NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

11.04.2024 | 5 min branja | Avto

Počeno vetrobransko steklo: najpogostejša vprašanja in odgovori v pomoč

Izvaalec popravlja počeno vetrobransko steklo na osebnem avtu.

Hitro se lahko zgodi: kamen izpod koles drugega vozila povzroči manjšo poškodbo na vetrobranskem steklu, ki jo vidite kot piko. Čeprav se zdi pika na prvi pogled nepomembna, lahko hitro napreduje v razpoko na vetrobranskem steklu. Vsako tako poškodbo je treba sanirati – najbolje takoj po dogodku.

Zelo pomembno je, da veste, kako pravilno in primerno ravnati, če pride do manjše poškodbe ali razpoke, saj boste le tako varno vozili svoj avto in se izognili dodatnim nevšečnostim. Dobro pa je vedeti tudi, kdaj in kako vam lahko koristi zavarovanje.

Za vas smo zbrali odgovore na šest najpogostejših vprašanj glede počenega vetrobranskega stekla.

 

Počeno vetrobransko steklo: ali lahko še vedno vozim?

Da, s poškodovanim vetrobranskim steklom se lahko vozite, če je vožnja še vedno lahko varna. Kako varna bo vožnja, pa je odvisno predvsem od velikosti in položaja razpoke. Če poškodba ni v vidnem polju voznika, kjer bi lahko povzročala bleščanje, lahko varno vozite.

Če vas skrbi, da bi se poškodovano vetrobransko steklo razletelo, je skrb odveč. Vetrobranska stekla imajo sloj folije, ki preprečuje, da bi se steklo razletelo. V tem se vetrobransko steklo razlikuje od drugih stekel na vozilu. Stranska in zadnja stekla, se namreč morajo v primeru prometne nesreče razbiti in na ta način omogočati lažji izstop ponesrečencem iz vozila oziroma lažje reševanje reševalcem.

Sprednje vetrobransko steklo je ključno za jasen pregled na cesto iz vozila, zato lahko že najmanjša razpoka ali praska:

  • ovira pogled na bližajoči se promet in druge nevarnosti na cesti,
  • povzroči bleščanje sončne svetlobe iz nasproti vozečih žarometov.

 

Kako pomaga zavarovanje?

Imate Generali avto asistenco? Pomoč na cesti v primeru poškodovanega vetrobranskega stekla pride le, če je vaše vozilo nevozno. Da je vaše vozilo nevozno, šteje, če je vetrobransko steklo tako poškodovano, da varna vožnja ni več mogoča.

Priporočamo vam, da se takoj po nastanku poškodbe ali razpoke oglasite v škodnem centru zavarovalnice Generali ali neposredno pri našem pogodbenem serviserju. Če je razpoka manjša od površine kovanca za 2 evra, jo je še možno ustrezno sanirati. Če je večja, pa je potrebno steklo menjati.

🚗  Zavarovanci Generali avtomobilskega zavarovanja lahko škodo prijavite tudi brez obiska poslovalnice, kar po telefonu ali na internetu.

 

Ali je potrebno popravilo oz. menjava vetrobranskega stekla ob vsaki manjši poškodbi ali razpoki?

Da. Naj vam razložimo, kakšna je razlika med popravilom in menjavo vetrobranskega stekla. Načeloma se poškodba vetrobranskega stekla, dokler ni večja od kovanca za 2 evra, le popravlja. Zakaj?

  1. Tovarniško vgrajeno vetrobransko steklo zagotavlja brezhibno tesnjenje, ki po menjavi morda ne bo enako dobro.
  2. Trajnostni vidik popravila: zakaj bi okolje obremenjevali z odpadkom, če je steklo mogoče popraviti?

Ko enkrat pride do večje razpoke, je vetrobransko steklo potrebno menjati. Najbolj varen pristop je popravilo vsake manjše poškodbe (pike) ne glede na velikost, preden se ta poveča. Tako menjava vetrobranskega stekla ne bo potrebna.

Pomembno: vetrobransko steklo se ne popravlja, če je močno opraskano in je poškodba v vidnem polju voznika. Tam lahko namreč zaradi lomljenja svetlobe to povzroča bleščanje oz. vpliva na vidljivost, zato se v takem primeru vetrobransko steklo menja.

Če majhne razpoke ne popravite, bo skoznjo vdrla vlaga in povzročila, da se bo steklo nenehno rosilo. Če skupaj z vlago v razpoko pride še umazanija, se te ne boste mogli rešiti. Če pa v razpoko zaide voda in zamrzne, je zelo velika verjetnost, da bo steklo razpokalo naprej. V vseh treh primerih je vidljivost voznika znatno manjša, posledično pa je vožnja zanj veliko bolj nevarna. Obenem je popravilo večje razpoke skoraj vedno dražje od popravila manjše.

Na poškodbo lahko močno vplivajo tudi hitre temperaturne spremembe (npr. pozimi ali poleti, ko avtomobil segrevamo oz. ohlajamo).

👉  Vreme tudi sicer lahko močno vpliva na varnost vaše vožnje. Preberite nasvet Kaj morate vedeti o vožnji in škodah ob poletnih nevihtah?

Kako pomaga zavarovanje?

Če stranka obišče škodni center zavarovalnice Generali in ima na vetrobranskem steklu manjšo poškodbo (piko) ali razpoko, lahko tam takoj dobi prozorno vodotesno nalepko, ki preprečuje, da bi pred popravilom v poškodbo prišla umazanija. Tako bo popravilo vetrobranskega stekla zagotovo boljše. Nalepka je seveda le prva pomoč dokler se ne izvede dejansko popravilo.

Popravilo vetrobranskega stekla, ki ga izvajajo pogodbeni serviserji zavarovalnice Generali, navadno traja nekaj ur, menjava pa nekoliko dlje. Trajanje menjave je odvisno tudi od tega, ali ima pogodbeni servis vetrobransko steklo za vaše vozilo na zalogi.

 

Popravilo doma: kako rešiti težavo? Ali obstaja set za popravilo vetrobranskega stekla?

Od velikosti razpoke na steklu je odvisno, ali lahko poskusite razpoko popraviti doma. Če je razpoka manjša od kovanca za 2 evra, jo lahko popravite tudi sami, saj na trgu obstaja veliko različnih setov za popravilo vetrobranskega stekla.

Natančna navodila se od enega do drugega proizvajalca takšnih setov razlikujejo. V večini primerov popravilo poteka tako, da v razpoko vbrizgate profesionalno lepilo za steklo, ki razpoko zatesni in preprečuje vdor vode in umazanije. Pri razpokah, ki so večje od kovanca za 2 evra, pa komplet za popravilo ne bo zadostoval. Potrebovali boste strokovno pomoč.

 

Koliko stane popravilo vetrobranskega stekla?

Vetrobransko steklo avtomobila ni zgolj običajno steklo. Opravlja ključno vlogo pri vaši varnosti in varnosti potnikov v vozilu. Da bi zagotavljalo kar največjo možno varnost, se je skozi leta zasnova stekla nenehno izboljševala, kar je povečalo kompleksnost izdelave in ceno popravila ali zamenjave.

  • Če steklo popravljate sami, potrebujete lepilo in set za popravilo vetrobranskega stekla. Če s tovrstnimi popravili nimate izkušenj, popravilo vetrobranskega stekla raje prepustite strokovnjaku. Cene setov se sicer gibljejo nekje med 12 do 50 evrov.
  • Manjše poškodbe in razpoke, ki jih za vas popravi strokovnjak: ceni seta in lepila za popravilo dodajte še strošek dela. Skupni končni strošek ocenjujemo nekje do 100 evrov.
  • Menjava celotnega vetrobranskega stekla: med 300 in 700 evri, lahko pa tudi več, odvisno od ponudnika in modela vašega vozila. Načeloma velja: dražji kot je avto, dražja bo zamenjava vetrobranskega stekla.

Zaupajte reševanje škodnih dogodkov in izbiro izvajalca Generali avtomobilskemu zavarovanju. Vedno vam je na voljo pomoč strokovnjakov pri izbiri kritij, ki jih potrebujete za svoj avto. Z odličnim zavarovanjem in dobrimi kritji gre vse lažje, tudi organizacija popravila škode vetrobranskega stekla.

Primer našega zavarovanca

Poškodbe vetrobranskega stekla so pogost razlog za prijavo zavarovalnega primera. V začetku leta 2024 je zavarovanje na primer uveljavljal lastnik Volkswagen Tourana. Naš pooblaščeni izvajalec je izvedel menjavo vetrobranskega stekla in senzorja za dež, popravilo pa je znašalo 624,66 evrov.

 

Ali moje avtomobilsko zavarovanje krije poškodbe na vetrobranskem steklu? Kakšen je postopek?

Močno počeno vetrobransko steklo zahteva nujno menjavo - pomaga lahko zavarovalnica.

Kritje poškodb vetrobranskega stekla je odvisno od vaše zavarovalne police avtomobilskega zavarovanja. Poglejmo, kako je poškodba ali menjava vetrobranskega stekla krita pri avtomobilskem zavarovanju Generali. Na splošno velja, da je kasko zavarovanje avta pametna izbira v primerih, ko bi vas popravilo škode na vozilu lahko spravilo v neugoden finančni položaj. Generali svojim zavarovancem ponuja dve vrsti kaska:

  1. Splošni avtomobilski kasko z odbitno franšizo: tu so poškodbe vetrobranskega stekla vključene in so krite kot škode na vozilu, nastale zaradi razbitja ali poškodovanja serijsko vgrajenega stekla zaradi zavarovanih nevarnosti, vključno z grelniki in senzorji, kar je zelo pomembno, saj so vetrobranska stekla vedno bolj dodelana in draga.
  2. Delni avtomobilski kasko s kombinacijo STEKLO, kjer škode ne vplivajo na izgubo bonusa.

Mnenje strokovnjaka: če ima zavarovanec le splošni avtomobilski kasko, se ga pogosto ne splača uveljavljati. Priporoča se, da zavarovanec menjavo vetrobranskega stekla krije sam. Tudi, če je vozilo zavarovano brez odbitne franšize, je namreč vprašanje, če bi bilo kakršnokoli popravilo ekonomsko smotrno zaradi izgube bonusa. Za koriščenje kritja se torej v sklopu avtomobilskega zavarovanja Generali bolj priporoča Delni avtomobilski kasko s kombinacijo STEKLO.

Proces obravnave škode pri avtomobilskem zavarovanju Generali

  1. Stranka lahko pride v škodni center zavarovalnice Generali, kjer bo cenilec ocenil škodo in naredil zapisnik. Odločil se bo, ali se vetrobransko steklo popravlja ali menja. Zgodi se, da kasneje pogodbeni servis po dodatnem strokovnem pregledu vetrobranskega stekla predlaga drugačno obravnavo poškodbe.
  2. Stranka gre lahko tudi neposredno k našemu pogodbenemu izvajalcu, kjer škodo sporočijo v zavarovalnico Generali, ta pa vam odgovori glede podanega avtomobilskega kritja in franšize.

Pred popravilom vedno preverite, kaj krije vaša zavarovalna polica. Če krije popravilo ali menjavo vetrobranskega stekla, potem ste seveda upravičeni do zavarovalnine. Če pa vaša polica škode na vetrobranskem steklu ne krije, boste morali stroške popravila poravnati sami in razmisliti o razširitvi zavarovalnega paketa za morebitne prihodnje tovrstne primere.

🚗  Avto ne potrebuje le zavarovanja. Preverite, katere stvari morate imeti v avtu.

 

Ali obstaja zaščita za vetrobransko steklo, da se izognem poškodbam in razpokam?

Poškodbam vetrobranskega stekla se boste med samo vožnjo zelo težko izognili, saj je za razpoko dovolj že en sam kamenček, ki se odbije in udari v vetrobransko steklo. Vseeno pa lahko zmanjšate možnosti poškodb.

  • Vzdržujte primerno varnostno razdaljo od vozila pred vami, s čimer se izognete drobcem, ki bi lahko prileteli izpod koles.
  • Na slabše vzdrževanih cestah vozite previdneje.
  • Priporočljivo je tudi, da približno na 12 mesecev zamenjate brisalce na sprednjem vetrobranskem steklu, da bodo ti res učinkovito odstranili vso nabrano umazanijo in nečistoče.

Vetrobransko steklo redno pregledujte in skrbite za popravila vseh poškodb, ne glede na to, kako majhne so. Majhna poškodba lahko namreč postane velika težava. Vsekakor pa je za vse škode na avtomobilu, ne le poškodovana vetrobranska stekla, še kako pomembno dobro avtomobilsko zavarovanje s kritji, ki jih potrebujete. Vabljeni, da si preberete več o Generali avtomobilskem zavarovanju.

👉  Ste sicer ljubitelji tem, povezanih z avtomobili? Za vas imamo še en nasvet: 9 korakov pravilne uporabe kablov za vžig.

 

 

Zavarovanje za vsako prometno situacijo

Avtomobilska zavarovanja poskrbijo, da ob vsaki zagati srečno prispete na cilj.

Preverite zavarovanja