NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.02.2021 | 5 min branja | Dom

Odkrijte vzrok vlage v stanovanju in jo odpravite

Vlaga v stanovanju

Previsoka vlaga in posledično plesen sta pogosti nadlogi v stanovanjih in hišah. Plesen smrdi, je neestetska in lahko škoduje zdravju, hkrati pa se je običajno tudi težko znebimo. Poiskali smo nekaj nasvetov, kako jo odpraviti, oziroma kako preprečiti, da se sploh pojavi.

Vzroki za nastanek plesni so različni, a glavna med njimi je previsoka vlažnost v prostoru. Dolgoročno se lahko te nadloge znebimo le z odkritjem in saniranjem vzrokov za njen nastanek. V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše vzroke za previsoko vlago v prostoru in rešitve, s katerimi jo lahko znižate. Na videz preprosti ukrepi vam lahko prihranijo številne skrbi in finančno breme pri odpravljanju hujše škode.

 

Preprečite preveliko vlažnost zraka v stanovanju

Idealna vlažnost v notranjem prostoru je od 40 % do 60 %. Bolj suh zrak lahko povzroči poškodbe sluznice, bolj vlažen zrak pa kondenz oziroma nabiranje kapljic na neki površini, kar predstavlja idealne pogoje za nastanek plesni.

Nabiranje vlage lahko preprečite na več načinov:

  • Prezračite prostor:
    Pogosto zračenje prostora je ključno za preprečevanje nastajanja previsoke vlažnosti. Vsaj trikrat na dan za dve do štiri minute odprite vsa okna in vrata, da ustvarite prepih. Tako se bo zrak hitro zamenjal, relativna vlažnost v prostoru pa zmanjšala. Še posebej pomembno je, da prezračite po vsakem daljšem kuhanju ali prhanju. Odvečno vlago lahko odpravite tudi z ventilatorjem.
  • Uporabite razvlažilec zraka:
    V primeru hude vlage vam lahko razvlažilec zraka zelo koristi. Odvaja odvečno vlago in pogosto omogoča celo nastavitev želene vlažnosti. Pri tem pazite le, da ga redno praznite. Če je vaša težava posledica vdora vode ali prenove v enem ali več prostorih, je smiselno, da razvlažilec za nekaj dni najamete.
  • Umaknite pohištvo:
    Plesen se rada razširi za zavesami, omarami, posteljami in drugimi pohištvom, saj zrak tam ne kroži. Najbolje bo, da vse pohištvo za najmanj 5 cm odmaknete od zunanjih sten. Če je mogoče, ga tudi nekoliko dvignite, da boste omogočili resnično odvajanje vlage iz kotov. Pohištvo, ki sega od stropa do tal, naj bo vedno opremljeno s prezračevalnimi režami.

 

 

Slaba napeljava

Kar se morda zdi nepomembna razpoka v cevi, lahko povzroči hude težave z vlago. Zato obvezno preverite, ali je vaša vodovodna napeljava resnično vodotesna. Prepričajte se, da se vse pipe v stanovanju zaprejo do konca, in preverite, da nimate v stenah razjedenih cevi. Če imate starejšo kopalnico, nujno preverite, ali odvodne cevi še delujejo. Najbolje, da to naredi vodovodar, saj vam bo znal najbolje povedati, kateri elementi so dotrajani in kako lahko ukrepate.

 

Puščanje žlebov

Kopičenje vode na enem mestu je pogosto posledica žlebov, ki puščajo. Ste opazili, da se voda iz žlebov zliva na fasado, okensko polico ali streho? Voda, ki tako zastaja, lahko pronica do tramov in s tem v stene in notranjost vašega doma. Prihranite si težave in uredite žlebove, da bodo deževnico učinkovito speljali stran od vašega doma.

 

Poškodbe na okenskih policah in vratih

Poškodbe na okenskih policah in vratih so prav tako pogoste. Ne mislite, da gre le za lepotno napako. Poškodovano ali odlepljeno tesnilo, gnijoči les in razpoke v materialu so lahko glavni krivci, da voda pronica skozi okna oziroma vrata. Dobro preverite vsa okna in vrata ter odpravite morebitne napake – zamenjajte staro tesnilo, uporabite maso za zapolnitev razpok ter obrusite in prelakirajte stare lesene okvirje.

 

Dimniki

Kamin pričara čudovito vzdušje v vašem domu, vendar pa je lahko tudi glavni vzrok za nabiranje vlage. Vsak kamin je namreč povezan z dimnikom, ki odvaja dim. Težava se pojavi, ko dimnik nima dimniške kape. Takrat dežuje tudi skozi dimniško odprtino in naravnost v vaš dom. Izognite se nepotrebnemu zamakanju – dimnik opremite z dimniško kapo in vodotesnimi elementi ter brezskrbno uživajte v pogledu na prasketajoči ogenj.

 

Prehladen dom

Če izklopite večino radiatorjev, boste gotovo prihranili nekaj evrov, vaša odločitev pa ima lahko tudi drage posledice. Hladen zrak se namreč navzame veliko manj vlage kot topel zrak, v hladnejših prostorih je zato kondenz še posebej pogost. Velika temperaturna nihanja in ogrevanje posameznih prostorov nabiranje vlage le poslabšajo. Ker se stene neogrevanih prostorov ohlajajo, pride do močnejšega kondenza vodne pare. Da se tem težavam izognete, poskrbite, da bo prostor ves čas ogrevan na ustrezno temperaturo. Pri tem lahko uporabite časovno stikalo ali pametni ogrevalni sistem.

 

Umazanija

Plesen veliko lažje uspeva v nečistem in neurejenem domu. Pazite, da na tleh in v kotih ne kopičite predmetov ali kupov oblačil, ki ovirajo kroženje zraka. Vlago v stanovanju boste preprečili tudi tako, da boste redno čistili prostore, v katerih se nabira vlaga. Površine poškropite z blagim detergentom in jih obvezno osušite s čisto krpo. Mokre brisače ali kuhinjske krpe vedno odložite na radiator ali jih razgrnite na mesto, kjer se bodo najhitreje posušile. Prav tako redno preverjajte in čistite silikonska tesnila v kadi ali prhi. Če so plesniva, jih takoj zamenjajte.

 

Poplavljanje

Domovi na poplavnih območjih so še posebej dovzetni za prekomerno vlažnost in nastajanje plesni. Če je poplava pričakovana, se lahko nanjo pripravite vsaj tako, da v najnižjem prostoru odstranite pohištvo in opremo od sten ter izklopite elektriko. Če imate možnost, kupite potopno črpalko, ki bo vodo odvajala iz vašega doma. Zaščitite se lahko tudi z vrečami peska ali nasipom. Na ta način bo stopnja vlage v prostoru kljub poplavljanju manjša.

Po poplavi temeljito prezračite celoten prostor. Če želite pospešiti postopek, uporabite razvlažilec ali povišajte temperaturo v vseh prostorih. Ključno je, da odstranite vso vlago iz sten in tal, kar lahko traja kar nekaj časa, tudi če se prostor zdi že suh. Pomagajte si z razvlažilci ali ventilatorji, sušilnim ometom in ustreznimi čistili za odstranjevanje plesni.

 

Napake v gradnji

Če se vzrok za prekomerno vlažnost skriva v gradbeni napaki, se težave lahko lotite z obnovo fasade oziroma toplotne izolacije. Gre za velik finančen zalogaj, ki pa zagotavlja učinkovito vzrokov za nastajanje kondenza - hkrati pa si boste dolgoročno znižali strošek ogrevanja. Pazite le, da pri urejanju izolacije upoštevate res vse toplotne mostove.

Nabiranja vlage se lahko znebite tudi z vgradnjo sistema za prisilno prezračevanje z rekuperacijo. Ta zagotavlja stalen pretok zraka, stalno temperaturo in optimalno količino vlage, poleg tega pa filtrira zrak in odpravlja neprijetne vonjave. Za pomoč pri tovrstnih naložbah se lahko obrnete na Eko sklad, ki državljanom brezplačno svetuje ter z različnimi subvencijami in ugodnimi posojili lajša prehod na okolju in zdravju prijazno bivanje.

 

Čiščenje plesni

Kljub vsem ukrepom za odpravo vlage, včasih preprosto ne morete preprečiti nastanka plesni. Neporozne površine lahko očistite z milom in vodo, pri čemer vedno nosite masko in rokavice, če je mogoče, pa tudi zaščitna očala. Če je plesen izjemno trdovratna, uporabite čistilo na osnovi klora. Tudi pri tem obvezno zaščitite telo, roke, usta in oči, saj gre za kemično izjemno agresivne snovi. Izdelke uporabljajte izključno v skladu z navodili. Po čiščenju temeljito prezračite in osušite prostor, uporabljena oblačila pa takoj operite.

Nekatere plesnive elemente iz poroznega materiala je najbolje zavreči. Tudi če plesni na prvi pogled ni več, lahko napolni prazne prostore v elementu, ki jih je zelo težko očistiti. Morda se s težkim srcem poslovite od vam ljube odeje, preproge ali prta, vendar vam bo telo še kako hvaležno.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE