NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

03.05.2021 | 6 min branja | Avto

Kaj storiti, če vam ukradejo avto?

Ženska v podzemni garaži ugotavlja, da so ji ukradli avto.

Predstavljajte si: približujete se mestu, kjer pričakujete, da vas čaka vaš avto. Ko mislite, da se bližate vozilu, z eno roko iščete avtomobilske ključe, z drugo pa verjetno preverjate sporočila na telefonu. Nato pa spoznanje: vašega avtomobila ni! V nadaljevanju preberite, katere 4 korake morate urediti v zadevi "ukraden avto".

Vsako leto v Sloveniji ukradejo do 500 avtomobilov. Kraja avta se najpogosteje zgodi med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj. Policiji uspe najti le četrtino ukradenih vozil. Podatki prvih 9 mesecev leta 2023 kažejo, da bo letos število ukradenih avtomobilov naraslo.

 

Ker kraja avta za lastnika vozila vedno prinese tudi velike stroške in hkrati pomembne nevšečnosti, je ključno da veste, kako morate ravnati. Ne glede na okoliščine kraje, je postopek prijave, ko se zgodi kraja avta, vedno sestavljen iz spodaj opisanih štirih korakov.

 

S celovitim avtomobilskim zavarovanjem boste zmanjšali marsikatero nevšečnost, ki jo prinese kraja avta.

Preverite naša avtomobilska zavarovanja >

 

1. korak: Preverite, če je vaš avto res ukraden

Morda se sliši smešno, a možno je, da ste le pozabili, kje ste parkirali. V današnjem hitrem tempu in deljeni pozornosti med mnogimi opravki in sporočili, se to lahko zgodi vsakomur. Ali pa je avto morda odpeljal vaš partner, ne da bi vam to sporočil? Hiter klic lahko takoj razjasni situacijo.

Če se vam to pogosteje dogaja, bi bilo smiselno razmisliti tudi o nakupu GPS sledilnika za avto, ki je povezan z aplikacijo. Tako boste lahko vedno preverili, kje je vaše vozilo.

Možno je tudi, da je vaš avto odpeljalo intervencijsko vozilo oziroma pajek. Ste parkirali pravilno? Pokličite in preverite pri policiji in mestnem redarstvu. V tem primeru boste za prevzem vozila morali plačati stroške odvoza in seveda tudi kazen za nepravilno parkiranje. Ob prevzemu avtomobila pa vam lahko zaračunajo tudi tako imenovano dnevno hrambo vozila.

👉  Kaj lahko storite, da preprečite krajo vašega avtomobila?

 

2. korak: Pokličite policijo in prijavite krajo avta

Če na policiji oziroma mestnem redarstvu nimajo podatkov o odvozu vašega vozila, je čas, da prijavite krajo avtomobila. Krajo prijavite takoj, ko izčrpate morebitne druge možnosti.

Hitra prijava je pomembna, saj velja določilo, da se šteje avto za ukraden, če se ne najde tudi v 30 dneh po prijavi policiji.

Potrebovali boste vse podrobnosti o svojem avtomobilu, kot so barva, znamka, model in registrska številka. Te podatke je dobro imeti shranjene v telefonu ali zapisane nekje, kjer lahko hitro dostopate do njih.

Policiji sporočite tudi, če v vozilu uporabljate sledilno tehnologijo, na primer GPS sledilnik ali telematsko napravo oziroma t. i. črno skrinjico. Če ga imate, nikar ne skušajte z njegovo pomočjo sami poiskati svojega ukradenega vozila, saj tako lahko zaidete v nevarnost.

Ob prijavi kaznivega dejanja bo policija vaš avto vpisala v seznam ukradenih vozil in začela z iskanjem. Sestavila bo tudi zapisnik o kraji, ki ga boste potrebovali za prijavo škodnega zahtevka pri zavarovalnici.

 

3. korak: Prijavite ukraden avto tudi svoji zavarovalnici

Ko imate policijski zapisnik o kraji avtomobila, lahko pokličete svojega zastopnika ali pa preprosto in hitro škodo prijavite kar na spletu. Svojega zavarovalnega zastopnika lahko pokličete že prej in svetoval vam bo, kako ukrepati.

On prijavi se poskusite spomniti, kaj vse ste imeli ob kraji v avtu: Morda boste upravičeni tudi do kritja škode zaradi tatvine, vlomske ali roparske tatvine. To je seveda odvisno od vrste vašega zavarovanja.

Pozorni bodite, da vozila nikoli ne pustite odklenjenega in v njem ne puščate ključev. Poskrbite, da je avto zavarovan z vsemi sredstvi, ki so vam na voljo (alarmni sistem, varovalo volana in podobno). To vam narekuje Zakon o pravilih cestnega prometa, poleg tega pa boste zato lahko imeli težave pri uveljavljanju zavarovanja oz. dokazovanju zavarovalnega primera.

Odvadite se tudi puščati prometno dovoljenje v vozilu. Če vam avto ukradejo skupaj s prometnim dovoljenjem, boste imeli dodatne stroške zaradi urejanja duplikata, saj ga potrebujete, da uveljavljate zavarovanje.

Zavarovalnica bo počakala 30 dni od dneva prijave kraje avta policiji. Če policija v tem času najde avto, ste ga dolžni prevzeti, zavarovalnica pa bo krila stroške popravila zaradi morebitnih poškodb na avtu. Če policija avta ne najde v 30 dneh, bo zavarovalnica izplačala zavarovalnino v višini tržne vrednosti avta na dan, ko je bil ukraden.

Ste ob prijavi škode iz naslova kasko zavarovanja navedli verodostojne podatke?

Prepričajte se, da ob prijavi škode navajate točne informacije. Ste navedli, da ste uporabili alarmni sistem ali imobilizator, ko je bil avto ukraden? Ste prepričani, da je to res? Vsako neresnično dejstvo v vašem zahtevku lahko oteži njegovo odobritev.

 

4. korak: Odjavite ukraden avto

Ko preteče rok 30 dni od prijave ukradenega avta, morate vozilo odjaviti iz evidence registriranih motornih vozil. To storite na upravni enoti (elektronska vloga) ali registrski organizaciji. Dajatve ob odjavi vozila boste upravičeni, ko boste odjavljali ukradeno vozilo, predložiti pa boste morali naslednje dokumente:

  • zadnje prometno dovoljenje,
  • osebni dokument oziroma vozniško dovoljenje in
  • policijski zapisnik o prijavi kraje vozila.

Prav tako lahko zahtevate vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete, ko vozilo odjavite iz evidence registriranih vozil.

 

Medtem ko policija išče ukraden avto, si uredite nadomestni prevoz

Prijavili ste krajo in sedaj čakate na izplačilo zavarovalnine. To je lahko mučno, saj si boste morali za vmesni čas urediti nadomestno vozilo ali drugo vrsto prevoza. Vzemite si čas in ugotovite, kaj je najustreznejša rešitev za vas in koliko vas bo stala.

K zavarovanju za krajo avtomobila sicer lahko vključuje tudi stroške najema nadomestnega vozila, a le za omejeno obdobje. Morda si boste morali priskrbeti vozovnico za javni prevoz ali za pomoč in prevoz prositi prijatelje. Razmislite lahko tudi o souporabi vozila (t. i. car sharing).

👉  Preverite, kdaj vam pripada nadomestni avto.

 

Kdaj lahko pričakujete povračilo škode?

Šok, ki ga prinese ukradeno vozilo, je običajno posledica dveh stvari. Najprej se sprašujemo, kakšni bodo naslednji dnevi in tedni brez osebnega avtomobila. V naslednjem koraku pa se seveda zavemo stroškov, ki jih predstavlja taksi in kasneje nakup novega avtomobila.

Skrbi vas lahko reši le dobro avtomobilsko zavarovanje. Kombinacija, ki vključuje krajo, običajno krije škodo v primeru vlomne ali roparske tatvine, ropa ter protipravnega odvzema vozila, pa tudi škodo, ki je posledica prometne nesreče ali okvare, nastale po kaznivem dejanju.

Kasko zavarovanje je tako odlična izbira, saj krije večino škode, ki jo lahko vozilo utrpi med vožnjo ali v mirovanju. Ena večjih napak lastnikov avtomobilov, ko razmišljajo o avtomobilskem zavarovanju, je prepričanje, da se kasko ne izplača. Vendar pa na kasko zavarovanje ne bi smeli gledati kot na nepotreben strošek, ampak kot na varovalo, ki vas lahko reši pred velikimi finančnimi izdatki.

Kaj vpliva na višino zavarovalnine zaradi ukradenega avta?

Višina in hitrost izplačila zavarovalnine sta odvisni od različnih dejavnikov. Če policija najde vaše ukradeno vozilo in je vozilo minimalno poškodovano, bi moral biti vaš zahtevek poravnan hitro in v višini stroškov, ki odražajo amortizacijo vozila.

Pri izplačilu zavarovalnine se upošteva vrednost vozila na dan škode (zavarovalna vrednost zmanjšana za amortizacijo). Amortizacijo naši škodni cenilci ugotavljajo glede na:

  • starost avta,
  • število prevoženih kilometrov,
  • splošno stanje avta.

Rok 30 + 14 dni od prijave kraje policiji

Zavarovalnica škode ne more izplačati takoj. Počakati mora 30 dni od dne, ko ste krajo avta prijavili policiji, saj velja, da mora lastnik ukradeno vozilo prevzeti nazaj, če ga najdejo v tem roku. Če vozila v tem roku ne najdejo in ste krajo prijavili zavarovalnici, ima zavarovalnica 14 dni za izplačilo škode.

 

Viri, uporabljeni pri pisanju tega nasveta

V Sloveniji porast tatvin avtomobilov: Kaj vse kradejo in kje?; Bloomberg Adria

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se