umaknili ste vse knjige, vaze in povsod pobrisali prah. Zloščili ste kuhinjo. Tla so tako čista, da bi z njih lahko jedli. Preproge in oblazinjeno pohištvo so globinsko očiščeni. Zakaj je vaše stanovanje še vedno videti neurejeno?

Niste edini, ki si zastavljate to vprašanje. Da bi se v svojem domu počutili zares prijetno ni dovolj le rutinsko čiščenje, temveč morate poskrbeti za dobro organiziranost prostora. Ta pa je prava umetnost. S spodnjimi nasveti jo boste usvojili tudi vi in zadovoljno zaživeli v svojem domu.

 

1. Izpraznite pulte in druge odlagalne površine

Kaj vse ste tekom življenja v svojem domu spremenili v odlagalno površino? Ko so odlagalne površine polne, je dom videti neurejen in natrpan – ne glede na to, kako lično mislite, da ste vse razporedili.

Najbolj očitni so seveda pulti – kuhinjski in kopalniški. Izkoristite omare in predale, ki jih imate, in se navadite vsak pripomoček pospraviti, kamor sodi. Na pultu pa naj ostane le kakšna minimalna dekoracija ali pripomoček.

Potem so tu še klubske mizice in omarice, kamor v predsobi ali dnevni sobi odlagate stvari. Preverite, kaj se vam nabira in si ustvarite novo rutino, ki bo preprečevala kopičenje.

 

2. Ne pretiravajte z dekoracijo

Dekoracija je pomembna, saj pomaga ustvariti občutek domačnosti in prostor naredi zares vaš. A ko z njo pretiravate, postane balast za oči in čiščenje pa je zato še težje. Zato namesto 8 družinskih fotografij pustite le 3, ostale pa pospravite v albume. Namesto 12 zbirateljskih predmetov razstavite enega, ostale pa pospravite na varno ali v temu namenjeno zbirateljsko omarico, kjer ne bo treba nenehno brisati prahu. Enako velja za vaze s sezonskimi aranžmaji, prtičke in podobno.

 

3. Izognite se papirju na omarah in policah

Neverjetno, koliko papirja gre vsak teden skozi naše domove: vsakodnevna pošta, računi, časopisi, parkirni listki, …  Poskrbite, da se ne bodo nabirali na omaricah in policah. Morda je čas, da se poslovite od papirnatih računov in naročite elektronske, ali pa morate odjaviti kakšen časopis, ki ga v resnici nikoli ne preberete.

Če vseeno prejemate račune na papirju, se navadite, da jih takoj vnesete v spletno banko (lahko nastavite plačilo na kasnejši datum) in nato papir pospravite.

 

4. Prečistite vsebino na hladilniku

V hladilniku verjetno redno odstranjujete pretečeno in pokvarjeno hrano ali pa ste celo tako vestni, da do nje sploh ne pride. Kaj pa zunanjost hladilnika? Se vam tam že nekaj let nabirajo razglednice? Nakupovalni listki za lanski božič? Telefonska številka patronažne sestre iz časov, ko je bil vaš 5-letnik novorojenček?

Poberite vse s hladilnika, odstranite stare listke in obdržite samo nujno. Recepte prepišite v zvezek (ali v Google dokument), telefonske številke v imenik telefona. Nato naredite red tudi med magnetki in ohranite le tiste, ki so manjši in nevpadljivi. Tako bo vsa kuhinja takoj videti bolj pospravljena.

 

5. Veža vas mora pozdraviti, ne odvrniti

Veža bi morala biti prostor, ki vas pozdravi, ko pridete domov in vam da občutek, da ste v svojem zavetju. V resnici pa je veža najpogosteje prostor, kjer se kopičijo vrečke in torbe in oblačila ter po novem tudi maske za enkratno in večkratno uporabo. Je tudi pri vas tako?

Poskrbite, da bodo imele stvari, ki jih redno nosite domov, svoj prostor. Naj bo dovolj kljukic, da vsa družina obesi svoja oblačila, in dovolj prostora za čevlje, ki se morajo na deževen dan posušiti. Določite tudi prostor, kjer boste odlagali svoje torbe, še bolj pomembno pa je, da imajo tudi otroci prostor za šolske torbe.

Ko ste poskrbeli za organizacijo, pride še težja naloga. Vsi v gospodinjstvu se morate navaditi, da izbrane rešitve res uporabljate. Prostor za čevlje ne bo nič koristil, če se bo tam kopičilo 16 parov namesto tistega enega, ki se mora v deževnem vremenu posušiti.

 

6. Pospravite postelje

Urejena spalnica s pospravljeno posteljo

2 minuti dela po tem, ko se zjutraj vrnete iz kopalnice, bo naredilo ogromno razliko v videzu vaše spalnice in vam prineslo še en trenutek zadovoljstva, ko se boste zvečer odpravili v posteljo.

Naučite tudi otroke, da zjutraj pospravijo posteljo, pa bo tudi otroška soba takoj lepša. To je tudi odličen trenutek, da jim pojasnite, zakaj kopica plišastih igrač v postelji ni dobra ideja, saj bo pospravljanje brez zlaganja igrač precej lažje.

 

7. Mogoče imate preveč pohištva?

V stanovanju je mogoče imeti tudi preveč pohištva – ste to vedeli? Posebej rado se nam to zgodi v veži, če je malo bolj prostorna, ko zaradi obilice čevljev in jaken ugotovimo, da potrebujemo dodatne omare. Preveč pohištva pa lahko zaduši prostor.

Ker pohištvo ni poceni, ga zagotovo ni tako preprosto zavreči, kot če bi zavrgli kup revij, a vseeno naj bo tudi to ena od možnosti, ki jih v prenatrpanem stanovanju pretehtate. Preverite, kaj hranite v omarah in na policah – če jih imate samo zato, da na njih hranite stvar, ki jih nikoli ne pogledate, lahko zavržete stvari in omare z njimi.

 

8. Naj 'čista' oblačila ne povzročajo nereda

Če strogo ločujete oblačila za različne priložnosti (doma, vrtnarjenje, trgovine, služba, šport, …), imate verjetno konec dne kar nekaj sicer nošenih, a čistih oblačil. Na primer jopico, ki ste jo nosili samo zjutraj na poti v službo, ali majico, ki ste jo imeli le dobro uro pred spanjem, po tem, ko ste prišli z večernega teka.

Za ta oblačila pripravite poseben predal ali del omare, kjer jih boste po uporabi obesili ali zložili. Ne glede na to, da jih še ni treba oprati, bodo na stolu ali postelji v spalnici vseeno povzročala nered.

 

9. Pajčevine iz žic in kablov

Tudi prazne police in stene bodo videti nasmetene, če bodo po njih bingljale žice in kabli. Poskusite čim več kablov skriti za omare oziroma v lične kanale, ki jih pritrdite ob steno - lahko jih skrijete celo za talne robnike. Za začetek pa bo pomagalo že, če ob beli steni ne bo črn, pač pa bel kabel in če boste kable za televizijo pospravili v tulce, ki jih lahko kupite posebej za ta namen.

Nepospravljeni kabli pa so tudi nevarni, ne le neugledni. Vi ali vaši obiskovalci se lahko spotaknete, ob tem pa televizijo ali računalnik potegnete na tla.

Preverite zavarovanje PaketDom

 

10. Igrače so bitka, kjer se morate pripraviti na kompromise

V domovih, kjer živijo tudi majhni otroci, je red vedno stvar kompromisa. Če ne želite biti vi tisti, ki boste vsak dan pospravljali za otrokom, se morate z nekaj nereda sprijazniti. A vseeno ni treba, da je vaš dom bojno polje legokock in figuric.

Poskrbite, da otrok nikoli nima preveč igrač. Njegovo kreativnost in koncentracijo boste veliko bolje spodbujali, če bo imel na izbiro nekaj igrač, ostale pa umaknite in jih vsakih nekaj tednov zamenjajte. Hkrati pa poskrbite, da ima igrače kam pospraviti. Če to pomeni, da v prostor postavite dodatno omarico, ali par škatel, kamor bo otrok lahko pospravil svoje igrače, morate to sprejeti. S tako urejenim prostorom bo otrok hitro usvojil navado pospravljanja, vi pa boste korak bližje k urejenemu prostoru.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Morda se zdi, da smo vas zasuli z delom. Začnite korak za korakom, vsak teden poskusite vpeljati en nasvet in opazujte, kako se vaš dom postopoma spreminja v urejeno zavetje v katerem se vsi počutijo odlično. 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se