NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.06.2017 | 2 min branja | Dom

Poletje, idealen čas za hišna vzdrževalna dela

Lastniki hiš in stanovanj se vsako leto srečajo z vzdrževalnimi deli in nujnimi popravili, s katerimi bivalno udobje in uporabnost svojega doma ohranjajo na primerno visoki ravni. Poletje je idealen čas za večino opravil, saj so dnevi primerno dolgi, sončni in topli. Vse to nam da dodatno energijo, veliko lahko postorimo zunaj, barve in drugi premazi pa se poleti še posebej dobro sušijo. Če tudi vas čaka kakšno nujno opravilo, se hitro lotite dela!

Najprej se lotite nujnih del

Opravila, s katerimi boste polepšali svoj dom in okolico, morajo dati prednost nujnim popravilom in vzdrževalnim delom – še posebej tistim, ki jih je veliko enostavneje narediti poleti. Taka opravila so:

  • menjava oken,
  • vgradnja strešnih oken,
  • manjši gradbeni posegi,
  • menjava vrat,
  • beljenje,
  • obnova različnih napeljav,
  • manjša zemeljska in gradbena dela v okolici hiše.

Čeprav je poletje čas dopustov in so cene izvajalcev nekoliko višje, bodo dela zaključena še pred morebitno mrzlo in mokro jesenjo, pozimi pa boste lahko že mirno spali. To je tudi razlog, da se morate večjih gradbenih posegov lotiti že zgodaj spomladi. Če se jih do danes še niste, jih raje prestavite na naslednjo pomlad, sicer vam bo zmanjkalo časa.

Opravila, ki se jih lahko lotite sami

Ker smo šele na začetku druge polovice poletja, je časa za različna domača opravila še vedno dovolj. Mnogih popravil se lahko lotite sami, seveda pa morate prej dovolj samokritično premisliti, ali ste temu res kos ter ali imate primerno opremo in naprave. Pri delu si lahko pomagate s priročniki in navodili na spletu, lahko pa vam na pomoč priskočijo tudi prijatelji, ki so to že počeli in obvladajo zadeve. Sami boste kos beljenju, popravilu odpadlega ometa, zamenjavi lesene ograje, postavitvi stene iz mavčnih plošč, polaganju enostavnih talnih oblog, obnovi ali postavitvi lesene vrtne ograje ter polaganju tlakovcev na dvorišču.

Lahko se lotite tudi menjave stikal za luči, zamenjate kuhinjske elemente in namestite kuhinjsko korito (še posebej, če kupite sistem enostavnih cevi s spoji »na klik«). Če si ne zaupate do te mere, da bi se čutili sposobne zvezati ustrezne žice pri montaži stropne svetilke ali priviti armaturo pri umivalniku, se raje obrnite na mojstre teh obrti.

Opravila, ki jih raje prepustite strokovnjakom

Sem spadajo vsi večji gradbeni posegi, za katere potrebujete različna dovoljenja in soglasja, dela, kjer lahko zaradi slabe izvedbe ali napak kasneje nastane večja škoda, ter dela, pri katerih bi lahko ogrozili svoje zdravje in življenje. Strešno kritino naj zamenjajo za to usposobljeni in primerno opremljeni krovci, nekaj deset metrov visoko drevo na vrtu naj požagajo poklicni gozdarji, menjavo električne napeljave pa zaupajte električarjem. To velja tudi za zahtevne gradnje, popravila električne, plinske ali vodovodne napeljave, dela na veliki višini ter dela, pri katerih lahko pride do nevarnosti za bližnjo okolico (podiranje dreves, rušenje, obsežni in globoki izkopi ter podobno).

Strokovno izvedena dela vam prihranijo tudi veliko morebitnih kasnejših stroškov. Škoda zaradi slabo vgrajenega strešnega okna se bo pojavila šele čez nekaj časa, prav tako morda ne boste takoj opazili posledic puščajočega spoja na vodovodni cevi. Če ste delali sami, boste morali sami nositi tudi posledice.

Obnovljenega in popravljenega doma ne pozabite zavarovati

Obnova in redna vzdrževalna dela vašemu domu morda ne bodo dvignila tržne vrednosti, a jo bodo nedvomno ohranila, predvsem pa boste poskrbeli za kakovostno bivalno okolje. Bila bi velika škoda, če bi se pravkar prenovljenemu stanovanju zgodilo kaj neprijetnega, se strinjate? Prav zato morate poskrbeti za zavarovanje nepremičnin in premičnin, s katerim boste lahko v primeru nezgod in škode hitro in s čim manjšimi stroški stanovanju ali hiši spet povrnili udobje, domačnost in prijetnost bivanja. Tisto torej, kar iz vašega stanovanja ali hiše naredi dom.

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več