NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.11.2023 | 8 min branja | Tujina

Izkušnja stranke: Zlom zapestja s smučišča v Avstriji

Naša zavarovanka je uživala v razgledu s smučišča v Avstriji, dokler jih zlom zapestja ni pokvaril smučarskega dopusta.

Smučanje je med Slovenci priljubljen šport, smučke pa radi nesemo tudi na smučišča po Evropi. Naša zavarovanka Maja se vsako leto za otvoritev smučarske sezone odpravi na smučišča v Avstriji. Leta 2022 je morala zaradi zloma zapestja prekiniti otvoritev smučarske sezone, a je s pomočjo celovitega zavarovanje povsem in hitro okrevala.

 

Smučišča v Avstriji so med najlepšimi v Evropi

Zakaj Slovenci tako radi odnesejo svoje smučke v tujino? Absolutno gledano so tuja smučišča v primerjavi s slovenskimi dražja, dodaten strošek pa predstavlja tudi potovanje. Vseeno navdušeni smučarji poudarjajo, da je na tujih smučiščih, ki so večja, smuka bolj razgibana, cena na kilometer proge pa manjša kot v Sloveniji.

Katero smučišče v Evropi boste izbrali, je odvisno od vaših želja in tega, kar pričakujete na smučišču, a vseeno je vredno pogledati tudi tista smučišča, ki so jih v spletnih anketah in raziskavah uvrstili med najlepša.

V naši severni sosedi, Avstriji, smučarje najbolj prepričajo znana smučišča:

  • Sölden,
  • Zillertal,
  • Schladming,
  • St. Anton, Arlberg
  • Kaltenbach / Hochzillertal-Hochfügen
  • SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental ter
  • Kitzbühel, kjer že od l 1895 potekajo smučarska tekmovanja.

Blizu so nam tudi italijanska smučišča, kjer so priljubljena Val Gardena, Cortina d’Ampezzo in Courmayeur, mnogi pa se odpravijo tudi do Francije, kjer slovijo Val d’Isère, Val Thorens, Chamonix, Les Arcs in La Plagne. V Švico smučarje vabijo med drugim St. Moritz, Zermatt, Verbier, Grindelwald-Wengen in Jungfrau, v Nemčiji pa smučarji radi obiščejo Garmisch-Partenkirchen, Zugspitze, Söllereck – Oberstdorf in Brauneck.

 

»Sredi decembra 2022 sva s prijateljico in otroci otvorili sezono smučanja v Katschbergu v Avstriji. Kot vsako leto sva si rezervirali apartma na smučišču in načrtovali 4 dni smuke. Vreme ni bilo idealno, saj smo prva dva dneva smučali bolj ali manj v megli, a nam to vseeno ni pokvarilo razpoloženja.«

zavarovanka Maja

 

Smučarska poškodba se lahko pripeti komurkoli – in kjerkoli

Poškodbe pri smučanju so pogoste – sploh na začetku sezone, saj se mnogi rekreativni smučarji na smuko premalo pripravijo. Ne le ogrevanje na smučišču preden pripnete smučke, pomembne so tudi priprave, ki naj se začnejo mesec ali dva pred smuko.

Krepitev mišic, ki so tekom leta mirovale, je ključna zaščita pred smučarskimi poškodbami. Med slednjimi so pogoste tudi pretrganje kit rotatorne manšete v ramenu, zlom zapestja in zlom ključnice, pri skoraj polovici smučarskih poškodb pa gre za poškodbe kolenskega sklepa, vse pogostejša je na primer poškodba sprednjih križnih vezi, ki jo je izkusil tudi naš zavarovanec.

 

Kako je naši zavarovanki koristilo zavarovanje Tujina

Naša zavarovanka Maja je navdušena smučarka. Prva smuka sezone 22/23 je bila tudi njena zadnja, a Maja pravi, da je bila kljub temu »pomirjena in zadovoljna, da se je kljub nesreči s poškodbo vse uredilo hitro in brez večjih posledic«.

Smučišča v Avstriji privabijo številne Slovence - tudi našo zavarovanko so.

Nesrečni padec brez pravega vzroka in stopnjujoča bolečina

Maja si je že tretji dan počitnic ob prvem spustu po najdaljši progi na smučišču zlomila zapestje. »Smučala sem počasi in se pri desnem ovinku kar naenkrat znašla na tleh. Padec ni bil hud, saj so moje smuči ostale zapete, nekako pa mi je uspelo, da sem priletela z obrazom v sneg in na desno dlan. Najprej sem se ustrašila za obraz, nato pa začutila precejšnjo bolečino v desnem zapestju.«

Maja je padec nagonsko prestregla z razprto dlanjo, ker je na smučišču eden najpogostejših vzrokov za zlom zapestja, prav pri nižjih hitrostih. »Upala sem, da je bolečina posledica udarca in suvereno odsmučala do konca proge. Na dnu proge sem prijateljici in otrokom razložila, kako sem padla in z desne roko snela rokavico. Zapestje je bilo že zatečeno in slabo gibljivo. Ulile so se mi solze.« Ljubiteljica smučanja je bila razočarana zaradi poškodbe, začelo pa jo je tudi skrbeti, kako naprej. »Še danes sem hvaležna prijateljici, ki me je spodbudila, naj si poiščem zdravniško pomoč. Njena mama imela več kot eno leto težave z zakasnelim celjenjem zlomljenega zapestja.«

S smučišča v najbližjo bolnico

Maja se je zbrala in na telefonu poiskala SMS s telefonsko številko Asistenčnega centra, ki ga je prejela ob sklenitvi zavarovanja za tujino. »Pred smučanjem vedno sklenem zavarovanje za tujino, tokrat pa sem imela aktivno celoletno družinsko polico z asistenco v tujini,« pove Maja.

»Po nekaj sekundah sem dobila zvezo in vprašala, kakšne so moje možnosti,« pripoveduje Maja, ki je vse informacije dobila, čeprav pri sebi ni imela številke zavarovalne police ali kartice zavarovanja za tujino. »Prijazna operaterka mi je povedala, da je najbližja privatna bolnica, s katero ima Generali sklenjeno pogodbo, 50 kilometrov od smučišča, najbližja javna bolnica pa le 15 kilometrov stran.« Ker Majina poškodba ni bila huda, so ji na asistenci svetovali, naj se do bolnice odpelje kar s taksijem – tudi te stroške namreč krije zavarovanje za tujino.

Majo je v pogovoru presenetilo, kako zelo si je operaterka prizadevala, da bi ji olajšala že tako neprijetno, bolečo in stresno situacijo. Zagotovila ji je namreč, da bo poklicala v javno bolnico in se skušala dogovoriti, da bodo račun za opravljeno storitev poslali kar zavarovalnici, da ji ne bo treba stroškov uveljavljati naknadno. Pomirjena je Maja kljub temu težko pustila 13-letnega sina pri prijateljici na smučišču: »Vseeno sem pričakovala, da bom v bolnišnici ure in ure.«

Po dveh urah spet v hotelu na smučišču

»Na moje veliko presenečenje je vse skupaj minilo presenetljivo hitro, nestresno in učinkovito,« pripoveduje Maja. Po tem, ko jo je taksist spremil do pravih vrat na urgenci, jo je tam takoj sprejel nasmejan medicinski brat. »Čez par minut sem izpolnila obrazec s podatki in že sem bila na vrsti za rentgen. Po rentgenu me je sprejel zdravnik, ki mi je povedal, da imam zlomljeno zapestje, ki zahteva namestitev mavca.« Zdravnik je Majo v tekoči angleščini pomiril, da zlom ni zapleten, bo pa zahteval daljše zdravljenje – 8 tednov mavec, nato pa še rehabilitacijo. Smučke je za tisto sezono Maja pospravila v kot.

»Po namestitvi mavca so mi še enkrat naredili rentgensko slikanje, zdravnik pa mi je ustno in pisno predal navodila, kdaj in kako postopati s pregledi na travmatološkem oddelku po vrnitvi v Ljubljano. Prijazno mi je svetoval, da s telefonom fotografiram ekran njegovega računalnika, na katerem so bile rentgenske slike, da ne bom čakala in plačevala CD-ja s slikami.« Zdravnik ji je pojasnil tudi, da je bilo medtem vse urejeno tudi z zavarovalnico in bo račun za njeno obravnavo posredovan neposredno na Generali.

Po uri in pol je bila Maja že v taksiju in na poti proti smučišču. Še enkrat je poklicala asistenco, kjer se je z operaterkodogovorila, da po e-pošti pošlje še izvid in račun za prevoz.

 

Po treh mesecih zdravljenja Majo smučišče v Avstriji spet vabi

Maja živi po principu »bolje preprečiti, kot zdraviti«, zato je rekreativni življenjski slog svoje družine zavarovala celovito. Poleg zavarovanja za tujino imajo vsi v družini sklenjeno zavarovanje Specialisti z asistenco, pri delodajalcu pa ima sklenjeno tudi kolektivno nezgodno zavarovanje. Zdravljenje zloma zapestja je zato nadaljevala z zavarovalnico Generali tudi po vrnitvi z dopusta.

»Takoj po prihodu v Ljubljano sem klicala na splošno Generalijevo info številko in prosila za navodila za prijavo škode v okviru nezgodnega zavarovanja. Svetovali so mi, da obrazec za prijavo nezgode, ki so mi ga takoj poslali po elektronski pošti, skupaj z izvidom oddam prek portala Moj Generali.« Še isti dan je Maja prejela odgovor, da ji po njenem paketu zavarovanja za njen zlom pripada 400 evrov odškodnine, nakazilo pa je sledilo že naslednji dan.

»Ker se je kost dobro celila, so mi mavec odstranili že po šestih tednih,« se spominja Maja, vendar se je izkazalo tudi, da ima okoli zapestja nategnjene vezi, to pa je pomenilo, da bi morala z rehabilitacijo začeti čim prej. Da bi se izognila predolgemu čakanju, je izkoristila kritje rehabilitacije v zavarovanju Specialisti z asistenco. »Tudi tokrat sem zahtevek oddala na portalu Moj Generali in prosila za obravnavo v točno določeni fizioterapevtski ordinaciji pri izbrani fizioterapevtki, s katero sem imela pozitivne izkušnje že v preteklosti pri svojih težavah s hrbtenico.« Termin je Maja dobila že dva dni po odstranitvi mavca in pri želeni fizioterapevtki.

Konec dober, vse dobro

»Po zaključeni fizioterapiji, ki mi je v celoti vrnila gibljivost zapestja, vsak dan delam priporočene vaje in zelo uspešno rehabilitiram svojo nesrečno poškodbo,« zaključi Maja, ki ima pol leta kasneje že rezerviran smučarski dopust za otvoritev sezone 2023/2024.

Hkrati Maja prijazno pohvali tudi sodelovanje z zavarovalnico od prvega klica na asistenco do učinkovito organizirane pomoči v bolnišnici in nazadnje zdravljenja v Sloveniji: »Ponovno lahko pohvalim hitrost, prijaznost, predvsem pa ustrežljivost Generalijevih zaposlenih.«

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Prva smuka sezone je za vsakega smučarja najtežje pričakovana in najbolj nepozabna – a naj bo tako zaradi lepih spominov. Če vas vabijo smučišča v Avstriji ali drugje v Evropi, vam v primeru zagat, lahko pomagajo naša zavarovanja:

Če se odpravljate v Italijo, pa ne pozabite, da morate imeti sklenjeno tudi zavarovanje odgovornosti. In če se sprašujete, zakaj, preverite, kako je zaradi zavarovanja odgovornosti  zavarovalnica namesto Vesne plačala 18.000 evrov v odškodninski tožbi.

 

Viri, uporabljeni pri pisanju tega nasveta

TOP Skigebiete Österreich; www.skigebiete-test.de
Smučišča v Avstriji in Nemčiji, www.skiresort.de

 

Opisana zgodba zavarovanke je resnična, zaradi varovanja zasebnosti pa je spremenjeno njeno ime.

 

 

Na pot z zavarovanjem TUJINA

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA.

Preverite kritja