NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.03.2023 | 10 min branja | Avto

Kraja avtomobila: kaj lahko storite, da se ne zgodi vam?

Nasvet piše: Boris Peršak, vodja oddelka za zavarovalniške preiskave v zavarovalnici Generali

Lopov poskuša vdreti v parkiran avto - Simbolna slika o zavarovanju avta pred krajo

Kraja avtomobila je pogosto kaznivo dejanje v Sloveniji. V zadnjih letih je bilo ukradenih skoraj 500 avtomobilov letno, ker je za polovico manj kot pred desetletjem. A statistika vam le malo pomaga, če prav vi ostanete brez svojega jeklenega konjička.

Da je avto za Slovence vse bolj nujna dobrina, priča podatek, da od leta 2014 vztrajno narašča število registriranih osebnih vozil. V povprečju se povečuje za 1,5 % iz leta v leto. A ne gre zgolj za luksuz – marsikdo bi brez avtomobila težko opravljal svoje delo. Odstotek delovno aktivnega prebivalstva, ki dela izven občine prebivališča, je med leti 2011 in 2021 zrasel s 50,2 %, na 55,1 %.

 

V tem nasvetu preberite

Katere znamke so najpogostejše tarče kraje avtomobila?
Kraje avtomobilov so najpogostejše na neobljudenih in temnih krajih
Brez avto alarma je vaše vozilo bolj privlačno za tatove
Mehanske blokade za večjo varnost pred tatovi avtomobilov
V katerih državah so kraje avtomobilov še posebej pogoste?
Sledilne naprave in sistemi lahko pomagajo izslediti ukraden avto
Zvijače tatov, ki jih morate poznati
Kako ukrepati ob trikih in prevarah, o katerih berete na spletu?
Še nekaj zelo preprostih zaščitnih ukrepov pred avtomobilskimi tatovi
Pogosta vprašanja o kritju Delni avtomobilski kasko - KRAJA

 

Katere znamke so najpogostejše tarče kraje avtomobila?

Za Slovenijo velja, da so pri kraji avtomobilov najbolj na udaru vozila znamke Renault, tem pa tesno sledijo vozila iz skupine Porsche (Volkswagen, Audi). Slednja so najpogosteje tarče tatov tudi v razširjeni Evropi (poleg držav EU). V določenih državah EU so lahko na udaru druge znamke vozil. V Nemčiji in v baltskih državah so to na primer vozila znamke Toyota.

Pri nas policiji uspe izslediti le četrtino ukradenih vozil.

Vedno večji delež tatvin starejših vozil je namenjen za rabljene nadomestne dele, številna vozila pa dobijo tudi novo identiteto, ki jo storilci prenesejo z drugih vozil podobnega modela in tipa.

Za zaščito vozila lahko največ stori prav lastnik sam. Preverite, s katerimi ukrepi lahko svoj avto zaščitite pred krajo.

 

Kraje avtomobilov so najpogostejše na neobljudenih in temnih krajih

Ukrep, ki vas ne stane nič ali le malo, je zavedanje, kje je priporočljivo parkirati avto. Izbirajte parkirišča, ki so:

  • dobro osvetljena,
  • pokrita z videonadzorom,
  • na krajih, kjer so redni sprehajalci ali
  • na krajih, ki jih obiščejo tudi varnostniki ali policisti.

Še najboljši pa so kraji z določeno stopnjo omejenega dostopa (parkirišča ali garaže z identifikacijo dostopa, zapornicami ipd.).

Tatovi namreč potrebujejo dovolj časa, ko jih nihče ne more zmotiti, da vstopijo v vozilo, zato so temnejši neobljudeni kraji najbolj idealno »lovišče«, saj je na takih krajih najmanjša verjetnost, da jih bodo pri kraji videle priče.

Približno 260 primerov uveljavitev iz kritja Delni avtomobilski kasko – KRAJA letno smo v letih 2021 in 2022 obravnavali v zavarovalnici Generali. Dve leti prej jih je bilo okoli 350 letno. Omenjeno kritje sicer krije tako ukradena vozila, kot tudi ukradene dele vozil ali krajo osebnih stvari iz vozila.

👉 Preberite tudi nasvet Kako zaščititi avto, ki ga dlje časa ne boste vozili

 

Brez avto alarma je vaše vozilo bolj privlačno za tatove

Prav tako kot avtomobili na neobljudenih krajih, tatove privlačijo avtomobili brez (dobrih) avto alarmov. V bistvu že najbolj osnoven avto alarm nudi zadostno zaščito, če upoštevate vse napotke iz prejšnjega poglavja. Ker pa je najboljše zavarovanje prav vaše ravnanje, je smiselno investirati tudi v boljši alarm.

Tri značilnosti dobrega varnostnega sistema

Varnostni sistemi morajo biti dovolj robustni, da jih ni možno zlahka onesposobiti iz zunanjosti vozila, in morajo imeti več varnostnih funkcij, ki sodelujejo pri oviranju in odvračanju storilcev.

Zelo priporočljivo je, da ima varnostni sistem tudi:

  • glasen zvočni alarm,
  • blokado motorja za primer nepooblaščenega vstopa v vozilo,
  • telefonsko javljanje, ko se vozilo odklene oz. odpre,
  • opredelitev območja gibanja vozila (»geofencing«) in
  • GPS/GSM/radio povezavo, ki omogoča sledilno napravo.

Nekateri naprednejši sistemi omogočajo postopno ugašanje funkcij vozila oziroma ne dovolijo zagona avtomobila (avtomatska zavora ostane blokirana) brez posebnega elektronskega deblokatorja oziroma ustrezne varnostne kode.

👉 Preverite tudi nasvet Kako ravnati, če vam ukradejo avto.

 

Mehanske blokade za večjo varnost pred tatovi avtomobilov

Večino kraj avtomobilov predstavljajo kraje vozil za trg rabljenih rezervnih delov, ki so preprostejše. Ker večina tatov ni visoko tehnično usposobljenih, iščejo lahke tarče, zato vsaka ovira predstavlja večjo stopnjo varnosti. Mehanske (tudi elektronske) blokade motorja, volana ali pedalk so zato še vedno smiselne, saj bistveno podaljšajo čas, ki ga tat potrebuje za prisvojitev vozila.

Vse mehanske zaščite naj bodo vidne, jasno označene z nalepko na notranji strani ali gravuro na steklu vozila, predvsem pa jih morajo vgraditi zaupanja vredni ponudniki.

 

V katerih državah so kraje avtomobilov še posebej pogoste?

Zagotovo predstavljajo vsa območja blizu različnim žariščem z varnostnimi tveganji (vojne, nemiri, ekonomsko šibka območja ipd.) večjo stopnjo tveganja, so pa ta okolja prvenstveno končne destinacije za ukradena vozila. Vendar to ne pomeni, da v t.i. ekonomsko razvitih okoljih kraje niso pogoste.

V zahodni Evropi, v državah z velikimi pristanišči (npr. Nizozemska, Nemčija, Francija idr.) ukradena vozila hitro končajo v kontejnerjih (na ladjah ali po kopnem), nemalokrat pa jih tudi razstavijo in prepeljejo kot rabljene nadomestne dele in potem sestavijo na ciljni destinaciji v celotno vozilo.

Zagotovo so večja tveganja za kraje vozil na severovzhodu, vzhodu in jugovzhodu Evrope, večji žarišči sta tudi južna Italija in Iberski polotok. Je pa potrebno upoštevati, da ob ugodnih pogojih za storilce pravzaprav ni varnega okolja, saj priložnost ustvari tatu tudi tam, kjer ga morda ne bi pričakovali.

 

Sledilne naprave in sistemi lahko pomagajo izslediti ukraden avto

Sledilne naprave so dokaj učinkovite, saj lahko omogočijo izsleditev ukradenih vozil.

Integrirane sledilne naprave

Integrirane sledilne naprave, ki jih serijsko vgradijo proizvajalci, sodijo med najbolj učinkovite. Omogočajo naprednejše nastavitve (omejevanje ali blokado funkcij vozila, »geofencing«), npr. opozorilo proizvajalcu, če vozilo, ki je označeno kot ukradeno, obišče uradni servis.

Približno 30 % avtov, ki jih ukradejo, je zavarovanih za primer kraje. To so novejši modeli, starejših modelov običajno ljudje ne zavarujejo za primer kraje. A statistika ni zanemarljiva: povprečna škoda, ki nastane s krajo avta, znaša okoli 5000 evrov.

Naknadno vgrajene sledilne naprave

Sistemi sledenja z naknadno vgradnjo se razlikujejo tako glede funkcionalnosti kot tudi načina delovanja.

Pasivni sledilni sistemi samo zbirajo podatke o lokacijah, kjer se je gibalo vozilo. Potencialno beležijo še nekatere tehnične podatke in stanja vozila.

Aktivni sledilni sistemi so povezani preko GSM ali radijskega signala. Radijsko povezani sistemi so bistveno bolj odporni, saj lahko aktivno spreminjajo frekvence ter tako ovirajo motenje signalov. Strošek izdelave in velikost motilnih naprav pa sta precej večja od pričakovanih koristi. Sistemi s klasičnimi GPS in GSM signali so za motenje bolj ranljivi. Naprednejši zaščitni sistemi zaznajo motenje in storilca, ki je morda že odpeljal, prisilijo, da ustavi in zapusti vozilo.

Če ima vozilo sledilno napravo, je odločitev lastnika, ali bo dal podatke policiji in ji omogočil neposredno uporabo za izsleditev in vrnitev vozila. Obstajajo tudi sistemi, ki so že nastavljeni tako, da po prijavljeni kraji obveščajo tudi policijo.

👉 Preberite nasvet, kdaj lahko uveljavljate zavarovanje, da dobite nadomestni avto.

 

Zvijače tatov, ki jih morate poznati

Bolj, kot se razvijajo sistemi, ki tatovom preprečujejo krajo, bolj z njimi tudi tatovi razvijajo svoje tehnike in iščejo nove priložnosti.

Sistemi za daljinsko centralno zaklepanje in odklepanje vozila so lahko past

Policije vsega sveta so odkrile posebne sisteme za prestrezanje signalov sistemov za prostoročno centralno odklepanje vozil. Tatovi z njimi odklenejo ali preprečijo zaklepanje vozila.

Tako tatovi »ukradejo« signal vaše kartice za prostoročno odklepanje

Z njimi storilci pri zaklepanju vozila blokirajo ali preberejo signal lastnikove kartice in ga po radijski zvezi posredujejo drugemu storilcu v bližini avtomobila, ki z napravo za oponašanje elektronske kartice odklene vozilo, sede vanj, ga zažene in odpelje.

Obstajajo tudi sistemi, ki omogočajo prenos signalov na razdalji več sto metrov. Eden od storilcev hodi v neposredni bližini lastnika vozila in s posebno anteno v poslovnem kovčku ali torbi (nahrbtniku) lovi signal kartice ter ga pošilja drugemu storilcu. Ta ostane ob avtomobilu in ga s posredovanim signalom brezstično ali z rahlim dotikom ročaja vrat vozila odklene.

Ker takšni sistemi stanejo več deset tisoč evrov, se praviloma uporabljajo samo za vozila visokih oziroma najvišjih cenovnih razredov.

Proti sistemom za prestrezanje signala pomaga poseben etui, v katerega vstavite kartico. To sicer reši težavo z branjem signala kartice, ne pa tudi blokiranje signala.

Tako tatovi preprečijo zaklepanje vašega avtomobila

Vsak signal je možno blokirati ali zmesti (»jamming«) brez posebej naprednih in dragih tehnologij, zato je posebej pomembno, da, ko avto zapuščate, preverite:

  • ali so bili prisotni običajni znaki zaklepanja (npr. utripanje smernikov) in
  • ali pri vozilu res ni nikogar.

Storilec namreč na sovoznikovi strani vozila v trenutku zaklepanja, ko utripnejo smerniki vozila, lahko potegne za ročaj vozila ter tako prepreči zaklepanje vozila, pri tem pa smerniki navadno še enkrat utripnejo, kar se uporabniku ne zdi sumljivo.

Zaščitite svoj avto tudi doma

Samozaščitno ravnanje doma je relativno preprosto, najbolj osnovno je, da ključev vozila ne puščamo blizu oken ali vhodnih vrat, saj je možno z ojačevalci in usmerjenimi antenami prebrati signal kartice in posledično odkleniti ter pognati in odpeljati vozilo.

Tovrstna oprema je tehnološko zahtevna in precej draga, zato ni verjetno, da jo bodo imeli običajni in najpogostejši storilci. Za blokado signalov ni potrebno, da kupujete posebne škatle, prilagodite lahko svojo domačo škatlo za ključe, ki jo od znotraj oblepite z aluminijasto folijo (vključno s pokrovom), saj to večinoma blokira ojačevalne usmerjen signale. Še bolj enostavno pa je, če tudi doma za kartico uporabljate že omenjeni etui, ki blokira signale.

Kako ukrepati ob trikih in prevarah, o katerih berete na spletu

Storilci iščejo vse možne načine, da bi uporabnika izvabili iz vozila, po tem, ko je že zagnal vozilo in je vozilo odklenjeno.

Med preproste trike spadajo plastenke, ki jih storilci prilepijo na zadnjo gumo. Ko avto spelje, povzročijo neobičajen zvok, ki voznika zvabi iz vozila, medtem pa storilec sede v vozilo in se odpelje.

Prav tako na gumi zalepljen kovanec med vožnjo ob vrtenju kolesa pri stiku s podlago povzroča kovinski zvok, kar naj bi zvabilo voznika, da bi preveril, kaj se dogaja. Med podobne trike spadajo tudi zamašitev izpuhov, žebelj pod kolesom, rahel trk v zadek na neobljudeni cesti in »nudenje pomoči« …

V vsakem primeru se morate ob neobičajnih zvokih najprej prepričati, če je morda v bližini kakšna oseba.

Ob tovrstnih zvokih in trikih je seveda možno, da je z vozilom res nekaj narobe in bi z nadaljevanjem vožnje lahko poškodovali vozilo, zato je priporočljivo, da pokličete asistenco in opišete situacijo ter počakate na pomoč. Asistenčni center vam bo povedal, kateri izvajalec vam bo pomagal, zato preden zapustite vozilo, preverite da je izvajalec pravi. S tem storilce, ki se poslužujejo tovrstnih trikov, odvrnete.

Če se vozilo normalno premika in nimate zavarovanja avtomobilske asistence, odpeljite na dobro osvetljeno, po možnosti bolj obljudeno lokacijo ter tam preglejte avto.

 

Še nekaj zelo preprostih zaščitnih ukrepov pred avtomobilskimi tatovi

  1. Nalepka, ki opozarja na alarmni sistem v avtu. Tudi, če ga nimate.
  2. V avtu ne puščajte vrednih stvari. Če jih morate, poskrbite, da so pred nepridipravi skriti (npr. v prtljažniku).
  3. Avto zaklenite vedno – tudi če stopite le čez cesto do parkirnega avtomata.

 

Pogosta vprašanja o kritju Delni avtomobilski kasko - KRAJA

Kaj krije zavarovanje Delnega avtomobilskega kaska - KRAJA?

Delni avtomobilski kasko - KRAJA krije škodo:

  • če vam vlomijo v avto in pri tem odnesejo predmete v njem,
  • če vam ukradejo vozilo,
  • če vam ukradejo dele avtomobila.

Kakšna je višina izplačila iz zavarovanja v primeru kraje?

Vsak primer kraje je drugačen in se obravnava individualno. Izplačilo zavarovalnine je vezano na vrednost vozila na dan kraje. Če so ukradeni deli vozila, se izplačilo obračuna po nabavni vrednosti teh delov oz. zavarovalnica krije strošek popravila vozila.

Ali je pomembno, da krajo avta prijavite tudi policiji?

Ključno je, da krajo avta prijavite tudi policiji, saj velja določilo, da se šteje avto za ukraden, če se ne najde tudi v 30 dneh po prijavi policiji. Če je avto ukraden, zavarovalnica izplača zavarovalnino v višini tržne vrednosti vozila.

Če je vozilo najdeno prej kot v 30 dneh, ga je zavarovanec dolžan prevzeti, zavarovalnica pa krije stroške popravila zaradi morebitnih poškodb na avtu.

Če pa je vozilo najdeno po izplačilu zavarovalnine, ga ima zavarovanec pravico prevzeti in se nato z zavarovalnico dogovori o višini vračila zavarovalnine.

Koliko časa traja, da zavarovalnica izplača zavarovalnino, če je avto ukraden?

Zavarovalnica izplača zavarovalnino najkasneje v 14 dneh po tem, ko so izpolnjeni trije pogoji:

  1. krajo ste prijavili policiji,
  2. avto 30 dni po prijavi kraje policiji še vedno ni najden in
  3. krajo ste prijavili tudi zavarovalnici.

Ali kakšen varnostni ukrep prinese popust pri zavarovanju?

Ne, varnostni ukrepi vam ne prinesejo posebnih ugodnosti, popust pa vam lahko prinese sočasna sklenitev zavarovanja skupaj z drugimi kritji, npr. Paket SPLOŠNI (Splošni kasko, Toča, Kraja, Parkirišče in Asistenca).

Kakšna ravnanja bi lahko vplivala na neizplačilo škode zaradi kraje?

Ovire za izplačilo zavarovalnine bi lahko bile:

  • če je do kraje prišlo, ker ste ključe pustili v ključavnici,
  • če ste svoj avto posodili drugi osebi, ki vam ga nato ni vrnila.

Kot prevaro bi se lahko obravnavala prijavljena kraja vozila po tem, ko bi bilo vozilo predhodno prodano na črnem trgu (lažna prijava kraje).

Prijavljene primere kraje pri zavarovalnici presoja več oddelkov. S tem se zagotavlja nepristranska in strokovno utemeljena odločitev zavarovalnice glede prijavljenega zahtevka.

 

 

Zavarovanje za vsako prometno situacijo

Avtomobilska zavarovanja poskrbijo, da ob vsaki zagati srečno prispete na cilj.

Preverite zavarovanja