NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

13.01.2022 | 3 min branja | Zdravje , Življenje

Kako lahko upokojenci to zimo poskrbijo za svoje zdravje

Starejši par s toplimi napitki skrbi za svojo odpornost pozimi

Ohranjanje kondicije in zdravja je v hladnejših mesecih, ko so noči daljše in temperature nizke, za starejše in upokojence še posebej pomembno. Preverite, kaj lahko na pragu najnižjih temperatur naredite, da ostanete zdravi.

1. Topel, a ne pretopel dom

Pomembno je, da že pred zimo poskrbite, da bo vaš dom omogočal čim bolj zdrave bivalne razmere. Ne pozabite poskrbeti za pregled in po potrebi servis ogrevalnega sistema ter tesnil na vratih in oknih, da boste lahko svoj dom učinkovito ogrevali na 20–21°C. Če vam bo nekoliko hladno, se raje oblecite, kot da bi preveč ogreli bivalne prostore.

2. Praktična oblačila

Oblačite se večplastno, obujte pa tudi copate, tako vas zagotovo ne bo zeblo. A pazite, da so copati udobni in dobro stojijo na nogi, da se ne boste zaradi njih spotaknili. Če živite v hiši s kletjo, si na stopnišče pripravite jopico, ki jo lahko ogrnete, ko se odpravite v klet.

Ko se odpravite ven, si nadenite topel, nepremočljiv plašč in obutev z debelim podplatom. Ne pozabite na pokrivalo - iz megle, ki je pozimi pogosta, rado prši.

3. Nujna zaloga

Poskrbite, da imate na zalogi dovolj zdravil in hrane, da vam ne bo treba zapustiti doma, če bi prišlo do izrednih vremenskih razmer. Ko je zunaj močno mraz in so pločniki drseči, se je bolje izogniti sprehodu do trgovine ali lekarne. Prav tako je bolje, da ostanete doma, če se vas na primer loteva prehlad. V večjih mestih so na voljo tudi storitve na dom, ki pridejo prav v takih primerih.

4. Preventiva je ključna za zdravje

Tudi kar se vašega zdravja tiče, je smiselno ravnati preventivno. Z zdravnikom se pravočasno pogovorite o cepljenju proti gripi ali drugih priporočljivih cepljenjih. Ker sta telesno in duševno zdravje povezana, je pomembno, da ostanete družabni. Če je le mogoče, se vsak dan pogovarjajte po telefonu ter prosite prijatelje in družino, da vas pogosteje obiščejo.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje!

Prav je, da poskrbite, da vam je toplo, a prav tako je pomembno tudi, da ostanete aktivni. Sprehodi, gospodinjska opravila in celo vaje, ki jih lahko opravite sede na stolu, so le nekateri načini, da dvignete srčni utrip in poženete kri po vašem telesu. Presenečeni boste, kako zelo lahko k vašemu boljšemu počutju pripomorejo tudi topli napitki in obroki z veliko sadja in zelenjave.

Pravočasno pa lahko poskrbite tudi za preprost dostop do družinskega zdravnika - kar prek video klica. Preverite, kako deluje storitev Halo Doktor, ki je vključena v zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se