NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.04.2024 | 7 min branja | Dom

Požarna varnost skozi zgodbice za otroke

Požarna varnost je za otroke lahko igra

Ljubeče družinsko okolje je tisto, ki pri otroku okrepi občutek varnosti. K občutku varnosti pa pripomorejo tudi razumljiva pravila in jasna navodila o tem, kako naj se otrok sooči z nevarnimi situacijami v času odraščanja. Starši moramo otroke opozarjati na nevarnosti in se z njimi pogovarjati o pomembnih temah, seveda na način, primeren otrokovim letom. Ste svojim malčkom že pojasnili, kaj je požar ali požarna varnost?

To so nekatere od tem, o katerih se starši pogosto pogovarjamo z otrokom:

  • pravilno in varno prečkanje ceste,
  • padci z višine, plezanje na drevesa, previdnost na igralih,
  • kako ravnati v stiku z neznanci, ki pristopijo do njih, ali
  • nevarnosti (utopitve) v bazenih, jezerih, rekah ali doma v kadi.

Nevarna je tudi igra z ognjem. Kako otroku približati požarno varnost?

 

Za šolarje: priporočamo pogovor o požarni varnosti in ustvarjalne naloge

Starejši otroci že bolje razumejo, da se z vžigalicami ne smejo igrati, manjka pa jim praktično znanje, kaj storiti v primeru, če do nevarnosti vseeno pride. Vzemite si čas za pogovor o preventivnem ravnanju, zaznavanju nevarnosti in ukrepanju v primeru požara.

  • Skupaj z otrokom poskusita ugotoviti vse možne nevarnosti, ki lahko povzročijo požar v vašem domu.
  • Kako opazimo požar? Bomo najprej opazili ogenj ali dim? Običajno opazimo, da se »nekaj kadi«. V tem primeru je treba takoj ukrepati.
  • Številko 112 zapišite na vidno mesto, na primer zraven telefona in jo shranite v telefonski imenik mobilnega telefona. Če so otroci sami doma in opazijo dim ali ogenj, morajo najprej poklicati 112, potem šele vas ali koga drugega.
  • Z otrokom prehodite poti možnega izhoda iz hiše ali stanovanja. V večstanovanjski stavbi poiščite znake, ki označujejo evakuacijsko pot, na dvorišču pa poiščite znak za zbirno mesto. Pogovorite se o tudi o tem, zakaj na hodnikih in stopniščih, ki so evakuacijske poti, ne pripenjamo koles, puščamo vozičkov in drugih predmetov, ki bi ovirali izhod iz stavbe večjega števila ljudi hkrati.
  • V primeru požara za izhod iz stavbe ne smemo uporabiti dvigala, prav tako v stanovanju ne iščimo vrednih predmetov, ki bi jih želeli rešiti pred ognjem. Niti najljubše igrače.
  • V zadimljenem prostoru si nos in usta pokrijmo z vlažno krpo in se zadržujmo bolj pri tleh, kjer je dima manj. Če dim prihaja od zunaj, z mokrimi brisačami zatesnimo prostor pod vrati.

Z otrokom se lahko tudi skupaj lotite iskanja požarne nevarnosti v vašem domu. Preverite, katere nevarnosti je izpostavil gasilec Anže Bitenc.

 

Za malčke: gasilni aparat in gasilec kot izhodišče za učenje požarne varnosti

Mlajši otroci si najbolje zapomnijo poučne zgodbice. Za malčke naj bodo zelo preproste, v njih pa nastopa eden izmed najbolj priljubljenih superjunakov v otroških očeh – gasilec, ali pa kar rdeč gasilski aparat! Oba vedno ob pravem času prihitita na pomoč in pogasita požar, ki so ga neprevidni otroci zanetili v gozdu. Nauk zgodbe? Vžigalice niso igrača. Če boste v zgodbo vpletli še živalske ali druge like, ki otrokom pojasnijo posledice gozdnega požara, bo zgodba dobila povsem pravljični pridih.

O posledicah ognjenih zubljev se lahko pogovorite tudi po ogledu risanke Gasilec Samo ali ob prebiranju katere izmed že napisanih zgodbic, ki jih najdete v knjižnici ali na spletu. Pri mlajših otrocih poskrbite za jasna in nedvoumna pravila ter navodila – vžigalice, vžigalniki, vroči predmeti in ogenj niso namenjeni igri. Pravila večkrat ponovite na različne načine, pri tem pa ohranite resno držo – otroku naj bo jasno, da to ni šala. Pomembno je tudi, da sami izkazujete spoštovanje ognju, saj se otroci učijo iz zgledov.

Gasilni aparat Gasi: zgodbica za otroke

Nekega sončnega popoldneva je v kotu družinske delavnice stal rdeč gasilni aparat, ki mu je bilo ime Gasi. Bil je poseben gasilni aparat, saj je lahko govoril – a le z otroki. Nekega dne, ko je mali Luka raziskoval delavnico, je prav Gasi zbudil njegovo radovednost.

"Hej, ti," je zaslišal iz temnega kota. Luka se je ozrl naokrog, dokler se njegov pogled ni ustavil na sijočem rdečem gasilnem aparatu.

"Ja, ti," je ponovno dejal Gasi z veselim glasom. "Sem Gasi, tvoj prijatelj gasilni aparat. Danes ti bom pokazal nekaj zelo pomembnega o požarni varnosti."

Luka, sprva presenečen, da gasilni aparat govori, je kmalu začutil val navdušenja. Sedel je pred Gasija in prisluhnil.

"Gasilni aparat, kakršen sem jaz, je zelo pomemben za gašenje ognja, vendar le, če veš, kako me lahko uporabiš. Še bolj pomembno pa je, da veš, kako preprečiti nastanek požara," je začel Gasi.

Nato je Gasi s pomočjo Lukovih igrač in nekaj domišljije poustvaril poučen prizor. "Prvič: nikoli se ne igraj z vžigalicami ali vžigalniki. So kot majhni zmaji, ki lahko povzročijo velik ogenj," je pojasnil, ko je Luka z igračo zmaja predstavljal nevarnost.

"Drugič, če vidiš, da so žice električnih naprav poškodovane, povej odraslim. Lahko so kot majhne iskrice v suhi travi," je nadaljeval, Luka pa je z igračami prikazoval, kako se iskre širijo.

"Če zagledaš ogenj, takoj povej odraslemu ali pokliči gasilce. Zapomni si številko za klic v sili," je Gasi opozoril in pokazal na listek s številko 112, ki ga je Lukov oče nalepil na steno ob gasilnem aparatu.

In končno, "če zaznaš dim ali ogenj, nikoli ne teci proti njemu. Uporabi pravilo: 'počepni, pokrij, odidi'. To pomeni, da počepneš, saj se dim dviga, zato je zrak pri tleh čistejši, pokriješ usta, da ne vdihavaš dima, in odideš na varno," je Gasi zaključil svojo lekcijo.

Po tej pustolovščini je Luka postal mali ambasador požarne varnosti. Zdaj ne samo, da je vedel, kako poskrbeti za varnost, ampak je tudi svoje prijatelje učil, kako ravnati v primeru požara. In Gasi, rdeč gasilni aparat, je vedel, da je opravil svoje poslanstvo, saj je Luka zdaj razumel, kako pomembno je poskrbeti, da ne pride do požara.

 

*Dobro je, da otroci čim prej vedo, kako lahko uporabijo telefon, da pokličejo številko 112. Tudi, če jih še ne puščate samih doma, lahko pride do situacije, ko vi do telefona ne boste mogli. Naučite jih tudi, katere nujne informacije morajo znati povedati operaterju: svoje ime, kakšno težavo imajo in kje so. Zavedati pa se morajo tudi, da številka ni namenjena zabavi.

 

»Ko se nesreča zgodi, naj bodo proste poti«

Uprava RS za zaščito in reševanje osvešča o pomenu prostih intervencijskih poti, ki jih nemalokrat ovirajo nepravilno parkirani avtomobili, cvetlična korita ali stebrički.

Z otrokom na sprehodu opazujte svojo okolico, poiščite intervencijsko pot v bližini svojega stanovanjskega bloka ali v bližini šole, bolnišnice, trgovskega središča, preverite evakuacijski načrt. Seznanite ga z namenom označenih poti in dejstvom, da proste intervencijske poti lahko v primeru požara ali druge nesreče rešijo življenje. Kaj to pomeni za otroka? Na teh poteh naj se nikoli ne igra! Le kdo ne bi želel prispevati k reševanju življenja?

 

Požari v Sloveniji: delujmo preventivno

Najpogostejši vzroki za nastanek požara so človekovo nepravilno in malomarno ravnanje. Največ požarov v Sloveniji nastane zaradi neprevidnosti, na primer:

  • odmetavanja cigaretnih ogorkov,
  • vžigov vnetljivih tekočin in plinov,
  • kuhanja in neprevidnega ravnanja z ognjem,
  • otroške igre z ognjem, pa tudi
  • zaradi okvar na električnih in grelnih napravah, samovžiga v dimnikih, strel itd.

Pogostost požarov je največja v času kurilne sezone, zato previdnost in ukrepi varstva pred požarom niso odveč.

Gozdni požari: preprečimo jih

Za preprečevanje gozdnih požarov:

  • ne kurite na odprtem,
  • očistite suho podrast,
  • upoštevajte prepovedi kurjenja,
  • ne odvrzite gorečih cigaret,
  • uporabljajte označene prostore za piknike,
  • obvestite o opaženem dimu,
  • spremljajte vremenske napovedi in
  • se izobražujte o požarni varnosti.

 

Za boljši občutek varnosti

Namestite v svojem domu javljalnik požara, gasilni aparat za gašenje manjšega požara in uredite tudi kakovostno zavarovanje doma, ki vam bo prav prišlo, če do požara, kljub previdnosti, vseeno pride.

 

Poskrbite za varen dom

Paket Dom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju.

Več o zavarovanju Paket Dom