NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.02.2021 | 4 min branja | Zdravje

Kako pomagati dojenčku pri izraščanju prvih mlečnih zobkov

izrascanje-prvih-mlecnih-zobkov-pri-dojencku_Generali_L.jpg

Izraščanje prvih zobkov je lahko za vašega dojenčka, in posledično tudi vas, zelo naporno obdobje. Redki so dojenčki, ki med izraščanjem zobkov nimajo nobenih težav. Pri večini prve zobke pospremi razdražljivost, slabše nočno spanje, pri nekaterih pa so simptomi lahko še hujši, čeprav starši včasih preveč simptomov pripisujejo izraščanju zobkov.

K sreči obstaja veliko načinov, s katerimi lahko omilite nelagodje vašega dojenčka. Preverite, kako najlažje prepoznati, kdaj vašemu dojenčku izraščajo prvi zobki in kako jim pri tem pomagati.

 

Kako prepoznati simptome izraščanja mlečnih zobkov

Vsak dojenček bo izraščanje prvih zobkov doživljal drugače. Čeprav se lahko zgodi, da se dojenček že rodi z izraščenimi zobki, je običajno, da mlečni zobki začnejo izraščati šele ko je dojenček star nekaj mesecev. Pri nekaterih se to zgodi šele okoli enega leta. Tako se tudi bolečine ob izraščanju zobkov začnejo pri nekaj mesecih - in lahko trajajo eno leto ali pa mučijo še malčka, saj mlečni zobki izraščajo dve leti in pol.

Najpogosteje prvi začneta izraščati spodnji enici, tkarat boste tudi prvič spoznali simptome, ki lahko vključujejo:

  • napete, boleče in rdeče dlesni na mestih, kjer izraščajo zobki,
  • razdražljivost in nemirnost,
  • motnje spanca,
  • motnje hranjenja (zavračanje hrane ali pogostejše dojenje),
  • izraženo žvečenje in sesanje igračk, rokic, ...,
  • pogostejši jok,
  • blago in kratkotrajno povišanje temperature,
  • izpuščaj na obrazu.

Pomembno je omeniti, da niso vsi simptomi nujno povezani z izraščanjem zob. Pri nekaterih drugih simptomih, kot so zaprtje, driska, kašelj, bruhanje, izpuščaji po telesu in visoka vročina, težava izvira drugje. V takih primerih je najbolje, da se posvetujete z dojenčkovim pediatrom.

 

Pripomočki za blaženje izraščanja zob pri dojenčkih

Čeprav se od dojenčku, ki joče in je očitno nezadovoljen, verjetno počutite nemočne, je na voljo veliko načinov s katerimi mu lahko olajšate to neprijetno obdobje. Za blaženje simptomov ob izraščanju mlečnih zob se najpogosteje uporabljajo pripomočki za hlajenje dlesni. Pomagajo tudi razne igračke za žvečenje, saj se z grizenjem in posledično masiranjem sprošča pritisk v dlesnih, ki dojenčku omogoči predah in sprostitev. Preberite še nekaj načinov, kako lahko pomagate dojenčku pri izraščanju zob.

1. Ohlajeno sadje

Ali vaš dojenček že uživa trdo hrano? V tem primeru mu ponudite koščke zamrznjenega ali ohlajenega sadja, kot so na primer banane in jagode. Sadje lahko tudi zmeljete in s tem otroku olajšate žvečenje. Vsekakor pa bodite pri tem ves čas ob dojenčku in pazite, da se mu hrana ne zaleti.

2. Hladna kovinska žlica

Včasih se najbolj preproste rešitve izkažejo tudi kot najbolj učinkovite! Običajno kovinsko žlico za nekaj časa postavite v hladilnik. Ko je ohlajena, nežno podrgnite spodnji del ob dojenčkove dlesni oziroma prepustite dojenčku, da jo žveči - pod vašim budnim nadzorom.

3. Igrače za žvečenje

Samo grizenje in utrjevanje dlesni s pomočjo igrač za žvečenje, lahko malčku prinese veliko olajšanje. Hrkati pomaga zmanjšati bolečino in dojenčka zamoti. Danes je na voljo že veliko različnih igrač in t.i. »grizal«, še posebej učinkoviti so posebni obročki za grizenje. Obstajajo tudi igračke, ki vsebujejo poseben gel in so namenjene temu, da jih ohladite v zamrzovalniku in nato ponudite dojenčku.

4. Veliko crkljanja

Seveda nič od tega ne more nadomestiti vaše iskrene pozornosti in ljubezni. Dojenčka zasujte s poljubčki in ga pocrkljajte še pogosteje, kot običajno. Prav tako bo pomagalo tudi, če boste šli na kaka sprehod več oziroma dojenčka peljali v okolje, ki ga bo zaposlilo, da bo vsaj malo pozabil na nelagodje.

Če se dojenček po vseh uporabljenih metodah še vedno spopada z močnimi bolečinami, se posvetujte z zdravnikom. Ta vam bo priporočil uporabo gelov za zobe oziroma preveril, ali so simptomi, ki jih opažate, res posledica izraščanja zobkov.

👉  V času, ko dojenčka privajate na ustno higieno, je dobro pomisliti tudi na to, kako privarčevati dovolj za otrokov študij.

 

Tudi mlečni zobje potrebujejo skrbno nego

Izredno pomembno je, da že od samega začetka dobro poskrbite za primerno nego dojenčkovih mlečnih zob. Enako, kot pri odraslih, sta pomembni higiena, pa tudi to, kar dojenček je.

Čiščenje mlečnih zobkov

Čiščenje je pomembno od prvega izraslega zobka dalje. V začetku za to ne potrebujete nobenega pripomočka razen čiste gaze, čeprav v prodajalnah prodajajo posebne rokavičke za umivanje zobkov. V gazo ovijete prst in pri zobku očistite vse ploskve.

Dojenčku lahko kupite tudi zobno ščetko za dojenčke (običajno nimajo ščetin, pač pa zgolj grobo površino), a ne pričakujte, da bo zobke umil sam. Ščetka je koristna za takrat, ko otrok pri ščetkanju opazuje vas.

Kasneje, ko izrastejo prvi kočniki, pa vsekakor uporabite zobno ščetko, saj imajo ti jamico, ki je z gazo ne boste dosegli. A še nekaj časa bo potrebno, da otroku zobe ščetkate vi, da bodo res čisti. Vseeno spodbujajte, da poskusi tudi sam. Ob dopolnjenem letu dni prijavite otroka k zobozdravniku in ga čimprej navadite rednega in pravilnega umivanja zob.

Dojenčkova prehrana

Tudi pri dojenčkih je za zdrave zobke pomembno, da prehrana ne vsebuje preveč sladkorja, enako pa velja za pijače. Najbolje je, da dojenčku za pitje ponujate vodo, ali nesladkan otroški čaj.

 

👉  Kako pogosto pa vaš dojenček potuje v avtomobilu? Sodelujte v naši anketi in preberite, kaj lahko naredite, da bodo vožnje manj stresne.

 

Želite prejemati koristne vsebine in dojenčku zagotoviti štipendijo?

Prijavite se za prejemanje mesečnih video vsebin in priročnikov in sodelujte v žrebanju za 5-letno štipendijo v višini 100 €

Prijavite se