NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.11.2021 | 4 min branja | Življenje

Načrt za finančno brezskrbnost ob prihodu dojenčka

Finančna varnost ob prihodu dojenčka

Postati starš je vznemirljiva in zastrašujoča izkušnja hkrati. Kaj hitro se lahko na začetku zdi, da se soočate z občutkom nemoči in izgubljenosti, a vedite, da niste edini starš, ki se spopada s takimi občutki. Nekatere starševske skrbi pa vseeno lahko preprečite.

Gotovo bo veliko lažje, če ob prihodu novega družinskega člana ne boste imeli denarnih skrbi. Da bi vam pri tem pomagali, vam predstavljamo šest korakov, s katerimi lahko svoje finance uredite še pred rojstvom otroka. Tudi če je mala štručka sreče že v vašem naročju, ni prepozno, da uredite družinski proračun.

 

1. Prizadevajte si za starševstvo brez dolgov

Prihod otroka je zagotovo velika motivacija za poplačilo obstoječih dolgov. Še preden se lotite drugih načrtov, začnite odplačevati obstoječe dolgove. Prej kot začnete, manj dolgov in skrbi boste imeli ob rojstvu otroka.

 

Sodelujte v naši anketi!

 

2. Izračunajte svoje dohodke po rojstvu otroka

Načrtovanje družinskega proračuna vam bo pomagalo dolgoročno ugotoviti, v kakšen stanju so vaše družinske finance. Izračunajte, kakšne prihodke pričakujete po rojstvu otroka in ob tem upoštevajte skrajšani delovni čas, porodniško in starševsko nadomestilo ter morebitno menjavo službe. Tako se boste lahko še pravočasno pripravili in poskrbeli, da vaš bančni račun ne bo trpel zaradi nepričakovanega izpada dohodka.

Dobro je, če razumete, da "porodniški dopust", kot mnogi rečejo še danes, sestavlja več oblik odsotnosti za skrb in nego. Materinski dopust je namenjen materam v trajanju 105 dni v obliki polne odsotnosti z dela. Bodoča mati ga nastopi 28 dni pred predvidenim datumom poroda, razen v primeru rojstva nedonošenčka. Bodoča mama na centru za socialno delo odda vlogo matere za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka. S to vlogo uveljavlja pravico do materinskega dopusta in materinskega nadomestila, pravico do starševskega dopusta in starševskega nadomestila, podaljšanega starševskega dopusta ter pravico do pomoči ob rojstvu otroka, če je ne uveljavlja oče.

Starševski dopust je namenjen materi in očetu, za vsakega od staršev traja 130 dni (skupaj 260 dni) v obliki polne ali delne odsotnosti z dela. Del starševskega dopusta v trajanju največ 75 dni starša lahko preneseta in izrabita do končanega prvega razreda osnovne šole otroka. Prav tako lahko enemu od staršev pripada pravica do otroškega dodatka, ki je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka.

Zapisati morate torej:

  • kolikšno bo nadomestilo matere v času odsotnosti z dela,
  • kolikšno bo nadomestilo očeta v času odsotnosti z dela,
  • kašen bo otroški dodatek in
  • kolikšno pomoč boste od občine dobili ob rojstvu otroka.

 

3. Proučite svoje izdatke

Naredite seznam vseh običajnih mesečnih izdatkov – od rednih mesečnih položnic do najmanjših razvad, kot so vsakdanje kavice. Razvrstite jih v tri kategorije:

  1. "to potrebujem",
  2. "to želim" in
  3. "to mi je všeč".

Proučite, za kaj porabite največ denarja in postanite strokovnjak za načrtovanje osebnega proračuna. Preverite, kako vam proračunsko pravilo 50/30/20 lahko pomaga narediti red v družinskih financah in celo prihraniti.

 

4. Predvidite stroške, ki jih prinese otrok

Nega in zdravje otroka, stroški za hrano in plenice, cena vrtca ... Čim bolj natančno poskusite predvideti vse stroške za potrebe otroka in preračunajte, koliko denarja boste potrebovali. O tem povprašajte druge starše med prijatelji in znanci in raje precenite stroške, kot da boste pozneje neprijetno presenečeni.

Strošek vrtca lahko pri nekaterih močno načne družinski proračun. Še huje pa bo, če boste morali plačevati zasebni vrtec in celo v polnem znesku. Žal je tako, da je pametno že ko načrtujete otroka preveriti, kakšne pogoje morate izpolnjevati, da boste na seznamu čakajočih kar najvišje uvrščeni. Npr. ali morate biti prijavljeni na naslovu, kjer boste iskali vrtec, neko obdobje preden oddate vlogo, in podobno.

Ne pozabite prišteti še varčevanja za otrokovo prihodnost ter zavarovanja, kot sta denimo dodatno zdravstveno ali življenjsko zavarovanje. Pomembno je, da se zavedate, koliko novih stroškov bo potrebnih, da boste zagotovili otrokovo srečno in varno prihodnost.

Pomagajte si s spodnjim seznamom, ko načrtujete stroške:

  • Oprema za otroka - posteljica, voziček, nosilke, igračke, ... poskusite se izogniti dragim predlogom prijateljic in vplivnic in preverite, katero opremo si lahko izposodite.
  • Oblačila za dojenčka - dojenčki in malčki prerastejo oblačila neverjetno hitro, zato so rabljena običajno še zelo dobro ohranjena.
  • Oblačila za mamico - sploh, če otrok prihaja pozimi ali zgodaj spomladi, se bo mamica težko izognila vsaj nekaterim kosom, kot je npr. zimski plašč ali bunda.
  • Plenice - če ne izberete pralnih, jih boste porabili veliko - najlažje strošek zmanjšate, če malčka čim prej privadite na kahlico.
  • Vrtec ali varuška - preverite, kakšna bo za vas cena vrtca oziroma koliko bi vas stalo zasebno varstvo, sploh, če ne morete računati na varstvo pri babici oziroma ne bo doma ostal eden od staršev.
  • Zavarovanje - dodatno varstvo družinskemu proračunu zagotavlja na primer življenjsko zavarovanje staršev, zato upoštevajte med stroški tudi to premijo.
  • Varčevanje za otroka - če se boste že ob rojstvu, ali še prej, odločili varčevati za otroka, boste skozi leta tudi z majhnimi zneski prišli do zavidljivega kupčka, s katerim boste otroku lahko pomagali pri študiju ali osamosvajanju.

Preverite življenjsko zavarovanje

 

5. Izdelajte celosten proračun za otroka

Ko imate pred seboj izračune stroškov in prihodkov po rojstvu otroka, številke primerjajte med seboj in preverite, ali se račun izide. Če se ne, premislite, čemu bi se lahko odrekli iz kategorije "to mi je všeč" in tako prihranili nekaj denarja. Po potrebi preglejte še odhodke iz kategorije želja in preučite tudi stroške za nego in vzgojo otroka.

Ali bi, denimo, lahko s pomočjo prijateljev in sorodnikov zmanjšali stroške nege in varstva otroka? V skrajnem primeru razmislite, ali bi lahko svoj dohodek povečali s krajšim materinskim ali starševskim dopustom, nadurnim delom ali menjavo službe.

 

6. Zaživite z novim proračunom še pred prihodom otroka

Še pred rojstvom otroka preizkusite na novo zastavljeni proračun. Tudi, če je datum poroda šele čez nekaj mesecev, omejite svojo porabo, kot da ste že starši. To vam bo pomagalo, da se boste navadili na nov proračun in ga ustrezno prilagodili, še preden bo šlo zares.

 

Želite prejemati koristne vsebine in dojenčku zagotoviti štipendijo?

Prijavite se za prejemanje mesečnih video vsebin in priročnikov in sodelujte v žrebanju za 5-letno štipendijo v višini 100 €.

Prijavite se