NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

19.08.2022 | 5 min branja | Zdravje

Zlatenica pri novorojenčku: vas mora skrbeti?

Dojenček v zibelki - simbolna fotografija za zlatenico pri dojenčkih

Zlatenica pri novorojenčku ni bolezen. Pomembno je, da se zavedate, da je zlatenica pri novorojenčku pogost pojav v prvih dneh po rojstvu, ko njihovo telo začne izločati bilirubin iz krvi. To je precej običajno in ni razloga, da vas že takoj skrbi. Vendar pa morate opazovati, kako stanje napreduje. 

Zakaj novorojenčki porumenijo? Kako znižati bilirubin pri novorojenčkih? V tem članku vam podajamo odgovore na vaša vprašanja o neonatalni zlatenici! 

Pri majhnem odstotku dojenčkov je zlatenica znak, da ima vaš novorojenček morda motnjo v delovanju jeter. Ker je lahko zlatenica pri novorojenčku življenjsko nevarna, je zgodnje odkritje ključno za to, da pediater predpiše ustrezno zdravljenje.

 

Kaj je zlatenica in zakaj se pojavi? 

Zlatenica je vizualni in klinični znak visoke vrednosti bilirubina v krvi. Zanjo je značilna porumenelost kože novorojenčka in njegovih beločnic

Zlatenica pri novorojenčku se pojavi, ker jetra novorojenčka še niso dovolj razvita in imajo težave z odstranjevanjem bilirubina iz krvi. To se običajno zgodi v prvih dneh po rojstvu novorojenčka, dokler se vrednost bilirubina ne normalizira sama. V nekaterih primerih je to lahko tudi znak patološke neonatalne zlatenice

Kaj povzroča povišan bilirubin? 

Ko telo obnavlja rdeče krvne celice, stare razpadajo in pri tem se hemoglobin (snov, ki daje krvi značilno rdečo barvo) pretvori v bilirubin, ki je rumenkaste barve. Ta proces mora biti počasen in ne sme povzročati nobenih znakov. Ko pa rdeče krvne celice razpadajo prehitro, se lahko koža in oči obarvajo rumenkasto. 

Ali je lahko visoka vrednost bilirubina nevarna za novorojenčka? 

Veliko novorojenčkov se rodi z visoko vrednostjo bilirubina. Pravzaprav je zlatenica pri novorojenčkih zelo pogosta in običajno neškodljiva. 

Pri blagi zlatenici doseže bilirubin najvišjo vredost 2. do 4. dan po rojstvu otroka.

Toda včasih so vrednosti bilirubina pri novorojenčku preprosto previsoke. To je lahko nevarno za novorojenčka in lahko celo povzroči poškodbe možganov. Če se to zgodi, se lahko pri novorojenčku razvijejo težave s telesno koordinacijo.

Priporočila za odkrivanje zlatenice pri novorojenčku 

Ali sumite, da ima vaš novorojenček zlatenico? Preberite, kako jo lahko sami prepoznate, korak za korakom.  

  • Dojenčka postavite na svetlobo, da ga boste res dobro videli. Sončna svetloba vam bo pomagala odkriti zlatenico. 
  • Nežno pritisnite na predele kot sta otrokov nos ali čelo. Če je koža, ko umaknete prst, na tem delu rumenkasta, ima vaš otrok lahko blago zlatenico. Če pa je predel pritiska zgolj svetlejši kot običajno, ne skrbite. 
  • Za vsak slučaj preglejte ostale predele otrokove kože. Zlatenica pri novorojenčku se običajno najprej pojavi na obrazu. Vendar se pogosto z naraščanjem vrednosti bilirubina pojavi še na prsnem košu, trebuhu, rokah in nogah. 
  • Bodite pozorni na oči. Včasih se neonatalna zlatenica pokaže tudi na beločnicah v očeh, ki se prav tako obarvata rumeno.   

 

Mlade mamice se močno posvečajo novorojenčku, a prav tako pomembno je, da poskrbijo zase. Preberite, kako prepoznati znake poporodne depresije, in prisluhnite izpovedi mamice. Če se v njej prepoznate, ne pozabite, da niste same. Poporodna depresija je eno od stanj, za katerega v okviru zavarovanja Specialisti z asistenco krijemo psihološko pomoč. 

Poporodna depresija - kako jo prepoznati

 

Kako dolgo lahko traja zlatenica pri novorojenčku? 

V večini primerov je zlatenica pri novorojenčku blaga. Govorimo o fiziološki zlatenici, ki običajno izgine najkasneje v dveh tednih. Pogosteje se pojavi pri novorojenčkih, ki se prehranjujejo z mlečno formulo in običajno se pri tem ne pojavljajo zapleti ali zdravstvena tveganja.

50 % donošenih otrok in okoli 80 % nedonošenčkov dobi zlatenco v prvem tednu po rojstvu.

Če svojega otroka dojite, lahko zlatenica pri novorojenčku traja tudi po prvem tednu rojstva otroka. To je normalno in naj vas ne skrbi. Vednosti bilirubina pri dojenem novorojenčku običajno dosežejo vrhunec med drugim in tretjim tednom, uravnajo pa se po enem mesecu

Kdaj je treba obiskati zdravnika? 

Obiščite zdravnika, če pri vašem novorojenčku opazite katerega od teh znakov:   

  • Koža vašega novorojenčka je vse bolj rumenkasta
  • Koža vašega novorojenčka je rumena na trebuhu, rokah ali nogah
  • Tudi beločnica (beli del očesa) je porumenela. 
  • Novorojenček se zdi šibkejši, bolan ali ga težko zbudite iz spanca. 
  • Vaš novorojenček ne pridobiva na teži
  • Opažate, da ne je dovolj.   

Če ste v dvomih, vedno pojdite k zdravniku, ki bo pregledal vašega novorojenčka ter po potrebi predpisal ustrezno zdravljenje. 

 

Je zlatenico pri novorojenčku mogoče zdraviti ali preprečiti? 

Za zlatenico pri novorojenčku obstaja posebno zdravljenje, ki je odvisno od vzroka zlatenice. V nadaljevanju je opisanih nekaj načinov za znižanje vrednosti bilirubina v telesu in za njegovo preprečevanje. 

Zdravljenje zlatenice z modro svetlobo 

Ta način se pogosto uporablja pri novorojenčkih, ki imajo fiziološko zlatenico. Novorojenčka postavijo pod luč, ki oddaja posebno modro svetlobo v 12-urnih ciklih. To pride v poštev med tretjim in šestim dnem po rojstvu.

Pri tem je ključno, da je novorojenček pod lučko gol. Glede na vrednosti bilirubina pri novorojenčku se v bolj resnih primerih zdravljenje izvaja v bolnišnici, kadar je zlatenica zelo blaga, pa doma. 

Kako znižati vrednosti bilirubina? 

Sončna svetloba, ki prihaja skozi okno, lahko pomaga znižati vrednosti bilirubina. Poskrbite, da novorojenček medtem ni oblečen. Poskrbite tudi, da je temperatura v vašem domu primerna za golega novorojenčka. Pazite, da novorojenček ne bo izpostavljen neposredno sončnim žarkom, saj lahko dobi opekline na koži. To izvajajte samo pod nadzorom ustrezno usposobljenega strokovnjaka. 

Dojenje 

Najboljši način za preprečevanje zlatenice pri novorojenčku je ustrezno hranjenje. Ker je pri novorojenčku, ki se doji, večja verjetnost, da bo imel višjo vrednost bilirubina, morate vedeti, kako pogosto ga je treba dojiti.   

Zapomnite si! V prvih 48 urah po rojstvu novorojenček med dojenjem običajno zaužije približno 1 čajno žličko mleka pri vsakem potegu. Da spodbudite dojenje, otroku ponudite dojko 8- do 12-krat na dan. To bo pomagalo preprečiti visoke vrednosti bilirubina pri novorojenčku in zmanjšati njegovo vrednost v krvi. 

Preverite mite o hranjenju dojenčka

 

 

Želite prejemati koristne vsebine in dojenčku zagotoviti štipendijo?

Prijavite se za prejemanje mesečnih video vsebin in priročnikov in sodelujte v žrebanju za 5-letno štipendijo v višini 100 €.

Prijavite se