NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.02.2023 | 7 min branja | Zdravje

Duda za dojenčka – vse, kar morate vedeti o uporabi

Nasvet piše: Jasmin Podversic, mag. prof. logopedije in surdopedagogike

Dojenček z dudo. Simbolna slika za nasvet o prednostih in slabostih dude.

Duda – majhen predmet, o katerem imajo starši vrsto vprašanj in dvomov. Preberite, kaj je dobro vedeti, da se boste lahko zavestno odločili glede uporabe dude.

 

V tem nasvetu boste našli naslednja poglavja:

 

Trije ključni nasveti za uporabo dude

Dude imajo dobro lastnost pomirjanja, toda njihova čezmerna uporaba lahko spremeni vzorec rasti ustne votline. Na kaj morate biti torej pozorni pri njeni uporabi?

  • Zavestno dajanje dude. Naj duda ne postane predmet, ki ga uporabljate ob vsakem otrokovem joku. Otrokov jok nosi različna sporočila in vsak jok ne pomeni potrebe po dudi.
  • Duda naj bo čista. Vsak proizvajalec navaja, kateri postopek sterilizacije je primeren za dudo. Izogibajte se čiščenja dude s svojimi usti.
  • Ko ste z dudo dosegli cilj, da se je otrok umiril ali zaspal, jo vzemite iz otrokovih ust in spravite na varno mesto.

 

Otrokovo sesanje ima pomembno vlogo

Sesanje je lahko namenjeno hranjenju, pomirjanju ali uravnavanju raznih telesnih funkcij. Duda je nekaj, kar otrok sesa, sesanje takega predmeta pa otroka lahko pomirja. To je glavna vloga dude in ko je ta cilj dosežen, je zelo pomembno, da jo odmaknete, saj je dosegla svoj namen.

Lahko jo uporabite tudi kot pomoč otroku za uravnavanje sprememb tlaka v ušesih med letom ali med vožnjo čez različno visoke nadmorske višine.

Pomembno je zavedanje, da sesanje pomirja do določene starosti in da vsakemu starostnemu obdobju pripada primeren način pomirjanja.

 

Dudo ponudite otroku po prvem mesecu, oziroma ko je dojenje že dobro steklo, da preprečite sesalno zmedo.

 

Kdaj otroku dati dudo?

Otrokova globoka potreba je fizična bližina, stik. Če se odločite za uporabo dude, je priporočljivo, da jo otroku ponudite po prvem mesecu oziroma takrat, ko je dojenje že dobro steklo. Tako preprečite nastanek sesalne zmede, saj se vzorca sesanja dojke in dude med seboj razlikujeta.

Mišljenje, da je sesanje dude podobno hranjenju iz stekleničke, je zmotno. Kljub temu, da imata oba pripomočka cucelj, se ta zelo razlikuje po obliki in namembnosti. Cucelj na steklenički je namenjen hranjenju, cucelj dude pa je namenjen nenutritivnemu sesanju.

 

Ali potreba po sesanju izzveni?

Potreba po sesanju načeloma izzveni. Splošne smernice trenutno navajajo, naj se uporaba dude preneha po otrokovem drugem letu. Sesanje lahko odmaknete iz otrokovega vsakdana sočutno in zavestno. Če je otrok dovolj star, ga v to vključite. Z opazovanjem lahko ugotovite, kateri trenutek je za vašo družino najboljši. Lahko naredite naslednje:

  • se z otrokom pogovorite,
  • sklenete dogovor,
  • postopoma ukinjate uporabo dude,
  • nenadoma umaknete uporabo dude,
  • uporabite prstne lutke ali nočno hišico za dudo
  • ali izberete druge možnosti, ki bodo primerne za vas.

 

Kaj, če potreba po sesanju vztraja po drugem letu starosti?

Dobro je, da najdete vzrok, zakaj potreba po sesanju ni izzvenela, ter poiščete nasvet in pomoč pri izbranem strokovnjaku, naj si bo to pediatrinja, vzgojiteljica, logopedinja, psihologinja ali drug strokovnjak, ki mu zaupate, saj so vzroki lahko različni. Pomembno je, da otroku dude ali predmeta, ki ga je navadno sesal, ne odvzamete nenadoma, saj obstaja velika verjetnost, da bo potem začel sesati drug predmet, prst ali razvil nadomestno vedenje.

Če duda postane predmet, po katerem posežete za vsak otrokov jok, bo zelo verjetno postala otrokov edini vir pomirjanja in uravnavanja čustev. V takem primeru je nerealno in tudi nepravično pričakovati od otroka, da se bo z lahkoto ločil od dude. Tudi zato je izjemno pomembno, kako in kdaj daste otroku dudo. Vaša kakovostna prisotnost ob otroku naj bo vedno pred prisotnostjo dude v otrokovih ustih.

 

Dolgotrajna uporaba dude lahko spremeni vzorec rasti ustne votline, zato naj bo njena uporaba zavestna.

 

Vpliv dude na razvoj ustne votline

Čezmerna uporaba dude lahko vpliva na razvoj ustne votline. To je odvisno predvsem od časa in intenzitete sesanja. Če ima otrok močan sesalni refleks, je večja verjetnost, da se bo to poznalo na razvoju oblike trdega neba, kar lahko sčasoma vpliva na zobovje in držo ust v mirovanju.

Ko se dojenček hrani prek sesanja, je vzorec tak, da je jezik na ustnem dnu. Ta vzorec se začne spreminjati pri šestih mesecih, ko dojenček začne raziskovati okolje, nove okuse, teksture z usti in začne tudi eksperimentirati z artikulacijo glasov.

V tem obdobju je torej dobro, da otroku nudimo čim več priložnosti raziskovanja in gibanja z jezikom ter da ko se oglaša ali pozneje, ko govori, nima dude v ustih. Če ima otrok dudo v ustih tudi med govorjenjem, bo to lahko vplivalo na izgovarjavo, saj bo jezik še vedno vajen položaja na ustnem dnu, namesto da bi bil na trdem nebu.

👉 Vas skrbi, ker vaš dojenček še ne govori? Pridružite se programu za mlade starše Za srečen začetek in prejeli boste nasvete Barbare Završnik, med drugim tudi o prvih dojenčkovih besedah.

 

Kdaj je raba dude čezmerna?

Raba dude je zelo verjetno čezmerna takrat, ko jo ponudite iz navade, ne da bi opazovali otrokove potrebe, in če dovolite njeno uporabo čez dan brez očitnega razloga med igro, govorom, sprehodom ali drugimi dejavnostmi.

 

Ali duda zmanjšuje tveganje za smrt v zibelki?

Številni strokovnjaki se strinjajo, da pogosto sesanje pri dojenčkih zmanjšuje tveganje za smrt v zibelki oziroma sindrom nenadne smrti dojenčka med spanjem. Strokovnjaki priporočajo dojenje na otrokovo povpraševanje in predlagajo tudi dudo.

Poleg tega preventivne smernice navajajo, naj otrok spi na hrbtu, na trdni površini brez mehkih predmetov v posteljici in brez ohlapne posteljnine, prav tako naj ogrevanje ne bo pretirano. Otrok naj spi v isti sobi kot starši, vendar ne v isti postelji. Vsak otrok ima lahko svoje posebnosti, zato se glede tega obrnite po nasvet k izbranemu zdravniku.

 

Tri pomembne značilnosti dude

Trenutno lahko govorimo samo o primerni rabi dude. S študijami je bilo ugotovljeno, da na razvoj obraznih struktur bolj vplivata čas in moč sesanja kot oblika dude. Splošne smernice, kakšna naj bi bila primerna duda, so naslednje:

  • naj bo lahka, brez dodatne obtežitve z verižicami ali drugimi držali za dudo,
  • cucelj naj bo čim mehkejši,
  • ščit naj ne pritiska na otrokove ustnice ali naj pritiska čim manj.

 

Pogosta vprašanja

Ali za dojenčka nujno potrebujem dudo?

Ni nujno, sčasoma boste ugotovili, ali boste dudo potrebovali ali ne. Vaši bližnji vam bodo morda dali veliko dobronamernih nasvetov, a zavedajte se, da ste vi kot starši tisti, ki se odločite, ali boste uporabili dudo ali ne.

So določeni trenutki, ko potrebujem mir in duda je edina rešitev – je to zelo narobe?

To je prvotni namen dude: da umiri otroka takrat, ko ga starši ne morejo. Ključno je, da dudo uporabljate zavestno in ne pretirano. Če potrebujete podporo ali mogoče čutite, da ste preobremenjeni, ali pa bi radi vprašali o poporodni depresiji, se lahko obrnete na izbranega strokovnjaka.

👉 Preberite tudi ta nasvet: Izpoved o poporodni depresiji in kako jo prepoznati.

Lahko otroku ponudim preluknjano ali prerezano dudo?

Dajanje poškodovanih dud otrokom je odsvetovano, saj varnost izdelka ni več zagotovljena.

Ali lahko dudo zavežem z vrvico, namesto da je na verižici?

Ne, prisotnost vrvice v otrokovi neposredni bližini ni primerna.

Lahko duda vpliva na to, da otrok diha skozi usta, namesto da bi dihal skozi nos?

Duda lahko vpliva na spremenjeno držo ust v mirovanju, tako da so usta odprta, kar še ne pomeni, da otrok tudi diha skozi usta.

Otrok ima lahko tudi med spanjem odprta usta, a če je jezik na trdem nebu, je dihanje gotovo skozi nos. Duda lahko vpliva na spremenjeno držo jezika med mirovanjem, kar pa ni nujno, da vpliva na dihanje skozi nos.

Večja je verjetnost, da bo duda vplivala na vzorec požiranja, rast obraza in na izgovarjavo, vendar je pomembno, da se vsak primer obravnava posebej.

 

Za srečen začetek

Dodatne vsebine za starše dojenčkov in malčkov, ki vas bodo morda zanimale:

 

 

Želite prejemati koristne vsebine in dojenčku zagotoviti štipendijo?

Prijavite se za prejemanje mesečnih video vsebin in priročnikov in sodelujte v žrebanju za 5-letno štipendijo v višini 100 €.

Prijavite se