NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

17.04.2024 | 6 min branja | Avto

Koraki za uspešno polnjenje akumulatorja s kabli za vžig

Kabli za vžig, nameščeni na akumulator vozila

V času, ko se nam nenehno mudi in ko naš vsakdan kroji vrsta obveznosti in aktivnosti, je avto za marsikoga nepogrešljiv pomočnik. Ko se zgodi, da avta nenadoma ni več mogoče vžgati, se vsi ti načrti pokvarijo. Če jo vaše avtomobilsko zavarovanje vključuje, vam bo na pomoč najhitreje priskočila avto asistenca. Če kritja avto asistence nimate, lahko težavo poskušate rešiti sami – s kabli za vžig. Preberite, kako.

 

Če je vaše vozilo nenadoma izgubilo moč in obstalo, in kljub polnemu tanku ne morete več zagnati motorja, je možnih vzrokov več. Pogosti vzroki, da se motor v avtu ne zažene:

  • Težave z akumulatorjem. Če je akumulator, lahko poskusite vžig avta s kabli, opisan v nadaljevanju.
  • Težave z gorivnim sistemom. Morda je zamašen filter, ne deluje črpalka za gorivo ali pa ste morda natočili napačno grivo?
  • Težave z vžigalnim sistemom. Spet je lahko vzrok zamašen filter ali pa so okvarjene vžigalne svečke.
  • Elektronski nadzorni sistem. Moderna vozila so v veliki meri odvisna od »elektronike«, vozilo pa ima lahko celo varnostne sisteme, ki povzročijo, da se vozilo ustavi in tako preprečujejo tatvine. Preberite tudi, kako lahko preprečite krajo svojega avtomobila.
  • Mehanske okvare. Okvare jermena ali verige pogonskega mehanizma lahko povzročijo, da se motor ustavi ali ne zažene.

 

Starejše, kot je vozilo, večja je verjetnost težav z akumulatorjem. V času epidemije koronavirusa je padla prodaja novih vozil: leta 2020 je bilo prodanih za dobro četrtino (26,6 %) manj vozil kot leta 2019. Leta 2023 je bilo prodanih še 9 % manj kot 2020, pa čeprav 6 % več kot leto poprej. (vir: AMZS)

 

Grafika: Življenjska doba akumulatorja je običajno med 4 in 6 let.

 

Težave z akumulatorjem lahko rešite s kabli za vžig

Akumulator je ključen za zagon motorja. Če je prazen ali če obstaja težava z alternatorjem, ki ne polni akumulatorja med vožnjo, lahko to povzroči, da vozila ne morete vžgati oziroma da med vožnjo motor izgubi moč. Običajno se to zgodi, ko se vam res najbolj mudi oziroma ko je najbolj zoprno. Ko gre nekaj že tako ali tako narobe, se situaciji pridruži še izpraznjen akumulator.

Kako se lahko prepričate? Preverite luči na armaturni plošči in poskusite z zagonom vozila. Če se zdi, da akumulator nima moči (npr. luči so šibke ali ni zvočnih signalov), bo rešitev s kabli za vžig verjetno prava. Dobra rešitev je prijazen sosed ali kateri od voznikov, ki se mu ne mudi tako zelo in je pripravljen pomagati. Pa imate vžigalne kable? Tisti, ki se jim je kaj podobnega že primerilo, jih zagotovo imajo, ni pa nujno, da tudi vedo, kako poteka polnjenje akumulatorja s kabli.

Na dobrih servisih vas bodo ob menjavi akumulatorja ali pred zimo z veseljem poučili, kako se stvari streže, da bo vžig s pomočjo vžigalnih kablov varen ter akumulatorjema najbolj prijazen. Uporaba kabla za zagon je koristna v sili, vendar je pomembno, da postopek izvajate varno in po navodilih, da preprečite poškodbe na vozilih ali osebne poškodbe.

 

Grafika: Največji sovražnik akumulatorja so nizke temperature

 

5 korakov za polnjenje akumulatorja z vžigalnimi kabli

1. korak: Akumulatorja morata biti dovolj blizu, da ju kabli dosežejo

Obe vozili morata biti parkirani dovolj blizu, imeti ugasnjena motorja in izklopljene vse električne naprave (luči, radio itd.). Preverite tudi, da so kabli za zagon v dobrem stanju (brez poškodb ali izpostavljenih žic).

2. korak: Pravilno povežite kable

Ped priklopom akumulatorja na kable mora imeti tudi vozilo »darovalca« ugasnjen motor, zagonski ključ pa ne sme biti v položaju za kontakt. Pri povezovanju kablov za vžig pazite na pravilno povezovanje polov.

  • Pozitivni pol (+) – rdeči kabel: Povežite en konec rdečega kabla z pozitivnim polom praznega akumulatorja in drugi konec istega kabla s pozitivnim polom polnega akumulatorja.
  • Negativni pol (-) – črni kabel: Povežite en konec črnega kabla z negativnim polom zdravega (polnega) akumulatorja, pri praznem pa črni kabel priključimo na blok motorja ali za to že pripravljeno mesto (poglejte v navodila vozila).

Pri uporabi kablov za vžig pazite, da nikoli ne povežete negativnih polov obeh akumulatorjev neposredno med seboj, saj lahko to povzroči iskrenje in okvaro na obeh akumulatorjih. Prav tako pazite, da kabli ne visijo preblizu gibljivih delov motorja ali vročih površin.

3. korak: Zagon vozil

Najprej zaženite motor darovalca, ga pustite teči nekaj minut in nato zaženite še motor prejemnika. Vendar pozor! Če se motor prejemnika ne zažene takoj, počakajte nekaj minut in poskusite znova. Med zaganjanjem se namreč kabli lahko močno segrejejo, tudi stalijo.

Če vozilo ne zažene po več poskusih, je težava morda drugje, zato je dobro, da pokličete avto asistenco ali drugo pomoč.

4. korak: Odklop kablov za vžig

Oba motorja naj bosta med postopkom odklapljanja kablov prižgana. Spet je treba paziti na to, da se rdeč in črn konec nikoli ne dotakneta.

  • Odklopite črni kabel z vozila, ki je potrebovalo pomoč.
  • Odklopite črni kabel z negativnega pola polnega akumulatorja.
  • Odklopite rdeči kabel s pozitivnega pola polnega akumulatorja.
  • Odklopite rdeči kabel s pozitivnega pola akumulatorja v vozilu, ki je potrebovalo pomoč.

5. korak: Obisk avtoservisa

Ko sta oba motorja prižgana, se lahko oba odpeljeta, vendar je za prejemnika priporočljivo, da obišče servisno delavnico, kjer bodo preverili stanje akumulatorja, ga napolnili ali po potrebi zamenjali. Tu igra veliko vlogo tudi vzrok izpraznitve, vseeno pa se je treba voziti kar nekaj časa (pol ure ali še bolje uro), da se akumulator ustrezno napolni.

 

Nakup kablov za vžig motorja

Pri nakupu kablov ne posegajte po najcenejših. Lahko se namreč zgodi, da ne zdržijo toka in se začnejo pregrevati in taliti, poleg tega prijemalne klešče niso izdelane iz dovolj debele pločevine, pogosto pa tudi niso v dobrem stiku s prevodnikom (žico po domače) in kabli ne delujejo.

Do slabega stika in s tem prevoda elektrike lahko pride tudi pri nameščanju kablov na akumulator, zato priporočamo, da so kabli nekoliko daljši, saj so dandanes akumulatorji na vseh možnih koncih avtomobilov in dodatnega pol metra lahko reši veliko težav.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Zanašanje na sosede ali prijazne naključne voznike so računi brez krčmarja. Najbolj zagotovo vam bo pomoč na cesti nudila avto asistenca, zato je pametno, da jo vključite v svoje avtomobilsko zavarovanje – še posebej, če je avto starejšega letnika. Z enim samim klicem na telefonsko številko 080 88 48 (v Sloveniji) ali +386 5 662 85 00 (v tujini) boste dobili navodila za ravnanje in pomoč, ki se bo do vas pripeljala ne glede na vreme ali čas dneva. Avtomobilska asistenca lahko vključuje tudi izposojo nadomestnega avtomobila, če bi se izkazalo, da si bo vaš moral oddahniti v mehanični delavnici.

👉  Preberite, zakaj je zavarovanje avta odlična stvar.

Ker lahko na izpraznjenje akumulatorja vplivate sami, je dobro, da vsaj vsako deseto vožnjo poskrbite, da motor teče 45 minut pri 2.000 in 2.500 vrtljajih, da se bo akumulator lahko napolnil.

 

So vžigalni kabli primerni tudi za električne avtomobile?

Kratek odgovor je: ne! Vžigalnih kablov, kot jih uporabljamo za zagon vozil z notranjim izgorevanjem, ni priporočljivo oziroma običajno niti ni mogoče uporabljati na električnih vozilih. Čeprav 12V akumulatorji ostajajo pomemben del kateregakoli vozila – tudi električnih vozil, jih ne uporabljajte za polnjenje akumulatorjev drugih vozil.

Potrebni so za zagon električnega vozila, nizkonapetostno napajanje pa je potrebno tudi za vožnjo in v sili oz. v primeru okvare visokonapetostne baterije. Uporaljajo se tudi kot drugi vir napajanja, da je zagotovljeno neprekinjeno delovanje kritičnih varnostnih sistemov, kot sta ABS in ESP, tudi v primeru izpada visokonapetostne baterije. Potrebni so tudi za aktiviranje visokonapetostnega pogonskega sklopa in podporo vseh električnih porabnikov, ki potrebujejo napajanje ob izklopljenem vžigu, kot so sistem centralnega zaklepanja, sistemi za zaščito pred krajo in brezžične posodobitve.

 

 

Zavarovanje za vsako prometno situacijo

Avtomobilska zavarovanja poskrbijo, da ob vsaki zagati srečno prispete na cilj.

Preverite zavarovanja