NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

29.04.2024 | 8 min branja | Nezgoda

Nesreča ne počiva: Zavarovanje otrok za primer invalidnosti

Srečen trenutek med deklico in očetom v bolnišnici

Pri iskanju, izbiri in sklenitvi nezgodnega zavarovanja za otroka je pomembno, da si vzamete čas in se izbire lotite premišljeno. Ne gre namreč le za iskanje najnižje premije in za dober občutek »saj smo zavarovani«, ki prinese notranji mir, pomembna so kritja, ki jih izbrano zavarovanje nudi, in zavarovalna vsota.

Namen nezgodnega zavarovanja za otroke je omilitev najhujših posledic morebitne nezgode. Zavarovalna vsota je namenjena pomoči pri vzpostavljanju ustreznih pogojev za življenje in nego za otroka, ki ga doleti invalidnost, in družino, kar je običajno zelo velik finančni zalogaj.

 

Invalidnost in hude nezgode povzročijo visoke stroške

Zlom roke ali noge, odrgnine, odkrušen zob in podobno so boleči spremljevalci odraščanja, a mavec na roki je kmalu odlična podlaga za podpise in risbice prijateljev, odkrušen zob pa razburljiva zgodba o junaštvu in pogumnem trpljenju pri zobozdravniku.

Žal pa nekateri otroci in starši doživijo tudi zgodbe z manj srečnim koncem. Čeprav je za starše ta misel moreča, je pri sklepanju zavarovanja za otroke pomembno imeti v mislih najhujše možne posledice nezgod, kot je invalidnost otroka.

Huda nezgoda in njene posledice močno spremenijo življenje družine. Šoku ob nezgodi sledita dolgotrajno zdravljenje in rehabilitacija, družino pa čakajo tudi visoki stroški življenja po nezgodi. Starši boste seveda naredili vse, da bi pomagali svojemu otroku, zato morate že prej misliti na nekatere posledice, ki se morda zdijo nepredstavljive, medtem ko vaš otrok teka po igrišču s svojimi vrstniki.

  • 24-urna nega in oskrba: če otrok potrebuje nego in oskrbo ves dan, boste morali najeti negovalko oziroma sami ves čas skrbeti zanj, strošek izpada ene plače ali pa strošek negovalca ni mačji kašelj.
  • Odsotnost z dela: tudi zaradi dodatnih pregledov, terapij in obiskov zdravnikov boste pogosteje odsotni z dela, kar zmanjša redni mesečni prihodek, če boste morali službo pustiti, pa prihodka sploh ne bo.
  • Stroški preureditve doma: invalidnost zahteva preureditev bivalnih prostorov, razširitev vrat, prilagoditev tlorisa, namestitev dvigala, prenovo kopalnice, nakup posebne dodatne opreme (postelja, invalidski voziček, druga oprema), prilagoditev avta in podobno.
  • Stroški prevozov in bivanja: za družine, ki ne živijo blizu zdravstvenih ustanov, so velik finančni zalogaj tudi prevozi in bivanje v bolnišnicah in rehabilitacijskih centrih oziroma nekje v njihovi bližini, kjer so starši lahko blizu otroku na terapiji.

 

21 € na uro v povprečju stane cena za oskrbo, če najamete negovalca (Poročilo Inštituta RS za socialno varstvo za l. 2022). Če negovalca potrebujete 5 ur na dan, vsak delavnik, v enem mesecu nanese na več kot 2.000 €.

 

Invalidnost otroka lahko prinese številne izzive, pa tudi priložnosti za rast, učenje in izražanje neizmerne ljubezni. Vsak otrok, ne glede na svoje sposobnosti, prinaša v družino edinstveno vrednost in perspektivo. Ključno je, da se osredotočite na otrokove moči in potenciale, ne le na omejitve. V procesu podpore in vzgoje otroka z invalidnostjo je pomembno tudi skrbeti za lastno dobrobit in poiskati podporo, ko jo potrebujete.

👉  Se sprašujete, katere so največje nevarnosti za vašega otroka? Preverite podatke naše zavarovalnice v infografiki!

 

Kako v primeru invalidnosti otroka pomaga zavarovanje?

Novosti na področju socialne zakonodaje je vedno več, a nadomestila, do katerih so upravičeni invalidi, ne zadostujejo. Pogosto starši tudi ne vedo, kaj vse lahko koristijo. Z dobrim zavarovanjem za otroka je vse lažje.

Prijavo nezgode naj starši opravijo po koncu zdravljenja, prijavi pa priložijo dokumentacijo, iz katere je razviden potek zdravljenja oziroma potreba po zdravstveni storitvi. Če dodatna dokumentacija ni potrebna, zavarovalnino izplačamo v roku 14 dni, v nezahtevnih primerih tudi prej, torej je zavarovalnina pogosto izplačana, še preden se zdravljenje zaključi.

Poleg izplačila zavarovalnine vam v paketih E in F Nezgodnega zavarovanja za otroke in mladino do 26. leta omogoča tudi dostop do specialističnih storitev in načrta zdravljenja za vašega otroka.

Če ste na primer zavarovali registriranega športnika, bo čas okrevanja po poškodbi pomemben ne le z vidika vašega izostanka z dela, pač pa tudi zaradi njegove vrnitve na treninge in morda celo tekmovanja. Hiter dostop do vrhunskih specialistov in personaliziran načrt zdravljenja lahko predstavljata pomembno prednost pri hitrem okrevanju.

 

Kako izbrati pravo nezgodno zavarovanje za otroka?

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine zavarovalnice Generali je namenjeno otrokom, šolarjem, dijakom in študentom do 26. leta starosti.

Zavarovalna vsota je pomembna

Premisliti morate o višini zavarovalne vsote, ki jo želite prejeti v primeru invalidnosti otroka, saj nekaj deset tisočakov preprosto ne bo dovolj.

Progresivno izplačilo v primeru invalidnosti

Skrb za invalidnega otroka je še posebej zahtevna, zato se morate tem možnostim še posebej posvetiti. Pomembno je, da se zavarovanje prilagaja teži poškodbe oziroma odstotkom invalidnosti, kar imenujemo invalidnost s progresijo. Skrb za otroka s 100 % invalidnostjo je namreč zahtevnejša kot za otroka z 20 % invalidnostjo.

Dodatni dejavniki, ki jih morate upoštevati pri določitvi zavarovalne vsote, so še kraj bivanja, število družinskih članov, starost staršev in otrok, interesne in športne dejavnosti, vrsta zaposlitve in podobno. Zveza potrošnikov Slovenije svetuje: "Ustrezno zavarovalno vsoto boste realno ocenili na podlagi svojih letnih prihodkov. Uveljavljeno načelo je, da mora biti zavarovalna vsota za primer invalidnosti približno šestkratnik letnih prihodkov." (Revija VIP 7/8 2012)

Za vsak odstotek invalidnosti, višji od 50 %, iz Nezgodnega zavarovanja za otroke in mladino do 26. leta izplačamo 4-kratni odstotek zneska, ki je osnova za izračun zavarovalnine.

Primer izplačila: ob določitvi 100-odstotne invalidnosti pri osnovni zavarovalni vsoti 75.000 € se izplača: 50 % + (4×50 %) = 250 % × 75.000 € = 187.500 € zavarovalnine. Če otrok ostane trajni invalid zaradi nezgode, upravičenec po progresivni lestvici prejme do 187.500 EUR glede na izbrani paket in odstotek trajne invalidnosti.

Mesečno izplačilo – 3-letna finančna pomoč

Če bi zaradi otrokove nezgode morali pustiti službo ali izbrati polovični delovnik, vam bo mesečna renta finančno pomagala vsaj v začetku okrevanja. Kako visoko izplačilo potrebujete? Premislite, kako težko bi skozi mesec prišli le z eno plačo – če ima eden od staršev plačo tako visoko, da bi lahko preživel družino, bo nižji znesek dovolj. Sicer potrebujete višjega.

Dnevno nadomestilo: da ali ne?

Dnevno nadomestilo se lahko izplača v različnih situacijah: ko otrok okreva doma, ko potrebuje bolnišnično zdravljenje ali ko potrebuje zdraviliško zdravljenje. Ublažilo vam bo izpad dohodka, ko ga boste spremljali. Nadomestilo je lahko koristno, če ste samozaposleni in ne boste prejemali nadomestila za nego, hkrati pa so npr. starejši otroci lahko kdaj tudi sami doma, zato dnevnega nadomestila, ko otrok okreva doma, morda ne potrebujete.

 

Otroci zavarovani od glave do pet

Kot smo že zapisali, se otrokom hitro pripeti kaj neprijetnega in tudi v primerih blažjih poškodb vam lahko zavarovalnica pomaga prestati dneve zdravljenja in okrevanja oziroma pomaga do sredstev, ki jih lahko vložite v dodatne ure fizioterapije.

Zavarovanje namreč krije vrsto nesreč in njihovih posledic: od zlomov, izpahov in opeklin, pa do operacij. Za šolsko leto 2024/25 smo pripravili več paketov nezgodnega zavarovanja otrok in mladine, s katerimi se za invalidnost lahko zavarujete od 13.000 € pa vse do 75.000 €.

Dodatno zaščito zagotavljamo pri hujših invalidnostih, ko izplačamo več, kakor znašajo osnovne zavarovalne vsote. V teh primerih lahko izplačamo od 32.500 € pa vse do 187.500 € v primeru 100 % invalidnosti (paket D).

👉  Preberite zgodbo Miha in njegove družine, ki jim je nezgodno zavarovanje pomagalo po Mihovem nesrečnem padcu z balkona.

 

Nezgodno zavarovanje za otroke in mladino: želite izkoristiti dodatne ugodnosti?

Nezgodno zavarovanje velja 24 ur na dan ne glede na to, kdaj in kje se zgodi nezgoda: v vrtcu, šoli, na izletu, potovanju, doma ali v tujini, med počitnicami.

Kaj pridobite?

  • Brezplačno storitev pomoč v primeru nezgode ali bolezni (pokličite Asistenco zdravje na 080 81 10),
  • pakete, prilagojene športno aktivnim otrokom, ki vključujejo sodobna kritja Načrt zdravljenja in Nezgodni Specialisti ter
  • dodatno opcijo priključitve kritja Drugo mnenje, ki vključuje strokovno mnenje mednarodno priznanih strokovnjakov medicinske in drugih strok v zvezi s postavljeno diagnozo ali/in priporočenim zdravljenjem zavarovanca.

 

Varnost za aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke