NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

03.05.2021 | 6 min branja | Avto

Kaj storiti, če vam ukradejo avto?

Ženska v podzemni garaži ugotavlja, da so ji ukradli avto.

Predstavljajte si: korakate proti mestu, kjer ste prepričani, da vas čaka vaš avto. Ko mislite, da se bližate vozilu, z eno roko iščete avtomobilske ključe, z drugo pa verjetno preverjate sporočila na telefonu. Nato pa spoznanje: vašega avtomobila ni! To bi vrglo s tira tudi najbolj umirjenega voznika. A vseeno je pomembno, da ohranite mirno kri. Preverite, kaj morate storiti, da boste čim prej na poti do novega vozila.

Vsako leto v Sloveniji ukradejo od 900 do 1.100 motornih vozil. Večina kraj avtomobilov se zgodi med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj. Policiji uspe najti le četrtino ukradenih vozil. 

 

1. korak: Preverite, če je vaš avto res ukraden

Morda se sliši smešno, a možno je, da ste le pozabili, kje ste parkirali. V današnjem hitrem tempu in deljeni pozornosti med mnogimi opravki in sporočili, se to lahko zgodi vsakomur. Ali pa je avto morda odpeljal vaš partner, ne da bi vam to sporočil? Hiter klic lahko takoj razjasni situacijo.

Če se vam to pogosteje dogaja, bi bilo smiselno razmisliti tudi o nakupu GPS sledilnika za avto, ki je povezan z aplikacijo. Tako boste lahko vedno preverili, kje je vaše vozilo.

2. korak: Pokličite policijo

Še vedno je možno, da je vaš avto odpeljalo intervencijsko vozilo oziroma pajek. Ste parkirali pravilno? Pokličite in preverite pri policiji in mestnem redarstvu. V tem primeru boste za prevzem vozila morali plačati stroške odvoza in seveda tudi kazen za nepravilno parkiranje. Ob prevzemu avtomobila pa vam lahko zaračunajo tudi tako imenovano dnevno hrambo vozila.

Če na policiji oziroma mestnem redarstvu nimajo podatkov o odvozu vašega vozila, je čas, da prijavite krajo avtomobila. Potrebovali boste vse podrobnosti o vašem avtomobilu, kot so barva, znamka, model in registrska številka. Te podatke je dobro imeti shranjene v telefonu ali zapisane nekje, kjer lahko hitro dostopate do njih. Policiji sporočite tudi, če v vozilu uporabljate sledilno tehnologijo, na primer GPS sledilnik ali telematsko napravo oziroma t. i. črno skrinjico. Če ga imate, nikar ne skušajte z njegovo pomočjo sami poiskati svojega ukradenega vozila, saj se lahko spravite v nevarnost.

3. korak: Prijavite krajo tudi svoji zavarovalnici 

Ob prijavi kaznivega dejanja bo policija vaš avto vpisala v seznam ukradenih vozil in začela z iskanjem. Sestavila bo tudi zapisnik o kraji, ki ga boste potrebovali za prijavo škodnega zahtevka pri zavarovalnici. Ko imate zapisnik, lahko pokličete svojega zastopnika ali pa preprosto in hitro škodo prijavite kar na spletu. Svojega zavarovalnega zastopnika lahko pokličete že prej in svetoval vam bo, kako ukrepati. 

On prijavi se poskusite spomniti, kaj vse ste imeli ob kraji v avtu: Morda boste upravičeni tudi do kritja škode zaradi tatvine, vlomske ali roparske tatvine. To je seveda odvisno od vrste vašega zavarovanja.

Pozorni bodite, da vozila nikoli ne pustite odklenjenega in v njem ne puščate ključev. Poskrbite, da je avto zavarovan z vsemi sredstvi, ki so vam na voljo (alarmni sistem, varovalo volana in podobno). To vam narekuje Zakon o pravilih cestnega prometa, poleg tega pa boste zato lahko imeli težave pri uveljavljanju zavarovanja oz. dokazovanju zavarovalnega primera. Odvadite se tudi puščati prometno dovoljenje v vozilu. Če vam avto ukradejo skupaj s prometnim dovoljenjem, boste dodatne stroške zaradi urejanja duplikata, saj ga potrebujete, da uveljavljate zavarovanje.

Avtomobilsko zavarovanje Generali

 

Ste v odškodninskem zahtevku navedli verodostojne podatke?

Prepričajte se, da v odškodninskem zahtevku navajate točne informacije. Ste navedli, da ste uporabili alarmni sistem ali imobilizator, ko je bil avto ukraden? Ste prepričani, da je to res? Vsako neresnično dejstvo v vašem zahtevku lahko oteži njegovo odobritev.

4. korak: Uredite si nadomestni prevoz

Prijavili ste krajo in sedaj čakate na izplačilo odškodnine. To je lahko mučno, saj si boste morali za vmesni čas urediti nadomestno vozilo ali drugo vrsto prevoza. Vzemite si čas in ugotovite, kaj je najustreznejša rešitev za vas in koliko vas bo to stalo.

Zavarovanje za krajo avtomobila sicer lahko vključuje tudi stroške najema nadomestnega vozila, a le za omejeno obdobje. Morda si boste morali priskrbeti vozovnico za javni prevoz ali za pomoč in prevoz prositi prijatelje. Razmislite lahko tudi o souporabi vozila (t. i. car sharing).

Kdaj lahko pričakujete povračilo škode?

Šok, ki ga prinese ukradeno vozilo, je običajno posledica dveh stvari. Najprej se sprašujemo, kakšni bodo naslednji dnevi in tedni brez osebnega avtomobila. V naslednjem koraku pa se seveda zavemo stroškov, ki jih predstavlja taksi in kasneje nakup novega avtomobila.

Skrbi vas lahko reši le dobro avtomobilsko zavarovanje. Kombinacija, ki vključuje krajo, običajno krije škodo v primeru vlomne ali roparske tatvine, ropa ter protipravnega odvzema vozila, pa tudi škodo, ki je posledica prometne nesreče ali okvare, nastale po kaznivem dejanju. Kasko zavarovanje je tako odlična izbira, saj krije večino škode, ki jo lahko vozilo utrpi med vožnjo ali v mirovanju. Ena večjih napak lastnikov avtomobilov, ko razmišljajo o avtomobilskem zavarovanju, je prepričanje, da se kasko ne izplača. Vendar pa na kasko zavarovanje ne bi smeli gledati kot na nepotreben strošek, ampak kot na varovalo, ki vas lahko reši pred velikimi finančnimi izdatki.

Višina in hitrost izplačila odškodnine sta odvisni od različnih dejavnikov. Če vaše ukradeno vozilo najdejo in na njem ugotovijo minimalno škodo, bi moral biti vaš zahtevek poravnan hitro in v višini stroškov, ki odražajo amortizacijo vozila. Temeljno pravilo ob izplačilu odškodnine je, da se pri izplačilu zavarovalnine upošteva vrednost vozila na dan škode (zavarovalna vrednost zmanjšana za amortizacijo). Amortizacijo škodni cenilci ugotavljajo na podlagi starosti, prevoženih kilometrov in splošnega stanja vozila. Le če so ukradeni posamezni deli vozila, zavarovalnica izplača škodo v celoti oziroma brez odbitkov. Če je škoda resnejša ali avtomobila ne najdejo, pa postopek traja dlje.

Zavarovalnica škode ne more izplačati takoj. Počakati mora 30 dni, saj velja, da mora lastnik ukradeno vozilo prevzeti nazaj, če ga najdejo v tem roku. Če vozila v tem času ne najdejo, zavarovalnica običajno izplača odškodnino.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se