NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

17.12.2014 | 2 min branja | Dom

Čarobnost in pasti okrašenih domov

Si predstavljate božično-novoletne praznike brez lučk? Plamen in luč sta od nekdaj pomenila novo upanje za boljšo prihodnost, danes pa nas tisoče lučk ves december razveseljuje, polni z veseljem in radostjo. Električne lučke in plameni sveč pa pogosto povzročijo tudi vrsto nesreč, predvsem požarov in poškodb zaradi električnega udara.

Imate ustrezne lučke?

Na trgu je ogromno vrst novoletnih lučk, ki so razporejene v svetlobne verige, zavese, cevi in podobno. Svetijo, utripajo in spreminjajo barve, verige so dolge od nekaj metrov do nekaj deset metrov, lahko jih združujemo v svetlobne zavese in iz njih oblikujemo prav neverjetne podobe ali celo tridimenzionalne figure. Ponudba je velika, zato se v morju izdelkov najdejo tudi taki, ki ne zadoščajo vsem varnostnim zahtevam oziroma standardom. Take lučke in njihovi sestavni deli (vtikač, pretvornik, potenciometer ...) niso ustrezno izdelani in ne zagotavljajo varnosti pri uporabi.
 
Najpogostejše okvare oziroma nevarnosti lučk brez certifikatov so:
  • Pregrevanje posameznih delov, tudi taljenje zaradi visoke vročine.
  • Nevarnost električnega udara pri vklopu in kasneje ob dotiku.
  • Iskrenje ali kratek stik, ki privede do požara.
Posledice neustreznosti so lahko dokaj mile (lučke prenehajo svetiti), lahko pa vse skupaj privede tudi do požara ali celo smrti. Včasih je vzrok za nesrečo »domači mojster«, ki želi lučke prilagoditi in izboljšati. Na kaj morate biti pozorni pri nakupu:
  • Preverite, ali je priključni kabel (od vtikača do prve lučke) dolg najmanj 150 cm.
  • Ali imajo lučke za zunanjo uporabo ustrezno oznako (standard IP44)?
  • So priložena slovenska navodila za uporabo?
  • So navedeni vsi tehnični podatki in ustrezna oznaka CE (dokazilo o skladnosti izdelka s predpisi EU)?
Če uporabljate iste lučke že več let, preglejte glavne dele (vtikač, pretvornik, posamezne žarnice, kabel), ki morajo biti nepoškodovani in neobrabljeni.

Otroci in domače živali

Novoletne lučke so še posebej zanimive za otroke in domače živali, najbolj privlačne pa so seveda tiste, ki jih lahko dosežejo. Poskrbite, da bo novoletna jelka v otrokovih raziskovalnih letih dovolj visoko, lučke pa na varnem pred radovednimi ročicami. Enako težavo lahko predstavljajo tudi domači ljubljenčki, ki se lučk najraje lotijo z zobmi. Zelo pomembno je tudi, kje je vtičnica, kamor bodo priključene lučke. Za vklop lučk z vtikačem morajo vedno poskrbeti odrasli, še bolje pa je namestiti časovno stikalo za samodejni vklop in izklop lučk. Če imate naravno drevesce, je treba nekaj pozornosti nameniti tudi dodajanju vode v posodo pod deblom novoletne jelke, da ne bi z vodo po nesreči elektriki prekrižali poti.

Manj je več

Včasih so bile lučke le na jelki, danes pa jih napeljemo tudi po ograjah na balkonih, jih namestimo na okna, nad vhodna vrata, na streho, na drevesa, na ograje in skoraj povsod, do koder nam seže domišljija. Veliko med seboj povezanih verig zahteva pozornost pri spojih (še posebej tistih, ki so napeljane zunaj), nekaj pozornosti pa zahteva tudi skupna obremenitev električne napeljave.

Naj bo svetlo in srečno!

Čeprav so nove in v skladu s predpisi izdelane lučke varne, se vseeno lahko zgodi kaj nepričakovanega. Da bosta zaključek leta in prehod v novo leto svetla, brezskrbna in vesela, poskrbite z zavarovanjem PaketDom, ki krije tudi škodo zaradi kratkega stika oziroma požara. 

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več