NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.06.2023 | 12 min branja | Nezgoda

Prva pomoč za varne družinske poletne počitnice

Mama hčerki v apartmaju nudi prvo pomoč

Poletne počitnice so čas, ko z manjšimi otroki več časa preživimo na prostem, sproščena razigranost pa hitro pripelje do nezgode. Naj gre za poškodbo ali drugo nevšečnost, otroci poleg tolažbe potrebujejo tudi hitro in ustrezno prvo pomoč. Z Andrejo Gerl, diplomirano medicinsko sestro iz ambulante za nujno medicinsko pomoč, smo preverili, kako naj starši ukrepamo ob najbolj pogostih poletnih nezgodah.

 

To in še več boste izvedeli v tem nasvetu:

⭐  Kako oskrbeti rano in kdaj je potrebna zdravniška pomoč?

⭐  Kako nuditi prvo pomoč pri opeklinah, da ne bodo pustile hujših posledic?

⭐  Kako ukrepati ob pikih žuželk in na kaj morate biti pozorni ob ugrizu klopa?

⭐  Potovalna lekarna: kaj vse morate spakirati za poletne počitnice z družino?

👉  Morda ste iskalli nasvet pri udarcu v glavo? Preberite, kako oceniti resnost poškodbe in kako pomagati pri udarcu v glavo.

 

Oskrba rane - pogosta prva pomoč na poletnih počitnicah

Pod besedo rana se skriva res širok nabor poškodb. Od odrgnin, ki so pri otrocih praktično na dnevnem redu, pa do velikih ran ali ureznin, ki zahtevajo šivanje. Prvi koraki prve pomoči so praviloma enaki.

1. korak: Čiste roke

Rano oskrbite s čistimi rokami. Če je mogoče, preden nudite prvo pomoč, svoje roke umijte z milnico ali jih sperite s čisto pitno vodo.

2. korak: Čiščenje rane

Za čiščenje rane bo dovolj, da jo dobro sperete s hladno ali mlačno tekočo vodo. Kadar je rana umazana (so npr. v njej kamenčki), s sterilnim zložencem previdno odstranite čim več umazanije, ki je ne morete izprati.

Razkuževanje rane z alkoholom kot prva pomoč ni priporočljivo, saj pravi alkohol privede do drugačnega odziva telesa na celjenje in lahko povzroči draženje.

Ko boste rano izprali, boste dobili tudi boljši občutek za to, kako velika je. Včasih je lahko okoli rane veliko krvi, a ko jo sperete, ugotovite, da gre v bistvu za majhno poškodbo.

3. korak: Oskrba rane

Ko ste rano dobro umili, jo osušite s sterilno gazo ali zložencem.

Pri površinskih odrgninah, kjer le malo mezi ali priteče rumenkasta tekočina, je dovolj, da jih sperete pod tekočo vodo, osušite z zložencem in pustite nepokrite, da se celijo na zraku. Rano lahko zaščitite z obližem, če želi otrok nadaljevati z igro. Čez noč jo lahko pustite odkrito.

Pri rani, ki še vedno močno krvavi, s čistim zložencem pritisnite na rano. Zloženec lahko tudi pritrdite s povojem. Krvavitev bo običajno prenehala v 5 – 10 minutah in ne bo več prekrvavela povoja.

Če se krvavitev kljub pritisku ne ustavi in je zloženec (ali obliž) vedno znova prekrvavljen, poiščite zdravstveno oskrbo – pri močni krvavitvi pokličite 112.

Pri rani, kjer del poškodovane kože visi ali pri globoki rani (kjer se vidi podkožno maščevje), rano čim bolj sterilno pokrijte in se odpravite k zdravniku. Če so krvavitve hude, pokličite nujno medicinsko pomoč na 112.

Pri ranah na obrazu poiščite zdravniško pomoč, saj bo oskrba zahtevna, morebitne brazgotine pa bolj moteče. Najbolj delikatne so razpočne rane, ki se najbolj pogosto zgodijo na ustnicah ali v okolici oči.

4. korak: Opazovanje rane

Vsako rano je potrebno tudi spremljati – pozorni bodite na znake vnetja:

  • če okolica rane postane rdeča,
  • iz rane izteka zelen izcedek,
  • se pojavijo močne kljuvajoče bolečine,
  • rana smrdi,
  • se pojavi visoka telesna temperatura.

Če opazite katerega koli od teh simptomov, poiščite zdravniško pomoč.

Je rano smiselno oskrbeti s kremo ali razpršilom?

V akutnih fazah, ko je rana odprta in telo samo skrbi za celjenje, na rano ni dobro nanašati niti razpršil niti mazil za celjenje. Večje rane naj bodo v prvih dveh dneh sterilno zaščitene in telo bo s svojim odzivom poskrbelo za celjenje. Ko rano prekrije hrasta pa lahko nanjo nanesete tudi mastno mazilo ali razpršilo, ki omogoča hitrejše celjenje ran.

Kaj pa obliži namesto šivanja?

Pri uporabi obližev »steri strip« je zelo pomembna pravilna namestitev, a upoštevajte, da je uporaba pri laikih primerna le, dokler ne obiščete zdravnika. Eno stran prilepite na stran do roba rane, približajte drugi rob rane in obliž prilepite še na drugo stran rane. Obližev ne sme biti preveč, saj mora rana ostati zračna. Te vrste obliži niso primerni, če rana močno krvavi.

👉  Šreberite tudi zgodbo o triletni deklici s podkožno bulico.

 

Opekline: prva pomoč je pri zdravljenju bistvena

Poleti je »priložnosti« za opekline še več, kot običajno: razbeljen žar na balkonu ali pikniku, sponka za pripenjanje v avtu, ki je ves dan stal na žgočem soncu, večerni kres na plaži ali pa preprosto posoda na štedilniku – vsemu temu se seveda pridruži še nevarnost sončnih opeklin. Hitro ukrepanje je v vseh primerih nujno, zato je dobro, da poznate osnove prve pomoči.

👉  Da do opeklin ne bi prišlo poučite otroke o nevarnosti ognja in osnovah ravnanja, ko zagori.

 

1. korak: Čiste roke

Tudi pri oskrbi opeklin in sploh, če gre za resnejše opekline, je pomembno, da prvo pomoč nudite s čistimi rokami. Sperite si roke pod tekočo pitno vodo ali jih po možnosti dobro umijte z milnico.

2. korak: Sprostite opeklino

Če so na opeklini ali v okolici oblačila ali nakit, jih previdno odstranite.

3. korak: Hlajenje

Pri opeklinah je najbolj pogosta rdečina z blagim luščenjem kože. Ključen ukrep in zelo pomembna prva pomoč je hlajenje. V prvih 15 minutah po nastanku opekline, opečeno kožo hladite s hladno tekočo vodo, ki ima približno 15 stopinj. Hladite dokler opečeni ne čuti neprijetne bolečine zaradi mrzle vode.

Začetno hlajenje je ključnega pomena, da se opeklina na poglobi.

Po hlajenju s tekočo vodo lahko naredite obloge z zloženci s hladno vodo ali fiziološko raztopino. Obkladke redno menjajte oziroma uporabite opeklinske obloge, ki jih lahko kupite v bolje založeni lekarni. Pomembno je, da poškodovani del telesa počiva, saj s počitkom preprečimo hujšo oteklino, ki se lahko pojavi pri večjih opeklinah.

Kako ukrepati pri opeklinah z mehurji?

Če se na opeklini pojavijo mehurji, jih ne predirajte, saj luknjica v zaščitnem mehurju omogoča mikroorganizmom dostop do poškodovane kože.

Vedno k zdravniku v primeru teh opeklin

Kdaj morate poklicati 112?

  • Pri opeklinah na funkcionalnih delih telesa (dlani, stopala, obraz, spolovilo, dihalnih poti).
  • Pri opeklinah po prsnem košu.
  • Pri hudih opeklinah, ko koža postane bleda in neobčutljiva na bolečino ali celo črna.
  • Pri opeklinah v velikem obsegu (npr. cel prsni koš, cel hrbet, roka, nogi od kolen navzdol).
  • Ko čakate na nujno zdravniško pomoč, otroka slecite in ga hladite s hladnim tušem in hladite opečeni del.

4. korak: Lajšanje bolečin

Pri manjših opeklinah in takojšnjem hlajenju, bi morala bolečina hitro popustiti oziroma postati manj moteča. Vsaka večja opeklina pa je lahko zelo boleča, zato je dobro, da jo tudi pri otroku lajšate z analgetikom, ki ga predpiše zdravnik.

Pri sončnih opeklinah kožo ohranjajte dobro navlaženo

Pri sončnih opeklinah je pomembno, da kožo ohranjate navlaženo s primernimi mazili. Najboljša bo krema s čim večjim deležem aloe vere ali kar gel aloe vere, ki jo hranite v hladilniku, v stiski pa lahko uporabite tudi jogurt – prav tako iz hladilnika.

Pri ožigu meduze je prva pomoč slana voda

  1. Ožig spirajte s slano vodo in odstranite morebitne lovke, ki bi ostale na koži. Nikakor z roko ali brisačo temveč uporabite palčko, kamen, priročna je tudi kreditna kartica.
  2. Doma ožgano kožo hladite z mrzlimi obkladki, lahko tudi z ledom, zavitim v krpo.
  3. Če je ožig hujši ali bolečina ne pojenja, obiščite zdravnika.

 

Webinar: Prva pomoč poleti

Poglejte posnetek webinarja, na katerem je Andreja Gerl, diplomirana medicinska sestra zaposlena v ambulanti za nujno medicinsko pomoč, pojasnila postopke prve pomoči in odgovarjala na vprašanja poslušalcev.

Poglejte posnetek

 

Kako nuditi prvo pomoč ob piku čebele ali ose?

Igra v naravi, sploh na cvetočih travnikih ali v bližini sadnega drevja z zrelim sadjem se lahko konča s pikom žuželke, ki jo je otrok presenetil pri iskanju hrane. Prva pomoč je v tem primeru preprosta, pomembno pa je, da takoj ukrepate pri morebitnih alergijskih reakcijah.

Dobro je, če otroku večkrat pojasnite, naj se čebel, čmrljev, os in podobnih ne ustraši, če pristanejo na njem in naj počaka, da same odletijo, hkrati pa naj tudi ne sili vanje, če jih vidi na kakšni cvetlici.

1. korak: pri piku čebele odstranite želo

Čebele so edine, ki želo pustijo v koži. Žela se običajno drži mešiček s strupom, zato priporočamo, da želo (praviloma ni globoko v koži) previdno odstranite s kože, ne da bi ga stiskali, sicer boste strup iz mešička stisnili v kožo.

2. korak: hlajenje

Predel pika čim hitreje začnite hladiti z obkladki ali pod hladno tekočo vodo. Hlajenje naj traja vsaj 10 minut.

3. korak: mirovanje

Poškodovan del naj bo čim bližje višini srca ali nad njo, da zmanjšate možnost nastanka otekline. Če je torej pik na nogi, naj se otrok uleže, nogo mu nekoliko podložite, da bo dvignjena.

4. korak: opazovanje

Po pikih oziroma ugrizih vseh žuželk je običajna reakcija, da mesto pika ali ugriza postane rdeče. Pozorni bodite na alergijske reakcije, kjer je potreben obisk zdravnika oz. nujna medicinska pomoč:

Če se pojavi rdečkast, pikčast ali mehurčkast izpuščaj po celem telesu gre za alergijsko reakcijo. Otroka lahko močno srbi, zato poskusite preprečiti, da bi se otrok praskal (otroku lahko date na roke nogavičke, potem bo praskanje težje). Obiščite zdravnika, saj je pomembno, da se reakcija zabeleži v otrokov karton in prejmete navodila za ukrepanje, če se reakcija ponovi.

Če pride do otekanja obraza, oči, ust, gre za hujšo alergijsko reakcijo. Oteklina lahko vodi v otekanje in zapiranje dihalnih poti. Prvi znaki so občutek težkega dihanja, cmoka v grlu, otroci pogosto začnejo pokašljevati, kot da jih nekaj v grlu moti. V tem primeru je nujna hitra medicinska pomoč. V tem času otroku lahko pomagate le tako, da ga mirite in ostanete mirni sami. Če otrok pade v nezavest, pričnite s temeljnimi postopki oživljanja do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči.

Če je otrok že imel kdaj hudo alergijsko reakcijo oz. anafilakso, potem takoj uporabite zdravila ali EpiPen, ki ga imate v ta namen. Ta zdravila vedno nosite s seboj.

 

Ugriz klopa – ključni sta preventiva in opazovanje, prva pomoč pa je preprosta

Klopi lahko človeku prinesejo dve bolezni: lymsko boreliozo in klopni meningoencefalitis. Zaradi teh je v okolju, kjer so klopi, pomembno ravnati preventivno, po prihodu domov (ali redno, če ste v naravi dlje) pa je nujen pregled in odstranjevanje najdenih klopov. Klopa lahko odstranite sami, zdravnika obiščite le izjemoma.

1. korak: natančen pregled

Ko se vrnete domov dobro preglejte celo telo vključno z lasiščem. Klopi se radi skrijejo v pregibe, za ušesa, a resnično jih lahko najdete prav na vsakem delu telesa. Otroka lahko tudi takoj oprhate, saj boste tako odplaknili klope, ki se še niso prisesali. Vsa oblačila, ki ste jih nosili, operite, saj se klopi lahko skrivajo na njih.

2. korak: odstranite najdene klope

Prva pomoč pri klopu je dejansko odstranjevanje- in je v bistvu precej preprosto. S pinceto ga primite čim bližje koži in z enim potegom izvlecite. Če del klopa ostane v koži, ga sicer lahko poskusite odstraniti, a praviloma je bolje, da ga pustite in počakate, da ga telo kot tujek izloči samo. Zaradi ostanka tveganje za bolezni ni nič večje.

Kdaj k zdravniku?

Zdravniško pomoč poiščite takrat, ko je klop na zelo zahtevnem delu telesa, na primer na veki ali celo med trepalnicami. Takrat bo zdravnik odstranil klopa z vašo pomočjo, saj boste pomagali otroka držati in pomiriti.

3. korak: zapišite si datum odstranitve

Pomembno je, da si zabeležite, kdaj ste klopa odstranili, da boste vedeli, koliko časa morate biti pozorni na morebitne spremembe.

4. korak: opazovanje

Tri tedne po odstranitvi klopa bodite pozorni na znake okužbe z boleznimi, ki jih prinašajo klopi. Če opazite kateregakoli od navedenih znakov, takoj obiščite zdravnika.

Pojav rdečega kolobarja ali kolobarja z rdečo piko na sredini na mestu ugriza ali kjerkoli drugje na telesu. Lahko se pojavi en obroč ali več manjših obročev. To kaže na okužbo z borelijo.

Pojav bolečine v mišicah, povišane telesne temperature ali glavobola nekaj dni ali tednov po ugrizu, ki v nekaj dneh izginejo. V enem do treh tednih po tem pa se nenadno pojavi močan glavobol, otrdel vrat, občutljivost na svetlobo, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. To kaže na okužbo s klopnim meningoencefalitisom.

Preventivno ravnanje

Splošno preventivno ravnanje je seveda že del priprav na sprehod v naravi. Izberite svetla oblačila, ki naj imajo dolge rokave in hlačnice, če je le mogoče. Tako boste klope lahko opazili že, ko bodo lezli po otroku.

Prav tako se priporoča uporaba razpršil, ki odganjajo klope. Ta lahko razpršite tudi po zunanji strani otrokove čepice.

Razmislite tudi o cepljenju proti klopnem meningoencefalitisu. Cepljenje je v Sloveniji od leta 2019 uvedeno v program cepljenja za otroke po dopolnjenem enem letu starosti v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

 

Na poletnih počitnicah morate vedeti, kako ukrepati ob utopitvi

Ko ste z otrokom v bližini vode (morje, jezero, reka ali bazen) je ključno, da otroka ves čas opazujete. Če se otrok utaplja ali popije veliko vode, ga hitro spravite na kopno, nato pa bodite pozorni, če začne težko ali hitro dihati. Pojavijo se lahko tudi bolečina v prsnem košu, draženje na kašelj, slabo počutje ali utrujenost. Če se ti znaki pojavijo takoj ali šele nekoliko kasneje, morate poiskati zdravniško pomoč.

Če bi otrok dejansko izgubil zavest, morate na kopnem takoj začeti s temeljnimi postopki oživljanja. Te izvajate dokler ne pride pomoč oziroma otrok ne zakašlja in pride k zavesti. Potem pozorno spremljajte njegovo počutje, kot že zapisano.

Prva pomoč pri utopitvi

Začnemo s 5 vdihi, pokličemo na 112 in nastavimo prostoročno telefoniranje. Nadaljujemo s 30 stisi prsnega koša, ki jim sledita 2 vdiha in tem ritmu (30-2-30-2) nadaljujemo do prihoda reševalcev.

👉  Bi znali nuditi prvo pomoč odraslemu? Preberite nasvet Ali bi znali nuditi prvo pomoč in rešiti življenje?

 

Za poletne počitnice ne pozabite spakirati potovalne lekarne

Ko se odpravljate na počitnice ne pozabite na zavarovanje za tujino, pa tudi na pravo vsebino počitniške lekarne. Bolje, da doma ostane kakšna modna majica, kot pripomočki za prvo pomoč.

Pripomočki za oskrbo ran:

  • sterilni zloženci,
  • povoji,
  • mikropor (lepilni trak za kožo),
  • obliži,
  • fiziološka raztopina, uporabni so tudi
  • obliži steri strip in mazila oz. spreji za nego ran.

Za blažitev bolečin ali nižanje telesne temperature: analgetiki za odrasle in otroke. Če so ti v obliki sirupa, poskrbite za primerno shranjevanje (hladilna skrinja ali hladilnik, če je vroče).

Ostalo:

  • termometer,
  • pinceta,
  • sončna krema,
  • sprej za odganjanje žuželk,
  • gel za hlajenje ter
  • praški za rehidracijo, probiotiki in medicinsko oglje.

Ko greste na potovanje, ne pozabite na zdravila, ki jih tudi sicer redno uporabljate. Ko se odpravljate na daljše potovanje, lahko zdravnika prosite za antibiotik širokega spektra, a upoštevajte zdravnikovo odločitev, če vam ga ne želi predpisati.

Poskrbite za pravilno shranjevanje zdravil na poti. Hitro se pozabi in zdravila ostanejo v avtu na vročini za več ur ali celo dni. S tem se lahko učinkovitost zdravila zmanjša. Pred potjo si tudi vedno preberite navodila za shranjevanje.

👉  Preverite tudi, kaj mora vsebovati vaš domači komplet za prvo pomoč

 

Poleg domače lekarne pa je pri potovanju v tujini pomembno, da:

  • Preverite, kje je najbližja zdravstvena ustanova v kraju, kjer boste bivali med počitnicami.
  • Preverite rok uporabnosti zdravil, ki jih vzamete s sabo.
  • Uredite ustrezno zdravstveno zavarovanje.

👉  Kaj pa vročinski krči? Je res, da so poleti pogostejši? Preverite, kaj morate vedeti o vročinskih krčih.

 

Za varne poletne počitnice je najboljše zavarovanje vaše ravnanje

Prva pomoč vam bo v vsakem primeru prišla prav, a ko pakirate za počitnice, nikar ne pozabite skleniti še zdravstvenega zavarovanja za tujino. To vam zagotavlja povračilo stroškov zdravljenja v tujini in vključuje 24/7 pomoč Asistenčnega centra v slovenščini, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje. Poleg tega lahko dodate kritja za najrazličnejše nevšečnosti na poti, kot je odpoved leta, kraja dokumentov ali plačilnih kartic in podobno.

 

👉  Morda vas bo zanimalo tudi: Kako ukrepati v primeru vročinskih krčev

 

Potujte dobro zavarovani

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA.

Preverite kritja