NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.07.2021 | 5 min branja | Dom , Tujina

Pred dopustom preverite, če je vaš dom varen pred vlomilci

Vlomilec v hiši, ki je v času počitnic niso zaščitili

Odštevate dni do dopusta, ko boste zamenjali okolje in si oddahnili od vsakodnevnih obveznosti? Pred odhodom vas gotovo čaka še kup opravkov in pakiranje, a pazite, da v naglici ne pozabite doma zavarovati pred nepridipravi. Če boste med dopustovanjem žrtev vloma, bo ob vrnitvi pogled na razdejanje pokvaril spomin tudi na najbolj čudovit dopust.

V 2020 je bilo v Sloveniji obravnavanih 2.673 vlomov v stanovanjske in počitniške hiše ali stanovanja v bloku. Od leta 2016 do 2019 je število vlomov sicer padalo, v letu 2020 pa je ponovno naraslo.

Preverite, kaj lahko storite, da vlomilcem, ki so si za tarčo izbrali prav vaš dom, nalogo otežite.

 

1. Vaš dom naj bo tak kot vsak dan

Najpogostejša tarča vlomilcev so tiste hiše in stanovanja, kjer je očitno, da so stanovalci več dni odsotni. Takrat imajo dovolj časa za pripravo in izvedbo vloma ter brisanje sledi.

Poskrbite, da bo vaš dom deloval, kot da ste doma. Ne spuščajte rolet in ne umikajte rož z okenskih polic, stoli na terasi pa naj bodo postavljeni, kot da ste ravno spili popoldansko kavo. Če imate svetilko z možnostjo nastavitve časa prižiga, jo nastavite, da sveti v času, ko se zunaj stemni. Enak učinek lahko dosežete s časovno vtičnico ali časovno uro.

Namig: Če uporabljate naprave za pametni dom, lahko prižige luči ali celo klimatske naprave upravljate na daljavo.

 

2. Prosite sosede ali prijatelje, da vskočijo

Družinski člani, prijatelji ali celo sosedje, ki jim zaupate, lahko med vašo odsotnostjo poskrbijo, da bo vaš dom videti manj osamljen. Prosite jih, da občasno:

  • izpraznijo nabiralnik,
  • dvignejo ali spustijo rolete,
  • prižgejo luč v eni izmed sob,
  • zalijejo rože ali vrt,
  • na vašem dvorišču parkirajo avto,
  • se sprehodijo okoli hiše idr.

Dom bo tako pritegnil manj pozornosti, vi pa boste mirnejši, saj vas bodo obiskovalci obvestili, če bodo opazili kaj nenavadnega. Seveda ne pozabite usluge vrniti, ko bodo oni na počitnicah.

Preverite zavarovanje PaketDom

 

3. Preverite, ali ste zaklenili vrata in zaprli okna

Nikar se ne odpeljite, dokler ne preverite, če ste zaklenili vrata in dobro zaprli vsa okna. Tudi le malo priprto okno bo vlomilcu olajšalo vstop, vas pa bo stalo računalnika, ki ste ga pustili doma.

Če imate starejša okna in vrata, razmislite o dodatni zaščiti. Na okna v pritličnih delih stanovanj in stanovanjskih hiš lahko namestite protivlomne folije, na starejših vhodnih vratih pa dodajte varnostni ščit za zaščito cilindrične ključavnice pred morebitnim vlomom s kleščami.

 

4. Pospravite pripomočke, ki bi vlomilcem prišli prav

Šibka točka za vstop v stanovanja oz. stanovanjske hiše so večinoma okna in vrata, ki jih vlomilci lahko odprejo z uporabo preprostih pripomočkov. Ob tem običajno nastane višja škoda kot zaradi odtujenih predmetov, saj poškodujejo rolete, fasado, stene v notranjosti idr.

Pospravite lestev, kovinske palice in druge predmete s katerimi bi si vlomilci olajšali delo ter jih rajši presenetite z namestitvijo naprav, ki jim bodo pokvarile načrte, kot na primer:

  • senzorji prižiganja luči v okolici hiše,
  • varnostne kamere,
  • alarmne naprave idr.

Slednje je mogoče tudi začasno najeti če bi jih namestili le za obdobje daljše odsotnosti.

 

5. Ključev ne puščajte na skritih mestih

Vlomilci poznajo vse trike in nobeno skrivno mesto ni dovolj varno, da ga ne bi preverili. Če ste se s sosedi ali prijatelji dogovorili, da bodo v času vaše odsotnosti obiskali stanovanje oz. hišo, jim ključe predajte osebno in jih ne puščajte v bližini doma.

Če nepridiprav vstopi v stanovanje oz. stanovanjsko hišo skozi odklenjena vrata, slabo zaprto okno ali s pomočjo ključa, ki ste ga neuspešno skrili v okolici, se to ne šteje za vlomsko tatvino in zavarovanje ne bo krilo nastale škode.

 

6. Pazite, kaj objavljate na družbenih omrežjih

O svojem odhodu ne razpravljajte v trgovini ali pri frizerju in na drugih javnih mestih, na primer na pločniku pred ali na vrtu za hišo. V zadnjih letih so odličen vir informacij tudi za nepridiprave družbena omrežja.

Čeprav vas mika, da bi se vsem znancem pohvalili s fotografijo limonade, ki vas bo osvežila med namakanjem nog v kristalno morje, jo rajši pokažite le najbližjim prijateljem in sorodnikom. Za dodatno varnost upoštevajte še spodnje 4 nasvete.

  • Na Facebooku ne potrjujete svoje trenutne lokacije, saj Facebook lahko deli vašo novo lokacijo s Facebook prijatelji.
  • V nastavitvah zasebnosti na telefonu onemogočite prepoznavanje lokacije, mnoge aplikacije namreč prepoznajo, kje se nahajate in lahko ob vaši objavi na družbenih omrežjih lokacijo tudi delijo.
  • Preverite svoj Facebook profil in odstranite morebitne zasebne podatke o kraju bivanja.
  • Na družbenih omrežjih oblikujte skupino bližnjih prijateljev s katerimi boste delili fotografije.

vlomi-v-Sloveniji-–-kopija.jpg

 

7. Vrednejših predmetov ne puščajte na vidnih mestih

Najpogostejši plen vlomilcev sta nakit in denar, zato je najbolje, da za tovrstne dragocenosti med dopustom najamete sef v eni izmed bank. Izberete lahko večjo velikost sefa in tja pospravite tudi manjše elektronske naprave, kot so npr. tablični in prenosni računalnik ali fotoaparat. Sef v lastnem domu se vam bo obrestoval, če ste pogosto odsotni. A pazite, da zanj izberete manj izpostavljeno mesto.

 

8. Vrednejše predmete fotografirajte in si zapišite serijske številke

V primeru kraje bo policiji v veliko pomoč, če jim boste lahko ponudili več kot le seznam predmetov, ki jih pogrešate. Predvsem vrednejšim predmetom, kot so nakit, umetniška dela, elektronske naprave, kolesa ipd., namenite več pozornosti. Za lažje prepoznavanje in iskanje:

  • fotografirajte predmete,
  • zabeležite serijske številke,
  • ob nakupu shranite račun,
  • označite predmete s svojim imenom in kontaktnimi podatki.

 

9. Zavarovanje

Eden izmed pomembnih ukrepov, s katerim lahko zaščitite svoje premoženje za primer vloma je tudi ustrezno zavarovanje. Zavarovanje hiše ali stanovanja ponuja možnost zavarovanja vlomne tatvine, zavarovanje pa lahko zajema tudi kritje škode, ki pri tem nastane, npr. razbito okensko steklo. Izbirate lahko različne oblike kritja, glede na to, kaj želite zavarovati, in za kakšno vsoto.

Pri sklenitvi vam bo vaš osebni skrbnik pojasnil, kaj obsega kritje in pod kakšnimi pogoji in vam svetoval zavarovanje, prilagojeno vašim potrebam. Tako pripravljeni se boste brez skrbi poslovili od doma in bili na počitnicah popolnoma sproščeni.

 

Kako ravnati, če postanete žrtev vloma?

Takoj ko odkrijete, da so v vaš dom vlomili, obvestite policijo s klicem na 113 ali na lokalno policijsko postajo. Do prihoda policije ne hodite po prostorih in ne premikajte predmetov. Poskusite se čim manj stvari ali površin dotikati, saj lahko s tem uničite sledi, ki bi omogočile nadaljnjo preiskavo. Policiji navedite vse odtujene predmete in predložite račune in fotografije, če jih imate.

Če imate sklenjeno zavarovanje, ki vključuje kritje škode ob vlomni tatvini, obvestite tudi zavarovalnico. Z računalnika ali mobilnega telefona lahko naredite tudi E-prijavo škode. Po prejemu prijave se bomo dogovorili za ogled, če bo glede na obseg škode potreben. Škodo na stavbi, ki je nastala ob vlomu, bo zavarovalnica hitro obravnavala in obračunala, za škodo odtujenih predmetov pa bo potrebno počakati na dokumentacijo policije in tožilstva.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se