NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.02.2017 | 3 min branja | Avto , Tujina

Z avtom na smučanje v tujino

Za smučanje potrebujete dobro pripravljene smuči in dovolj kondicije, za pot do smučišča pa na zimske razmere dobro pripravljen avto. Preden se odpravite na smučišče v tujino, preberite, na kaj pri pripravi avta ne smete pozabiti.

Zimska pot na počitnice

Bližajo se zimske šolske počitnice, ki jih bodo mnogi preživeli na smučanju. Nekateri se bodo vsak dan odpravili na bližnje smučišče, drugi pa v eno od zimskošportnih središč doma ali v tujini. Ker so nekateri smučarski centri daleč, poleg tega pa ležijo še dokaj visoko, se na pot z avtom dobro pripravite, saj vas lahko preseneti vrsta nepričakovanih situacij.

Na večji nadmorski višini običajno zapade več snega, cest pa plugi ne uspejo očistiti tako hitro kot v gosteje poseljenih mestih in okolici. Tako se vam kaj hitro zgodi, da brez verig ne bo šlo, morda pa bo treba celo počakati, da plug očisti cesto, še posebej na klancih. Preverite tudi, kje so bencinske črpalke, sicer lahko sredi snežne pravljice ostanete brez goriva. Prtljažnik z nosilci za smuči oziroma strešni kovček morajo biti trdno nameščeni in zaklenjeni, starejše kovčke lahko dodatno pritrdite s trakovi za pripenjanje tovora.

Avto, pripravljen na zimske počitnice

Pri pripravi avta na pot upoštevajte več različnih dejavnikov, kot so vremenske oziroma zimske razmere, tehnična brezhibnost avta, količina prtljage, izbrane ceste in urejena dokumentacija. Če vam avto odpove sredi poti na morje, boste v kratkih hlačah brez težav počakali na pomoč, pozimi pa so lahko razmere bistveno slabše, zato zime nikakor ne smete podcenjevati. Poglejmo, na kaj ne smete pozabiti pred zimsko potjo v tujino:

  • Priprava avtomobila. Poleg obvezne dodajte v prtljažnik še dodatno zimsko opremo: manjšo lopato, vlečno vrv, zagonske kable, verige, podlogo za na tla, rokavice in pelerino. Napolnite posodo z gorivom, dolijte zimsko tekočino za stekla, preverite stanje metlic brisalcev in luči. Če boste potovali daleč, vzemite s seboj dodatno plastenko zimske tekočine za vetrobransko steklo, najbolje nerazredčene. Namig: Strgalo za led, metlico, odsevni varnostni brezrokavnik ter rokavice dajte v predal v vratih, da jih imate takoj pri roki, verige naj bodo ob strani in ne na dnu prtljažnika.
  • Prtljaga. Smučarska oprema zahteva veliko prostora, zato je najprimernejša rešitev strešni kovček. Če ga nimate, si ga lahko za teden dni tudi izposodite, vanj pa zložite smuči, smučarske deske, smučarske čevlje, palice in celo sani, če niso prevelike. Upoštevajte omejitve obtežitve kovčka in vse reči v njem temeljito pričvrstite s trakovi ali mrežo. Namig: Če se boste na smučanje vozili vsak dan, dajte smučarske čevlje v prtljažnik oziroma v avto zjutraj, da ne boste smučanja začeli z ledeno mrzlimi nogami.
  • Načrt poti, ceste in zimske razmere. Pred odhodom preverite, katera pot do cilja je najugodnejša. Do nekaterih italijanskih smučišč vodita iz Ljubljane dve poti – prva skozi predor Karavanke in nato po avtocesti mimo Beljaka ter naprej v Italijo, druga pa po primorski avtocesti mimo Vidma in naprej do smučišča. Čeprav je slednja nekaj kilometrov daljša, je pozimi veliko primernejša, saj je pričakovati manj težav zaradi zimskih razmer. Namig: Navigacijske naprave včasih izberejo pot, ki morda ni najugodnejša, zato pred odhodom na spletu preglejte več možnosti ter prilagodite nastavitve v navigacijski napravi (najkrajša razdalja, najhitrejša pot …).
  • Dokumenti. Pred potjo uredite vse dokumente za avto, še posebej bodite pozorni na zavarovanje z avto asistenco ter zeleno karto. Poznate telefonsko številko avstrijske ali italijanske policije? Zapišite si najpomembnejše številke, pa čeprav jih, upamo, ne boste potrebovali. Če imate sklenjeno zavarovanje Avto asistenca, lahko v primeru težav z avtom ali nesreče v tujini kadar koli pokličete na tel. št.: +386 5 66 28 500.

Ne pozabite nase

Na pot in smučarske počitnice se morate pripraviti tudi sami. Če vas čaka daljša pot, pripravite nekaj prigrizkov in termovko s toplim čajem. Otroško nestrpnost ali dolgčas boste najlažje pregnali z različnimi igricami in postankom ali dvema, med katerima naredite nekaj kep ali majhnega snežaka. Poleg prigrizkov in dobro »namazanih dilc« vzemite s seboj tudi zavarovanje za tujino z asistenco Tujina, ki ga je najbolje skleniti kar za vse člane družine.

Tudi avto potrebuje »gibanje«

Na zimovanju, kjer bivate tik ob smučišču, ne smete pozabiti na avto, čeprav ga morda ves teden ne boste potrebovali. Če bo pri nizkih temperaturah predolgo stal na mestu, bo možnost za težave pri zagonu na dan odhoda domov večja, zato mu privoščite nekaj »gibanja«. Vsaka dva dni se odpeljite na deset do petnajst minut dolg »sprehod« in motor segrejte na delovno temperaturo, ni pa treba pretirano segrevati notranjosti zaradi nastanka kondenza.

Da se boste v tujini počutili kot doma

Nesreča ali okvara avta v tujini vam lahko povzroči vrsto sitnosti, ki se jim lahko učinkovito izognete s sklenitvijo zavarovanja avto asistenca. Dežurna služba vam zagotavlja 24-urno organizacijo pomoči na cesti doma in v tujini, informacije pa boste dobili v slovenskem jeziku.

Poskrbite za avto asistenco

Kjerkoli in kadarkoli boste z avtomobilom obstali na začrtani poti, vam na pomoč priskoči avtomobilska asistenca.

Preberite več