NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

11.02.2016 | - min branja |

Spremenite svoj dom – prepleskajte stene!

Včasih je treba zelo malo, da dosežete velike spremembe. Ljudje smo zelo dojemljivi za barve, zato je barvna sprememba med tistimi, ki imajo na nas največji vpliv.

Stene v vašem domu so izpostavljene različnim vplivom, ki pustijo svoje sledi:

  • prah,
  • dim iz kamina,
  • sledi otroških rok,
  • otroško »ustvarjanje« s kredami, barvicami in flomastri
  • in podobno.

Z uporabo ustrezne barve lahko zaviramo nastanek zidne plesni, optično povečamo prostor ali ga posvetlimo, zaščitimo stene ali ustvarimo zanimive vizualne učinke. Barve pa imajo še veliko drugih vplivov, zato se je treba na pleskanje temeljito pripraviti.

 

Izbira barve in odtenka

Tradicionalna in najbolj nevtralna barva je bela, a kaj, ko se je nekateri hitro naveličajo. Že zgolj ena stena v stanovanju, ki se barvno razlikuje od drugih sten, lahko povsem spremeni stanovanje. Če niste prepričani o tem, katere barve uporabiti, si lahko pomagate z revijami za obnovo in opremljanje doma ali namige in rešitve poiščete na spletu. Če je pleskanje del večje prenove doma, vam svetujemo pomoč strokovnjakov (notranjih oblikovalcev oziroma arhitektov), ki se s tovrstnimi spremembami ukvarjajo vsak dan. Z različnimi barvami in odtenki lahko ustvarite zanimive učinke. Hodnik lahko optično podaljšate ali skrajšate, če najbolj oddaljeno steno pobarvate s hladnimi odtenki ali s toplimi barvami. Bel strop prostor poveča, stene v toplih, temnih ali močnih in kričečih barvah pa ga optično zmanjšajo. Zanimive optične učinke lahko ustvarite tudi s črtami in drugimi liki, ki jih narišete na stene.
Glede na to, da lahko človeško oko zazna vsaj 2000 različnih odtenkov, imajo različne barve velik vpliv na naše počutje. Barve pomirjajo, pomagajo pri zbranosti in spodbujajo različne aktivnosti. Barvne kombinacije in usklajenost so tudi del stare kitajske modrosti Feng Shui, po kateri mnogi opremijo stanovanje in razporedijo elemente v njem. Izbira prave barve, kombinacije barv, različnih dodatkov in geometrijskih elementov je torej zelo pomembna za vaše dobro počutje.

Kako se lotiti pleskanja?

Preden valjček ali čopič prvič pomočite v vedro barve, se morate na pleskanje ustrezno pripraviti:

  • Temeljito obrišite vse stene z rahlo vlažno krpo, da odstranite prah in drugo umazanijo.
  • Odstraniti morate star omet, ki se kruši oziroma odstopa. Bodite temeljiti!
  • Z izravnalno maso prekrijte vse neravnine, razpoke in udrtine. Masa naj se posuši, nato jo zgladite in obrišite prah.
  • Večje madeže prej prekrijte s posebno barvo proti madežem, sicer se bodo kasneje spet pojavili izpod nove barve.
  • Odstranite stikala, vtičnice, lestence in podobno. Okvirje oken, podboje vrat in druge pohištvene elemente na stikih s stenami oblepite s pleskarskim lepilnim trakom, s folijo pa zaščitite pohištvo in tla. Folija naj bo ob robovih prilepljena, da se ne premika.
  • Med pleskanjem naj bo v prostoru sobna temperatura, brez prepiha in večjih nihanj temperature, sicer se lahko pri sušenju barve pojavijo lise.
  • Najprej se lotite stropov, nato pobarvajte robove in vogale, šele nato stene. Najučinkovitejše je pleskanje s pleskarskim valjčkom, po domače mu rečemo tudi »maček«. Za enakomeren nanos barve najprej pleskajte v smeri gor–dol, nato levo–desno, pa spet gor–dol.
  • Ne pozabite zaščititi tudi sebe. Oblečete lahko poseben zaščitni kombinezon, na glavo pa poveznite čepico s ščitnikom. Lahko pa si pokrivalo za pleskanje sami izdelate iz časopisnega papirja.
  • Stenska barva se običajno posuši v enem dnevu, lahko pa se ta čas spremeni zaradi več nanosov, vremena, letnega časa in podobno. V pomoč pri tem vam bodo navodila proizvajalca, ki jih morate upoštevati.

Stene so med najbolj izpostavljenimi deli doma

Stene (oziroma plesk na njih) so v primeru neljubih dogodkov med najbolj izpostavljenimi deli doma. Ne glede na to, kakšna nesreča se pripeti, jo skoraj vedno slabo odnesejo tudi stene, zato vam priporočamo razširitev vašega zavarovanja Dom AS, ki vključuje tudi kritje poškodb pleska. Tako vas bodo v primeru nezgod nove barve hitro spet spravile v dobro voljo, bivanje bo prijetno, počutje pa domače.