NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.03.2023 | 5 min branja | Dom

Zakaj pralni stroj pušča vodo in kako preprečiti poplavo

Ženska čisti tla, ker ji pralni stroj pušča vodo

Pralni stroj je postal običajen in nenadomestljiv del modernega gospodinjstva. Verjetno je eden od najbolj uporabljenih gospodinjskih aparatov tudi v vašem domu. Brez njega si ne moremo več predstavljati življenja, jemljemo ga za samoumevnega, vendar je lahko tudi vzrok za nevšečnosti.

Dobra novica je, da težave s puščanjem vode iz pralnega stroja v večini primerov lahko preprečite s skrbnim vzdrževanjem in pravilno uporabo. Preberite, kako.

 

V tem nasvetu boste izvedeli:

 

Najpogostejši vzroki, da pralni stroj pušča vodo

Med najpogostejšimi okvarami pralnih strojev je prav ta, da pralni stroj pušča vodo. Spoznajte šest razlogov, ki najpogosteje povzročijo to nadlogo.

1. Neustrezen priključek za vodo

Puščanje vode je lahko posledica:

  • Poškodovanega ali obrabljenega tesnila na priključku za vodo, lahko je slabo nameščeno ali razpokano.
  • Poškodovane ali prekratke cevi. Če je stroj predaleč od priključka, so cevi morda preveč nategnjene, zato se lahko zrahlja priključek.
  • Zamašenega mrežastega filtra za dovod vode. Če se vanj ujame preveč umazanije, lahko povzroči, da voda ne priteka ustrezno v pralni stroj.

2. Slabo tesnenje vrat

  • Vrata so slabo zaprta. Sliši se preveč preprosto, a tudi to se zgodi.
  • Tesnilo na vratih je poškodovano ali deformirano. V tesnilo se je morda ujel gumb ali pa je v njem preveč umazanije.
  • Poleg tega lahko, če v pralni stroj dodate preveč pralnega sredstva ali ga preobremenite z veliko količino oblačil, voda uhaja skozi vrata, ki ne vzdržijo pritiska.

3. Poln filter črpalke

Pogost razlog za uhajanje vode iz pralnega stoja je tudi zamašen filter vodne črpalke. Filter je priporočljivo očistiti vsaj enkrat na četrtletje. Vanj se lahko ujamejo gumbi, ki so se med pranjem odtrgali, drobnarije v neizpraznjenih žepih in podobno. Pri čiščenju vedno upoštevajte navodila proizvajalca.

Če pri pranju uporabljate krpice za lovljenje barv, se po vsakem pranju prepričajte, da ste jo vzeli iz stroja. Če je ne najdete, preverite filter. Prav tako bo pomagalo, če boste obleke z gumbi, zadrgami, kristalčki … prali v za to namenjenih mrežastih vrečkah. Dobro za obleko – in za vaš stroj!

4. Slabo zaprt dozirnik čistil

Voda lahko uhaja tudi skozi dozirnik pralnega sredstva in mehčalca – takrat bo moker sprednji del pralnega stroja. Najbolje, da vedno preverite, če ste predalček dobro zaprli.

 

Ne lotevajte se razstavljanja pralnega stroja in iskanja vzrokov za puščanje. Raje pokličite strokovno službo ali domsko asistenco, kjer vam bodo zagotovili strokovno pomoč, preden nastane še več škode.

 

Če pralni stroj pušča vodo, preverite tesnenje cevi - v stroju in v napeljavo.

 

Kako preprečiti, da pralni stroj pušča vodo?

Kot vemo, je vedno bolje vložiti čas in denar v preprečevanje, kot pa se ukvarjati z nepotrebnimi popravili zaradi slabega vzdrževanja. Vzdrževanje pralnega stroja je preprosto, zahteva pa nekaj dela.

Skrbite za dobro tesnenje

  • Redno preverjajte stanje dovodnih in odvodnih cevi. So pravilno pritrjene, tesnila pa niso razpokana ali poškodovana?
    Če opazite kakršne koli razpoke ali poškodbe, jih zamenjajte. Pomembno je tudi, da so cevi dovolj dolge, da dosežejo pralni stroj brez raztezanja.
  • Skrbite za tesnila v pralnem stroju. Dobro je, da po vsakem pranju ali vsaj enkrat na teden obrišete tesnila vrat pralnega stroja, da odstranite obloge, ki lahko umažejo perilo in povzročijo nastanek plesni.
    Življenjsko dobo tesnil vrat lahko podaljšate tudi tako, da jih občasno namažete z glicerolom, ki ga lahko kupite v lekarni. Izogibajte se uporabi kisa in citronske kisline, ki bi gumijasta tesnila lahko poškodovala.

Stroj redno čistite

  • Trda voda povzroča nastajanje oblog, ki lahko sčasoma otežijo ali popolnoma onemogočijo prehod odvodne cevi. Zato je pomembno, da pri vsakem pranju uporabite posebna sredstva proti vodnemu kamnu ali pralno sodo.
  • Filtre v pralnem stroju je treba redno čistiti, da preprečite zamašitev in težave z odvajanjem vode.
    Najprej odvijete pokrov, rahlo odvijete filter in pustite, da voda odteče v pripravljeno posodo, na primer pekač. Ko odteče vsa voda, izvlecite filter in ga operite pod tekočo vodo.

Pred pranjem preverite, če so žepi prazni, gumbi in zadrge pa dobro pritrjeni. Po pranju tkanin za hišne ljubljenčke ali preprog odstranite vse dlake in mucke, ki so se prilepile na boben pralnega stroja.

  • Po pranju nikoli ne zaprite vrat, da se pralni stroj dobro posuši. S tem zaščitite pralni stroj pred plesnijo in neželenimi vonjavami ter tako podaljšate njegovo življenjsko dobo.
  • Po vsakem pranju temeljito operite dozirnik pralnega sredstva, da preprečite nastanek vodnega kamna in drugih oblog, ki lahko umažejo perilo in otežijo pretok vode. Poleg tega lahko te usedline povzročajo tudi neprijetne vonjave.
  • Vsaj občasno perite z visoko temperaturo. Usedline v pralnem stroju nastajajo tudi zaradi pogostega pranja pri nizkih temperaturah, zato je pomembno, da občasno "operete" prazni stroj na programu pri vsaj 60 do 90 stopinjah, po možnosti s sredstvom za čiščenje pralnega stroja.

Ne preobremenjujte pralnega stroja

  • Preveč perila v pralnem stroju lahko povzroči prevelik pritisk na vrata in s tem poveča možnost uhajanja vode. Vedno upoštevajte priporočila proizvajalca za količino perila.
  • Previdno s čistilnimi sredstvi. Poskrbite, da boste uporabljali kakovostna pralna sredstva v priporočeni količini. Glede na vrsto oblačil lahko zaradi prevelike količine pralnega sredstva pride do prekomernega penjenja, voda in pralno sredstvo pa lahko iztečeta iz posode.

 

Ko pralni stroj začne povzročati več hrupa, kot običajno, ko iz njega smrdi ali ko pušča vodo, je treba težavo takoj odpraviti. S pravočasnim popravilom lahko rešite ne le svoj pralni stroj, temveč tudi svojo denarnico.

 

Če pralni stroj pušča vodo, preverite filter vodne črpalke.

 

Kaj storiti, če iz pralnega stroja začne puščati voda?

Pomembno je, da uhajanje vode iz pralnega stroja obravnavate takoj, saj tako lahko preprečite večjo škodo v vašem domu – če živite v bloku pa lahko poplava povzroči škodo tudi pri vaših sosedih.

Če ste prišli v kopalnico in pred pralnim strojem odkrili mokroto, lahko poskusite ugotoviti, od kod voda prihaja. Lažje bo, če boste tla najprej pobrisali do suhega. Potem pa:

  • Preverite, če je pralni stroj moker. Ali voda uhaja iz vrat ali dozirnega predalčka pralnega stroja? Preverite, če sta dobro zaprta.
  • Preverite filter črpalke pralnega stroja. Poskrbite, da je filter čist.
  • Preverite cevi in tesnila. Preverite, če voda uhaja okoli priključkov v omrežje oziroma v pralni stroj in da cevi niso preveč nategnjene.

Pokličite strokovnjaka

Če težava ni očitna ali če je ne morete odpraviti sami, pokličite strokovnjaka za servisiranje gospodinjskih aparatov. Morda vam ga lahko pomaga najti proizvajalec vaše znamke pralnega stroja ali pa ga boste sami iskali s pomočjo interneta.

Če imate v okviru zavarovanja vašega stanovanja ali hiše sklenjeno domsko asistenco, pa vam bo hitro in učinkovito pomoč zagotovil Asistenčni center. Z enim klicem na 080 88 48 si boste zagotovili obisk vodoinštalaterja, ki bo uredil vaše težave.

👉  Preberite tudi, katere obrtniške storitve vam lahko zagotovi domska asistenca in zgodbe zavarovancev, ki smo jim že pomagali.

 

 

Poskrbite za varen dom

Paket Dom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju.

Več o zavarovanju Paket Dom