NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.12.2023 | 11 min branja | Tujina

Božični izleti po Evropi: 5 evropskih destinacij in ideja za »road trip«

Božični izleti 2023 za praznično doživetje - obiščite tudi adventni Dunaj

Čarobni december je priložnost za idilično družinsko pustolovščino. Doživite praznično vzdušje evropskih mest, odkrijte božične trge in okrasitve ter poskusite lokalne kulinarične specialitete. Božični izleti z avtom vam nudijo priložnost, da uživate v zasneženi pokrajini in naredite kakšen spontani postanek na poti. Smo vas prepričali? Road trip do izbrane bližnje evropske destinacije brez dvoma omogoča svobodo in fleksibilnost na poti. 

Pripravili smo ideje za božična potovanja z avtomobilom, različno oddaljena od slovenske meje. Novoletni ali božični izleti do bližnjih evropskih mest so doživetje, ki ga ne smete zamuditi. Pripravite se tudi na nizke temperature in občasno snežinko. Pred odhodom skrbno načrtujte pot, preberite naše nasvete za voznike in s pomočjo potovalnega seznama, ki vas čaka v nadaljevanju, spakirajte brez stresa.

 

Božični izleti: koristni nasveti za potovanje z avtom

Vse se začne z izbiro evropske destinacije

Načrtovanje božičnega izleta naj nujno vključuje skodelico vroče čokolade ali čaja in vse člane družine na kupu. Kam se zapeljati z avtom po Evropi? Glasovanje naj se začne zdaj: tradicionalni božični Dunaj ali priljubljeni adventni Zagreb? Atraktivna Budimpešta ali tirolski Lienz? Mogoče pa imate celo dovolj časa za daljši praznični »road trip«? Preberite nasvete, ki vam bodo pomagali, da se med osupljivimi evropskimi mesti s pestrim božičnim dogajanjem odločite za pravega. Začnimo s koristnimi nasveti za varen, brezskrben adventni izlet. 

  1. Upoštevajte finančne zmožnosti za božični izlet. Izračunajte stroške poti, nastanitve in ne pozabite tudi na strošek hrane. V adventnem času so cene nastanitev lahko nekoliko višje. 
  2. Koliko dni imate na voljo za božični izlet? Ali lahko na poti do izbranega mesta načrtujete več postankov, morda tudi nočitev? Si lahko privoščite celo »road trip«?
  3. Hotel ali apartma? Pri odločitvi vam bo v pomoč odgovor na vprašanje, ali boste tudi kuhali. Ali želite obedovati v različnih lokalnih restavracijah? Hotel res ponuja več udobja, a apartma lahko nudi več svobode. Ko rezervirate nočitev, ne pozabite na zavarovanje odpovedi potovanja, za primer da na potovanje npr. zaradi bolezni ne boste mogli.
  4. Pomislite na sopotnike. Gre z vami na pot tudi kuža? Kaj pa starost vašega otroka ali morebitne posebne potrebe družinskega člana? 
  5. Naredite potovalni seznam. Katera oblačila in pripomočke potrebujete? Kaj pa zdravila in urejeno zdravstveno zavarovanje za tujino? Marsikje in marsikdaj evropska kartica namreč ni dovolj. 

Online sklenitev zavarovanja za tujino

 

Nasveti za pakiranje prtljage 

Pakiranje je brez dvoma stresno. Vedno nekdo v družini pripravi preveč stvari, drugi pa kaj pomembnega pozabi. Božični izleti imajo še to "slabost", da potrebujete debela oblačila. Da o zlaganju prtljage v avto sploh ne govorimo - hitro se zgodi, da je potovalnih torb in kovčkov preveč, a pazite, da bo vsa prtljaga v prtljažniku. Torbe v kabini so v trku ali že ob močnejšem zaviranju lahko zelo nevarne.

Da ne bi slaba volja pokvarila začetka vaših počitnic že na domačem dvorišču, si prenesite priročnik s koristnimi nasveti za pakiranje za celo družino. Že zdaj se pripravite na brezskrben začetek vašega naslednjega potovanja. Pomembno: poskrbite tudi za prigrizke in vodo na poti. 

👉  Uporabno: Kako spakirati vse za dopust - prenesite brezplačen vodič 

Priprava avtomobila za adventni izlet

Priprava avta na pot je pomemben korak vsakega potovanja. Pozornost namenite predvsem pnevmatikam, obrabljenosti brisalcev, svetlobnim telesom, akumulatorju, kompletu prve pomoči in sredstvu za pranje stekel, na božični izlet pa ne smete tudi brez metlice za sneg. Če je avto redno vzdrževan, to lahko storite sami, sicer ga naročite na kontrolni servisni pregled.

👉  Preverite! Vse, kar morate vedeti o vožnji v snegu

Obvezna dokumentacija za potovanje z avtom 

Ne pozabite na:

  • veljavno vozniško dovoljenje za voznika (oz. vse voznike), 
  • osebne dokumente za vso družino,
  • evropsko poročilo o prometni nesreči, priporočljiva pa je tudi zelena karta, in 
  • zavarovanje za avto: na dolgih potovanjih je ključno, da lahko vozite brez skrbi in se lahko zanesete na pomoč na cesti. Za to poskrbi avtomobilsko zavarovanje Generali s široko ponudbo avtomobilskih kritij, vi pa boste izbrali tista, ki najbolj ustrezajo vrednosti vašega avtomobila, vašemu življenjskemu slogu in pridobljenim prometnim izkušnjam.

🚗  Brezskrbni na poti: Z urejenim avtomobilskim zavarovanjem Generali

 

Par uživa v adventnem vzdušju

Vožnja v sosednjih državah in posebnosti na cesti 

Preračunajte, koliko časa in kilometrov je do izbranega mesta. Kolikšen bo strošek cestnin? Je na poti dovolj bencinskih črpalk? Potrebujete vinjeto na izbrani tuji avtocesti? So na poti predvidena dela na cesti, mogoče napovedujejo zgoščen promet? Kaj pa posebnosti pri cestnoprometnih predpisih?

Dobra predpriprava vam pomaga, da bo pot brezskrbna, obenem pa se tako lahko celo izognete kazni za morebitni prekršek. Božični izleti so običajno namenjeni tudi nakupom, naj vam proračuna ne odnese kazen.

Uporabna nasveta za vožnjo pri sosedih: 

  1. V Sloveniji je obvezna vožnja z lučmi tudi podnevi. Priporočamo, da jih imate prižgane tudi v drugih evropskih državah, pa čeprav tega predpisi ne zahtevajo pri vseh naših sosedah.
  2. Omejitve hitrosti pri nekaterih sosednjih državah (vir AMZS):
  • Avstrijske ceste: na avtocestah: 130 km/h, na hitrih cestah: 100 km/h, v naseljih: 50 km/h.
  • Italijanske ceste: na avtocestah: 130 km/h, na drugih cestah: 90 km/h, v naseljih: 50 km/h.
  • Madžarske ceste: na avtocestah: 130 km/h, na drugih cestah: 90 km/h, v naseljih: 50 km/h.

Ideje za razvedrilo na poti

Na potovanju z avtomobilom ustvarite prijetno vzdušje z glasbo, poslušajte skupne favorite, odkrijte zabaven svet karaok ali odkrivajte nove pesmi. Čas si popestrite z zabavnimi igrami, kvizi in ugankami. Pripravite lahko tudi seznam tem za družinske pogovore. Ne pozabite na redne postanke, da si pretegnete noge.

 

Božični sejmi: najboljša mesta za potovanje z avtom po Evropi

Advent je čaroben čas, poln lučk, okraskov in veselja. Evropska mesta zažarijo v prazničnih barvah, vonj po kulinaričnih dobrotah se širi z vsakega vogala. Ljudje se zbirajo na trgih, kjer se odvijajo različni dogodki in predstave, ulice preplavita glasba in smeh. Vas navdušuje ideja, da se odpravite z avtomobilom po Evropi? Pripravili smo vam izbor slikovitih mest za praznično potovanje. Uporabite tudi navigacijo za odkrivanje zanimivih postankov in izjemnih razgledov med potjo. 

Koristen nasvet: pred začetkom planiranja božičnega potovanja in samim odhodom v izbrano mesto vam svetujemo, da se na spletnih straneh turističnih organizacij pozanimate, kdaj se začne in konča božično-novoletno dogajanje. Navadno se v večjih mestih lahko začne že v drugi polovici novembra in traja zagotovo cel december. Glede aktivnosti v januarju pa se koledarji mest lahko precej razlikujejo. Dobro je preveriti informacije pred odhodom.

 

1. Ikonični Dunaj: avstrijska prestolnica je vedno v trendu za božični izlet

Božični izlet na ikonični Dunaj

Marsikdo ob omembi božičnih sejmov najprej pomisli na Dunaj. Atraktivno mesto, ki poleg bogato okrašenih božičnih trgov nudi še kulinarično doživetje za vse okuse in edinstveno nakupovalno izkušnjo. Ob obisku adventnega Dunaja vam priporočamo:

  • vožnjo z božičnim vlakcem Ring Tram, 
  • obisk božičnega koncerta ali predstave, 
  • božični sejem pred mestno hišo Rathausplatz
  • ogled kultnega Velikega kolesa v zabaviščnem parku Prater, 
  • ogled najstarejšega božičnega sejma Freyun
  • druženje na trgu Marije Terezije.

Božični Dunaj: za obisk zadostuje dvodnevni izlet, na poti pa se lahko ustavite tudi v mestu Mödling. Nahaja se slabih 15 kilometrov od Dunaja, zanimivost mesta pa je srednjeveški grad. 

📍  Razdalja Ljubljana – Dunaj: 385 kilometrov; ocenjeno pot z enim ali dvema krajšima postankoma na počivališčih prevozite v štirih urah. 

Koristen nasvet: na potovanjih in predvsem v večjih mestih in ob večerih ali ponoči vedno poskrbite za varno parkiranje vašega avtomobila. Tu so zbrani nasveti, kako preprečiti vlom v vaš avtomobil.

 

2. Živahna Bratislava: priljubljeno mesto tudi za mlade

Novoletni ognjemet nad Bratislavo

Bratislava je za adventni izlet zagotovo ugodnejša od Dunaja, a po okrasitvi ulic in stavb ne zaostaja za drugimi evropskimi mesti. Čudovit razgled nad mestom ponujata mogočni bratislavski grad in ikonična točka - restavracija UFO.

Mesto je znano tudi po pestrem nočnem življenju in raznoliki kulturi. Turisti se navdušujejo nad lokalnimi specialitetami na božičnih sejmih. Izbrali smo tri, ki naj vas prepričajo, da je vožnja z avtomobilom in božični izlet do slovaške prestolnice prava izbira: 

  • krompirjeve palačinke z imenom lokše, 
  • sirova kita, poimenovana korbačik, 
  • sladke pečene rolice na palici, domačini jim pravijo trdelnik. 

Božična Bratislava: priporočamo, da si za izlet vzamete dva dni

📍  Razdalja Ljubljana – Bratislava: 450 kilometrov; ocenjeno pot z enim ali dvema postankoma na počivališčih prevozite v štirih urah in pol

 

3. Adventni Zagreb: sosedje vabijo na dnevni izlet

Eden čudovitih prizorov, ki jih ponudi božični izlet v Zagreb

Mesto Zagreb je odlična ideja za božični izlet tudi zato, ker je blizu. Odlična ideja za tiste torej, ki v decembru nimate veliko prostih dni. V hrvaški prestolnici se prebivalci in obiskovalci združijo v duhu praznične radosti. Stojnice s spominki in ročnimi izdelki ponujajo edinstvene priložnosti za nakup daril. Priporočamo, da si zanimive dogodke in prireditve v Zagrebu ogledate kar na uradni spletni strani turistične organizacije

📍  Razdalja Ljubljana – Zagreb: 140 kilometrov; ocenjeno pot z enim postankom na počivališču prevozite v slabih dveh urah. 

Kaj pa druga hrvaška mesta? Čudovito praznično vzdušje vas npr. čaka še v Varaždinu in obmorski Opatiji.

 

4. Božična Budimpešta: mesto ob bregovih Donave

Božični izlet v Budimšešto ponuja vrsto novih doživetij.

Obiščite čarobne božične trge, kot je Vörösmarty, tu lahko otroci uživajo v vožnji s čarobnim vlakom. Občudujte božične lučke na ulici Andrássy, obiščite božično vasico na trgu Városháza ter odkrivajte pravljično vzdušje s počasnimi sprehodi ob Donavi. Kaj še posebnega nudi adventna Budimpešta? 

  • veliko, romantično drsališče Városligeti Műjégpálya,
  • ogled baleta Hrestač v operi Hungarian State Opera House.

Za božični izlet v adventno Budimpešto priporočamo tri dni. 

📍  Oddaljenost Ljubljana – Budimpešta: 465 kilometrov; pot z enim ali dvema krajšima postankoma na počivališču prevozite v slabih petih urah

 

5. Praznični Lienz: drugi najstarejši sejem na Tirolskem

Božični sejem v Lienzu

Najstarejši božični sejem na Tirolskem je Innsbruck, sledi mu Lienz, ki vam ga srčno priporočamo za obisk. V predbožičnem času se glavni lienški trg spremeni v edinstveno adventno tržnico z umetniško okrašenimi stojnicami. Kulinarična posebnost so ploščati tirolski krofi Kiachl

Dobili boste nove ideje za praznična darila, mogoče kupili nove okraske za božično drevesce in spoznali tradicionalno obrt. Kulinarične dobrote poskrbijo za romantično in vabljivo zbirališče za vso družino. 

Za obisk tega tirolskega mesta zadostuje že en dan.
📍  Oddaljenost Ljubljana – Lienz: 207 kilometrov; pot z enim krajšim postankom na počivališču prevozite v dveh urah in pol.

  

»Road trip« za božični izlet po Evropi

Če želite kar najbolje izkoristiti proste dni in počitnice aktivno preživeti v prazničnem duhu, se odločite za daljše potovanje, ki povezuje kar štiri evropske prestolnice in rojstno mesto Mozarta. Zapeljite se do očarljivega Salzburga, nadaljujte pot do malo bolj oddaljene Prage, ki vas bo navdušila. Po štirih dneh se odpravite na Dunaj in božični obisk bližnje Bratislave, čudoviti praznični dopust pa po enem tednu zaključite v Budimpešti.

Za praznični »Road trip« po Evropi lahko predlagani vrstni red mest tudi obrnete in spremenite - vse je stvar načrtovanja. Mi pa vam predlagamo kot opisano spodaj.

Koliko kilometrov boste prevozili in kako okvirno načrtovati pot?

1. Najprej se zapeljite do priljubljenega avstrijskega Salzburga

  • Iz Ljubljane do Salzburga boste prevozili 279 kilometrov, to je dobre tri ure vožnje.
  • Po prihodu je čas za sprehod, okusno kosilo, popoldanske in večerne aktivnosti pa prilagodite svojim željam. V tem s kulturo bogatim mestom vam v kombinaciji z božičnimi prireditvami zagotovo ne bo dolgčas. 
  • Priporočamo nočitev, po dopoldanskem raziskovanju mesta pa se zapeljite naprej do Prage. 

2. Božična Praga na Češkem

  • Iz Salzburga do češke prestolnice boste naredili 378 kilometrov. Z daljšim postankom za kosilo boste tam v dobrih petih urah
  • Ideje za praznične aktivnosti smo že nanizali, priporočamo pa, da v Pragi ostanete dve noči. Zadnji dan po zajtrku nadaljujte božični izlet po Evropi.

3. Četrti dan greste nazaj na jug, svetovljanski Dunaj v Avstriji vabi

  • Iz Prage do Dunaja je 309 kilometrov, torej s krajšim postankom štiri ure vožnje
  • Dunaj je fascinanten, tam bi lahko ostali cel mesec! A je tudi popoldansko raziskovanje avstrijske prestolnice dovolj, večerno druženje ob božičnih stojnicah pa bo popolno doživetje. Sledi nočitev. Naslednji dan dopoldan izkoristite za nakupovanje božično-novoletnih daril, po kosilu pa svoj »road trip« nadaljujte.

4. Z avtomobilom do adventne Bratislave na Slovaškem 

  • Iz Dunaja do Bratislave je le 79 kilometrov, ena ura vožnje
  • Slovaška Bratislava vas bo očarala. Za popolno doživetje te prestolnice je dovolj ena nočitev, po dopoldanskem raziskovanju umetniških trgovin in občudovanja pisanih ulic si privoščite gurmansko kosilo, nato pa naprej na Madžarsko.

5. Za konec vas čaka dih jemajoča Budimpešta

  • Iz Bratislave do madžarske prestolnice je 201 kilometer, dve uri in pol vožnje
  • Priporočamo, da si za praznični oddih in raziskovanje Budimpešte vzamete tri dni oz. dve nočitvi. 
  • Pot do Ljubljane nadaljujte osmi dan po kosilu, z daljšim postankom vam bo pot domov vzela pet ur vožnje oz. 465 kilometrov

Skupaj je to dobrih 1.400 kilometrov, za potovanje predlagamo osem dni. 

Zaradi močne božične tradicije je kombinacija teh petih mest nedvomno pravljično doživetje in popolno božično potovanje. Uživali boste v okrasitvah, prireditvah, dih jemajočih srednjeveških gradovih, baročnih cerkvah in šarmu cesarskih palač. Poleg tega lahko uživate v najboljši gastronomiji. 

 

Da bodo božični izleti tudi varni

Božični izleti so namenjeni sprostitvi, druženju in raziskovanju, a gre na cesti in v neznanjih krajih ter ob nizkih temperaturah tudi hitro kaj narobe. Da boste novo leto začeli z lepimi spomini na izlet, vam lahko pomagajo že zgoraj opisane priprave na pot, ter dobro zavarovanje.

  1. Če se stvari zalomijo že pred odhodom, vam bo ob strani stalo zavarovanje odpovedi potovanja. Vam in drugim potnikom v vaši skupini, pa naj bodo družinski člani ali prijatelji, zagotavlja finančno zaščito, če bi morali zaradi nepričakovanih dogodkov, npr. poškodba ali bolezen, odpovedati svoje potovanje. 
  2. Za varnost na cesti poskrbi avtomobilsko zavarovanje z avtomobilsko asistenco, ki vam bo na pomoč priskočila že v Sloveniji, pa tudi v tujini. V tujini vam lahko uredimo tudi avtovleko ali nadomestno vozilo, odvisno od kritja, k iga izberete. Preverite tudi, kako ravnati, če imate prometno nesrečo v tujini.
  3. Če v tujini zbolite ali se poškodujete, vam bo pri uveljavljanju zavarovanja za tujino pomagal asistenčni center, kjer vam bodo pomagali najti pravo zdravniško oskrbo, zavarovanje pa vam lahko pomaga tudi, če vam ukradejo dokumente ali plačilne kartice.

Vsa tri zavarovanja lahko sklenete pri našem zastopniku ali nanaši spletni prodajni točki G24.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se