NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.04.2023 | 3 min branja | Dom , Prosti čas

Nasveti za sajenje in sejanje v zelenjavni vrt v maju

Maja je zelenjavni vrt že v polnem zagonu. Tudi v letih, ko je pomlad deževna, neučakanim vrtnarjem že pred majem običajno uspe kaj posaditi ali posejati, maja, najkasneje po ledenih možeh pa dela na zelenjavnem vrtu prav zares ne zmanjka.

Kaj sejati, saditi in kako skrbeti za rastline v maju, svetuje Matjaž Mastnak, svetovalec v Arboretumu Volčji Potok.

Mama in hči uživata pri opravili za njun zelenjavni vrt

Kaj je na vrsti za sajenje, ko se tla dovolj ogrejejo

Začetek maja je pravi čas za sajenje paradižnika, paprike in jajčevcev. Aprilsko sajenje je lahko tvegano. Za plodovke ni pomembno le, da ne bo več zmrzali, ampak da so se tla že ogrela na 15 ⁰C.

Če ste sadike vzgojili sami, jih morate utrjevati, jih postopoma navajati na temperaturne razlike in na neposredno sonce. Skratka, ne z njimi prehitro iz okenske police na žgoče sonce.

Posebej pazite pri sajenju paradižnika

Paradižnik sadite globlje, kot je rasel v lončku. »Pogreznite« ga do kličnih listov, ki so pri kakovostni sadiki še vedno zeleni. Paradižnik je lačna plodovka, zato ne skoparite s kompostom. Pri paradižniku smo se na vrtovih že navadili na ogrodja iz lat, ki nosijo polivinilaste strešice in ščitijo paradižnike pred mokroto in s tem pred plesnijo. Lepe niso, so pa zelo priporočljive, če želimo s paradižnikov tudi obrati plodove.

Občutljive rastline sadite kasneje

Podobno kot paradižnik so na nizke temperature občutljive bučke. Če kupujete sadike bučk, sajenje odložite do takrat, ko se maj dokončno ogreje. Tudi bazilika je med vrtnimi rastlinami, ki jih zanesljivo pobere pozna zmrzal. Maja »flancajte« tudi cvetačo.

V maju poskrbite za aprilske setve

Kar ste aprila sejali v vrste, je treba pravi čas razredčiti. To velja za solato, ki v gneči ne bo naredila spodobnih glav, pa tudi za blitvo. Preredčiti morate tudi pregost korenček, korenski peteršilj in pastinak, da koreni ne bodo ostali pretanki.

 

Kaj pa sejanje v zelenjavni vrt v maju?

V začetku meseca posejte buče in sladko koruzo. S setvijo fižola počakajte tako dolgo, da se temperatura tal tudi ponoči ne spusti pod 10 ⁰C. Fižolova zrna preko noči namočite in tako pospešite kalitev. Med nizki fižol lahko posejte šetraj: zelišče naj bi odganjalo uši in izboljšalo okus fižola.

Redkvice najbolj zanesljivo uspejo v zgodnjih setvah, ko je dan še krajši, možno jih je pa sejati celo sezono. Kasneje se rade potegnejo v cvet, preden se oblikuje redkvica. Druga nadloga so bolhači, ki luknjajo liste. Če boste redkvice družili s špinačo ali solato, bodo bolhači manj udarni.

 

Pletje je na vrtu neizogibno – pristopi pa so različni

Večina ljudi pleve čepe, kar je za kolena najslabše. Mnogo bolje se je spustiti na kolena, ki jih zaščitite z nakolenčniki. Opleta in okopana greda gódi koreninam in zadržuje vlago v tleh. Čebula in česen ne marata okopavanja, a predstavljata izjemo.

Do neke mere se pletju lahko izognete, če v vrtu poskrbite za zastirko med posajenimi vrtninami, pa tudi, če večino vrtnin vzgajate iz sadik, ki hitreje zasenčijo zemljo okrog sebe, s tem pa plevelu vzamejo svetlobo, ki jo potrebuje za rast.

 

Kdaj nabirati špinačo?

Aprila posejano špinačo maja že lahko režete. Na spletu boste prebrali, da se lahko otroci zastrupijo z nitrati iz špinače. Nitrati se v zelenih listih nabirajo ob oblačnih dnevih. Če zmerno gnojite, nevarnost praktično izključite, še posebej, če špinačo nabirate ob toplih sončnih popoldnevih. Enako je z zeleno solato.

 

Maline, ribez, aronija in drugo jagodičje bodo rodile le s spomladansko nego

Za dober pridelek se je treba z grmi jagodičja ukvarjati. Rastline potrebujejo največ hranil takrat, ko intenzivno rastejo. Maline na začetku maja pognojite s kompostom (dve lopati na kvadratni meter nasada) ali z mineralnim gnojilom za jagodičje. Držite se količine, ki je predpisana na embalaži.

Ribez bo v ravnih in neenakomerno vlažni tleh odvrgel večji del nastavljenih plodov. Potrebo po enakomerno vlažnih in humoznih tleh lahko zadovoljite z uporabo organskega mulča, s katerim prekrijemo tla pod ribezovimi grmi. Mulč ščiti tla pred izsušitvijo in s svojim razpadanjem bogati zemljo s humusom. Organska zastirka je priporočljiva tudi zato, ker vzdržuje rahlo zemljo brez okopavanja, ki ga ribez slabo prenaša.

Aronijo preredčite (obrežite), ko odcveti. Enako velja za šmarno hrušico, s katere boste na začetku poletja, skupaj s ptiči, obirali sladke modre jagode.

 

Uporabljate za svoj zelenjavni vrt setveni koledar?

Kadar se pri vrtnarjenju ozirate po nasvetih, ki jih je z dolgoletnim opazovanjem in beleženjem zbrala Maria Thun, vam pride prav setveni koledar. Če svojega izvoda še nimate, ga poiščite v slovenski mobilni aplikaciji Posadi.si.

Seveda pa je razumljivo, da morate pri usklajevanju vseh obveznosti včasih tudi zamižati na eno oko in delo opraviti takrat, ko imate čas – tudi, če koledar pravi, da ni najboljši dan.

 

Ste vedeli, da vaš vrt vpliva tudi na varnost vašega doma

Ptiči in včasih tudi miške, ki si s hrano postrežejo na vaših rastlinah, pa niso edini neželeni obiskovalci vašega vrta.

Na trenutke, ko dom zapustite za dlje časa, prežijo tudi priložnostni tatovi. O tem, kako zaščitite svoj dom pred vlomilci, smo že pisali. A vaš dom je izpostavljen tudi drugim nevarnostim, kot so neurja, toča, meteorne vode – marsikdaj nevarnosti lahko grozijo prav z vrta, če na primer preblizu hiši raste visoko drevo. Preverite na kaj morate biti pozorni na vrtu, da bo vaš dom varnejši tudi, ko zobe pokaže narava.

 

Morda vas bo zanimalo tudi:

 

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več