NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

22.12.2022 | 9 min branja | Avto

Vse, kar morate vedeti o vožnji v snegu

Mlad moški za volanom v snežnih razmerah

Vožnja v snegu je izziv za mnoge voznike. Vožnja v snežnih razmerah namreč od voznikov zahteva posebne veščine, kot so denimo zmerno dodajanje plina, zmanjšanje hitrosti pred ostrimi zavoji in ohranjanje temperature potniškega prostora pri 21 °C, da se prepreči rosenje stekel. Ampak to je šele začetek! Bistvenega pomena za varnost v zimskem času je tudi zimska oprema. V tem prispevku smo vam pripravili 10 nasvetov za varnejšo vožnjo tudi v snežnem metežu.

 

V nasvetu preberite:

 

Ali obvladate vožnjo v snegu?

V Sloveniji so lahko zimske vremenske razmere zelo nepredvidljive. Zaradi hribovitega in gorskega sveta se lahko snežna meja hitro spusti pod pričakovano. Prav tako se ugodna vremenska napoved, ki jo preverite pred odhodom v službo, čez dan lahko precej spremeni in že vas na poti domov ujame sneženje, zato je priporočljivo, da ste pripravljeni na vse razmere! Bistveno je, da veste, kako voziti v snegu, in da imate ustrezno zimsko opremo.

Po statističnih podatkih Policije je v letu 2021 sneg "botroval" kar 382 prometnim nesrečam, največkrat pa je bil vzrok za te nesreče neprilagojena hitrost razmeram na cesti.

V zimskih razmerah za voznike gotovo največji izziv predstavljajo ovinkaste lokalne ceste s klanci, ki pogosto niso splužene. Poleg tega nas v zaprtih dolinah in na mostovih lahko hitro preseneti poledica. Če dodamo še druge dejavnike tveganja, ki so vedno prisotni na naših cestah, hitro vidimo, da je vožnja v snegu zelo nevarna. A zakaj je tako?

  • Predvsem zaradi slabega trenja med pnevmatikami in cestiščem: zaradi ledu ali snega pnevmatike izgubijo oprijem, kar povečuje tveganje zdrsa.
  • Slaba vidljivost: pri vožnji v snegu se vidljivost zmanjša.
  • Nizke temperature: zaradi hladnega vremena so naši gibi okornejši in počasnejši. Tudi debela, topla oblačila lahko zmanjšajo našo sposobnost odzivanja.

Večina voznikov se po prvih nekaj minutah, ko se spoprimejo s spolzko in zasneženo cesto, sprosti. Veliko ljudi meni, da vožnja v snegu, ko se je enkrat navadiš, ni tako težka, kot so se sprva bali. Toda prav ta nenadna samozavest lahko voznika zavede, da preveč stopi na plin, ali da gre v zavoj malce prehitro. In to je trenutek, ko voznik izgubi nadzor nad vozilom!

👉  Preverite nasvete za smučarski izlet z avtom

 

Dobra zavarovalna polica za vozilo je vedno najboljše jamstvo, da ste med vožnjo mirni in se lahko zanesete, da v primeru nezgode ne boste ostali sami. Z avtomobilskim zavarovanjem vozite brez nepotrebnih skrbiIn pazite, da vas zimske razmere ne ujamejo nepripravljene!

 

Ne pozabite na zimsko opremo!

V Sloveniji je zimska oprema obvezna v času od 15. novembra do 15. marca in v zimskih voznih razmerah zunaj tega obdobja. Po zakonu mora imeti vozilo v tem času nameščene štiri zimske gume z globino profila vsaj 3 mm ali letne pnevmatike in snežne verige.

Izjema je obalni pas. Vozila morajo biti očiščena snega in ledu, saj ta lahko hitro poškodujeta npr. vaše brisalce ali druge udeležence v prometu. Prav tako morajo biti očiščena vsa stekla in luči, saj s tem zagotovite dobro vidljivost.

👉  Preverite tudi, katero opremo morate vedno imeti v avtu

 

Pripravite vozilo za vožnjo v snegu

Najprej verjetno pomislite na menjavo gum ali da poskrbite, da imate v avtu verige ter kakšno dodatno odejo. Kaj še?

  • Preden sedete za volan, morate nujno preveriti delovanje vozila. Pri tem mislimo na delovanje luči, kar je ključnega pomena za večjo vidljivost, in sistema ogrevanja oziroma klimatske naprave. Preveriti morate tudi zavore in krmiljenje. Vsi ti štirje elementi so pri vožnji po snegu bistvenega pomena.
  • Vedno imejte poln rezervoar goriva oziroma napolnjeno baterijo. Če vas ujame močno sneženje, bo sistem ogrevanja povečal porabo goriva oziroma elektrike.
  • Preden se odpravite na pot, vedno preverite vremensko napoved. Že pred startom lahko preprečite, da bi obtičali v snežnem metežu! 
  • Poskrbite, da imate dobre brisalce in dovolj tekočine za vetrobransko steklo z močnim sredstvom proti zmrzovanju.
  • Preverite stanje akumulatorja. Zaradi nizkih temperatur naprave v vozilu porabijo več energije, zato se akumulator hitreje izprazni. Ne bo odveč, če ponovite, kako si s kabli za vžig pomagati, če se akumulator izprazni.
  • Preverite, ali imate zanesljive zimske pnevmatike. Pri izbiri si lahko pomagate z raznimi neodvisnimi testi pnevmatik, objavljenimi na spletu.
  • Poskrbite, da boste imeli v vozilu tudi povsem praktično opremo za vožnjo v snegu. V prtljažniku imejte vedno strgalo za led, metlico za čiščenje snega in lopato za sneg. Ne pozabite na tople odeje in trikotnik za primer nezgode. Tudi opozorilna luč ne bo odveč.
  • Res da sneži pozimi, a vseeno ne pozabite na sončna očala! Odsev jutranjega sonca v snegu vas lahko močno oslepi. 
  • Nikakor pa na pot ne smete brez snežnih verig, če imate le letne pnevmatike. V nadaljevanju vam bomo pojasnili, kako jih namestiti!

 

Prisluhnite nasvetom Manuela Pungertnika, vodje AMZS Šole vožnje, učitelja vožnje in inštruktorja varne vožnje v Centru varne vožnje na Vranskem, o tem, kako voziti varno v vseh razmerah.

Varna vožnja v vseh razmerah

 

Kako namestiti snežne verige?

Snežne verige za vozila so namenjene izboljšanju oprijema koles na spolzkih površinah, kot sta led ali sneg. Vendar jih smete uporabljati le, ko je na cestišču plast snega, z njimi pa ne smete voziti hitreje od 50 km/h. Snežne verige morate odstraniti takoj, ko na cestišču ni več snega. 

Vedno jih je treba namestiti na kolesa, ki jih neposredno poganja motor. Če ima vaše vozilo pogon na sprednji kolesi, jih morate namestiti na sprednji kolesi. Če imate zadnji pogon, jih morate namestiti na zadnji par koles. Če ima vaše vozilo štirikolesni pogon, lahko snežne verige namestite na vsa štiri kolesa. V vsakem primeru pa vam priporočamo, da pred namestitvijo verig preverite uporabniški priročnik svojega vozila, zlasti če imate štirikolesni pogon.

Kaj so tekstilne snežne verige?

Tekstilne snežne verige je najlažje namestiti. Na kolesih jih imate lahko v 10 minutah! Pravzaprav to sploh niso verige, pač pa verigam enakovredni pripomočki. Gre za najlonske prevleke, ki se pnevmatiki prilegajo kot pokrivalo. Če uporabljate tekstilne snežne verige, morate upoštevati, da v tujini, denimo v sosednji Italiji in Avstriji, tekstilne verige ne štejejo kot snežne verige. 

Jeklene snežne verige

Nasprotno od tekstilnih je jeklene snežne verige kljub večji priljubljenosti tudi najtežje namestiti. Najprej jih morate razprostreti po tleh. Zelo pomembno je, da noben del verige ni obrnjen v napačno smer.

Ko to naredite, vozilo premaknite nekaj centimetrov, da kolo zapelje na verigo. Nato morate pnevmatiko pokriti z verigo. Na koncu jo zapnite z zaponko in jo napnite z napenjalnim zatičem, da bo dobro napeta. 

Ne pozabite! Najboljše snežne verige za avtomobile so jeklene. Vendar je njihova velika slabost, da opraskajo platišča vozila, ko speljete v snegu.

 

10 nasvetov za vožnjo v snegu (videoposnetek)

Osvežite svoje znanje o varni vožnji v snegu in upoštevajte nasvete v spodnjem videoposnetku. Vsi si želimo do cilja priti varno, brez nezgode!

 

 

1. Speljujte v drugi prestavi

Eden najbolj kritičnih trenutkov pri vožnji v snegu je speljevanje. Če imate ročni menjalnik, je pomembno, da se naučite speljevati v drugi prestavi. Zakaj? Pri speljevanju v drugi prestavi kolesa dobijo manj moči, kar zmanjša možnost vrtenja koles v prazno na zasneženi površini. Pri speljevanju morate nežno pritisniti na plin in z občutkom najti pravo točko, ko spustite sklopko. 

2. Pospešujte počasi

Ne vozite prehitro! Najbolje je, da pospešujete počasi. Ne pozabite: hitreje kot pospešujete, večja je nevarnost za nesrečo. 

3. Povečajte varnostno razdaljo

Največ nesreč med vožnjo v snegu se zgodi zaradi naleta v zadek drugega vozila. Da bi se temu izognili, znatno povečajte varnostno razdaljo do vozila pred seboj. Razdaljo, na kateri običajno vozite za drugim vozilom, pomnožite z 10.

4. Zavirajte z motorjem

Ali ste vedeli, da lahko zavirate z motorjem? Priporočamo, da med vožnjo v snegu hitrosti ne zmanjšujete s pritiskom na zavoro, ali pa vsaj zmanjšajte uporabo zavor in jih vedno pritiskajte nežno. Boljša alternativa zavoram je prestavljanje v nižje prestave in zaviranje z motorjem. Vsakič ko prestavite v nižjo prestavo, dvignite nogo s sklopke čim počasneje.

5. Pazite na pobočjih

Strma pobočja oz. klanci so lahko zelo nevarni, ne glede na to, ali se vzpenjate ali spuščate. Če se le da, poiščite alternativne poti. Če to ni mogoče, poskusite zavirati le toliko, kolikor je treba, in vozite z zelo nizko hitrostjo.

6. Pred ostrim zavojem upočasnite

Ostri zavoji povečajo nevarnost zdrsa po zasneženi ali poledeneli površini. Če vozite v snegu, poskusite zapeljati v ovinek čim širše. Že veliko pred ostrim zavojem začnite upočasnjevati vozilo. To vam bo omogočilo boljši nadzor nad vozilom.

7. V notranjosti vozila vzdržujte temperaturo 21 °C

Idealna temperatura notranjosti vozila za vožnjo v snegu je 21 °C. Tudi če vas zebe, se bodo stekla nad to temperaturo začela rositi. Ob previsoki temperaturi v notranjosti vozila postanete tudi zaspani.

8. Če vas začne zanašati, ostanite mirni

Veliko voznikov še nikoli ni doživelo zanašanja vozila na cesti. A izguba nadzora nad vozilom je resnično grozen občutek, a kljub temu je najpomembneje, da ostanete mirni. Če vas začne zanašati, vozilo nežno usmerjajte naravnost. Pod nobenim pogojem ne smete stopiti na zavoro, saj bo zaradi tega vozilo zdrsnilo po površini s še manj nadzora.

Člani programa ZAME imate 15% popust na tečaj varne vožnje za avtomobiliste v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, kjer boste med drugim lahko v kontroliranih razmerah doživeli zdrs vozila in preizkusili, kako v takem primeru ravnati. Izkoriste priložnost, da boste pripravljeni na vse.

9. Vključite zasenčene luči in meglenke

Če se snežni metež okrepi med vožnjo, morate nujno povečati vidljivost. In ne samo zato, da bi bolje videli okolico. Vključite zasenčene luči in meglenke, da boste bolj vidni drugim voznikom.

10. Izogibajte se vožnji po kolesnicah na asfaltu

Sneg, ki se nabira na kolesnicah, se običajno zbije. Zato vam veliko bolj drsi, če vozite po njih. Najbolje je, da se izogibate vožnji po kolesnicah in majhnih razpokah v asfaltu.

 

 

Pogosta vprašanja o vožnji v snegu

Kaj storiti, če obtičite v snegu?

Prvo pravilo, če obtičite v snegu, je, da ostanete v vozilu. Motor pustite teči, saj s tem preprečite, da bi se izpraznil akumulator. Če je to mogoče, se poskusite ustaviti ob robu ceste. Občasno prezračite notranjost vozila, da se potniški prostor ne napolni s CO2. In seveda pokličite 112 in povejte, na katerem cestnem odseku ste.

Kako voziti v zasneženih razmerah?

Če se sneg oprijema cestišča, morate voziti z nizko hitrostjo, izogibajte se zaviranju. Volan poskušajte držati naravnost. Če vozilo zanese, ostanite mirni in poskusite znova prevzeti nadzor nad vozilom. Priporočljiva je vožnja v višjih prestavah, saj to pomaga ohraniti stabilnost avtomobila.

 

Zavarovanje za vsako prometno situacijo

Avtomobilska zavarovanja poskrbijo, da ob vsaki zagati srečno prispete na cilj.

Preverite zavarovanja za avto