NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.05.2017 | 3 min branja | Dom , Prosti čas

Majski nasveti za vrtnarjenje - po sadike, motiko v roke in na delo

Kaj sejati, saditi in kako skrbeti za rastline v maju, svetuje Matjaž Mastnak, svetovalec v Arboretumu Volčji Potok.

Kaj saditi, ko se tla dovolj ogrejejo

Začetek maja je pravi čas za sajenje paradižnika, paprike in jajčevcev. Aprilsko sajenje je lahko tvegano. Za plodovke ni pomembno le, da ne bo več zmrzali, ampak da so se tla že ogrela na 15 ⁰C. Če smo sadike vzgojili sami, jih moramo utrjevati, jih postopoma navajati na temperaturne razlike in na neposredno sonce. Skratka, ne z njimi prehitro iz okenske police na žgoče sonce. 

Paradižnik sadimo globlje, kot je rasel v lončku. »Pogreznemo« ga do kličnih listov, ki so pri kakovostni sadiki še vedno zeleni. Paradižnik je lačna plodovka, zato ne skoparimo s kompostom. Pri paradižniku smo se na vrtovih že navadili na ogrodja iz lat, ki nosijo polivinilaste strešice in ščitijo paradižnike pred mokroto in s tem pred plesnijo. Lepe niso, so pa zelo priporočljive, če želimo s paradižnikov tudi obrati plodove.

Počasi z občutljivimi rastlinami

Podobno kot paradižnik so na nizke temperature občutljive bučke. Če kupujemo sadike bučk, sajenje odložimo do takrat, ko se maj dokončno ogreje. Tudi bazilika je med vrtnimi rastlinami, ki jih zanesljivo pobere pozna zmrzal. Maja »flancamo« tudi cvetačo

V maju poskrbimo za aprilske setve

Kar smo aprila sejali v vrste, je treba pravi čas razredčiti. To velja za solato, ki v gneči ne bo naredila spodobnih glav, pa tudi za blitvo. Preredčiti moramo tudi pregost korenček, korenski peteršilj in pastinak, da koreni ne bodo ostali pretanki.

 

V maju je za spomladanske sadike že prepozno, a če bi se rabi lotili vzgoje sadik za jesen, prej poglejte spletno predavanje o vzgoji domačih sadik: Od semena do sadike. V predavanju boste dobili tudi nasvet, kako prepoznati zdravo sadiko, ko se boste odpravili po nakupih v vrtni center.

Poglejte predavanje

 

Pletje je na vrtu neizogibno

Večina ljudi pleve čepe, kar je za kolena najslabše. Mnogo bolje se je spustiti na kolena, ki jih zaščitimo z nakolenčniki. Opleta in okopana greda gódi koreninam in zadržuje vlago v tleh. Čebula in česen ne marata okopavanja, a predstavljata izjemo. 

 

Kdaj nabirati špinačo?

Aprila posejano špinačo maja že režemo. Po spletu odmeva novica, da se lahko otroci zastrupijo z nitrati iz špinače. Nitrati se v zelenih listih nabirajo ob oblačnih dnevih. Če zmerno gnojimo, nevarnost praktično izključimo, še posebej, če špinačo nabiramo ob toplih sončnih popoldnevih. Prav tako je z zeleno solato.

 

Kaj sejemo v maju?

V začetku meseca posejemo buče in sladko koruzo. S setvijo fižola počakamo tako dolgo, da se temperatura tal tudi ponoči ne spusti pod 10 ⁰C. Fižolova zrna preko noči namočimo, da pospešimo kalitev. Med nizki fižol lahko posejemo šetraj: zelišče naj bi odganjalo uši in izboljšalo okus fižola. Redkvice najbolj zanesljivo uspejo v zgodnjih setvah, ko je dan še krajši, možno jih je pa sejati celo sezono. Kasneje se rade potegnejo v cvet, preden se oblikuje redkvica. Druga nadloga so bolhači, ki luknjajo liste. Če redkvice družimo s špinačo ali solato, so bolhači manj udarni.

 

Imate na vrtu tudi jagodičje?

Za dober pridelek se je treba z grmi jagodičja ukvarjati. Rastline potrebujejo največ hranil takrat, ko intenzivno rastejo. Maline na začetku maja pognojimo s kompostom (dve lopati na kvadratni meter nasada) ali z mineralnim gnojilom za jagodičje. Držimo se količine, ki je predpisana na embalaži. 

Nezadovoljni ribez, ki mora rasti na ravnih in neenakomerno vlažni tleh, odvrže večji del nastavljenih plodov. Potrebo po enakomerno vlažnih in humoznih tleh zadovoljimo z uporabo organskega mulča, s katerim prekrijemo tla pod ribezovimi grmi. Mulč ščiti tla pred izsušitvijo in s svojim razpadanjem bogati zemljo s humusom. Organska zastirka je priporočljiva tudi zato, ker vzdržuje rahlo zemljo brez okopavanja, ki ga ribez slabo prenaša. Aronijo preredčimo (obrežemo), ko odcveti. Enako velja za šmarno hrušico, s katere bomo na začetku poletja, skupaj s ptiči, obirali sladke modre jagode. 

 

Nezaželeni obiskovalci vaših pridelkov in doma

Ptiči, ki si s hrano postrežejo na vaših rastlinah, pa niso edini neželeni obiskovalci vašega vrta. Na trenutke, ko dom zapustite za dlje časa, prežijo tudi priložnostni tatovi. O tem, kako se jih ubranite, smo pisali že tukaj. Vaš dom je izpostavljen tudi drugim nevarnostim, kot so neurja, toča, udar snega, meteorne vode, poplave, udari strele … S kakovostnim zavarovanjem doma in družine škoda zaradi tovrstnih nevarnosti ne bo udarila po vašem žepu. 

 

Setveni koledar

Kadar se pri vrtnarjenju ozirate po nasvetih, ki jih je z dolgoletnim opazovanjem in beleženjem zbrala Maria Thun, vam pride prav setveni koledar. Če svojega izvoda še nimate, ga poiščite v slovenski mobilni aplikaciji Posadi.si.

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več