NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

31.01.2023 | 6 min branja | Dom , Nezgoda

Kaj vse mora vsebovati vaš domači komplet za prvo pomoč

Deklica se s kužkom igra zdravnike in odpira komplet za prvo pomoč

Skrb zase in druge pomeni, da morate biti pripravljeni na vse možne situacije in pri tem je pomembno, da imate pri roki vedno tudi komplet za prvo pomoč, s katerim boste oskrbeli manjše zdravstvene težave doma. Preberite, kako na preproste načine in s katerimi pripomočki, ki jih imate doma, lahko zaščitite svojo družino in prijatelje v primeru poškodb ali bolezni.

 

Pogoste manjše zdravstvene težave   

Da ste pripravljeni na morebitne nevarnosti in nezgode doma, je prav tako pomembno, kot da svoj dom z dobro streho in okni zaščitite pred vremenskimi vplivi. Kdaj ste se nazadnje posvetili svoji domači lekarni oziroma kompletu za prvo pomoč?

Od razkuževanja ureznin in ran do zdravljenja opeklin – v takšnih trenutkih je pomembno, da imate doma dobro založen komplet za prvo pomoč, s katerim lahko pomagate sebi in drugim. In pri tem ne mislimo le na nezgode. Lahko se zgodi tudi, da kdo potrebuje antihistaminik za lajšanje simptomov alergijske reakcije, ali prašek za rehidracijo po prebavnih motnjah.  

Ali veste, kaj vse mora vsebovati komplet za prvo pomoč in katere stvari je dobro imeti v domači lekarni? Za vas smo pripravili koristne smernice in pregledno infografiko, s katero lahko osvežite svoje znanje, da boste pripravljeni oskrbeti razne poškodbe in pomagati ob bolezni, odpraviti manjše zdravstvene težave doma in nuditi prvo pomoč.

👉 Preberite tudi, kateri so ključni koraki, kadar nudite prvo pomoč v nasvetu Ali bi znali nuditi prvo pomoč in rešiti življenje?

 

Kaj morate imeti v domačem kompletu za prvo pomoč?

V spodnji infografiki so predstavljene najpogostejše zdravstvene težave, ki se pripetijo doma, ter ključni pripomočki za njihovo zdravljenje, ki jih mora vsebovati vaš komplet za prvo pomoč. Pod infografiko pa najdete več podrobnosti o tem, kdaj in kako jih uporabiti.

Prva pomoč naj ne bo prepuščena naključju. To mroa vsebovati vaš komplet za prvo pomoč - infografika

 

Manjše ureznine in odrgnine

Sterilne obloge za rane, kot so tekstilni in vodoodporni obliži, ali obliži z gelom za zaščito žuljev in sterilne komprese iz gaze. Za pritrditev komprese potrebujete tudi povoje. Za čiščenje kože okoli rane uporabite antiseptične robčke, za hitrejše celjenje ran pa antiseptično kremo

Opekline in oparine 

Prizadeto mesto najprej hladite pod mrzlo tekočo vodo, nato uporabite gel za opekline za lajšanje bolečin in rano pokrijte s sterilno gazo

Poškodba sklepa

Trikotne rute so narejene iz bombaža in se lahko uporabljajo za imobilizacijo udov, kot obveze ali za zmanjšanje oteklin. Povoji za okončine pa se lahko uporabljajo za podporo poškodovanih komolcev in kolen.

Piki ali ugrizi žuželk

Za lajšanje simptomov raznih alergij, kot so seneni nahod, vnetje očesne veznice in alergijske reakcije na pike ali ugrize žuželk, uporabite antihistaminik v obliki kreme in/ali tablet.

 

Bi pravočasno prepoznali hudo alergijsko reakcijo ali rano, ki potrebuje šivanje?

V spletnem predavanju z naslovom Prva pomoč poleti je gostja Andreja Gerl, medicinska sestra, zaposlena v ambulanti za nujno medicinsko pomoč, delila nasvete, kako otroku hitro in pravilno nuditi pomoč pri najpogostejših počitniških poškodbah in drugih zdravstvenih zapletih ter naštela, kaj ne sme manjkati v potovalni torbici prve pomoči.

Poglejte posnetek webinarja

 

Glavoboli, zoboboli, bolečine v sklepih ali mišicah 

Paracetamol in ibuprofen sta protibolečinski zdravili, ki se uporabljata za zdravljenje številnih težav. Paracetamol se uporablja za zniževanje povišane telesne temperature, lajšanje blagih do zmernih bolečin, ki jih povzročijo glavoboli, zoboboli, bolečine v mišicah in sklepih ter za lajšanje menstrualnih bolečin.

Ibuprofen pa lahko zmanjša bolečine in vnetja, ki jih povzročajo revmatične bolečine in bolečine v mišicah. Uporablja se lahko tudi za lajšanje simptomov prehlada in gripe. Preden protibolečinska zdravila ponudite otroku vedno preberite navodila in se posvetujte z zdravnikom.

Bruhanje in driska  

Prašek za rehidracijo se zmeša z vodo in ponudi osebi, ki ima težave z bruhanjem in/ali drisko, da ne dehidrira. 

Vročinski izpuščaji ali sončne opekline  

Prizadeta mesta najprej hladite z vodo ali hladnimi obkladki. Za lajšanje srbenja, bolečin in nelagodja zaradi vročinskih izpuščajev ali ostalih manjših draženj kože lahko uporabite aloe vera gel ali losjon, ki vsebuje kalamin. Za zdravljenje sončnih opeklin in pomoč pri obnavljanju kože je treba uporabiti namenski losjon oziroma kremo po sončenju ali gel za opekline

(Manjši) tujek v očesu 

Uporabite kapljice za oči, da odstranite tujek, ali pa oko izperite s fiziološko raztopino. Če je tujek velik ali oster, ga ne odstranjujte sami, imobilizirajte oko, tako da ga prekrijete s čisto gazo ali očesnim tamponom in poiščite zdravniško pomoč. 

Dodatni pripomočki

  • Škarje za rezanje povojev.
  • Varnostne sponke ali kirurški lepilni trak za pritrjevanje povojev.
  • Pinceta za odstranjevanje drobcev ali tujkov iz ureznin in ran.
  • Termometer za merjenje povišane telesne temperature ali vročine.
  • Rokavice za enkratno uporabo za preprečevanje nenamerne kontaminacije – poiščite rokavice brez lateksa, saj je lateks potencialni alergen.

 

Zakaj je pomembno, da ste pripravljeni 

Ko sestavite svoj komplet za prvo pomoč, morate poskrbeti še za nekaj korakov, da boste res pripravljeni na vse.

  1. Najprej poskrbite, da vsi odrasli in večji otroci v vašem gospodinjstvu razumejo, kdaj in kako uporabiti vsakega izmed pripomočkov v kompletu.
  2. Nato poskrbite, da je prva pomoč jasno označena, dobro zaprta in shranjena na varnem, zunaj dosega manjših otrok.
  3. Nastavite si opomnik za redno preverjanje in po potrebi obnovitev vašega domačega kompleta za prvo pomoč. Pri vseh zdravilih, kot so tablete, kreme, sirupi in praški, je treba biti pozoren na rok uporabe. Pretečenih zdravil ne uporabljajte, pač pa jih odnesite v lekarno ali na odlagališče.

Praktične rešitve iz vsakdanjih sestavin

Če imate težave z iskanjem določenih pripomočkov, ali vam katerega nenadoma zmanjka, najdete doma veliko vsakodnevnih predmetov, ki jih lahko uporabite za obravnavo manjših zdravstvenih težav.

Na primer:

Namesto komprese za rano lahko uporabite prelikano krpo, plastično folijo za živila ali vrečko za zmrzovanje, da pokrijete opekline ali oparine, saj se s tem ustvari pregrada, ki prepreči okužbo.

Namesto, da sredi noči tečete v lekarno po prašek za rehidracijo, lahko v en liter prevrete in ohlajene vode zmešate eno čajno žličko soli in osem čajnih žličk sladkorja, ter s tem napitkom pospešite rehidracijo.

Za lajšanje oteklin, ki nastanejo zaradi poškodb, pa je zelo priročno, če imate v zamrzovalniku kakšen obkladek. Seveda pa ne pozabite na imobilizacijo uda, ki bo umirila bolečino.

 

Pomembno opozorilo! Resnih poškodb ali bolezni ne poskušajte zdraviti doma, temveč poiščite zdravniško pomoč.

 

V kompletu za prvo pomoč naj bo tudi Halo Doktor

Kadar ne veste prav dobro, kako bi bolniku ali poškodovancu pomagali, vam bo prav prišel nasvet zdravnika. Pri življenjsko ogrožujočih stanjih boste seveda poklicali nujno medicinsko pomoč, v večini primerov pa vam lahko pomaga posvet z osebnim zdravnikom na daljavo. Če imate sklenjeno zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco, uporabite video posvet z zdravnikom Halo Doktor. Zdravnik družinske medicine bo vaše poškodbe ali simptome s pomočjo kamere pregledal in vam svetoval, kako ravnati.

👉 Preberite nasvet Kako vam video posvet z zdravnikom Halo Doktor lahko pomaga.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se