NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.07.2023 | 5 min branja | Nezgoda

Udarec v glavo pri otroku: kako oceniti resnost poškodbe

Udarci v glavo so pri otrocih pogosti - tudi deček na sliki se je udaril pri igri

Nezgode pri otrocih so del vsakdanjika. Lahko se potolčejo, opraskajo, padejo – sploh pri mlajših otrocih pa je pogost tudi udarec v glavo. Tobogan, vogali mize, odprta omara, padec s postelje, vse lahko pri živahnem malčku predstavlja nevarnost. Čeprav starši otroka skrbno varujete, nekaterih nezgod ne morete preprečiti, zato je najbolje, da veste, kako ukrepati, ko se zgodijo.

 

Udarec v glavo pri otroku prestraši vsakega starša – ohranite mirno kri

Udarec v glavo je pri otrocih precej pogost, zato se bo skoraj vsaka družina srečala s tako poškodbo. Pri poškodbah glave je največja skrb, da ne bi prišlo do poškodbe možganov, kar je sicer zelo redek, a resen zaplet.

K sreči se udarec v glavo običajno konča z buško in nekaj solzami. Vseeno pa je pomembno, da ste pozorni na morebitne znake resnejše poškodbe in da poiščete strokovno pomoč, kadar sumite, da bi imel udarec lahko resnejše posledice.

 

Pomembno je, kako je do udarca v glavo prišlo

Pomembno je, da si starši dobro zapomnite podrobnosti, ki bi lahko koristile pediatru v primeru zapleta. Če udarca niste videli, morebitne priče prosite, da vam opišejo, kaj se je zgodilo. Če bi obiskali nujno zdravniško pomoč, vas bi vprašali:

  • Ali je otrok ob udarcu takoj zajokal?
  • Je otrok od udarca dalje pretirano zaspan?
  • Se otrok dogodka spomni?

Dobro je vedeti tudi, s kakšne višine je otrok padel oziroma kakšen predmet je povzročil udarec.

Kadar se poškoduje dojenček, Andreja Gerl, diplomirana medicinska sestra iz ambulante za nujno medicinsko pomoč, svetuje, da starši pokličejo v dežurno ambulanto. Tam vas bodo pomirili in ocenili situacijo, zato, da bo noč po udarcu zagotovo manj stresna. Vseeno svetuje tudi, da preko noči opazujete otrokovo dihanje. Pozorni bodite, če se dihanje spremeni: lahko je hitrejše, počasnejše ali pa se med dihanjem pojavijo pavze. Če opazite spremembe, pokličite oziroma poiščite zdravniško pomoč.

👉  Udarec s predmetom ali ob predmet je eden najpogostejših vzrokov za poškodbe, ki prinesejo izplačilo zavarovalnine iz naslova nezgodnega zavarovanja otrok. Statistiko predstavljamo v infografiki.

 

Prva pomoč po udarcu v glavo pri otroku

Najpogosteje udarec v glavo na mestu udarca otroku pusti oteklino, torej buško. Tako nudite prvo pomoč:

  • Buško hladite, če to za otroka ni preveč boleče. Dovolj je, da v krpo zavijete nekaj hladnega iz zamrzovalnika.
  • Buške nikoli ne potiskajte nazaj.
  • Buško opazujte, če se morda veča.

Pozorni bodite tudi ali je kje na glavi še kakšna druga poškodba (rana ali vdolbina).

Stara ljudska modrost, da se buško namaže z maslom, res drži. Maslo vsebuje fosfate in maščobe, ki povzročijo, da žile postanejo manj elastične, zato je nabreklost manjša, zmanjša pa se tudi zakrvavelost v buško in s tem modrica. Če je otrok alergičen na kravje mleko, tega ukrepa seveda ne uporabite.

 

Po udarcu v glavo bodite pozorni na znake hujše poškodbe

V 72 urah po poškodbi bodite pozorni na otrokovo obnašanje:

  • Ali je pretirano zaspan tudi izven običajnega časa za spanje?
  • Ali je nenaspan in zmeden, čeprav je spal kot običajno?
  • Se je pojavila močna bledica, zelo močan glavobol, slabost ali bruhanje, motnja vida, dihanja, ravnotežja, zavesti, krvavitev iz ušes in slabši sluh, iztekanje krvi ali tekočine iz nosu.

Če opažate pri otroku katero koli od naštetih sprememb, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Pomembno je, da otrok v 48 urah po udarcu v glavo počiva. Poskrbite tudi, da je v zatemnjenem prostoru oziroma ni na močnem soncu in da ne gleda v ekran (npr. pretirano pisanih risank).

💡  Koristno o joku: morda ste že slišali nasvet, da bodite še bolj pozorni na zgornje simptome, če otrok ob udarcu v glavo ne zajoka. Priporočamo, da ste obenem pozorni tudi na neutolažljiv jok. Včasih se zgodi, da otroka ob poškodbi glave zdravnik pošlje na dodatne preiskave v bolnišnico, kjer otroka lahko za kak dan ali preko noči celo zadržijo na opazovanju.

 

Kako bo po udarcu v glavo ukrepal zdravnik?

Če se vam zdi, da je udarec v glavo hujši od blage poškodbe, ali če opazite katerega od zgoraj navedenih simptomov pojdite k pediatru ali poiščite nujno medicinsko pomoč. Najbolje je, da otroka pregleda strokovnjak in potrdi, da je z njim vse v redu oz. se odloči za nadaljnje korake pregleda in napotitev v bolnišnico:

  • rentgensko slikanje, kjer se vidi zgolj morebitni zlom lobanje,
  • CT slikanje, ki pokaže morebitne poškodbe možganov.

👉 Morda vas bo zanimalo tudi to: To so najpogostejše nevarnosti za otroke

 

Dobro je vedeti, kaj je travmatska poškodba možganov

Travmatska poškodba možganov (TPM) je poškodba struktur glave zaradi zunanje sile mehanskega izvora. Včasih lahko povzroči poslabšanje možganskih funkcij, odvisno od sile ali območja udarca.

Ločimo naslednje poškodbe glave:

  • Blaga travmatska poškodba: ne spremeni otrokove ravni zavesti in ne povzroči zloma lobanje. Te vrste poškodb so najpogostejše.
  • Pretres možganov: možgani niso poškodovani, vendar je otrok po udarcu zmeden. V nekaterih primerih celo izgubi zavest.
  • Klinično pomembna travmatska poškodba: zlom lobanjske baze. Pri tej poškodbi je potrebno hitro in pravilno ukrepanje, kasneje pa operacija, hospitalizacija in opazovanje.

 

Kdaj je buška znak resnosti udarca

Glava je zasnovana tako, da lobanja ščiti možgane, zato lobanjske kosti lahko zadržijo ali v večji meri ublažijo udarec. Čelo je najtrši del lobanje, zato moramo biti pri otrocih posebej pozorni v primeru močnega udarca v stranski ali zadnji del glave, pri dojenčkih pa na udarec v mečavo oz. mehko mesto, kjer se lobanja še ni povsem zarasla. To so najnevarnejša mesta, ki ob udarcu predstavljajo večje tveganje.

Na splošno pojav otekline na lasišču (ali buške) ni znak poškodbe možganov. Čeprav je lahko videti zelo dramatično, je buška znak, da je prišlo do krvavitve nad lobanjskimi kostmi.

Vendar pa bi lahko poleg pojava buške prišlo tudi do notranje krvavitve. To so osamljeni in redki primeri, zato je opazovanje otroka ključno.

👉  Preberite še, kakšno srečo je imel deček, ki je padel z balkona.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Nezgodam se ni mogoče izogniti, njihovim finančnim posledicam pa se lahko izognete. Generalijeva zdravstvena zavarovanja nudijo kritja, ki se prilagajajo potrebam vsake družine in vsakega posameznika v družini.

Pri otrocih je priporočljivo skleniti tudi nezgodno zavarovanje otrok in mladine, ki vam bo v primeru nezgod pomagalo finančno in z ustreznim zdravljenjem. Če niste prepričani, kaj bi bilo najbolje izbrati, preverite, kako izbrati prava kritja za svojega otroka. Tudi vaš zavarovalni zastopnik vam bo z veseljem pomagal z nasvetom.

 

Naj otroci uživajo aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke