NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

27.12.2016 | 2 min branja | Pokojnina , Življenje

Kako do večjih prihrankov?

Ste med tistimi, ki porabijo plačo, ne da bi preverjali stanje na banki, in si potem očitate, da zopet niste ničesar prihranili? Če nimate nobenih prihrankov, bo tudi varčevalni načrt za vas kar trd oreh. A poglejte, kaj lahko namesto novoletnih zaobljub ukrenete takoj!

1. Prihranki niso za »v nogavico«.
Če morebiti kje še hranite kakšen tolarski kovanec, ga v evre lahko zamenjate le še do 31. 12. 2016, medtem ko je čas za menjavo tolarskih bankovcev na Banki Slovenije neomejen. Vseeno prihranke rajši vlagajte tja, kjer se vam dolgoročno obrestujejo, na primer v pokojninsko varčevanje.

2. Naredite si varčevalni načrt, zaradi katerega se ne boste počutili slabo.
Seveda boste kupili novoletna darila! Ob tem pa ne pozabite nase in si naredite preprosti varčevalni načrt: prihodki, stroški in prvi obrok za vašo prihodnjo pokojnino januarja 2017. Zapišite ga na papir!

3. Varčujte po principu “najprej plačam sebi”.
Se strinjate, da je veliko težje ves mesec paziti na stroške in morebitni ostanek denarja nameniti za varčevanje kot pa takoj po prejemu prihodka poskrbeti za plačilo obveznosti? Avtomatizirajte nakazilo mesečno premije za svoje pokojninsko varčevanje na dan, ki je najbližje dnevu vaših prihodkov.

4. Koliko varčevati?
Bolje, da začnete varčevati samo po 25 evrov na mesec, kot da čakate, da boste imeli 250 evrov. Z naložbenimi življenjskimi zavarovanji imate možnost višjih donosov, a tudi najbolj konservativne naložbe v dodatnem pokojninskem varčevanju vam bodo čez 25 ali 35 let bistveno izboljšale vaš finančni položaj ob upokojitvi.

5. Postavite si bližnje cilje.
Za oddaljen cilj, kot je dodatna pokojnina, vam bo precej lažje varčevati, če si zastavite tudi druge, hitreje dosegljive cilje, ki jim boste zagotovo kos. Če boste privarčevali za dopust, se boste laže veselili tudi drugih varčevalnih uspehov.

6. Zavarovanja so zlata vredna, ko so nenadni stroški zares visoki.
Vaši (varčevalni) načrti so negotovi, če niste zavarovani. Prihrankov bo hitro zmanjkalo, če boste morali zamenjati poplavljeno peč za centralno kurjavo, obnoviti pol strehe ali boste obležali na bolniški vse leto. Sodobna zavarovanja vam zagotovijo takojšnje denarno izplačilo.

7. Izkoristite davčno olajšavo.
Z dodatnim pokojninskim varčevanjem pridobite davčno olajšavo pri dohodnini, če do konca leta vplačate 5,844 % bruto plače (največ 2.819,09 evra). 

Podarite si darilo za novo leto in uživajte v vrnjeni dohodnini!

Kako pričeti?

Pri varčevanju za dodatno pokojnino so v prednosti mlajši, ki že z manjšimi zneski skozi daljše obdobje privarčujejo več. Seveda je smiselno z varčevanjem pričeti tudi kasneje, vsak prihranjeni evro v pokoju pride prav, vendar se za dosego istega cilja priporočajo višji mesečni zneski.

Za spletni izračun svoje pokojnine porabite dve minuti, za strokovni nasvet pa pokličite svetovalca na brezplačno številko 080 11 10.