NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.10.2023 | 5 min branja | Dom

Varnejši dom za starejše: protizdrsna podloga in druge rešitve

Varnejsi dom za starejše - Goispa s hojico odpira balkonska vrata

Starost prinese številne težave z vidom, gibanjem ali ravnotežjem. Nekoč udoben dom lahko postane poln nevarnosti za starejšo osebo. Če starostnik živi sam, bližnje gotovo skrbi, da bi padel ali se kako drugače poškodoval. Obstaja preprosta rešitev za dom, kot je protizdrsna podloga za tuš, ki lahko pomaga preprečiti grde padce.

Kadar starejši sorodnik živi sam, je vedno prisoten strah, da bo padel in se poškodoval, ne moremo pa biti vedno v bližini. Dobro je vedeti, kaj lahko pomaga starejšim:

  • redno izvajanje vaj za moč mišic,
  • redni očesni pregledi,
  •  pripomočki za dom (npr. protizdrsna podloga), s katerimi bodo vaši bližnji bolj varni in bo možnost padcev ter poškodb manjša ter
  • obeski, ki zaznajo padec in nanj opozorijo bližnje ali klicni center.

Poskrbite za varnejši dom starejših s pomočjo nasvetov, ki smo jih zbrali v nadaljevanju. S preprostimi in stroškovno dostopnimi nadgradnjami doma boste zmanjšali možnost zdrsov in padcev, s tem pa tudi poškodb.

 

Rešitve za spolzke površine: protizdrsna podloga, držala in nedrseče nogavice

Protizdrsna podloga in druge rešitve za varen dom za starejše

Ploščice ali linolej in podobne obloge v kopalnici ali bivalnih prostorih, kjer se zaradi vlage ustvari kondenz, postanejo spolzke in kar kličejo po padcih. Problematične so tudi kopalniške preproge, v katere si po prhi obrišemo stopala. Nič ni narobe, če namestimo držala, s katerimi si bodo starejši pomagali.

Silikonska protizdrsna podloga za kopalno kad ali tuš, ki se prisesa na tla, bo odlična rešitev, da vašim bližnjim med umivanjem ne zdrsne. Podloge za kopalne kadi in tuše so opremljene s plastičnimi ali silikonskimi oprimki, ki podlogo »prilepijo« ob podlago. Možnost zdrsa na spolzkih tleh je tako veliko manjša.

Preprosta rešitev so tudi nedrseče nogavice z gumijastimi čepki ali »bremzicami« na podplatih kot tudi nogavice na prste. Pomagale bodo pri boljšem ravnotežju in omogočajo boljši oprijem na spolzkih in zloščenih površinah. Pri copatih pazite, da imajo podplate in se noge tesno oprijemajo. Natikače odsvetujemo.

👉  Morda vas bo zanimalo tudi, kako lahko upokojenci pozimi poskrbijo za svoje zdravje.

 

Brez spotikanja ob preproge, urejeni kabli in dobro osvetljeni hodniki

Dobra osvtlitev in druge rešitve za varen dom za starejše

Zmanjšajte nevarnost, da bi se vaš bližnji spotaknil in padel! Za to vam ni treba zapraviti celega premoženja ali popolnoma preurediti stanovanja. Naj vam predstavimo, kako se lotite največjih težav – preprog in kablov. Kupite protizdrsno podlogo oziroma zaščito za preproge, s katero poskrbite, da preproge ostanejo na mestu. Dobite jo poceni, z njo pa boste lahko preprogo pričvrstili na vse vrste talnih površin, od tapisona in laminata do ploščic.

Pomagate si lahko tudi s trpežnimi trakovi na ježka, ki so cenovno ugodni, bodo pa enako učinkovito preprečili premikanje preproge in morebiten padec starejše osebe.

Preproge se pogosto izmikajo ali nabirajo in zato predstavljajo veliko nevarnost. Ob njih se hitro spotakne. Protizdrsne podloge jih zadržijo na mestu ter preprečijo, da bi se vaš bližnji spotaknil ob rob in padel.

Tudi kabli, ki ležijo vsepovsod, so velika težava. Kvarijo podobo doma, hkrati pa se ob njih hitro spotaknemo. S priročnimi organizatorji za kable, kavlji, ki jih pritrdite na steno, in podobnimi pripomočki boste imeli vse kable lično zbrane na enem mestu. Tako dom ne bo le bolj varen, ampak bo tudi videti bolj urejen.

Nevarni so lahko tudi temni in mračni hodniki, osvetljeni s starimi žarnicami, ki bi jih bilo treba zamenjati že pred leti. Pomagate si lahko z lučmi s senzorji gibanja ali svetlejšimi žarnicami. Ob zadostni svetlobi bo prepreke na tleh lažje opaziti, zato bo možnost, da se kdo spotakne, manjša.

👉  Vas skrbi, kako dobro vaš bližnji vidi? Preberite, kako prepoznati težave s sluhom in vidom pri starejših.

 

Naložba za varnejši dom za starejše: držalo za kopalnico, držalo za stopnice, ograje …

Varnejsi-dom-za-starejse_01_drzalo.png

 

Klančina do vhodnih vrat ali stopniščno dvigalo sta zagotovo koristna naložba v domu vsake starejše osebe. A dostop do doma in gibanje po stanovanju olajšajo že ograje in držala. Za varnejši dom za starejše jih namestite povsod v bližino vrat, da bodo vašim bližnjim v dodatno oporo.

Podobna držala lahko namestite tudi ob posteljo, da si z njimi starejši pomagajo vstati. Ta držala je pogosto mogoče prilagoditi glede na višino osebe in njene potrebe. Uporabna in koristna so tudi držala na nasprotni steni ograje na stopnišču ali pa namestite kar dva vzdolž hodnika. Korak vaših bližnjih bo tako gotovo bolj varen, saj se bodo lahko z obema rokama trdno držali.

*Držala morajo biti dobro pritrjena! Ko nameščate držala, upoštevajte tudi telesno težo, ki jo morajo zdržati. Pri močnejših posameznikih se prepričajte, da jih ne bodo izruvali, ko se bodo na držalo naslonili z vso težo.

Pri vhodnih vratih je pogosto visok prag ali pa je za njimi manjša stopnica, ki je za zdrs še posebej nevarna pozimi, ko so tla lahko poledenela ali spolzka. Z držalom ob vratih bo nevarnost padca gotovo manjša. Prednost so tudi držala v kopalnici: z njihovo pomočjo bodo vaši bližnji lahko bolj sigurno stopili iz kopalne kadi ali tuša, kjer so tla pogosto mokra in spolzka.

Pragovi med podboji vrat so za starejše zelo nevarni, ne glede na to, kako nizki so, saj starejši nog ne dvigajo dovolj, pač pa bolj drsijo. Če ima starejši hojico, se bo ta zataknila ob prag in padec bo neizbežen.

👉  Ne spreglejte! Vse o bolniškem staležu za nego družinskega člana.

 

Varnost nudi tudi zavarovanje z domsko asistenco

Zavarovanje nepremičnine in opreme v njej, ki ima vključeno tudi domsko asistenco, nudi dodatno varnost tudi v primeru nepričakovanih zapletov doma. Razbito okno ali izliv vode oziroma vrsta drugih dogodkov lahko za starostnika predstavljajo ne le neprijetnost, pač pa tudi nevarnost.

Operaterji domske asistence bodo klicočemu nudili nasvet, kako ravnati v nastali situaciji, in obenem uredili prihod obrtnika, ki bo nastalo škodo saniral oziroma preprečil povečanje škode. Tako boste lahko pomirjeni, da ima vaš sorodnik pomoč tudi, kadar je ne morete nuditi vi.

Preberite več o 24/7 pomoči obrtnika, ki jo nudi domska asistenca.

 

Opolnomočite starostnika za digitalno samostojnost! Preberite, kako s projektom Digitalno samostojni pomagamo v Generali zavarovalnici.

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se