NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

11.05.2021 | 6 min branja | Zdravje , Življenje

Izpoved o poporodni depresiji in kako jo prepoznati

Poporodna depresija - kako jo prepoznati?

Rojstvo in prihod novega dojenčka v družino bi moral biti za starša srečen dogodek, a žal ni vedno tako. Kar 10–20 % žensk se po porodu sooči z depresijo oziroma tesnobnostjo, ki lahko to obdobje močno zasenči. A kljub težavam, ki se pojavijo, marsikatera ženska težko spregovori o svojih občutkih. Vedeti morate, da niste edini, če ste v taki situaciji. Pomembno je tudi, da razumete občutke partnerice ali prijateljice, ki se vam je morda zaupala. Za ženske, ki se s poporodno depresijo soočajo, je najpomembneje, da vedo, da slabo počutje ne bo trajalo večno.

V prvem tednu po porodu so ženske zelo pogosto utrujene in zaskrbljene. To je pravzaprav tako pogost pojav, da je dobil celo ime – znan je kot poporodna otožnost oziroma "baby blues" - občuti jo okrog 80 % vseh porodnic, a običajno izzveni v nekaj dneh. Kadar pa simptomi trajajo dlje časa ali se začnejo kasneje, gre morda za poporodno depresijo, ki se lahko začne kadar koli v prvem letu po otrokovem rojstvu.

Po ocenah NIJZ zaradi hujše depresivnosti in/ali tesnobe po porodu vsako leto trpi med 1.800 in 3.600 žensk po porodu. 1 ali 2 na vsakih 10 porodnic.

 

Kakšni so simptomi poporodne depresije?

Mamice, ki jih muči poporodna depresija, imajo pogosto občutek, da so nesposobne in nemočne. So žalostne, jokave in nemirne, počutijo se osamljene in zapuščene. Temu se pridruži tudi pomanjkanje energije, nespečnost  in nezbranost in vrsta drugih občutkov, ki otežuje skrb za dojenčka in druge vsakodnevne opravke.

Vse te občutke lahko spremljajo tudi pospešen ali nereden utrip srca, mrzle in potne dlani, mravljinčenje v rokah in nogah ali drugi telesni občutki.

Ko govorimo o poporodni depresiji, imamo običajno v mislih žensko, a depresija po prihodu novega družinskega člana se lahko pojavi tudi pri moških. Posebej takrat, ko imata partnerja težave v razmerju ali ko se depresija pojavi tudi pri partnerici.

Če dvomite v svoje občutke, lahko začne z izpolnjevanjem spletnega vprašalnika, ki je namenjen zaznavanju simptomov čustvene stiske v poporodnem obdobju in tudi pri nosečnicah. Vprašalnik je anonimen, ob rezultatu pa vam bo ponudil ustrezen nasvet. 

 

 

Kaj lahko storite ob poporodni depresiji?

Če pri sebi opazite znake poporodne depresije, je zelo pomembno, da se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom. Lahko se pogovorite tudi s strokovnjaki, na primer s patronažno sestro, ki vas po rojstvu obiskuje na domu, ali osebnim zdravnikom. Že sam pogovor vam namreč lahko zelo pomaga. Podporo lahko poiščete tudi na eni od splošnih telefonskih številk za pomoč v stiski, ali pa v skupnosti, ki se ukvarja specifično s pomočjo ob obporodnih stiskah. Predvsem poiščite osebo, ki bo vaše težave videla z vašega zornega kota in vas ne bo obsojala oziroma vaših težav zanikala. Vaš zdravnik vam bo po potrebi svetoval obisk obisk pri psihoterapevtu, (kliničnem) psihologu ali psihiatru, ki v hujših primerih depresije lahko predpiše tudi antidepresive.

Brezplačni videonasveti za starše

 

Obstajajo pa tudi tehnike, ki jih lahko preizkusite kar sami, kot denimo redno gibanje, meditacija ali čuječnost. V zgornjem videu si lahko ogledate izkušnjo ženske, ki je trpela zaradi poporodne depresije, in izveste, kaj je storila, da jo je premagala. Njeni nasveti morda ne bodo delovali pri vseh, upamo pa, da bo pripoved pomagala, da se boste počutili manj osamljene.

Njen najboljši nasvet? Ne pozabite, da ste ravno tako pomembni kot vaš otrok in da to, kar čutite, ne bo trajalo večno.

"Za mamo s poporodnimi depresivnimi težavami je še posebej pomembno, da dobro skrbi zase in da bližnji z njo delijo skrb za otroka. Nekatere matere okrevajo same od sebe, če pa skrb zase in podpora bližnjih ni dovolj, je dobro, da ne odlašajo z iskanjem pomoči, podpore in/ali zdravljenja zunaj družine. Vemo, da si bodo hitreje opomogle, če se bodo o svojih težavah lahko pogovorile s strokovnjaki, pomaga pa lahko tudi pogovor z drugimi ženskami z izkušnjo poporodne depresije (npr. v skupinah za samopomoč). V kolikor pomoč patronažne sestre in osebnega zdravnika ni dovolj, v prvi vrsti priporočam obisk pri psihoterapevtu ali (kliničnemu) psihologu. Če je tudi pomoč s pogovori premalo, pa je potrebno, da je psihiater tisti, ki lahko predpiše tudi zdravila (predvsem antidepresive). Nekateri antidepresivi so dovolj varni, da se jih lahko jemlje tudi v obdobju dojenja."

Mag. Miran Možina, psihiater in psihoterapevt

Poporodna depresija ima lahko vpliv na dolgoročno zdravje, zato njeno obravnavo vključuje tudi zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco. Preverite, kaj zavarovanje ponuja. 

Zavarovanje Specialisti z asistenco

 

Zakaj pride do poporodne depresije?

Veliko lažje bi bilo, če bi se na možnost pojava depresije lahko pripravili. Če bi si lahko pripravili telefonske številke ali poiskali pomoč vnaprej. A žal vzroki niso dovolj znani, tako pa je tudi težko napovedati, katera porodnica se bo s temi občutki bolj verjetno soočila. Po vsej verjetnosti gre za medsebojno učinkovanje različnih dejavnikov, kot so hormonske spremembe, osebnostne značilnosti, naučeni odzivi na stresne okoliščine, kemična neravnovesja v telesu, nove, včasih nepredvidljive zahteve materinstva in družinske ter družbene razmere, v katerih ženska postane mati. Zato je pomembno, da se že nosečnica zaveda možnosti in na katere znake mora biti pozorna.

Poporodna depresija ima lahko vpliv na dolgoročno zdravje, zato njeno obravnavo vključuje tudi zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco. Preverite, kaj zavarovanju ponuja. 

 

Želite prejemati koristne vsebine in dojenčku zagotoviti štipendijo?

Prijavite se za prejemanje mesečnih video vsebin in priročnikov in sodelujte v žrebanju za 5-letno štipendijo v višini 100 €.

Prijavite se