NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.01.2024 | 7 min branja | Avto

Na smučanje z avtomobilom: nasveti in ideje za izlet

Mama in sin sta se pripeljala na smučarski izlet z avtomobilom.

Sezona smučanja je tu. Organizacija družinskega smučarskega izleta je zabavna dejavnost, a terja tudi nekaj premišljenega načrtovanja. Greste z avtomobilom? Potem si preberite, kako v avtu pravilno prevažati smuči in ostale koristne nasvete glede varne vožnje v zimskih razmerah. Čaka vas tudi seznam domačih in tujih bližnjih smučišč.

 

Zimske gume, snežne verige za avto in varna vožnja

Zaradi višje nadmorske višine večine smučišč in večje verjetnosti za neugodne, zimske vremenske razmere, se dobro pripravite s spodnjimi nasveti. V avtomobilu morate vedno imeti tudi osnovno zimsko opremo. Kaj priporočamo?

  1. Verige za avto. Namestitev snežnih verig na gume je veliko preprostejša, kot si morda mislite. Oglejte si nasvete za namestitev verig na pnevmatike avtomobila.
  2. GPS in navigacija. Lokalne ceste in gorski prelazi niso vedno dobro označeni. Najbolje je, da imate svoj GPS. Pametno je, da poskrbite tudi, da boste imeli dostop do zemeljevidov tudi brez povezave, tudi če načeloma nimate težav s prenosom podatkov. Če začne snežiti, ni dobro biti odvisen od kakovosti povezave. Kako prenesete zemljevide? Navodila tukaj.
  3. Strgalo za led na vetrobranskem steklu. Zaradi nizkih temperatur lahko zmrznejo stekla na avtomobilu. Čiščenje zamrznjenih stekel je nujno za dobro vidljivost, a zahteva prave pripomočke.
  4. Tekočina za pranje stekel z nizko točko zamrzovanja in tekočina za odmrzovanje stekel. Preprečite, da bi vam mraz otežil varno vožnjo: zamenjajte tekočino za pranje stekel za zimsko. Ni slabo, če v avtomobilu hranite še tekočino za odmrzovanje stekel.
  5. Poln rezervoar goriva. Preden se z avtomobilom odpravite na smučarski izlet, ne pozabite do konca napolniti rezervoarja z gorivom. 
  6. Varna vožnja: obnovite znanje o vožnji v zimskih razmerah. Prilagodite hitrost vožnje in upoštevajte varnostno razdaljo. 
  7. Avtomobilsko zavarovanje z asistenco na cesti. Okvara, nesreča zaradi zdrsa ali kakršen koli drug nepredviden dogodek na poti ali visoko v gorah vas lahko spravi v težave. Avtomobilsko zavarovanje z dobro izbranimi kritji je v takšnih okoliščinah resnično ključnega pomena. Izberite avtomobilsko zavarovanje Generali in dodajte avto asistenco, ki vam nudi vso zaščito, ki jo potrebujete v primeru nepredvidenih dogodkov - tudi v tujini.

👉  Preverite, kako je zavarovanje stanovanja mamici Vesni pomagalo pri odškodninskem zahtevku poškodovanega smučarja, visokem 18.000 evrov.

 

Prometne informacije in vremenska napoved 

Ker so alpski predeli Slovenije in okoliških dežel zaradi geografske lege vremensko zelo nepredvidljivi, se je pred odhodom na pot dobro pozanimati o stanju na cestah in vremenu.

Vremenska opozorila za Slovenijo podaja Agencija ARSO

Agencija ARSO (Agencija Republike Slovenije za okolje) na svojem spletnem mestu redno objavlja vremenska opozorila za Slovenijo. Če je izdano rumeno opozorilo, premislite, ali res morate na označeno območje ali lahko nekoliko počakate. V primeru rdečega opozorila je priporočljivo, da ostanete doma ali se umaknete na varno.

Snežni telefon: stanje na smučiščih

V primeru vremenskih nevšečnosti smučišča zaradi vetra ali megle morda niti ne obratujejo. Vsi podatki o vremenskem stanju na smučiščih v Sloveniji in delovanju naprav so zbrani na spletnem mestu smučarskega portala Snežni telefon

Zelo zanesljivo vremensko napoved najdete na primer na spletnem mestu agencije ARSO, kjer so posebej zbrane tudi podrobnejše napovedi za posamezna smučišča v Sloveniji in v okolici.

Stanje na slovenskih cestah in razmere v živo 

Vse podatke o stanju na cestah in koledar z napovedmi povečanega prometa na naših cestah boste našli na strani Promet.  

Kako spremljati potovalne informacije in vreme po Evropi?

Če se odpravljate na smučanje v tujino, je nepogrešljivo spletno mesto AMZS-ja, na katerem so zbrane vse informacije o cestnoprometnih predpisih v tujini, tam pa boste našli tudi povezave do lokalnih spletnih mest, kjer si lahko ogledate stanje na cilju svojega potovanja ali na poti do tja. Z dobro informiranostjo preprečite, da bi bili nekaj ur ujeti v snegu nekje na avstrijski avtocesti. Morebitne zastoje lahko spremljate tudi na Google zemljevidih.

 

Na smučanje z avtomobilom: nasveti na enem mestu

Varno potujte in uživajte na smučišču. Kaj vam priporočamo za smučarski izlet? Poleg spodnjih nasvetov pri smučarskem izletu čez mejo ne pozabite na zdravstveno zavarovanje za tujino, ki krije nujne stroške nezgode ali bolezni. 

Nasveti, če greste na smučarski izlet z avomobilom - infografika

 

1. Smučanje: pred začetkom potovanja preverite stanje svojega avtomobila 

Pred odhodom na potovanje preglejte stanje svojega avtomobila. Dobro vzdrževanje je pomembno, da se lahko učinkovito odzovete na morebitne nepredvidene težave - tudi v najbolj neugodnih razmerah. To morate nujno preveriti:

  • zavore,
  • luči: žaromete, smernike in meglenke,
  • tekočine in
  • akumulator.

Preverite tudi stekla, še posebej vetrobransko steklo. Morebitne "pike" na vetrobranskem steklu lahko na mrazu zelo hitro postanejo razpoke, počeno vetrobransko steklo pa poslabša vidljivost in s tem ogroža varnost vožnje.

👉  Izognite se težavam na poti na smučanje: avto zavarovanju Generali dodajte kritje avto asistenca.

 

2. Pred odhodom spremljajte vremensko napoved

Pred odhodom na smučarski izlet vedno preverite vremensko napoved. S tem lahko preprečite tudi nepredvidene dogodke na cesti in vas zimske razmere ne presenetijo.

👉  V hudem mrazu hitro ponagaja akumulator. Preverite, če znate s kabli za vžig pomagati praznemu akumulatorju.

 

3. Zimske pnevmatike: preverite profil

Zimske gume so posebej zasnovane za vožnjo v hladnih in zasneženih razmerah. Nekateri modeli so celo posebno primerni za nizke temperature in zagotavljajo boljši oprijem na spolzkih površinah ob poledici.

👉  Koristne informacije: Katere izbrati - zimske, letne ali celoletne gume?

 

4. Kako spakirati smučarsko prtljago

Za večdnevni smučarski izlet je potrebno veliko prtljage. Pri pakiranju v avtomobil pazite, da bo prtljaga v prtljažniku pravilno zložena. Priporočljivo je, da so težji predmeti na sredini in v zadnjem delu prtljažnika. Tako boste poskrbeli za čim večjo stabilnost vozila. Lažje predmete, na primer smučarske čelade, jakne in očala, postavite na vrh.

Nujno upoštevajte: prtljage nikoli ne odlagajte na polico prtljažnega prostora. Ob trku lahko predmeti poletijo po kabini in poškodujejo potnike.

 

5. Smuči: kako jih prevažati z avtomobilom

Prišli smo do najpomembnejšega dela: kako z avtomobilom prevažati smuči. Na voljo so različne vrste nosilcev za smuči. Imate na strehi avtomobila že vzdolžne strešne sani? Potem izberite univerzalne nosilce za smuči. Hitreje odstranljivi magnetni nosilci za smuči pa so primerni za avtomobile brez prtljažnih prečk. 

  • Magnetni nosilec za smuči: če ste občasni smučar, je to vaša najbolj enostavna možnost, saj je namestitev preprosta. Nosilec za smuči enostavno namestite pred smučarskim izletom in hitro odstranite, ko ga ne potrebujete več. Dobro pa preberite navodila proizvajalca, ključna je pravilna namestitev. 
  • Strešni prtljažnik za smuči: zelo uporabna rešitev, a se lahko zgodi, da smučke višjih oseb v strežni prtljažnik zaradi dolžine ne gredo. 

Ali smuči lahko prevažam v avtomobilu? Zakonodaja ne prepoveduje prevažanja smuči v avtu. Vendar boste morali v tem primeru podreti vsaj enega od zadnjih sedežev ali del klopi in kar najbolje izkoristiti prostor v prtljažniku. Priskrbite si torbe za zaščito desk, palic in smuči, uporabite lahko tudi odejo. S tem preprečite morebitne praske ob premikanju.

 

6. Varna vožnja: vozite enakomerno, ohranite varnostno razdaljo

Čim bolj mirna vožnja poskrbi za največjo varnost na spolzkih cestah. Postopno pospeševanje na primer preprečuje zdrs pnevmatik. Izogibajte se tudi nenadnemu zaviranju, ki lahko povzroči, da zdrsnete po zaledeneli podlagi in trčite z drugimi vozili.

Ob poledici prav tako ne pozabite voziti v nizki prestavi. Odlična alternativa zaviranju z zavorami v teh pogojih je zaviranje z motorjem ali izbira nižjih prestav. Vsakič, ko prestavite navzdol, motor nekoliko upočasni vozilo.

👉  Prisluhnite nasvetu strokovnjaka: Varna vožnja v vseh vremenskih razmerah

 

Smučišča v bližini: katera so najdostopnejša in smučarjem najljubša?

Tukaj je nekaj informacij o najdostopnejših slovenskih smučiščih in najpogosteje obiskanih tujih smučiščih.  

1. Slovenija ima odlična smučišča

  • Do Krvavca se pripeljete zelo hitro, smučišče se ponaša s popolnoma novo 6-sedežnico, ki vas pripelje skoraj na 2000 m.
  • Kranjska Gora nudi precej modernih smučarskih naprav in veliko parkirnega prostora ob samem smučišču.
  • Manj obremenjeni sta smučišči Cerkno in Stari vrh, do katerih pa se ne smete ustrašiti kakšnega ovinka v zimskih razmerah.
  • Vogel je smučišče s prekrasnimi razgledi v Triglavskem narodnem parku. 
  • Mariborsko Pohorje je priljubljeno slovensko smučišče s sodobnimi progami, panoramskim razgledom in prijetno atmosfero za vso družino.
  • Odlično je tudi smučišče Rogla s precejšnjo ponudbo parkirišč, v neokrnjeni naravi Pohorja.

2. Priljubljena avstrijska smučišča

Tuja smučišča: na tej povezavi boste našli priročen pregled večjih smučišč v bližnjih državah in tudi stanje alpskih prelazov ter stroške cestnin.

Za enodneven smučarski izlet so skozi Karavanški predor primerna predvsem koroška smučišča Mokrine (Nassfeld), Osojščica (Gerlitzen Alpe) in Bad Kleinkirchheim. Ne pozabite, da obstaja agencijska ponudba cenejših smučarskih kart za avstrijska smučišča še v Sloveniji. Za obisk drugih večjih središč, predvsem Tirolskih, si je treba vzeti več dni časa.

👉  Koristno za smučarje: Zlom zapestja na smučišču v Avstriji

Druga smučišča v Avstriji, ki so relativno blizu Slovenije:

  • Katschberg,
  • Schladming-Dachstein,
  • Zillertal Arena,
  • Obertauern,
  • Kitzbühel,
  • St. Anton am Arlberg,
  • SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental.

Priporočljivo je, da pred obiskom preverite aktualne informacije o smučiščih, vremenske pogoje in morebitne omejitve.

3. Smučanje v Italiji 

Za enodneven smučarski izlet je zelo primerno smučišče Višarje (Tarvisio - Monte Lussari), ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od Kranjske Gore. Primorci gredo na dnevni smučarski izlet radi do smučišč Forni di Sopra ali Zoncolan. Slovenci radi smučamo tudi v bolj oddaljenih Dolomitih, vendar se tja zaradi oddaljenosti najraje odpravljamo za več dni. 

👉  Ne pozabite: Smučarji v Italiji potrebujejo urejeno zavarovanje odgovornosti

Seznam priljubljenih italijanskih smučišč:

  • Sella Nevea - Kanin, 
  • Kronplatz,
  • Cortina d'Ampezzo,
  • Livigno,
  • Alta Badia,
  • Bormio, 
  • Madonna di Campiglio, 
  • Sestriere,
  • Cervinia - Zermatt.

Dobra zavarovalnica predstavlja bistveno razliko pri tem, ko potrebujete pomoč. Pri zavarovalnici Generali zagotavljamo fleksibilnost, hitro obravnavo zavarovalnih zahtevkov in poravnav, popuste za brezškodna dogajanja in najboljša avtomobilska zavarovanja na trgu.

 

Zavarovanje za vsako prometno situacijo

Avtomobilska zavarovanja poskrbijo, da ob vsaki zagati srečno prispete na cilj.

Preverite zavarovanja