NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

19.12.2021 | 7 min branja | Avto

Kako zaščititi avto, ko ga dlje časa ne boste vozili?

Poskrbite za varnost avta, ko ni v uporabi

Obstajajo različni razlogi, zakaj avtomobili za dlje časa pristanejo v garažah. Morda imate kabriolet, ki ni primeren za zimske vožnje ali pa se odpravljate na daljše počitnice. Morda gre za avto pokojnega sorodnika ali pa voznik zaradi dolgotrajne bolezni ali poškodbe avta ne more voziti. Kako boste tak avto torej zaščitili?

Dolgotrajna hramba avta v garaži ali na parkirišču ni tako preprosta, da bi samo zaklenili vrata in čezenj vrgli prevleko. Avtomobili imajo vrsto zapletenih delov, ki se s časom okvarijo, tudi če niso v uporabi oziroma jih nihče ne vzdržuje. Občutljivi so tudi na previsoko vlago in mikavni za tatove. Včasih je take poškodbe težko opaziti, zato se lahko zgodi, da je vožnja z vozilom, ki dlje časa ni bil uporabljen, celo nevarna.

Seznam v nadaljevanju vam bo pomagal zaščititi avto, dokler ga ne boste spet začeli uporabljati - ne glede na to, koliko časa ga ne boste vozili.

Premislite, kje bo avto stal

V idealnem primeru bo avto ostal v zaprtem prostoru. Še posebej pomembno je to v mesecih močnega sonca ali takrat, kadar je veliko padavin. Oboje je namreč škodljivo za avto, ki stoji na parkirišču. Seveda hramba v garaži avtu zagotavlja tudi večjo varnost, saj ga nepridipravi težje najdejo in težje pridejo do njega.

Morda lahko garažo za čas hrambe najamete, če nimate svoje, ali pa se dogovorite s sosedom, ki svoje ne uporablja, da vam jo odda za nekaj časa. Pri izbiri prostora za hranjenje avtomobila premislite, za koliko časa ga boste shranili in kako blizu vašega doma želite, da vozilo je.

Vlaga je sovražnik vašega vozila

Če je avto v garaži, naj bo ta garaža suha in zračna. Če bi v garažo prišla vlaga, poskrbite, da iz nje lahko tudi izhlapi, sicer pa je bolje, da je vozilo zunaj.

Preden ga parkirate, naj bo avto v odličnem stanju

Preden avto za dlje časa parkirate, poskrbite, da je res v odličnem stanju.

  • Preverite stanje olja,
  • dodajte gorivo, da preprečite rjavenje,
  • poskrbite za primeren tlak v pnevmatikah in
  • poskrbite za temeljito zunanje in notranje čiščenje.

Avto naj bo torej temeljito očiščen in voskan ter posesan, odstranite pa tudi vse smeti iz njega. Bodite pozorni na drobtine, ovitke ali druge ostanke hrane, ki lahko začnejo plesneti. Preverite pa tudi manj očitna mesta – na primer predalček na sopotnikovi strani. Prepričajte se, da niso tam ostali kakšni osvežilci zraka ali čistilni robčki. Ti lahko poskrbijo za zelo neprijetno presenečenje, če boste avto pustili stati na poletni vročini.

Sprostite ročno zavoro

Če je avto varno parkiran in se ne more nikamor premakniti, sprostite ročno zavoro. Tako boste razbremenili sistem in preprečili, da bi se zavora iz kakršnega koli razloga zataknila.

Poskrbite za dobro zavarovanje

 

Je avto dobro pokriti ali ne?

Avtomobili, ki stojijo na prostem na močnem soncu ali so izpostavljeni prahu, bi morali biti vedno pokriti. Tudi v garaži je pokrivalo lahko koristno, saj avto zaščiti pred prahom in morebitnimi padajočimi predmeti – če imate v garaži morda police. Po drugi strani pa pokrivalo v vlažnem vremenu preprečuje uhajanje vlage v zrak, zato je dobro, da premislite v kakšnih razmerah bo avto stal, preden ga pokrijete.

Če bo avto stal pod milim nebom, lahko poskrbite vsaj za pokrivalo za vetrobransko steklo proti soncu.

Uporabite dvigalke

Z uporabo dvigalk ob kolesih boste težo avtomobila razporedili in tako razbremenili kolesa, s tem pa pri dolgoročni hrambi vozila preprečili, da bi pnevmatike izgubile obliko.

Bo avto stal več kot en mesec? Razmislite o vzdrževalcu akumulatorja

Ko boste avto spet pripravljeni voziti, nočete doživeti, da ga ne bi mogli vžgati. To se bo zgodilo, če se bo izpraznil akumulator. Razmislite o vzdrževalcu akumulatorja, ki bo skrbel za polnjenje takrat, ko bo akumulator premalo napolnjen.

Akumulator se namreč samoprazni, saj še vedno vzdržuje nekatere električne porabnike. Čeprav je poraba majhna, na dolgi rok lahko povzroči, da pride do globoke izpraznitve akumulatorja.

Sporočilo na volanu

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste ob koncu sezone skrbno pospravili športno opremo, ob začetku naslednje sezone pa nikakor niste našli kakšnega pripomočka, ker ste ga shranili preveč skrbno? Naj se to ne zgodi z avtomobilom!

Na voznikov sedež odložite listek, kamor napišete vse, kar ste morda izklopili, pospravili ali umaknili. Tako boste vedeli, kaj morate urediti, preden se lahko odpeljete.

Poskrbite, da bo avto dobro zaprt in zaklenjen

Čeprav bo avto prezimoval v garaži, poskrbite, da bodo vrata in okna zaprta, avto pa bo zaklenjen. Pazite tudi na prtljažnik in streho, če shranjujete kabriolet. Ne samo, da bo v zaprti garaži skušnjava za zlikovce manjša, tudi živali se bodo težje udomačile v njem.

Otežite delo tatovom

Priporočamo tudi, da tatovom otežite delo, kolikor lahko. Uporabite dodaten zaklep za volan ali pa izključite signal za odklepanje na daljavo. Ti koraki zahtevajo dodaten angažma, zato boste nanje verjetno pomislili takrat, ko boste avto res shranjevali za dlje časa.

Kaj pa zavarovanje shranjenega vozila?

Vse, kar smo opisali, bo pomagalo vaš avto ohraniti v čim boljšem stanju, dokler ne boste spet sedli za volan. Kaj pa zavarovanje?

Kaj storiti, če zavarovanje poteče, ko je vozilo v hrambi?

Ker brez zavarovanja registracija vozila v Sloveniji ni mogoča, bo avto vsaj v trenutku, ko ga boste parkirali, še zavarovano. Kaj pa, če ga boste hranili toliko časa, da bo zavarovanje vmes poteklo? Generali omogoča, da avto zavarujete tudi na daljavo, medtem morebitnega tehničnega pregleda ali registracije ne boste mogli urediti na tak način. Zaupanja vredni osebi lahko vnaprej podpišete pooblastilo, da bo registracijo lahko uredila namesto vas.

Ste vedeli?

Če 1 mesec od poteka zavarovanja ne uredite podaljšanja, boste z upravne enote dobili povpraševanje, kaj ste storili z vozilom. Če registracije ne boste podaljšali, boste morali vrniti registrske tablice.

Poznate respiro rok?

Kot rečeno je zavarovanje (AO) obvezno. A nepredvidene okoliščine (kot je bilo na primer zaprtje države), lahko včasih prepreči pravočasno podaljšanje zavarovanja. V tem primeru stopi v veljavo respiro rok, ki pravi, da zavarovanje lahko uredite znotraj enega meseca po pretečenem zavarovanju, vendar le, da je bila polica, ki jo podaljšujete, celoletna.

Kakšna kritja potrebujete, če vozila ne vozite?

Zavarovanje ni namenjeno zgolj prometnim nesrečam, pač pa vas varuje pred posledicami okvar in poškodb vozila in tem je avto izpostavljen tudi, ko ga ne vozite. Morda je nekaterim nevarnostim izpostavljen še bolj, npr. kraji, požaru ali vandalizmu.

Kritje proti kraji. Še posebej, če vozilo ni v zaklenjeni garaži, je smiselno skleniti vsaj zavarovanje za primer kraje vozila. Tega sicer ni mogoče skleniti čisto samostojno, saj mora biti zraven sklenjeno še vsaj AO zavarovanje ali splošno kasko zavarovanje.

Delni kasko parkirišče. Za primer da vozilo poškoduje neznano vozilo, medtem ko stoji na parkirišču. Če bi vozilo poškodovalo znano vozilo, čeprav na parkirišču, je škodo seveda možno uveljavljati iz zavarovalne police povzročitelja. Če je vozilo v zaprti samostojni garaži to kritje ni potrebno.

Delni kasko živali. Čeprav je verjetnost, da bi vozilo v mirovanju srečalo srno, majhna, je nevarnost škode, ki jo povzročijo glodavci, resnična. Miši, podgane, kune – z grizenjem, praskanjem in glodanjem te živali lahko povzročijo znatno škodo, zato je smiselno pomisliti na ustrezno zavarovanje. Če imate res veliko možnost tovrstne škode, se s svojim zastopnikom pogovorite o razširjenem kritju te kombinacije.

Splošni kasko. V splošnem kasku je vključeno tudi kritje posledic vandalizma, požara ali potresa.

Pri izbiri zavarovanja za vozilo v hrambi, morate torej pretehtati starost in vrednost vozila, kje bo stalo in kakšne škode so najbolj verjetne. Naj vam pri tem pomaga zastopnik, ki se bo z vami pogovoril o vaših načrtih in potrebah in vam pomagal izbrati najbolj smiselna kritja.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se