NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.12.2023 | 3 min branja | Prosti čas , Zdravje

Zdravi prazniki za uspešen skok v novo leto

zdravi-prazniki_zavarovalnica-generali_L.jpg

Ko pridejo prazniki in vsako leto težko pričakovano praznično vzdušje, se veselimo razvajanja brbončic s prazničnimi dobrotami. Ob takih obetih se morda marsikdo sprašuje, kako se upreti raznovrstnim sladkim skušnjavam, posebej takrat, ko večina spečenih in skuhanih dobrot, ostane na domači mizi.

Vseeno ni treba, da se vdate v usodo in v prazničnih dneh pozabite na zdravje. Obstaja namreč kar nekaj trikov, s katerimi lahko ohranite svoje zdravje in postavo tudi v tem sproščenem obdobju. Preberite, kako so lahko tudi zdravi prazniki čarobni in nepozabni.

Da bodo tudi prazniki zdravi, pazite, kaj pijete

Čeprav to obdobje imenujemo "veseli" december, vseeno ne pretiravajte z alkoholom. Kozarček ob (spletnem) druženju s prijatelji se lahko namreč kaj hitro spremeni v zabavo, ki bo trajala dolgo v noč. Svoj kozarec vedno izpraznite, preden si ponovno natočite pijačo. Pijte počasi in uživajte v vsakem požirku. Če se le da, se izogibajte mešanju različnih alkoholnih pijač in poskrbite, da boste imeli vedno pri roki kozarec vode – sami veste, da vam bo naslednji dan glava hvaležna.

Tudi sicer pazite, da čez dan popijete zadostno količino vode. Najbolje, da začnete dan s kozarcem vode na tešče. Tako boste že zjutraj naredili nekaj za zdravo hidracijo telesa. Ne pozabite, po pitju alkohola potrebujete še več vode.

Vztrajajte pri zdravi prehrani

Seveda so prazniki znani po piškotih, pečenkah in drugih dobrotah, a vseeno je pomembno, da se čim bolj izogibate nezdravim in nepremišljenim prigrizkom. Najlažje vam bo uspelo, če si boste vsak dan privoščili zdrav in obilen zajtrk.

Če boste vsak dan vsaj 80 odstotkov časa jedli zdravo in uravnoteženo, preostali čas lahko brezskrbno uživate v svojih najljubših pregrehah.

Praznični čas, posebej, če ste si vzeli prosto, je idealen, da se preizkusite v pripravi novih jedi. Zakaj ne bi letos poskusili tistih, v katerih boste uporabili zdrave, po možnosti lokalno pridelane sestavine in tako poskrbeli za posebno praznično izkušnjo. Zdravi prazniki so lahko polni zdravih, a odličnih okusov, ki vas znajo presenetiti!

Ne pozabite na telesno vadbo 

Med prazniki je pomembno tudi, da poskrbite za zdrav duh v zdravem telesu. Pojdite na sprehod, naužijte se svežega zraka, meditirajte, udeležite se spletnega tečaja joge. Splet ponuja vrsto brezplačnih vadb. Ste se že kdaj preizkusili v t.i. intenzivnem treningu? Če je vaš odgovor ne, si oglejte naše predloge za trening doma. Pol ure vsak dan, pa bodo prazniki naenkrat postali zdravi.

Preživite praznični čas karseda dejavno, četudi doma. Natisnite igro Človek, razgibaj se! in se aktivno zabavajte s svojimi najdražjimi v toplem zavetju vašega doma. Ali pa sami izdelajte priljubljeni Twister in se načudite svoji (ne)gibčnosti. Se še spomnite gumitvista? Preprosto napnite elastiko okoli stolov in prebudite otroka v sebi!

Vas skrbi, da se vaši domači med prazniki ne bodo mogli odlepiti od televizorja ali svojih prenosnih naprav? Tudi za to obstaja rešitev: videoigre, ki spodbujajo k telesni vadbi. Danes videogire ponujajo marsikatero alternativo, ki spodbuja gibanje: igranje tenisa, ples, celo pomivanje oken lahko najdete. Ampak če vas zamika slednje, lahko tudi čisto zares pomijete okna in iz tega naredite družinski turnir.

Sprostite se in uživajte

Praznični čas je v prvi vrsti namenjen veselju in sprostitvi. Zato si lahko dovolite tudi kakšno pregreho. Življenje je namreč prekratko, da bi se nenehno odrekali užitkom. Privoščite si lenoben večer na kavču ob vaši najljubši božični komediji. Predajajte se gurmanskim užitkom. Ali pa organizirajte zabavo v maskah - uspela bo tudi s pomočjo video klepeta. Če boste upoštevali nanizane nasvete, bodo letošnji prazniki kljub užitkom tudi zdravi prazniki!

Poskrbite za zdravje tudi z zavarovanjem

Zavarovanje Specialisti z asistenco vam omogoča hiter dostop do specialističnih pregledov, diagnostičnih preiskav, psihološke pomoči, izbranih operacij in fizioterapije.

PREVERITE